1

Topic: Jean-Francis Calmette

In het boek Twee jaar Bendecommissie, een schimmengevecht van Hugo Coveliers staat een pv afgedrukt waarin een anonieme getuige vertelt over een zekere Jean Francis Ferrari Calmette. Voor de personen die het boek hebben, het proces verbaal staat op pagina 78. Sommige zaken die de getuige vertelt, zijn zeer interessant. Een korte samenvatting:

Het verhoor had plaats op 3 oktober 1985, dus voor de aanslag in Aalst, en werd afgenomen door de BOB van Gent. De persoon had informatie over de aanslagen in Nijvel, Eigenbrakel en Overijse. In de gebruikte methodes, in de zorgvuldige planning, in de verregaande agressiviteit bij het uitschakelen van personen herkent de informant de hand van:

 • Jean Francis Calmette

 • Aanspreeknaam: JF

 • Nationaliteit: Frankrijk

 • Burgerlijke staat: Gehuwd

 • Verblijfplaats: ergens in België

 • Beroep: buiten instructeur in bewakingsmaatschappijen en sportclubs, is er geen andere beroepsactiviteit gekend.

Deze persoon is een oude Franse militair. Hij zou behoord hebben tot het OAS en zou er instructeur geweest zijn. Hij verblijft in België en gaat niet meer naar Frankrijk omdat hij daar door het gerecht gezocht wordt. Hij geeft lessen karate in Brussel en hij was tevens instructeur bij het Front de la Jeunesse en het WNP.

Calmette heeft kennis van commandotechnieken als van voertuigen en hij is een specialist in alle wapens. Hij heeft kennis van technieken hoe men zich te weer stelt tegen "terroristische aanvallen" en van "Counter Terrorist Diving Course".

Hij wordt omschreven als een perfectionist, zeer wantrouwig en zeer gevaarlijk. De getuige zegt ook dat "bij een eventuele vatting niet zal aarzelen om de politiemensen te neutraliseren en zelfs uit te schakelen via de door hem gekende technieken".

Signalement:

 • 1,82 meter groot

 • slank en atletisch gebouwd

 • Over zijn leeftijd is de PV tegenstrijdig, in het begin is hij tussen de 40 à 45 jaar en enkele regels verder word Calmette omschreven als een persoon tussen 70 en 75 jaar.

 • scherpe gelaatstrekken, bruine ringbaard, begin van kaalhoofdigheid, bruine haren, geen littekens, geen tatoeages.

Laatst gekende voertuig:

 • In 1980 : een oranje VW Kever.

 • In de periode 83/84 : Een Volkswagen, type onbekend.

 • Een typerend detail voor Calmette is het feit dat hij - volgens de getuige - zijn wagens nooit kuist. Hij controleert ook altijd voor het instappen zijn wagen.

Calmette was dus instructeur bij het Front de la Jeunesse en bij het WNP. Maar hij had ook zijn eigen groepering genaamd Wackenhut en buiten deze groepering had hij nog een eigen groep. De groep bestond onder meer uit:

 • Een kleine Spanjaard die in 1980 een oog verloor in Antwerpen.

 • Een grote, zware persoon van 1,90 meter groot of iets minder. Deze persoon heeft een opvallend lelijk gelaat. De getuige omschrijft het gezicht als bleek en pafferig. Hij heeft een fijne lang snor. Zij haar is licht ros van kleur. Zijn bakkebaarden zijn altijd vettig en gekruld.

 • Een zwart harige waarvan de getuige niet meer details heeft.

 • Michel Barbier

In 1980 zou dit 'team' van Calmette twee vreemdelingen naar een bos rond Brussel hebben gebracht waar ze door Calmette en twee personen van zijn team werden vermoord. Meer details heeft de getuige hier niet over. De ploeg draagt ook altijd kogelvrije vesten die gemaakt worden door een firma in Temse.

