1

Topic: Flémalle: 20 Februari 1984

Op 20 februari 1984 overvallen gangsters de Phénix Works metaalfabriek in Flémalle, nabij Luik. Daarbij werd een bewakingsagent van Securitas vermoord.

https://i89.servimg.com/u/f89/19/86/44/34/84022110.jpg

Une prime d’un demi-million à celui qui permettra d’identifier les assassins de Flémalle

Nous avons relaté hier dans quelles circonstances des hommes armés ont réalisé un hold-up dans les locaux de la société Phénix Works à Flemalle et y ont abattu un garde de la société de surveillance Securitas.

Voici les portraits-robots des assassins, réalisés à la demande du juge d’instructions de Liège. (…) Un prime de 500.000 est offerte par la société Securitas à la ou les personnes qui fourniraient des renseignements conduisant à l’arrestation des assassins.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Flémalle: 20 Februari 1984

Die rechter op de robotfoto doet mij wel een beetje denken aan de robotfoto uit 2010.

3

Re: Flémalle: 20 Februari 1984

Een brutale overval op dinsdag 14 februari 1984 door 4 gangsters met doodslag door de bewaker van Securitas in de buik te schieten en een zwaargewond slachtoffer. De daders werden overigens gefilmd, de BRT en de RTBF hebben 's anderdaags op vraag van de rijkswacht, nog stilstaande beelden hiervan getoond. De vluchtwagen, een witte Audi werd op zaterdag 11 februari 1984 in Sint-Truiden gestolen.

Dit had overigens NIKS met de zogenaamde 'Bende van Nijvel' te maken.

De daders van deze overval zijn nadien opgepakt in Italië. Ze maakten deel uit van een bende die overal in Europa overvallen deed, waarbij er in totaal bijna 300 moorden gepleegd werden!

Er kunnen nog topics aangemaakt worden, alleen al voor Flémalle bijvoorbeeld:

  • Op zondag 24 maart 1984 was er een overval op een muntenverzamelaar te Flémalle, de daders droegen een bivakmuts en vluchten weg met een Volkswagen Golf (nog relevanter aan de 'Bende van Nijvel')

  • Op maandag 27 mei 1985 heeft een inwoner van Flémalle met verschillende vuurwapens geschoten op enkele rijkswachters (dat heeft de 'Bende van Nijvel' toevallig ook gedaan)

  • En ook op maandag 14 april 1986 was er in Flémalle ook een overval door twee gemaskerde mannen (dat waren de leden van de 'Bende van Nijvel' -soms- ook)

  • etc...

4

Re: Flémalle: 20 Februari 1984

Dit was blijkbaar niet de eerste keer dat de fabriek overvallen werd » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Flémalle: 20 Februari 1984

Tiens wrote:

Een brutale overval op dinsdag 14 februari 1984 door 4 gangsters met doodslag door de bewaker van Securitas in de buik te schieten en een zwaargewond slachtoffer.

De overval was op maandag 20 februari:

Overval met dode te Flemalle

Maandag omstreeks 13u50 werd een overval gepleegd in de Phenix Works te Flemalle door vier mannen die zich onmiddellijk naar het personeelskantoor begaven, waar maandagnamiddag de lonen zouden worden uitbetaald.

Zij gijzelden een fabrieksbewaker en verplichtten hem met een karabijn in de zij voorop te gaan naar het betaalkantoor. Toen ze in de gang van dat kantoor kwamen, botsten ze evenwel op een personeelslid van de firma Securitas. Deze greep meteen naar zijn wapen, maar de overvaller die de fabrieksbewaker in bedwang hield, vuurde onmiddellijk en raakte de Securitas-man in de buikstreek. Hij was op slag dood.

Daarop stapten de vier kerels het kantoor binnen en legden er de hand op 7 tot 8 miljoen fr. De met pistolen gewapende en met bivakmutsen gemaskerde overvallers schoten tijdens hun aftocht nog naar het wachthuisje voor de fabriek. Daarna liepen ze naar een witte Audi en reden weg in de richting van Luik.

Een kaderlid en een bediende zetten nog de achtervolging in met een ziekenwagen van de fabriek, maar verloren na enkele honderden meters het spoor van de overvallers.

Een arbeider die zich in de gang van het personeelskantoor bevond, werd eveneens geraakt. Hij is zwaar gewond en verblijft in het ziekenhuis van Ougrée.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 februari 1984

Alle rijkswachters voor TV

Dinsdagavond werd op de BRT tijdens de nieuwsuitzending een reeks sequentiefoto’s getoond, afkomstig van de overval bij Phenix Works te Flemalle.

De rijkswacht, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, was opgeroepen om de uitzending te bekijken in de hoop dat daardoor de arrestatie van de overvallers zou bespoedigd worden.

Zoals gemeld werd in het kantoor zeven tot acht miljoen geroofd en werd hierbij een agent van de bewakingsfirma Securitas doodgeschoten. Het betreft André Lejeune (46). Een arbeider, die op het ogenblik van de schietpartij toevallig in de omgeving van Lejeune stond, werd eveneens geraakt. Hij is zwaargewond.

Group 4 Securitas heeft dinsdag een premie van maximaal 500.000 fr. uitgeloofd voor wie inlichtingen verstrekt.

Bron: 22 Februari 1984

Tiens wrote:

Dit had overigens NIKS met de zogenaamde 'Bende van Nijvel' te maken.

Ik zeg ook nergens dat het iets met de Bende van Nijvel te maken heeft, daarom zet ik het ook bij "Andere feiten".

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube