1

Topic: Etterbeek: 30 Juni 1987

Meedogenloze gangsters, een VW Golf GTI, een schietpartij, een dode agent, ... Dit is het dramatische verhaal van de dood van politieagent Freddy Breem.

Agent krijgt kogel in het hoofd

Tijdens een vuurgevecht met twee Noordafrikanen kreeg de 24-jarige Etterbeekse Freddy Breem dinsdagmiddag een kogel in het hoofd. Zwaargewond werd hij in het universitair Sint Lucasziekenhuis te Woluwe opgenomen. Daar vecht hij voor zijn leven.

De twee Noordafrikanen konden door de politie worden aangehouden.

Alles begon om kwart voor één dinsdagmiddag in de drukke wijk “De Jacht” te Etterbeek. Een politiepatrouille per wagen zag een auto met twee Noordafrikanen die in de verboden richting reed. Kort daarop werden schoten gewisseld. Een kogel trof politieagent Freddy Breem in het hoofd, terwijl een collega aan het been licht gewond werd en een politie-motorrijder zijn pols brak.

In allerijl werd agent-brigadier Breem, die vroeger had deel uitgemaakt van de anti-gangploeg, naar het ziekenhuis te Woluwe gevoerd. Over zijn toestand konden de artsen zich nog niet uitspreken. Freddy Breem, die te Etterbeek woont, was al vier jaar bij de politie en werd voor zijn inzet en collegialiteit algemeen gewaardeerd. Hij zou binnen afzienbare tijd huwen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 juli 1987

Toestand van zwaargewonde Etterbeekse agent blijft kritiek

Wat de twee gearresteerde Noordafrikanen te Etterbeek van plan waren toen ze door een tweekoppige politiepatrouille werden opgemerkt, kan alleen verondersteld worden. Wellicht hadden ze een belangrijke inbraak op het oog of een overval.

De twee worden grondig aan de tand gevoeld door de gerechtelijke politie, maar ze verlenen niet veel medewerking. Vermits een onder hen geboren is in Lyon, wordt vermoed beide boeven tot het gevreesde milieu van Frankrijks tweede grootste stad behoren.

Inmiddels is de toestand van de in het hoofd geschoten Etterbeekse agent-brigadier Freddy Breem, er niet op verbeterd. De kogel is wel uit het hoofd verwijderd, maar het gezondheidsbulletin was woensdag zeer pessimistisch.

Het parket van Brussel gaf woensdag de identiteit vrij van de twee aangehouden booswichten. Een onder hen zou Jean-Jacques Aissa A. Zijn, 32 jaar geleden geboren te Lyon maar met een adres te Parijs.

Zijn medeplichtige zou Abdel Krim K. heten en van hem is geen geboorteplaats gekend. Hij zou 35 jaar zijn en het is die gangster welke werd gewond tijdens het vuurgevecht met de Etterbeekse politie. De vrouw die kortstondig werd gegijzeld is de 79-jarige Alic V. uit de Chambérystraat, de straat waar de kerels door de politie werden overmeesterd.

Sommige beweren dat de Golf GTI van de bandieten enkele dagen geleden te Antwerpen werd gestolen. Van de andere kant wordt gezegd dat de Volkswagen in kwestie in Ukkel werd geroofd en dat er nummerplaten werden op aangebracht van een te Antwerpen ontvreemde auto.

In politiekringen wordt niet uitgesloten dat de twee Noordafrikanen reeds een tijdje in het Brussel verbleven om hun slag voor te bereiden.

Omtrent de omstandigheden van de schietpartij is vernomen dat de agenten Breem en een collega van de politiepatrouille, ter hoogte van de Philippe Baucqstraat, een verdachte    Volkswagen Golf, met daarin twee personen, aantroffen die aan het toezicht van de agenten probeerden te ontkomen.

Radionet

Door enkelrichtingstraten te nemen slaagden de gangsters daar voorlopig in. De twee agenten speelden daarop de informatie over het radionet aan collega’s door, die enkele minuten later het verdachte voertuig ter hoogte van de Chambérystraat tot staan probeerden te brengen.

Agent Freddy Breem probeerde de wagen klem te rijden, terwijl zijn collega, gewapend met een revolver, het politievoertuig had verlaten.

Op het moment dat Freddy Breem de Golf GTI van de gangsters voorbijstak, werd hij onder vuur genomen en in het hoofd getroffen. Daarop brak een hevige schietpartij los tussen de Noordafdrikanen en agent Alain Noë. Die slaagde er in één van de bandieten te raken en die bleef bloedend op de straatstenen achter. Omdat de agent zijn revolver had leeggeschoten en geen munitie meer op zak had, vluchtte hij een huis binnen om zich in veiligheid te brengen. Enkele seconden later reeds verscheen grote politieversterking met het gekende gevolg: de arrestatie van de twee Noordafrikanen.

Tien jaar geleden vielen er bij de politie van Etterbeek reeds slachtoffers. Politieagent Roger Geyns (toen 28) werd die woensdagochtend 1 juni 1977, door bandieten die aan het stelen waren in de kelder van een appartementsgebouw, Tervuren, gedood door een 9 mm-kogel. Zijn collega Jacques Seghers (toen 32) werd getroffen door twee kogels in het hoofd.

Zeer ernstig gewond bracht hij het er toch levend van af. Een tijdje geleden ging hij met vervroegd pensioen. De daders van die tragische schietpartij werden gevat en één onder hen, de Spanjaard Amato-Flores, stierf achteraf in een Brusselse gevangenis.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 juli 1987

Politieman van Etterbeek door collega getroffen

Het ballistisch onderzoek in de zaak van de 23-jarige Etterbeekse politieman Freddy Breem, die dinsdag in de Chambérystraat tijdens een schietpartij tussen politie en twee Noord-Afrikaanse gangsters levensgevaarlijk werd gewond door een kogel uit een 38 special, wordt voortgezet.

Volgens het parket lijkt een en ander het vermoeden te bevestigen dat de jonge politieman werd getroffen door een kogel, afgevuurd door een collega. De bandieten die zonder aarzelen het vuur openden op de politiemannen die hen achtervolgden, waren met een 9 mm gewapend. De politiemannen hebben doorgaans een 38 special.

De betrokken politieagent die het noodlottige schot heeft afgevuurd, werd langdurig ondervraagd. Alles moet in een handomdraai zijn gebeurd in een uitzonderlijke stresssituatie waarin de politie was gewikkeld.

Freddy Breem, het slachtoffer, was de chauffeur van de patrouillewagen, die nadat hij uit de Peugeot 504 was gestapt, zich achter een andere wagen verschuilde op het einde van de Chambérystraat. Zijn collega was op dat ogenblik niet meer in de onmiddellijke omgeving.

Kwam Freddy Breem op zeker ogenblik te voorschijn van achter die wagen en wed hij door zijn collega als een van de gangsters aangezien? Dit zal het verdere onderzoek nog moeten uitwijzen. In elk geval is de consternatie in politiekringen te Etterbeek zeer groot. Temeer daar de agent, die Freddy Breem dodelijk verwondde, gunstig staat aangeschreven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 juli 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Etterbeek: 30 Juni 1987

Franse gangster loopt zes jaar cel op

De correctionele rechtbank te Brussel veroordeelde woensdagnamiddag de 32-jarige Fransman Aissa Abderrahmane, geboren in Lyon, tot zes jaar cel. De Fransman werd schuldig bevonden aan opzettelijk schieten naar de politie van Etterbeek op 30 juli 1987, het bedreigen, evenwel zonder gijzeling van een 74-jarige vrouw, verboden wapenbezit en de diefstal van een VW Golf.

De rechtbank veroordeelde ook een medeplichtige van Abderrahmane, de 36-jarige Abdelkrim Kebai-id, eveneens Fransman en geboren in Lyon, tot twee jaar effectieve gevangenisstraf en 24.000 fr. boete.

Hij werd alleen schuldig bevonden aan de heling van de VW Golf en de heling van een revolver. De rechtbank sprak beide Fransen vrij van bendevorming.

Op 30 juli 1987 omstreeks het middaguur wilde de politie van Etterbeek, de twee Fransen die ondanks het warme weer handschoenen droegen, aan de een controle onderwerpen in de Chamberystraat. Het initiatief van de politie leidde tot een vuurgevecht tussen Abderrahmane en de agenten.

Bij de vuurschoten kreeg één van de Etterbeekse agenten een kogel in het hoofd, nl. de 24-jarige Freddy Breem, die later aan de verwondingen overleed. Zoals achteraf bleek, werd de agent getroffen door een kogel, afgevuurd door één van zijn collega's.

Abderrahmane liep een huis binnen waar de 74-jarige Alice Van Cauberg aanwezig was. Hij bedreigde de bejaarde met zijn pistool om er te kunnen schuilen.

Volgens de rechtbank ging Abderrahmane alleen maar bedreigen en had hij niet het inzicht de vrouw te gijzelen. Anderzijds was de rechtbank van oordeel dat Abderrahmane naar de politie van Etterbeek schoot met de bedoeling de agenten te raken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 November 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Etterbeek: 30 Juni 1987

Zes jaar voor bovenstaande feiten? Ze lachen zich vast krom als ze dat in de VS lezen.