1

Topic: Tongeren: 5 Oktober 1982

Wachtmeester neergeschoten te Tongeren

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een onbekende man van het Noord-Afrikaanse type een overval gepleegd op de rijkswachtkazerne te Tongeren in een poging om er wapens te stelen. Wachtmeester Jos Bertrand deed dienst als planton. Omstreeks middernacht belde een man aan. Hij was Franstalig, maar bleek wel kennis van het Nederlands te hebben. Hij verklaarde dat hij aangifte wilde doen van de diefstal van zijn auto.

Wachtmeester Bertrand liet de onbekende binnen in een wachtlokaaltje met een glazen scheidingswand. Toen hij zich even later omdraaide, keek hij in de loop van een pistool. Hij moest zijn gordel met zijn wapen afgeven, wat hij ook deed. De overvaller eiste dan alle geweren die zich in kazerne bevonden, waarop de wachtmeester antwoordde dat er geen geweren waren. De overvaller: "Dan zal ik ze zelf gaan halen. Geef mij de sleutel van de wapenkast."

Op het ogenblik waarop Bertrand de sleutel aan de overvaller zou overhandigen, deed hij opzettelijk onhandig en liet de sleutel op de grond vallen. De man aarzelde toen even en van die situatie maakte Bertrand gebruik om hem een paar meppen te geven. De overvaller, die in iedere hand een wapen had - zijn eigen pistool en dat van Bertrand - liet zijn eigen wapen vallen maar schoot met het andere in de bovenarm van wachtmeester Bertrand. Vervolgens sloeg hij op de vlucht.

De wachtmeester heeft dan vanuit het wachtlokaaltje nog tweemaal door de glazen wand op de vluchtende man doodgeschoten [sic], maar hij raakte hem niet. De kerel verdween met een grijze Mercedes of BMW.

Verdachte auto

Onmiddellijk werd alarm geslagen en er werden speracties gevoerd. In die omstandigheden deed zich toen een nogal uitgebreid incident voor. Omstreeks 1u30 werd een verdachte BMW opgemerkt te Hasselt. De bestuurder ervan haalde halsbrekende toeren uit en werd kort nadien aan de Gouverneur Verwilghensingel klem gereden door een politie-auto. Hij kon echter op het nippertje in volle vaart ontsnappen.

Een uur later werd hij te Tongeren opgemerkt. Daar reed hij door een rijkswachtversperring. Er volgde toen een schietpartij, waarna de BMW geramd werd door een auto van de wegpolitie maar toch nog kon ontkomen. Na een achtervolging via Tongeren, Borgloon en Sint-Truiden raakte men zijn spoor kwijt.

Men had echter de nummerplaat gedeeltelijk kunnen noteren en de chauffeur kon opgepakt worden te Arendonk. De betrokkene is de directeur van een firma uit Arendonk, die achteraf verklaarde dat hij op stap was geweest te Luik en dat hij vrienden uit Hasselt had thuisgebracht. De overvaller van de rijkswachtkazerne is inmiddels nog steeds zoek.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Oktober 1982

Ik heb niet kunnen vinden of de overvaller(s) werd gevonden.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube