1

Topic: Betekom - Paal: 2 Maart 1985

Gangsters plegen twee overvallen in één uur tijd

Twee gewapende en gemaskerde kerels hebben zaterdagnamiddag op een uur tijd twee overvallen gepleegd: op een zelfbedieningszaak te Betekom en op een warenhuis te Paal. Te Betekom werden ze zonder buit op de vlucht gejaagd door een moedige klant, die met blikken rijst begon te trommelen, maar te Paal gingen ze aan de haal met ongeveer 110.000 fr. De kerels werden telkens opgewacht door een derde gangster in een vrijdagavond te Diest gestolen Volkswagen Golf. Zondagavond waren ze nog steeds spoorloos.

Bron: Het Laatste Nieuws | 4 Maart 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Betekom - Paal: 2 Maart 1985

Ben wrote:

een vrijdagavond te Diest gestolen Volkswagen Golf

De vraag is of er wellicht individuen geweest zijn die op bestelling VW Golfs stalen.

3

Re: Betekom - Paal: 2 Maart 1985

Deze dubbele overval is opgelost:

Overvallen van Betekom en Paal opgehelderd

De gerechtelijke politie bij het parket te Leuven leidde drie jonge mannen uit Diest voor wegens hun aandeel in de overvallen op de supermarkten in Betekom en Paal van 2 maart jl., namelijk John J. (29) en Guido M. (23), beiden uit Diest, en Benny E. (20), uit de buurgemeente Halen.

Zij gaven toe zaterdag 2 maart de kassa van het warenhuis Jami aan de Tessenderlosesteenweg te Paal geroofd te hebben. De buit zou ruim 100.000 fr. bedragen hebben.

Even voordien hadden dezelfde kerels gepoogd de kassa te stelen in de zelfbedieningszaak van Van Vlasselaer aan de Pastoor Pitetlaan 10 te Betekom. De overvallers kregen er de geldlade evenwel niet open.

Het was al eerder geweten dat de kerels zich verplaatsten met een donkere VW Golf die gestolen was in Diest. Het voertuig werd later teruggevonden in Paal. Daar stapten de daders waarschijnlijk over in een persoonlijke wagen.

De kerels konden ingerekend worden na een nieuwe autodiefstal te Hasselt. Het voertuig, een Mercedes, hoorde toe aan een advocaat. Toen zij later de gestolen auto trachtten te verkopen, liepen zij tegen de lamp. Het onderzoek, geleid door onderzoeksrechter Decroux te Leuven, leidde eveneens naar de overvallen van Betekom en Paal.

E., J. en M. ontkennen de autodiefstal te Hasselt maar geven wel toe betrokken te zijn geweest bij de verkoop van de Mercedes en bekennen ook de overvallen op de warenhuizen. Zij zouden al eerder met het gerecht in aanraking zijn geweest.

Het trio verklaarde dat de overvallen vooraf gepland waren. Zij zouden eerder al poolshoogte genomen hebben in Betekom en Paal. Tijdens huiszoekingen bij de drie daders werden de overvalkledij, een geweer punt 22 met afgezaagde loop, en bivakmutsen teruggevonden. Een gedeelte van de buit zou eveneens terecht zijn. Het drietal werd inmiddels door de raadkamer van Leuven in voorlopige hechtenis geplaatst.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Maart 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Betekom - Paal: 2 Maart 1985

Een nul te Betekom maar buit in Paal

Vermoedelijk dezelfde overvallers, die er zaterdagnamiddag niet in slaagden de kassa van een zelfbedieningszaak te Betekom (Begijnendijk) open te maken en onverrichterzake op de vlucht dienden te slaan, lieten zich zowat een uur later in een warenhuis te Paal niet voor een tweede keer bij de neus nemen. Daar gingen ze gewoonweg met de kassa aan de haal.

Zaterdagnamiddag stopte aan de zelfbedieningszaak Van Vlasselaer langs de Pastoor Pitetlaan 10 te Betekom (Begijnendijk) een donkere VW Golf. Uit de auto slopen twee gemaskerde mannen - één van hen was gewapend - in de richting van het warenhuis. Een derde bleef achter het stuur van de auto wachten.

Toen de twee kerels het warenhuis binnenkropen, werden ze door kassierster Renilde De Roover opgemerkt. Deze vond de wijze van binnenkomen op zijn minst eigenaardig en toen ze merkte dat beiden gemaskerd waren, liet ze een gil en rende ze geschrokken naar achteren. Daar werd ze opgevangen door haar collega Huguette Michiels.

De twee kerels liepen onmiddellijk naar de kassa waar op dat ogenblik twee klanten stonden. Toen de boeven een vrouw en een kindje met een geweer met afgezaagde loop bedreigden en begonnen te roepen, beseften de aanwezige klanten wat er aan de hand was. Ontdaan stoven ze uiteen. Sommige doken achter de toonbank van de vleesafdeling, terwijl anderen op de wc vluchtten.

De overvallers probeerden uit alle macht de kassa te openen maar slaagden daar niet in. Toen klanten Marcel Schepers uit Betekom de twee in de gaten kreeg, begon hij achteraan in het warenhuis om hun aandacht af te leiden blikjes rijst tegen elkaar te tikken. Eén van de twee richtte het vuurwapen op hem, maar Marcel Schepers kon nog net achter de rekken wegduiken.

Daarop sloegen de gangsters op de vlucht. De auto reed weg in de richting van Gelrode om vermoedelijk via Holsbeek de A2-autosnelweg te bereiken. Een getuige kon nog net de nummerplaat noteren.

Precies een uur na deze mislukte overval te Betekomn sloegen drie gangsters toe in het warenhuis Jami aan de Tessenderlosesteenweg 77 te Paal. Dat het om dezelfde kerels gaat als in Betekom, lijdt volgens de speurders geen twijfel.

Ook zij verplaatsten zich met een donkere VW Golf en de nummerplaat was nagenoeg dezelfde. De kerels hadden blijkbaar de nodige lessen uit hun mislukking te Betekom geleerd. Ze probeerden niet eens om de kassa te openen, maar gingen er doodgewoon met het apparaat vandoor. De drie vluchtten nadien in de richting van het centrum van Paal. De buit zou naar verluidt 110.000 fr. bedragen.


De eerste vaststellingen te Betekom werden verricht door de rijkswacht van Haacht, terwijl het verdere onderzoek door de BOB van Leuven werd gevoerd. Dat onderzoek wees uit dat de VW Golf vrijdagavond te Diest gestolen was. Men vermoedt dat de daders uit het Diestse afkomstig zijn. Overigens zijn Betekom en Paal vanuit Diest gemakkelijk via de A2 autosnelweg te bereiken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Maart 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube