81

Re: Beersel: 7 Oktober

10.000.000 Bf of 250.000 euro actueel was duidelijk niet genoeg om mensen de angst te ontnemen vermoord te worden. Want er zijn/waren ... mensen die het weten, dat kan niet anders.

Re: Beersel: 7 Oktober

Misschien was het alleen de bende zelf die ervan wist. Logisch dat dan niemand komt getuigen. Want dan wordt de beloning niet uitgekeerd.

Re: Beersel: 7 Oktober

Merovinger wrote:

Hij kreeg niet de kans iets te zeggen, ze schoten hem zomaar neer. Van enig verweer was er bij hem geen sprake.

Ongeveer 16 stappen (een paar seconden) eerder hebben de daders met de bijl de openbare telefoon stuk geslagen. Deze telefoon hing aan de buitenkant van de bureau, die klop moet zeker hoorbaar geweest zijn in de bureau. Dit is een rare manier om een overval te doen. Eerst een zware bong geven op de buitenkant van de bureau, waardoor de directeur afkomt, en dan wordt hij ommiddelijk doodgeschoten. Doet me meer aan een executie denken. Er is ook nog het feit dat de achterbank in Beersel achtergelaten wordt die Beersel met Ohain linkt, die ook meer een executie is dan een diefstal van een wagen. Hoe onlogisch is het om voor dat je iets doet (buiten het kloppen met de bijl) om de directeur dood te schieten, de persoon die de sleutels en of codes kan hebben.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Beersel: 7 Oktober

Ben wrote:

Onderstaand verhaal verscheen in het weekblad Humo enkele weken na de bloedige overval in Beersel. Het is absoluut niet bewezen dat onderstaande feiten gelinkt kunnen worden aan de bende die enkele uren later het Delhaize-warenhuis van Beersel zal overvallen:

Vrijdag 7 oktober, om 16u00: een Renault met Franse nummerplaat en een zwarte Volkswagen Golf met drie inzittenden, betwisten elkaar een parkeerplaats ter hoogte van het nummer 25 van de Frankrijklei [in Antwerpen]. Eén van de inzittenden van de zwarte Golf stapt uit en slaat prompt de voorruit van de Renault aan diggelen. Daarna slaat de Golf op de vlucht. Een kwartier later merkt een bediende in de ondergrondse parkeergarage van het Crest-hotel diezelfde zwarte Golf. In de wagen zitten twee personen. Een derde persoon prutst aan een Cadillac. "Is dat uw wagen?" vraagt de bediende.

De man bij de Cadillac knikt van ja. Toch blijft de bediende argwaan koesteren. Hij noteert de nummerplaat van de Golf. Onmiddellijk wordt hij op een vuistslag in volle gelaat getrakteerd. De bediende ontkomt en roept een collega te hulp. Wanneer zij terug naar de zwarte Golf lopen, worden zij op vuurschoten onthaald. De Golf giert weg.

De Golf wordt door de politie geseind. Niet ver van het Crest-hotel hebben de gangsters ondertussen een bruine Alfa Romeo gekraakt. De twee auto's rijden naar de GB-vesting, aan de Prins Boudewijnlaan, in Edegem. Daar wordt de Golf achtergelaten en de reis wordt met de Alfa in de richting van Brussel verder gezet. De politie vindt de Golf, binnenin werd een brandblusser leeggespoten. Controle wijst uit dat de Golf op de luchthaven van Zaventem werd gestolen.

Omstreeks 18u30 loopt het bericht binnen dat er in Rumst een poging werd ondernomen om met geweld een wagen te stelen. Getuigen zagen daar eveneens een bruine Alfa Romeo wegrijden. Even later duikt de bruine Alfa op aan de Makro-parking te Machelen-Vilvoorde, dicht bij de E10 (momenteel de E19, red). Een automobilist wordt er met een mes bedreigd: men heeft het op zijn auto gemunt. De overval mislukt en de gangsters vluchten.

