Gisteren schreef ik dit in een ander topic:

"De bende van Nijvel was geen bende maar een terreurorganisatie volgens mij. En verschillende leden of verdachten hebben ook die term gebruikt (organisatie). Gezien het terreur spreken we dus beter van terreurorganisatie. Eentje die een aantal mensen zeer goed uitkwam. Of andere organisaties zeer goed uitkwam. Ik ben wat gaan googelen op die term of een combinatie en kwam dit tegen ..."

Wat mij verbaasde was dat niemand mij de vraag stelde wie dan wel de organisator was van die terreurorganisatie m.a.w. wie dirigeerde. Waarschijnlijk omdat net op dat ogenblik zowat iedereen in de ban was van een amateurspecialist die op eigen wijze hier op dit forum een woordenterreur aan het organiseren was. Soit.

Het antwoord hierop werd gegeven door de voorzitter van de commissie Gladio, ik citeer:

"Commissievoorzitter Roger Lallemand schreef de aanslagen toe aan het werk van buitenlandse geheime diensten, die als doel hadden de binnenlandse Belgische democratie te beïnvloeden. Hij meende dat de terreuraanslagen van de jaren tachtig vooral een media-effect moesten veroorzaken. Deze geheime diensten gebruikten daarvoor beurtelings extreemlinkse of extreemrechtse groeperingen."

Gisteren avond, tijdens het tumult hier, werd ik opgebeld door een slachtoffer, zeer verstandige vrouw trouwens. Zij wees mij op een artikel van Walter De Smedt dat verschenen was op Apache. Dit artikel of deze bijdrage kreeg de veelzeggende titel "België alleen kan niet bekennen" » Nieuws

Ik moest even glimlachen, want terwijl men op het forum duidelijk het noorden kwijt was bleek deze sterke vrouw bezig te zijn en blijven met de essentie van de zaak. Het is niet alleen van belang het artikel te lezen maar ook de commentaren leveren ons heel wat informatie.

"als onderzoeks-rechter had ik het bestaan en de werking van de Gerechtelijke Informatie Dienst van de Rijkswacht ontdekt. Deze dienst maakte valse proces-sen-verbaal om het bestaan en de inhoudt van de Rijkswacht operaties geheim te houden: ook voor de onderzoeksrechter.

Jan Willems:

"Wat een bekentenis van dit gewezen lid van het Comité P: “De grootste manipulatie gebeurde zelfs in het comité dat was opgericht juist om de disfuncties te onderzoeken: in het vast Comité P werd ieder onderzoek naar zowel de Bende als naar de Rijkswacht belet en als het dan toch gebeurde, zoals in het Dutrouxonderzoek niet kon vermeden worden, werd het onderzoeksdossier achter gehouden zodat de tegenspraak met de er in afgelegde bekentenissen en het daar haaks op staande verslag niet kon opgemerkt worden.” Wat een schuldbekentenis van dit voormalig lid van het Comité P!

Dit alles wetende deed mij voor het slapen gaan denken aan die andere sterke vrouw, de vrouw van wie er nu verwacht wordt dat zij het dossier alsnog zou moeten redden en tot in de rechtbank brengen, een bijna onmogelijke opdracht dus.

Om dit te kunnen moest zij willens nillens een dossier in beslag nemen bij de weduwe Palstermans. Alweer een vrouw die een standbeeld verdient alleen al omdat zij in al die jaren een dossier samen stelde dat blijkbaar vollediger was dan het dossier op de rechtbank.

Mijn laatste gedachte gisteren was deze, terwijl de haantjes bezig zijn met hun gevecht moeten de vrouwen proberen de boel te redden. Sorry dat mijn post ongewild een soort ode geworden is aan een aantal vrouwen. Als vechten op een forum mag, dan mag dit zeker ook? Of niet?

De eer die je de vrouwen geeft in deze zaak is meer dan terecht, en ik hoop van ganser harte dat ze de zaak op kunnen lossen, als men ze tenminste 'laat doen'. Inderdaad een terreur-organisatie, en ik had het eigenlijk niet gedacht, maar je hebt gelijk: een organisatie die duidelijk vertakt naar buiten België. Laten we alsjeblieft proberen deze conclusie niet uit het oog te verliezen, het is mijns inziens de rode draad in het bende-verhaal.

Zelf heb ik gewoon te weinig kennis van het dossier, maar ik hoop dat mensen met meer verstand van zaken op dit patroon door willen borduren.

Mooi bericht coconut. Niet alleen staat er slechts 12 keer 'ik' in bijvoorbeeld maar veel belangrijker, een onderbouwde inhoud met een terechte ode aan de inzet van slachtoffers. En het enerverende haantjesgedrag tref ik er ook gelukkig niet in, zou dat komen daardat het alleen maar over hennen gaat?

Nee, interessante piste. Doet sterk denken ook aan de moord op Cools. De uitvoerders zijn uiteindelijk wel gepakt, berecht en gestraft. Maar de opdrachtgevers dus niet.

Je post doet me ook opnieuw beseffen dat ik nooit de opdrachtgevers zal kunnen filteren uit de stortvloed van gegevens en de uitbarsting van hypotheses, de ene alle krankzinniger dan de andere. En vaak nog vervuild met hier komt hun modewoord "alternatieve feiten" en "fake nieuws" en zelfs schaamteloze stigmatiseringen. "Ik" zeg ik bewust, want dat bepalen voor iemand anders kan ik niet. En zou ik ook niet willen bepalen.

Dus probeer ik de speld te vinden bij de uitvoerders van deze gruwelijke daden. Je kan niet zoveel mensen vermoorden zonder bewijzen, je kan niet zoveel mensen zoveel leed bezorgen zonder daarvan blijvend sporen na te laten. Ook het wissen van een spoor kan een spoor zijn.

Het enige verschil is dat terreurorganisaties hun aanslagen publiekelijk opeisen. In dit geval lijkt de boodschap enkel bestemd voor de insiders en blijft de rest in het ongewisse.

Mijn stelling is altijd geweest, wat ben je met de daders als je de opdrachtgevers niet kent. Hoe kan je een zaak oplossen als je het motief niet kent? Het motief van de uitvoerders is in meer dan 90% waarschijnlijk geld. Dus daar zijn we niet veel mee. Aangezien ze her en der de buit lieten liggen of zelfs wegsmeten werden daders, gezien de zware feiten die zij pleegden of moesten plegen zeer waarschijnlijk zwaar betaald en/of werden zij minder betaald maar vergoed met bijvoorbeeld een grote partij drugs of ... met de belofte dat er een oogje dichtgeknepen zou worden bij al hun volgende of zelfs vorige overvallen of weet ik veel.

De eerste stap naar deze feiten was duidelijk inlichtingen inwinnen. Er zijn twee grote groepen die bekend hebben dat ze inlichtingen moesten inwinnen, namelijk de WNP en leden van de groep Diane (en natuurlijk ook staatsveiligheid en zeer waarschijnlijk waren inlichtingen van genoemde groepen voor staatsveiligheid). Een andere groep moest de feiten plannen, ook daar zijn bekentenissen over gedaan. Die ga je waarschijnlijk niet terugvinden in PV's maar schrijver van deze post heeft samen met een ander forumlid zo een bekentenis doorgegeven aan de cel. In ieder geval, het was een geniaal bedacht plan waar de slimste koppen onder de hoogste rangen weken of zelfs maanden over nagedacht hebben. Ook lang op voorhand werd en met postjes geschoven zodat iedere pion terecht kwam op de post waar hij moest zitten. Zelfs de plannen om de pers te bespelen lagen lang op voorhand klaar.

Ik besef dat ik eigenlijk bezig ben met het begin van een soort hypothese maar voor ik dat kan of zou kunnen is er nog heel wat werk te doen. Ik ben nog veel te klein om naast de groten van dit forum te staan. Ik weet niet hoeveel keren ik het woord ik uitgesproken heb maar eigenlijk had ik wij moeten gebruiken. Er zijn mensen achter de schermen die hier veel meer verdienste aan hebben dan ikzelf. Heel spontaan gegroeid heeft ieder zijn taak zowat gevonden. Een forum is schitterend (in normale tijden toch) maar je kan er jammer maar helaas niet schrijven wat je wil. En het blijft er ook niet staan zolang je wil. Het gaat zelfs af en toe op slot.