Calmette leeft volgens de getuige zeer sober, hij drinkt niet, rookt niet en gebruikt geen drugs. Calmette verafschuwt drugs maar zou het wel verhandelen als hij er winst mee kon maken. Hij haat ook vreemdelingen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2 (edited by club_le-happy-few 30-07-2008 21:16)

Re: Jean-Francis Calmette

Op de Franstalige fora moet er meer te vinden zijn betreffende deze man. Feit is dat er in die periode heel wat gekken in België rondliepen. Zou het kunnen dat iedere aanslag door verschillende bendes zijn gepleegd, in opdracht van één leider? Op die manier wordt het bijna onmogelijk om identiteiten van daders te achterhalen.

Het zou dan kunnen gaan om zowel personen uit het banditisme, extreem-rechts, extreem-links, practical shooting, militairen, vreemdelingenlegioen, ex-rijkswachters die een soort opleidingskamp dienden te volgen om te zien of ze competent genoeg waren. Hieruit werden dan de beste gerecruteerd om de aanslagen uit te voeren tegen een mooie vergoeding en de garantie dat de kans heel klein is dat ze ooit zullen opgepakt worden voor deze daden.

3

Re: Jean-Francis Calmette

club_le-happy-few wrote:

Op de Franstalige fora moet er meer te vinden zijn betreffende deze man.

Klopt inderdaad en ik heb wat informatie gevonden op het forum anneesdeplomb.topdiscussion.com. Het is een cv die iemand gevonden heeft op een website ivm zelfverdedigingstechnieken:

Naam: Ferrari-Calmette
Voornaam: Jean-François
Geboortedatum: 21/06/42
Geboorteplaats: Béziers
Nationaliteit: Frans

 • Van 1965 tot 1977: In Brussel de oprichting van een school voor Ken-Jutsu en karate-Kempo. Verfijning van zijn persoonlijke kennis in verschillende vechtsporten en verschillende stages in het buitenland.

 • Van 1978 tot 1979: Nationale trainer van de Belgische ploeg Full Contact.

 • Van 1979 tot 1980: Directeur speciale missies van het bedrijf Wackenhut.

 • Van 1981 tot 1982: Beveiligingsofficier van de ambassade van Nieuw Guinea in België.

 • Van 1983 tot 1985: Directeur van sportief centrum "La Vivante" in Brussel.

 • 1986: Bonn en Monchengladbach: daar was hij de verantwoordelijke voor de wapens van de Anti-terroristische brigades.

 • Van 1987 tot 1988: Verantwoordelijke voor wapens in Brussel en technisch directeur van "énergie interne" in Brussel.

 • Van 1986 tot 1998: Ieder jaar gedurende 4 tot 5 maanden gids in het Amazonewoud.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Jean-Francis Calmette

Een kleine foto van Calmette:

http://i49.servimg.com/u/f49/11/19/56/48/images10.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Jean-Francis Calmette

Zie ook recent op "tueurs du brabant" onder "Armory" de artikelen van Dim over P.V. van het verhoor van Armory, die schreef in zijn notaboekje als gendarme: "Calmette ronselde huurlingen voor zuid Afrika via (...)".

Re: Jean-Francis Calmette

Uit Bijlage II p. 19 Verslag Bendecommissie (II):

Verhoor van Calmette K55 -MA IV - Delta-cel - 14.04.1989 - PV 100478/89 - * 27

Jean-François Calmette wordt verhoord op basis van elementen uit de dossiers over de feiten die zich in Waals-Brabant hebben voorgedaan en over Latinus; op 13.12.1985 was hij al verhoord door onderzoeksrechter Schlicker (K55, MA V, - * 31) en had bij die gelegenheid meer uitleg gegeven over zijn banden met Latinus, Smets, de Veiligheid van de Staat en zijn activiteiten. Tijdens zijn verhoor door de Delta-cel, licht Calmette de contacten toe die hij met Barbier, Latinus en Smets heeft gehad en geeft hij de namen van WNP-Ieden aan wie hij in zijn sportzaal trainingen heeft gegeven; hij erkent ook Bouhouche opgeleid te hebben."