Bron: Humo | 27 oktober 1983

Aanvullend aan bovenstaand artikel van 27 oktober 1983 uit de Humo zijn hieronder nog twee artikels uit het Nieuwsblad van 8 en 10 oktober 1983.

Klungelende autodieven ontsnappen aan speraktie

Vrijdagnamiddag [7 oktober 1983] zorgden drie onbekende autodieven er op nog geen twintig minuten tijd voor, dat de Antwerpse politie de handen meer dan vol had. Toen in de vroege vooravond het alarm werd afgeblazen, doordat de gezochten – vermoedelijk Arabieren – ontkomen waren in de richting van Brussel, viel de balans nog mee: een stukgeslagen autoruit en enkele schoten, die voor de nodige deining hadden gezorgd, maar niemand verwondden.

Het politiealarm ging van start omstreeks 16u20 toen één van de drie een ruit insloeg van een personenwagen, geparkeerd op de Frankrijklei, zonder zich veel aan te trekken van het op dat moment zeer drukke verkeer op de Leien. Het bleef echter bij het inslaan van de ruit, want de man sprong in een zwarte Volkswagen Golf GTI, die er vandoor ging.

Enkele minuten later werden de inzittenden van de Golf bemerkt op de parking van het Crest Hotel, aan de Gérard Le Grellelaan, waar ze enkele auto’s aan het beschadigen waren. Toen de drie bemerkten dat ze betrapt waren, loste één van hen enkele schoten, vermoedelijk met een alarmpistool, waarop de zwarte Golf GTI weer wegstoof.

Het vreemde drietal moet dan bijzonder snel in de richting van het Middelheimziekenhuis gereden hebben, want zeer korte tijd nadien zag men daar aan de Middelheimlaan hoe één van de inzittenden van de zwarte Volkswagen daar aan het slot van een Mercedes stond te prutsen. Weerom vluchtten de drie.

Inmiddels was de Antwerpse politie gestart met een speraktie. Omstreeks 17u vond een patrouillewagen van de Mobiele Brigade de zwarte Golf, die was achtergelaten, op de parking van de GB-supermarkt aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem. De drie inzittenden waren volgens een vrouwelijke ooggetuige overgestapt in een bruine Ford met een vinyl-lederen dak, die wegscheurde in de richting van de E10-autoweg van Antwerpen naar Brussel.

In de achtergelaten Golf, die bleek te zijn gestolen van een Brusselaar op de luchthaven van Zaventem, hadden de klungelende autodieven een brandblusapparaat gedeeltelijk leeggespoten. Later op de avond kwam de technische dienst van het Antwerpse parket naar de parkeerplaats om te zoeken naar eventuele vingerafdrukken.

Bron: Het Nieuwsblad | 8 oktober 1983

Waren de doders van Beersel de autodieven van Antwerpen?

Of de autodieven, die vrijdagavond aan de Antwerpse politie ontsnapten, uitstaans hebben met de Waals-Brabantse moordbende, is niet zeker, maar wordt evenmin uitgesloten. Vast staat dat de drie, die naar Antwerpen gereden waren met een in Zaventem gestolen, zwarte Volkswagen Golf GTI, er niet voor terugdeinsden om op klaarlichte dag tot in het stadscentrum van Antwerpen doldriest te werk te gaan, in hun poging een auto van zwaar kaliber (Cadillac, Mercedes, Alfa Romeo) te roven. Mogelijk betrof het een bende die zich liet inspireren door de beruchte Bende.

De eerste maal dat ze van zich lieten spreken, was om 16u op de Frankrijklei aan het nummer 25, een op dat tijdstip van de dag zeer drukke verkeersader in het volle centrum. Daar kregen de drie inzittenden van de zwarte Golf het aan de stok met een Borgerhoutenaar met een Renault, meer bepaald een betwisting over een parkeerplaatsje. Na enige discussie sloeg één van de drie zonder meer de achterruit van de Renault in, waarop de Golf wegscheurde.

Een kwartier later zag een bediende van het Crest Hotel aan de Le Grellelaan in de – ondergrondse – hotelparking diezelfde Golf met nummerplaat 5.T.778 staan. Er zaten twee mannen in, een deur stond open. De derde man stond te prutsen aan een geparkeerde Cadillac. Toen de hotelbediende vroeg of de Cadillac hem toebehoorde, werd hij met een "ja" afgesnauwd. De bediende werd achterdochtig, en noteerde zichtbaar de nummerplaat van de Golf. Toen de onbekende dat zag, sloeg hij de hotelbediende in zijn gezicht. De man vluchtte, en kwam terug met een collega. Prompt werden beiden vanuit de Golf onder vuur genomen, en zochten dekking. Toen de Golf pijlsnel uit de garage weggereden was na een tweede schot, bleken er echter geen hulzen of kogelinslagen te vinden zijn. Vermoed wordt dat er geschoten werd met een alarmpistool.

Weerom een kwartier later werd de Golf gesignaleerd aan de Middelheimlaan, waar de inzittenden trachtten een Mercedes en een Alfa Romeo open te breken. De Alfa, eigendom van een Schotenaar, kregen ze open. Dan moeten de drie onbekenden 'gesplitst' zijn, want zowel de zwarte Golf als de bruine Alfa werden omstreeks 17u samen gezien op de parkeerplaats aan de GB aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem, waar de drie in de Alfa plaatsnamen, en wegreden naar de E10. De Golf lieten ze in de brand.

Even vóór 18u vrijdagavond werden de drie gesignaleerd op de parking van het grootwarenhuis Makro aan de Woluwelaan in Machelen, vlakbij de E10. Daar bedreigden ze een autobestuurder met een mes om zijn auto te kunnen roven, maar het opzet mislukte. Daarna nam de bruine Alfa verder de vlucht over de E10 in de richting van Brussel.

Indien het opzet van de drie drieste autodieven was om een extra auto te roven in het Antwerpse, dan is dat mislukt. Politie en Rjikswacht vinden het alleszins zeer vreemd dat het trio zich weinig aantrok van de speraktie die op gang was gekomen na de schoten in het Crest Hotel, en quasi ongestoord verder snelle personenwagens trachtte te stelen.

Zondagavond was nog niet geweten of de vingerafdrukken aan de in Edegem achtergelaten Golf GTI het Antwerpse parket enige duidelijkheid verschaften over de identiteit van de drie personen, van wie weinig meer is geweten dan dat ze van het 'Arabische' type zouden zijn.

Bron: Het Nieuwsblad | 10 oktober 1983

Re: Beersel: 7 Oktober

Zoeken naar 'rode draad'

Na de jongste moordoverval van vorige week vrijdag te Beersel, waarbij een Delhaize-gerant het leven verloor, staat het parket nog nergens. Er worden wel sporen gevolgd en zowel in het gerechtelijke arrondissement Brussel als in het gerechtelijk arrondissement Nijvel wordt door politie en rijkswacht duchtig gekontroleerd en gepatrouilleerd.

Zo wordt momenteel in en rond Brussel elke zwarte Golf GTI (vluchtwagen gebruikt te Beersel en wagen waarmee de moordenaars van Ohain het hazepad kozen) staande gehouden. Ook wordt steeds maar weer Anderlecht, en vooral de wijkend Het Rad en Klein Eiland, door de rijkswacht uitgekozen om razzia’s te houden op zoek naar ... wellicht Kapllan.

Intussen pluizen de gerechtelijke politie en de rijkswacht (enige coördinatie zou hier wellicht welkom zijn) alle mogelijke inlichtingen uit. De toevloed van telefoontjes - spijtig genoeg ook van psychopaten - na de uitloving van de miljoenenpremie is enorm. Maar zoals altijd zijn weinig van de aangebrachte gegevens bruikbaar.

