11

Re: Autodieven

Autodievenbende opgerold te Halle

Zoals reeds gemeld werd tijdens het weekeinde een autodievenbende opgerold. Het gaat om een zestal kerels van circa 18 jaar wonende in de zuidhoek van Brussel. De daders pleegden een vijftal autodiefstallen. Zij hadden het vooral gemunt op Golf GTI's en andere snelle wagens. De diefstallen werden gepleegd in de Zennestreek en ook aan de kust. De daders werden gevat tijdens een gezamenlijke actie van de rijkswacht van het district Halle en de BOB. De daders zijn nog steeds aangehouden en dit op bevel van onderzoeksrechter Kesteloot.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Maart 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Re: Autodieven

Twee autodieven aangehouden te Groot-Bijgaarden

Nadat ze op de Ninoofse steenweg te Anderlecht een BMW hadden gestolen, konden twee dieven dankzij een getuige, achterna worden gezeten door een politiepatrouille van de gemeente. De twee mannen in de BMW konden echter aan hun achtervolgers ontsnappen. De BMW werd later zwaar beschadigd op de ring rond Brussel te Groot Bijgaarden aangetroffen. De twee autodieven waren reeds een eind ver toen ze, dit keer door een politiepatrouille van Brussel, konden worden gegrepen. Het gaat om de 20 jarige Bruno V.D. uit Haren, een kerel die een 10-tal dagen geleden uit de gevangenis van Vorst was ontsnapt. De tweede is de 18-jarige Hongaar Istvan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Februari 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Re: Autodieven

Twee mannen opgepakt te Beersel

Tijdens een routinecontrole in de Laarheidestraat te Beersel vond de rijkswacht in twee auto's Golf GTI inbrekersmateriaal. Het bleek bovendien om twee gestolen auto's te gaan die elk drie man, waarvan twee minderjarigen, vervoerde. De zes werden voorgeleid en onder aanhoudingsmandaat gesteld omdat zij er van verdacht worden in het Brusselse nog meer autodiefstallen te hebben gepleegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Maart 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Re: Autodieven

Tien auto's uit kanaal gehaald te St.-Pieters-Leeuw

Het onderzoek waarbij maandagavond een personenwagen met een 25-jarige vrouw uit het Kanaal Brussel Charlerol werd gehaald op de grens van Sint-Pieters-Leeuw en Anderlecht is niet volledig rond.

De gerechtelijke politie te Brussel en het parket onder de leiding van onderzoeksrechter Roger Gosseye zoeken nog steeds naar het motief waardoor de 25-jarige vrouw uit Anderlecht, met haar wagen in het kanaal terechtkwam. De feiten kwamen aan het licht toen een vrachtboot op een staketsel vaarde. De brandweer van Halle en Brussel kwamen ter plaatse en toen deed men de akelige ontdekking. Een misdaad is zeker niet uitgesloten. Het slachtoffer was reeds in september 1979 uit haar woning verdwenen.

Kikvorsmannen deden in de buurt verdere opzoekingen en zo stuitte men op een 9-tal andere personenwagens die op een lengte van 500 meter in het water staken. Alle wagens werden op het droge gebracht.

De rijkswacht van Halle kwam samen met de gerechtelijke politie van Brussel tot de vaststelling dat de meeste auto's werden gestolen en nadien in het kanaal werden geduwd.

Ook verleden jaar werden op dezelfde plaats zo'n 5-tal voertuigen uit het water gehaald. De plaats is voor dergelijke activiteiten gunstig gelegen omdat men langs de trekweg gemakkelijk de oever kan bereiken.

Het parket zit meteen met een dubbele zaak, enerzijds de ontdekking van de verdwenen vrouw en anderzijds de vondst van een 10-tal auto's die wellicht meestal gestolen zijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Januari 1981

Reeds 28 auto's uit kanaal gehaald te Anderlecht

Nadat enkele dagen geleden uit het kanaal Brussel-Charleroi een 11-tal auto's werden opgehaald, werd het opzoekingswerk door kikvorsmannen en een speciale firma verder gezet.