Lees eens de "bekentenis" van Mirko Tavra die hij deed na de film 'Tu tueras. Point'. Hij was de laatste die met de wagens reed van het SIE waaruit de wapens gestolen werden. Natuurlijk werd ik daarover ondervraagd zei hij maar je kan nooit raden door wie. Hij knipoogde eens en zei "door Beijer". Ik schreef bekentenis maar eigenlijk was de knipoog de enige bekentenis. Voor interpretatie vatbaar dus en zonder woorden. Toch durf ik te vermoeden dat ik hem begrepen heb.

En terwijl je toch bezig bent, lees dan ook eens de woorden van Pint over de bewaarplaats van die wapens. Dan zie je dat die wapens langzaam verschoven zijn van een zeer beveiligde plaats naar een plaats waar men ze veel gemakkelijker kon stelen (Plannig, remember). Ik denk dat Pint de waarheid sprak maar die man stond er dus meer dan eens met zijn neus bovenop. Het zijn toch die van ons niet zeker? Op minder dan 24 uur tijd had men nagegaan dat het die van ons niet waren (in een WE dan nog). Nog nooit de rijkswacht zo vlug weten werken!

En wat Aalst betreft, de mobiele bewaking van de rijkswacht na 19u30 had als specifieke taak warenhuizen bewaken. In Aalst wist men op voorhand dat er een overval ging gebeuren, men wist eveneens dat de meeste overvallen plaats vonden tussen 19u30 en 19u45. Maar toch reed men weg om zogezegd andere warenhuizen te gaan bewaken die nota bene op dat uur reeds dicht waren. Il faut le faire.

coconut wrote:

Ik denk dat Pint de waarheid sprak maar die man stond er dus meer dan eens met zijn neus bovenop. Het zijn toch die van ons niet zeker? Op minder dan 24 uur tijd had men nagegaan dat het die van ons niet waren (in een WE dan nog). Nog nooit de rijkswacht zo vlug weten weten werken!

Hé, dat is me nooit opgevallen, maar dat is natuurlijk vrijwel niet haalbaar in 24 uur, misschien alleen als je ze allemaal even belt en vraagt: 'waar was je zaterdagavond?' En zelfs in dat geval, zonder enige controle of men de waarheid sprak, haal je dat haast ook niet in 24 uur; die is net een dag vissen, een ander zit een weekend in de Ardennen, noem maar op. Kortom, zoals je terecht opmerkte, is er dus eigenlijk helemaal gaan onderzoek gedaan naar de SIE-ers. Daarmee zeg ik niet dat de bende-killers per sé uit die rangen kwamen, maar een gedegen onderzoek is er dus totaal niet geweest.

7

Er waren toe 260 Diane-leden. Provinciaal verdeelt en de meesten niet in dienst. Het onderzoek naar hun 'whereabouts' werd toegewezen aan ... Kolonel G. Lhost!

"De techniek waarbij geschoten wordt vanuit wagens die aan beide kanten van de weg staan doet een alarm af gaan. Het gaat immers om een techniek die niet iedereen beheerst, zeker niet een gewone bandiet. De Bende maakt ook telefoons onklaar door we kapot te schieten. Wagens worden vervolgens in brand gestoken door te schieten op de benzinetank. Dat zijn technieken die geleerd worden door afdelingen van het leger. Ook de rijkswacht ken deze sabotagetechnieken. Later zal de Bende schieten vanuit de koffer... maar om hieruit af te leiden dat de Bendeleden militairen zijn of leden van Diane is een stap te ver. Die technieken werden ook geleerd door buitenlandse eenheden aan de groep Diane."

Bron: "28 prangende vragen over de Bende van Nijvel - Thierry Debels"

9

Dat schieten op die bezinetank is niet altijd even succesvol gebleken. Professionele bende(s) ? Neen, dat denk ik niet. De bovenbouw daarentegen : wel.

10

Trobken wrote:

"Later zal de Bende schieten vanuit de koffer... maar om hieruit af te leiden dat de Bendeleden militairen zijn of leden van Diane is een stap te ver. Die technieken werden ook geleerd door buitenlandse eenheden aan de groep Diane."

Of door mensen met kennis van die technieken aan leden van paramilitaire milities?