Daarom pogen de gerechtelijke instanties de 'rode draad' die langs al de bloedige overvallen loopt, terug te vinden. Er zijn genoeg elementen die wijzen op eenzelfde bende:

  • de gebruikte vluchtwagens waren telkens of Golf GTI's of Saab Turbo's (meteen ook de voorkeurwagens van Kapllan);

  • er werd bijna altijd een jachtgeweer (of riot shotgun) gebruikt;

  • bij ten minste twee overvallen maakten de overvallers gebruik van carnavalsmaskers (Ohain en laatst te Beersel);

  • de uitverkoren overvaldagen en uren waren ofwel vrijdagavond ofwel de nacht van zaterdag op zondag;

  • de doelwitten waren steeds (op Temse na waar wellicht een voorraad kogelvrije vesten moesten worden opgedaan) plaatsen waar geld, voedingswaren en drank te vinden zijn, nl. warenhuizen of restaurants (de auberge te Beersel en het restaurant te Ohain);

  • bij enkele overvallen merkten getuigen iemand met een grote gestalte op;

  • en bij dit alles was er één konstante: de ongemeen, brutale manier van optreden en doden.

Bron: Het Nieuwsblad | 14 oktober 1983

Re: Beersel: 7 Oktober

Dode, 2 gewonden: 'moordbende'? – Overval op supermarkt in Beersel: gerant doodgeschoten – Achtervolging in Brussel

Gisterenavond omstreeks 20 uur pleegden gangsters bewapend met riot guns een overval op het grootwarenhuis Super Delhaize te Beersel. Men vreesde dat de gangsters leden waren van de Waals-Brabantse ‘moordbende’.

Nadat de overvallers onder bedreiging van vuurwapens een kassier in bedwang hielden, kwam het in tot nu toe onbekende omstandigheden tot een schietpartij waarbij de gerant werd doodgeschoten. Een kassierster en een klant werden door schoten zwaar gewond. De daders konden vluchten in de richting van Brussel.

Tijdens de vrijdagavondpiek vielen drie overvallers de Super Delhaize op de hoek van de Alsembergsesteenweg en de Ukkelsesteenweg te Beersel binnen. Een kassier werd onder bedreiging van een pistool gedwongen op de grond te gaan liggen. Tijdens de paniek die bij de vele klanten ontstond kwam het, in gisterenavond nog onbekende omstandigheden, tot een vuurgevecht. Hierbij werd de gerant van het warenhuis neergeschoten. Kogels troffen verder nog een klant en een kassierster die beiden zwaargewond naar het ziekenhuis werden overgebracht. Over hun toestand was gisterenavond nog niets bekend.

Na de schietpartij sprongen de gangsters in een klaarstaande zwarte Volkswagen Golf die eerder gestolen werd in Watermaal-Bosvoorde. De rijkswacht en politie achtervolgden deze wagen tot in Brussel. Aan de Hallepoort kon de auto onderschept worden maar de gangsters konden te voet door het Brusselse vluchten. Een speraktie werd op het getouw gezet.

De spontane reactie bij de politiemannen en getuigen was dat de overval in Beersel het zoveelste werk was van de Waals-Brabantse ‘moordbende’. Dit meende men te kunnen afleiden door de volmaakt onbeheerste manier waarop de gangsters met hun vuurwapens omsprongen en uit enkele andere, gisteren nog niet nader omschreven, omstandigheden.

Volgens de eerste ooggetuigen waren de drie overvallers met riot guns gewapend, door de zaakvoerder verrast in het lokaal waar de brandkoffer stond. De zaakvoerder, de heer Vermaelen, werd neergeschoten en een kassierster kreeg een geweerschot in de borst. Daarna schoten ze op een klant. Deze twee personen werden gewond.

Onmiddellijk werd het veiligheidsapparaat, dat zopas voor Waals-Brabant op de been was gebracht, in staat van alarm gehouden. Tevens werden versterkingen van rijkswacht en gerechtelijke politie uitgestuurd. De vluchtwagen van de daders is op het grondgebied van Sint-Gillis teruggevonden maar men beschikt nog niet over gegevens betreffende de daders.

Bron: Het Nieuwsblad | 8 oktober 1983

87

Re: Beersel: 7 Oktober

Merovinger wrote:

Na de schietpartij sprongen de gangsters in een klaarstaande zwarte Volkswagen Golf die eerder gestolen werd in Watermaal-Bosvoorde. De rijkswacht en politie achtervolgden deze wagen tot in Brussel. Aan de Hallepoort kon de auto onderschept worden maar de gangsters konden te voet door het Brusselse vluchten. Een speraktie werd op het getouw gezet.

Wat? Die zijn zomaar eventjes te voet door Brussel gevlucht? Hallucinant! Duidelijk bekend met de buurt?

En de drie wagendieven zijn dus Arabieren? Link met die Albanees en/of twee van de vreemdelingen die de frituuruitbater in zijn frituur zag?

88

Re: Beersel: 7 Oktober

kleur wrote:

Wat? Die zijn zomaar eventjes te voet door Brussel gevlucht? Hallucinant! Duidelijk bekend met de buurt?

De Golf met de gangsters is richting het zuiden gevlucht, niet richting Brussel. Dit verhaal vat het goed samen » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

89

Re: Beersel: 7 Oktober

Le 7 octobre 1983, vers 19 heures 50, trois ou quatre auteurs commettent un hold-up au Delhaize de Beersel et s’emparent d’une somme d’environ 1.100.000 F. Le gérant est abattu par un projectile tiré dans la tête. L’expert en balistique a établi que le même fusil de chasse (riot gun) a été utilisé au Colruyt de Nivelles le 17 septembre 1983 et à Beersel le 7 octobre 1983.

Les auteurs ont fait usage de la voiture Golf GTI volée à Ohain qui avait été repeinte grossièrement en noir. La banquette a été formellement reconnue sur les lieux par l’épouse du restaurateur défunt Van Camp. Cette même voiture a été utilisée par les auteurs du crime d’Anderlues, puis abandonnée à Lobbes-Thuin, chemin de Hourpes, incendiée, début décembre 1983 à trois cents mètres du lieu où a été retrouvée la VW Golf de madame Van Lidth de Jeude.

Le meurtre de Beersel est instruit par mon honoré collègue, le Juge d’Instruction Bellemans de Bruxelles (son dossier 440/83 - notices du Parquet de Bruxelles n° 10.70.857/83).

Bron: Nota van onderzoeksrechter Guy Wezel aan Procureur Deprêtre | 20 februari 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Beersel: 7 Oktober

Merovinger wrote:
Ben wrote:

Onderstaand verhaal verscheen in het weekblad Humo enkele weken na de bloedige overval in Beersel. Het is absoluut niet bewezen dat onderstaande feiten gelinkt kunnen worden aan de bende die enkele uren later het Delhaize-warenhuis van Beersel zal overvallen:

Vrijdag 7 oktober, om 16u00: een Renault met Franse nummerplaat en een zwarte Volkswagen Golf met drie inzittenden, betwisten elkaar een parkeerplaats ter hoogte van het nummer 25 van de Frankrijklei [in Antwerpen]. Eén van de inzittenden van de zwarte Golf stapt uit en slaat prompt de voorruit van de Renault aan diggelen. Daarna slaat de Golf op de vlucht. Een kwartier later merkt een bediende in de ondergrondse parkeergarage van het Crest-hotel diezelfde zwarte Golf. In de wagen zitten twee personen. Een derde persoon prutst aan een Cadillac. "Is dat uw wagen?" vraagt de bediende.

De man bij de Cadillac knikt van ja. Toch blijft de bediende argwaan koesteren. Hij noteert de nummerplaat van de Golf. Onmiddellijk wordt hij op een vuistslag in volle gelaat getrakteerd. De bediende ontkomt en roept een collega te hulp. Wanneer zij terug naar de zwarte Golf lopen, worden zij op vuurschoten onthaald. De Golf giert weg.