Meteen werd een balans gemaakt. Daaruit blijkt dat in een periode van 6 maanden liefst 28 personenwagens uit het kanaal aan het sas werden opgehaald. Het onderzoek naar de doodsoorzaak van een 25-jarige vrouw uit Anderlecht, die in een van de wrakken werd gevonden, leverde voorlopig geen resultaat op.

Bij de 28 auto's, waaronder heel wat wrakken, werd eveneens een Brusselse taxi gevonden.

Het is opvallend hoe gemakkelijk autodieven langs deze verlaten weg hun gestolen auto van de hand kunnen doen. De gerechtelijke instanties zijn van oordeel dat mits het aanleggen van enkele betonnen beschermboorden, de misdaden zouden kunnen worden beperkt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Februari 1981

Kanaal blijkt autokerkhof

Tijdens dreggingswerken in het kanaal Brussel-Charleroi werden 28 auto’s opgevist. Men vermoedt dat het veelal om gestolen wagens gaat.

Verschillende sasmeesters hadden bij de Dienst Waterwegen aangedrongen op dreggingswerken omdat er schippers kloegen dat ze met hun boot tegen autowrakken schuurden. Voor dat dreggen werd een privé-firma aangesproken die tijdens de jongste dagen 28 auto’s bovenhaalde.

Hoe deze auto’s, waarvan verschillende nog in goede staat verkeren, en andere slechts 3.000 km hadden afgelegd, in het water terecht kwamen, blijft een open vraag.

De rijkswacht en politie, die voor iedere vondst een pv moet opmaken, is van oordeel dat heel wat auto’s werden gestolen. Men gebruikt ze voor het plegen van een overval en nadien worden ze gemakkelijk van de hand gedaan door ze in het kanaal te laten verdwijnen.

Ook zijn er de jongste maanden bijzonder veel zigeuners die langs de kanaaloever vertoeven. Zij verplaatsen zich om de 24 uur, volgens de wet, over een korte afstand.

Laks

Ook blijft het parket nogal laks tegenover autodieven. In sommige gevallen werd een kerel van 20 jaar liefst 15 maal betrapt bij een autodiefstal. Bij overbrenging naar het parket van Brussel werd de man enkele uren nadien weer in vrijheid gesteld.

Voor rijkswacht en politie werkt deze beslissing alvast niet stimulerend om waakzaam te blijven. Tevens valt het op dat de meeste gestolen auto’s afkomstig zijn uit het Brusselse.

Volgens ingewijden, zowel sasmeesters als politie en rijkswacht, blijft de enige oplossing de plaatsing van vangrails, waardoor het verkeer langs het druk bevaren kanaal wordt verboden.

Ook begin 1981 werden op de stroken Anderlecht, Ruisbroek en verder naar Lot dreggingswerken uitgevoerd. Toen werden ook een 20-tal wagens aan de kant gehaald. Bij een ervan werd een vrouwenlijk aangetroffen dat in de richting wees van een moord.

Meestal zijn de gevonden wagens niet meer bruikbaar en kan men langs de nummerplaten de eigenaar achterhalen. De man in kwestie heeft geen interesse omdat hij door de verzekering reeds een premie heeft ontvangen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 December 1981

Gestolen auto in brand gestoken te Ruisbroek

Donderdagavond deed zich ban het Sas te Ruisbroek een niet alledaags feit voor. (*) Een drietal kerels die zich met een auto verplaatsten, hielden halt op de oever van het kanaal Brussel-Charleroi en even later vatte de auto vuur, de kerels namen hierbij de vlucht. Bij nader toezicht van de rijkswacht bleek het om een auto te gaan, die enkele uren voordien in Ganshoren werd gestolen, door de drie jonge kerels. De wagen brandde volledig uit. Een onderzoek wordt ingesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Mei 1981

(*) Was het toen zo abnormaal dat wagens in brand werden gestoken door criminelen?

Tien gestolen auto’s in kanaal te Sint-Pieters-Leeuw

Donderdag werden uit het kanaal Brussel-Charleroi, op de grensscheiding van Sint-Pieters-Leeuw en Anderlecht, een tiental auto’s uit het water gehaald. Het gaat om auto’s, die in een periode van enkele maanden in het het Brusselse zijn gestolen. Sommige wagens, waarvan enkele dure BMW’s zijn zwaar beschadigd, andere zitten vol modder.