Bouhouche ook opgeleid door Calmette!

pag. 21: Verhoor van Calmette K55 -M II - CWB - 24.06.1989 - PV 22867/89

Jean-François Calmette beschrijft zijn contacten met WNP en extreem-rechts, met name via karatelessen die hij aan Latinus en Libert heeft gegeven; hij was verantwoordelijk voor de bewaking van City 2 voor rekening van het Amerikaanse bedrijf Wackenhut, terwijl Barbier daar is aangeworven op verzoek van Latinus. Hij preciseert Bouhouche te hebben ontmoet in een schietclub en licht zijn contacten met commissaris Smets van de Veiligheid van de Staat toe. "

pag. 27:  Betrokkenheid van J.-F. Calmette

Jean-François Calmette wordt door diverse personen aangeklaagd wegens betrokkenheid bij bepaalde moordpartijen. Ook andere elementen leiden naar Calmette. Toch blijkt dat Calmette slechts tweemaal werd verhoord over de slachtpartijen door de Bende van Nijvel: een eerste keer door de cel-Delta op 14 april 1989 en een tweede keer door de cel-Waals-Brabant op 24 juni 1989; voordien werd hij op 13 december 1985 verhoord door onderzoeksrechter Schlicker in verband met de zaak Latinus. Calmette werd niet door de onderzoeksrechter verhoord; dit spoor in het onderzoek lijkt niet volledig te zijn uitgeput."

pag. 29-30: Verhoor van J.-F. Calmette

Het verhoor van Jean-François Calmette door onderzoeksrechter Schlicker op 13 december 1985 met betrekking tot de dood van Paul Latinus levert geen enkel interessant gegeven op. Bovendien is gebleken dat de genaamde Calmette als barman werkte in een drankgelegenheid die door de GP van Brussel werd bezocht, wat de speurders van de CWE heeft verrast en verontrust."

7

Re: Jean-Francis Calmette

Op 31 oktober 1985 wordt de vrouw van Jean-Claude Jandrain ondervraagd door Jean-Marie Schlicker. Tijdens dat verhoor komt een zekere Jean-Francis ter sprake. Deze persoon wordt als volgt omschreven:

 • heeft blauwe ogen;

 • 1m90 groot;

 • slank;

 • "hagards" (weet niet exact wat dit betekent: wild haar, verwilderd uiterlijk?);

 • Hij zou ook een schietclub in Brussel bezocht hebben.

 • Zij bijnaam is "de professor".

De vrouw van Jandrain had het over Calmette.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

8

Re: Jean-Francis Calmette

Uit het eerste boek van Guy Bouten: Bijgenaamd Ferrari of Jé-Ef. Franse barbouze, lid van de OAS en later van de SAC, chauffeur en bodyguard van commissaris Smets, baas van het Wackenhutfiliaal in Brussel, lesgever groep Diane, karatespecialist en nauw betrokken bij de activiteiten van WNP.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

9

Re: Jean-Francis Calmette

Ik meen dat zelfs zijn OAS-lidmaatschap niet echt een gecontroleerd feit is. Hoe zeker zijn we dan van zijn SAC-lidmaatschap. Ik heb (behalve in Bouten's boek) hier niets over gelezen.

Re: Jean-Francis Calmette

Foto uit boek Guy Bouten: Calmette in actie.

https://lh4.googleusercontent.com/-N5ldCHzyUB0/UFBn0Se-nGI/AAAAAAAACzI/m2MW2EFFp1I/s380/Calmette%25202.jpg

Nog een foto van Calmette die Henry (merci) ooit plaatste op het tueries-forum. De foto komt uit een karate-blad van eind jaren 70.

https://lh6.googleusercontent.com/-kMKvsLp_f4M/UHGpMjwK0DI/AAAAAAAAC78/yuuB8ZlCfCg/s800/Calmette%25203.jpg