De Golf wordt door de politie geseind. Niet ver van het Crest-hotel hebben de gangsters ondertussen een bruine Alfa Romeo gekraakt. De twee auto's rijden naar de GB-vesting, aan de Prins Boudewijnlaan, in Edegem. Daar wordt de Golf achtergelaten en de reis wordt met de Alfa in de richting van Brussel verder gezet. De politie vindt de Golf, binnenin werd een brandblusser leeggespoten. Controle wijst uit dat de Golf op de luchthaven van Zaventem werd gestolen.

Omstreeks 18u30 loopt het bericht binnen dat er in Rumst een poging werd ondernomen om met geweld een wagen te stelen. Getuigen zagen daar eveneens een bruine Alfa Romeo wegrijden. Even later duikt de bruine Alfa op aan de Makro-parking te Machelen-Vilvoorde, dicht bij de E10 (momenteel de E19, red). Een automobilist wordt er met een mes bedreigd: men heeft het op zijn auto gemunt. De overval mislukt en de gangsters vluchten.

Bron: Humo | 27 oktober 1983

Aanvullend aan bovenstaand artikel van 27 oktober 1983 uit de Humo zijn hieronder nog twee artikels uit het Nieuwsblad van 8 en 10 oktober 1983.

Klungelende autodieven ontsnappen aan speraktie

Vrijdagnamiddag [7 oktober 1983] zorgden drie onbekende autodieven er op nog geen twintig minuten tijd voor, dat de Antwerpse politie de handen meer dan vol had. Toen in de vroege vooravond het alarm werd afgeblazen, doordat de gezochten – vermoedelijk Arabieren – ontkomen waren in de richting van Brussel, viel de balans nog mee: een stukgeslagen autoruit en enkele schoten, die voor de nodige deining hadden gezorgd, maar niemand verwondden.

Het politiealarm ging van start omstreeks 16u20 toen één van de drie een ruit insloeg van een personenwagen, geparkeerd op de Frankrijklei, zonder zich veel aan te trekken van het op dat moment zeer drukke verkeer op de Leien. Het bleef echter bij het inslaan van de ruit, want de man sprong in een zwarte Volkswagen Golf GTI, die er vandoor ging.

Enkele minuten later werden de inzittenden van de Golf bemerkt op de parking van het Crest Hotel, aan de Gérard Le Grellelaan, waar ze enkele auto’s aan het beschadigen waren. Toen de drie bemerkten dat ze betrapt waren, loste één van hen enkele schoten, vermoedelijk met een alarmpistool, waarop de zwarte Golf GTI weer wegstoof.

Het vreemde drietal moet dan bijzonder snel in de richting van het Middelheimziekenhuis gereden hebben, want zeer korte tijd nadien zag men daar aan de Middelheimlaan hoe één van de inzittenden van de zwarte Volkswagen daar aan het slot van een Mercedes stond te prutsen. Weerom vluchtten de drie.

Inmiddels was de Antwerpse politie gestart met een speraktie. Omstreeks 17u vond een patrouillewagen van de Mobiele Brigade de zwarte Golf, die was achtergelaten, op de parking van de GB-supermarkt aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem. De drie inzittenden waren volgens een vrouwelijke ooggetuige overgestapt in een bruine Ford met een vinyl-lederen dak, die wegscheurde in de richting van de E10-autoweg van Antwerpen naar Brussel.

In de achtergelaten Golf, die bleek te zijn gestolen van een Brusselaar op de luchthaven van Zaventem, hadden de klungelende autodieven een brandblusapparaat gedeeltelijk leeggespoten. Later op de avond kwam de technische dienst van het Antwerpse parket naar de parkeerplaats om te zoeken naar eventuele vingerafdrukken.

Bron: Het Nieuwsblad | 8 oktober 1983

Waren de doders van Beersel de autodieven van Antwerpen?