De identiteit van de eigenaars werd door de rijkswacht van Halle achterhaald. Het zijn mensen uit Brussel, Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Anderlecht. Bij een onderzoek ingesteld door de rijkswacht, werd vastgesteld dat de dieven op een vaste plaats achter het CERIA-gebouw ’s nachts op een gemakkelijke manier de auto’s in het water deponeren.

Vorig jaar werden op dezelfde plaats reeds een twintig gestolen auto’s uit het kanaal gehaald.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Augustus 1983

Dieven rijden auto in kanaal te Halle

Zondagavond bemerkten rijkswachters langs het kanaal Brussel-Charleroi te Beersel twee auto's van het merk Volkswagen Golf. Toen ze een controle wilden uitvoeren, reden de twee bestuurders pijlsnel weg over de Steenweg Bergen in de richting Halle.

Onmiddellijk werd versterking opgeroepen en werd door de rijkswacht een speuractie gehouden. Een van de patrouilles zag in het centrum een Golf op de vaart drijven en langzaam zinken. Een weinig verder spurtte een jongeman naar een tweede Golf, die vervolgens wegreed.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Augustus 1983

Gestolen auto's opgehaald uit kanaal Brussel-Charleroi

Uit het kanaal Brussel-Charleroi werden in drie dagen tijd op het grondgebied Sint-Pieters-Leeuw en Ruisbroek niet minder dan dertien gestolen auto's opgehaald. In tien van de dertien gevallen betreft het een Golf GTI. De auto's werden meestal gestolen in het Brusselse.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Juli 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

15

Re: Autodieven

Gestolen auto en brandkast in kanaal te Anderlecht

Woensdagnamiddag werd door de Brusselse brandweer uit bet kanaal Brussel-Charleroi een auto uit het kanaal gehaald. Het betreft een Golf GTI. Toen de wagen uit het water werd getild, stuitte men eveneens op een geldkoffer. Volgens het eerste onderzoek door de politie van Anderlecht, werd de auto gestolen. De herkomst van de brandkoffer, kon niet worden achterhaald. De vondst werd gedaan toen kikvorsmannen van de Brusselse brandweer ter hoogte van de COOVI-school duikoefeningen uitvoerden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 April 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

16

Re: Autodieven

In 1982 werden 8.419 auto's gestolen, meer dan 32 per dag

In ons land werden vorig jaar 8.419 auto's gestolen, wat neerkomt op meer dan 23 per dag. Iedere nonchalance bij het verlaten van het voertuig kan voor de automobilist betekenen dat hij het nooit meer weerziet. Elk jaar, als de generale staf van de rijkswacht, de statistieken van de gestolen wagens vergelijkt, valt het op dat er telkenjare meer auto's verdwijnen. Een groot aantal wordt zelfs nooit meer teruggevonden.

Evolutie

In 1981 werden 7.711 auto's ontvreemd zodat de autodiefstallen vorig jaar met zo'n 9% zijn toegenomen. Alarmerend daarbij is dat het percentage van de wagens, dat achteraf weer opduikt, steeds maar afneemt. In 1981 was dit nog 78% van het totaal gestolen wagens, doch vorig jaar werden er maar 76% teruggevonden.

De rijkswacht is niet gerust in de verdere evolutie van die plaag, want is joy-riding de belangrijkste groep in de autodiefstal, het fenomeen is zo oud als de automobiel zelf, dan wordt steeds meer vastgesteld dat door gebrek aan ervaring van de joy-riders er ook meer vluchtmisdrijven worden gepleegd. Wagens worden ook gestolen om te plunderen, voort te verkopen doch ook steeds meer met het oog op een overval of inbraak. En met die diefstallen zit de rijkswacht dan volop in de misdaad.

Onachtzaamheid

De meeste auto's die na een gewapende roof worden achtergelaten blijken gestolen. Snelheid is de voornaamste factor in het opsporen van autodieven, zegt men bij de rijkswacht, wat wil zeggen dat men zo vlug mogelijk aangifte moet doen van het feit. Eens dat gebeurd, wordt het signalement onmiddellijk doorgegeven aan de gerechtelijke politie die het rondteint aan alle politiebureau's van het land (merk, kleur, type, nummerplaat, enz.) en direct worden de patrouillewagens per radio op de hoogte gebracht.

In speurderskringen wijst men echter op de voortgaande onachtzaamheid van de automobilist. Dikwijls treft men op grote parkeerterreinen wagens aan die niet eens op slot zijn, en het is al meer dan eens voorgevallen dat de contactsleutels nog op het dashboard staken.

Tenslotte dit: Volkswagen, BMW en Fiat waren vorig jaar de meest door de dieven gegeerde wagens. In 1981 waren dit Volkswagen, Fiat op de tweede plaats en BMW ...

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Februari 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

Re: Autodieven

Ben wrote:

Tenslotte dit: Volkswagen, BMW en Fiat waren vorig jaar de meest door de dieven gegeerde wagens. In 1981 waren dit Volkswagen, Fiat op de tweede plaats en BMW ...

De pers heeft net niet 'Fiat Panda' geschreven. Of nog beter, de Fiat 126 » it.wikipedia.org

18

Re: Autodieven

Jonge autodieven aangehouden te Vorst

Vier jongeren, van wie de leeftijd schommelt tussen 17 en 19 jaar, en van wie drie van Zaïrese afkomst, konden op 9 juli door de politie van Vorst worden ingerekend. Ze hadden zich schuldig gemaakt aan diefstal van vier Volkswagen Golf. Met een van deze wagens pleegden ze een inbraak in een confectiezaak aan de Hoogstraat te Meise.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Juli 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

19

Re: Autodieven

Bende van Nijvel monteert mogelijk overvalwagens

Knutselt de Bende van Nijvel eigenhandig de wagens in mekaar die later gebruikt worden om moorddadige hold-ups te plegen? Die mogelijkheid wordt in gerechtelijke kringen niet langer uitgesloten.

De wagen waarmee de bendeleden zich verplaatsen, zou best een samenraapsel kunnen zijn van gedemonteerde stukken, afkomstig van wagens die eerder werden gestolen.

Vast staat dat momenteel zowat in gans Vlaanderen wagens aangetroffen worden, meestal Volkswagens Golf GTI, die - meestal in het Brusselse - werden gestolen. De wagens worden stuk voor stuk door de dieven onherkenbaar gemaakt. Ofwel steken zij de auto's in brand, zoniet spuiten zij het brandblustoestel leeg of zagen zij de auto gewoonweg doormidden.

De rijkswacht van Dendermonde heeft in de loop van de voorbije weken overigens een bende ontmaskerd die zich bezighoudt met het stelen van snelle sportwagens. De acht aangehoudenen zouden zo'n twintig diefstallen op hun geweten hebben. De voertuigen werden voornamelijk in het Brusselse en aan de kust gestolen. De daders, die op last van procureur Acke aangehouden werden door onderzoeksrechter Brasseur van het parket te Dendermonde, zijn afkomstig uit het Brusselse.

De voorbije dagen zouden momenteel een zevental wrakken aangetroffen zijn, waaronder een viertal in het Dendermondse. Gisteren nog werd in het Brusselse weer een bewerkte GTI aangetroffen. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Oktober 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

20

Re: Autodieven

Echtaar van wagen beroofd te Sint-Pieters-Woluwe

Een echtpaar, dat maandag omstreeks 19u de wagen wou parkeren in de garage onder een flatgebouw aan de Nijvelsedreef 149 te Sint-Pieters-Woluwe, (*) werd er blijkbaar opgewacht door twee jonge kerels van wie een gewapend was met een pistool. De vrouw werd haar handtas afgenomen waarin 400 fr., een bankkaart en een chequeboekje staken, terwijl de man de sleutels van zijn voertuig moest afgeven. De daders sloten de echtelingen op in hun garage en reden vervolgens met het voertuig van de slachtoffers weg.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 December 1981

(*) Dat is hetzelfde appartementsgebouw als waar Jean-Francis Calmette heeft gewoond.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube