1

Topic: Molenbeek: 3 Maart 1987

Op dinsdag 3 maart 1987, rond 19.30 uur, begaf Eric Balmaekers zich samen met twee andere politieagenten naar een gebouw aan de Edmond Machtenslaan in Molenbeek om een interventie uit te voeren. Toen ze bij de deur van de gek geworden man aankwamen, opende hij de deur en schoot op de politie. Eric's collega, Maria V., die zwanger is, raakt gewond in de borst. Eric Balmaekers, 25 jaar oud, valt op de grond.

Schietpartij in Brussel: 2 doden

In Sint-Jans-Molenbeek, één van de 19 gemeenten die samen Brussel vormen, heeft zich gisterenavond een wilde schietpartij voorgedaan die twee mensen het leven heeft gekost. Een vrouwelijke politieagent is zwaargewond.

Volgens de gegevens die gisterenavond voorhanden waren, is op een gegeven moment een man begonnen met in het wilde weg te schieten uit het raam van het flatgebouw waar hij woonde. Nadat buren de politie gewaarschuwd hadden, arriveerde er een politiepatrouille. Er werden over en weer schoten gewisseld, waarbij een mannelijke politieagent werd gedood. Zijn vrouwelijke collega werd zwaargewond.

Later arriveerde er meer politie. De schietpartij werd toen in volle hevigheid voortgezet. Daarbij is de nog onbekende man die het vuur vanuit zijn flat geopend had, gedood.

Bron: Limburgsch dagblad | 4 maart 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Molenbeek: 3 Maart 1987

Twee doden bij schietpartij te Molenbeek

Vannacht was nog altijd niet uitgemaakt wat een man uit Molenbeek er toe heeft aangezet in het wilde weg te gaan schieten. Vooraleer de man kon neergeschoten worden had hij een 25-jarige politieagent gedood en diens vrouwelijke collega zwaar gewond.

Vanuit het raam van zijn appartement in het grote flatgebouw de Machtenslaan 3 te Molenbeek, was Anres de Terra gisterenavond omstreeks zeven uur beginnen te schieten. Hij raakte daarbij enkele auto’s die tegenover het gebouw geparkeerd stonden. Buren hadden daarop de politie gebeld.

Een kwartier later kwam een patrouille van de Molenbeekse politie ter plaatse. De 25-jarige agent Eric Balmaekers en zijn vrouwelijke collega trokken naar het appartement van de wilde schutter. Zij belden aan en de man opende de deur. Hij opende direct het vuur op de politiepatrouille. Eric Balmaekers zeeg zwaar gewond neer. Zijn vrouwelijke collega werd ook door een kogel geraakt maar kon zich nog verschuilen achter een muur. Met haar radioverbinding kon zij versterking vragen.

De opgeroepen politiemannen begonnen dan het appartement te belegeren. Vanop een grote luifel boven de hoofdingang van het gebouw konden zij het raam, waarachter Andres de Terra stond, onder vuur nemen. Een dozijn kogelgaten in de ruiten getuigde van het ware vuurgevecht dat daar gisterenavond werd geleverd. De wilde schutter vuurde zelf op de politieagenten maar zijn kogels troffen gelukkig geen doel meer. Uiteindelijk werd de Terra dan zelf geraakt en overleed aan de opgelopen schotwonden.

Agent Balmaekers kon dan geëvacueerd worden. Men bracht de agent nog naar het Erasmusziekenhuis van Anderlecht, maar hij overleed daar even na zijn aankomst. Zijn vrouwelijke collega, die naar verluidt drie maanden zwanger is, werd naar het Sint-Jansziekenhuis van Brussel gebracht. Vannacht werd vernomen dat zij niet in levensgevaar verkeert.

Om een einde te maken aan het wilde schieten van de Terra had men ook nog de interventiegroep Dyane van de rijkswacht opgeroepen. Politiepatrouilles van Koekelberg en Anderlecht kwamen eveneens ter plaatse.