Of de autodieven, die vrijdagavond aan de Antwerpse politie ontsnapten, uitstaans hebben met de Waals-Brabantse moordbende, is niet zeker, maar wordt evenmin uitgesloten. Vast staat dat de drie, die naar Antwerpen gereden waren met een in Zaventem gestolen, zwarte Volkswagen Golf GTI, er niet voor terugdeinsden om op klaarlichte dag tot in het stadscentrum van Antwerpen doldriest te werk te gaan, in hun poging een auto van zwaar kaliber (Cadillac, Mercedes, Alfa Romeo) te roven. Mogelijk betrof het een bende die zich liet inspireren door de beruchte Bende.

De eerste maal dat ze van zich lieten spreken, was om 16u op de Frankrijklei aan het nummer 25, een op dat tijdstip van de dag zeer drukke verkeersader in het volle centrum. Daar kregen de drie inzittenden van de zwarte Golf het aan de stok met een Borgerhoutenaar met een Renault, meer bepaald een betwisting over een parkeerplaatsje. Na enige discussie sloeg één van de drie zonder meer de achterruit van de Renault in, waarop de Golf wegscheurde.

Een kwartier later zag een bediende van het Crest Hotel aan de Le Grellelaan in de – ondergrondse – hotelparking diezelfde Golf met nummerplaat 5.T.778 staan. Er zaten twee mannen in, een deur stond open. De derde man stond te prutsen aan een geparkeerde Cadillac. Toen de hotelbediende vroeg of de Cadillac hem toebehoorde, werd hij met een "ja" afgesnauwd. De bediende werd achterdochtig, en noteerde zichtbaar de nummerplaat van de Golf. Toen de onbekende dat zag, sloeg hij de hotelbediende in zijn gezicht. De man vluchtte, en kwam terug met een collega. Prompt werden beiden vanuit de Golf onder vuur genomen, en zochten dekking. Toen de Golf pijlsnel uit de garage weggereden was na een tweede schot, bleken er echter geen hulzen of kogelinslagen te vinden zijn. Vermoed wordt dat er geschoten werd met een alarmpistool.

Weerom een kwartier later werd de Golf gesignaleerd aan de Middelheimlaan, waar de inzittenden trachtten een Mercedes en een Alfa Romeo open te breken. De Alfa, eigendom van een Schotenaar, kregen ze open. Dan moeten de drie onbekenden 'gesplitst' zijn, want zowel de zwarte Golf als de bruine Alfa werden omstreeks 17u samen gezien op de parkeerplaats aan de GB aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem, waar de drie in de Alfa plaatsnamen, en wegreden naar de E10. De Golf lieten ze in de brand.

Even vóór 18u vrijdagavond werden de drie gesignaleerd op de parking van het grootwarenhuis Makro aan de Woluwelaan in Machelen, vlakbij de E10. Daar bedreigden ze een autobestuurder met een mes om zijn auto te kunnen roven, maar het opzet mislukte. Daarna nam de bruine Alfa verder de vlucht over de E10 in de richting van Brussel.

Indien het opzet van de drie drieste autodieven was om een extra auto te roven in het Antwerpse, dan is dat mislukt. Politie en Rjikswacht vinden het alleszins zeer vreemd dat het trio zich weinig aantrok van de speraktie die op gang was gekomen na de schoten in het Crest Hotel, en quasi ongestoord verder snelle personenwagens trachtte te stelen.

Zondagavond was nog niet geweten of de vingerafdrukken aan de in Edegem achtergelaten Golf GTI het Antwerpse parket enige duidelijkheid verschaften over de identiteit van de drie personen, van wie weinig meer is geweten dan dat ze van het 'Arabische' type zouden zijn.

Bron: Het Nieuwsblad | 10 oktober 1983

Links op de foto de achtergelaten Golf op de parking van de GB in Edegem waarvan sprake in bovenstaande artikels. De drie daders werden nooit gevonden.

http://nsm08.casimages.com/img/2016/09/28//16092802311714738714521890.jpg