Het motief van dat wilde schieten is nog altijd niet duidelijk. Buren vertelden ons wel dat zij ook de vorige dagen schoten hebben gehoord. Er werd daar toen zoveel aandacht niet aan besteed omdat men dacht dat het jongeren waren die in de carnavalstijd zich vermaakten met voetzoekers. Pas dinsdagavond beseften de buren dat ook de vorige dagen met scherp moet geschoten zijn. Een paar auto’s zouden de vorige dagen trouwens kogelsporen opgelopen hebben.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Maart 1987

Beschoten agent overleden, getroffen agente buiten levensgevaar

In tegenstelling tot eerdere berichten, is een 57-jarige Spanjaard dinsdagavond niet overleden nadat hij in zijn woning te Molenbeek door de politie was neergeschoten. De man had eerder zelf twee Molenbeekse agenten onder vuur genomen. Agent Eric Balmaekers overleed later in het ziekenhuis.

Zijn vrouwelijke collega Maria Vandendriessche verbleef woensdag nog in de afdeling intensieve zorgen, maar er werd niet meer voor haar leven gevreesd.

Er zijn woensdag meer details bekend gemaakt over de dramatische schietpartij in en rond het flatgebouw, gelegen E. Machtenslaan 3 te Sint-Jans-Molenbeek, waarbij de 57-jarige Francesco De Tena Cortes op twee politieagenten vuurde alvorens nadien zelf in zijn appartement neergeschoten te worden. De schotwonde in de romp, die hij daarbij opliep, bleek achteraf minder ernstig dan eerst was vermoed. Zijn toestand zou geen zorgen meer baren.

De politie van Molenbeek was dinsdagavond omstreeks 19u opgeroepen door een man die het flatgebouw van de Molenbeekse Haard had verlaten om een brief op de bus te doen. Hij had toen gemerkt dat er, vanuit een raam op de eerste verdieping, geschoten werd op auto’s die voor het gebouw geparkeerd stonden. Even later kwam een patrouille ter plaatse. De 25-jarige agent Eric Balmaekers, wonende (…), en de 26-jarige agente Maria Vandendriessche, wonende (…), gingen aankloppen bij de Spanjaard. Toen die zag dat hij me de politie te maken had, nam hij de agenten direct onder vuur. Agent Balmaekers zeeg voor de appartementsdeur in elkaar, terwijl agente Vandendriessche, alhoewel in de buik getroffen door een kogel, nog naar het gelijkvloers kon vluchten. Daar gaf zij haar walkie-talkie aan een bewoner van het gebouw, met het verzoek versterking te vragen.

Weggelokt

In minder dan geen tijd kwamen daarna politiepatrouilles van Molenbeek en Koekelberg ter plaatse. Een adjunct-commissaris van Molenbeek komt op de grote luifel boven de hoofdingang van het flatgebouw, van waar hij in de woonkamer kon kijken van de schutter. Die zat op dat moment in een zetel, een karabijn schietklaar in de hand. De adjunct-commissaris vuurde dan verscheidene kogels af, door de ruit, in de zoldering van de woonkamer, met de bedoeling de Spanjaard uit zijn zetel te lokken. Dat lukte ook, en op dat moment stormden andere politiemannen de woonkamer binnen vanuit de trapzaal. De Spanjaard werd onder vuur genomen en kreeg een schot in de romp.

Zowel de agenten Balmaekers en Vandendriessche als de Spanjaard, werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Agent Balmaekers is korte tijd nadien aan de opgelopen schotwonden overleden.

Verlaten

In het appartement van de Spanjaard vond de politie een .22 long rille-karabijn en verscheidene dozen patronen. Waarom de man vanuit zijn appartement eerst op auto’s schoot - wat hij de vorige dagen ook al gedaan zou hebben - en later direct de agenten onder vuur nam, is niet bekend. Alleen kon vernomen worden dat hij enige tijd geleden door zijn echtgenote was verlaten en dat hij de jongste dagen erg gespannen leek.

Een buurman van de eerste verdieping vertelde dat de man ’s middags nog, gekleed in een kamerjas, bij hem had aangebeld en om wat zout had gevraagd. “Wellicht nog een geluk dat ik hem zonder commentaar heb gegeven wat hij vroeg”, aldus de man die ’s avonds opgeschrikt door schoten op de gang, door het kijkglaasje in zijn appartementsdeur agent Balmaekers zag ineenzakken en zijn collega Vandendriessche, beschutting zoekend, zag weg strompelen naar de trapzaal.

Het is nu wachten tot de Spanjaard kan ondervraagd worden over de redenen waarom hij dinsdagavond zo wild tekeer ging met zijn karabijn. (*)

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Maart 1987

(*) Het motief van de schietpartij heb ik niet kunnen vinden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube