1

Topic: Jean Becker

Jean Becker, geboren in 1956, is een gewezen mandenmaker uit La Louvière. Hij werd samen met drie andere veroordeeld voor autodiefstallen en een reeks overvallen op vrouwen die ze van hun handtas beroofden. In april 1989 werd hij voor die feiten veroordeeld tot 7 jaar cel.

Voor die veroordeling had hij al eens zeventien veroordeling opgelopen met in totaal elf jaar opsluiting.

Psychiater Dehon kwam tijdens het proces tegen Jean Becker - in 1989 - verklaren dat Becker in juli 1987 weigerde psychiatrisch onderzocht te worden. “In april van dit jaar, toen ik hem op verzoek van voorzitter mevrouw Beaupain observeerde, verleende hij een beperkte medewerking”.

“Jean Becker, die niet al te intelligent is en een gebrek aan scholing heeft, is iemand die binnen de eigen familie geen problemen heeft. Hij respecteert zijn 72-jarige vader en ziet maar problemen opdagen als hij buiten de familie, de eigen clan, moet optreden. Hij is sociopatisch en begrijpt niet dat de wet verbodsbepalingen oplegt. Het plegen van misdrijven en overtredingen vindt hij overigens niet zo erg.”

Becker verliet op 14-jarige leeftijd de lagere school zonder ze af te maken. Hij hielp zijn vader die in oud ijzer handelde. Op 18-jarige leeftijd verliet hij het ouderlijk dag en ging in een caravan wonen.

Zijn DNA is ooit vergeleken met het in Aalst gevonden hoedje » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Jean Becker

De "Becker"-clan was een zigeunerclan. De meesten ervan leefden in de omgeving van Sint-Pieters-Leeuw, Ruisbroek, Zuun.

3

Re: Jean Becker

Drie dieven betrapt in benzinestation te Vorst

Drie jonge kerels die maandagnacht omstreeks 4u15 hadden gepoogd geld te roven uit een automatisch benzinestation op de hoek van de Mensdomlaan en de Papenstraat te Vorst, konden na een korte achtervolging door de plaatselijke politie worden aangehouden.

Vooraleer het zover was, had het drietal nabij het pompstation een gestolen Mini Austin achtergelaten. Twee van de jongelui werden aangehouden in de Dokter Zamenhoflaan, nl. een minderjarige en de 20-jarige Jean Becker uit Anderlecht. De derde werd pas later gegrepen, in de Gerijstraat te Anderlecht. Het gaat om de 28-jarige Patrick Dalck, wonende Victor Rauterstraat in deze gemeente. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 November 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Jean Becker

Ben wrote:

In april 1989 werd hij voor die feiten veroordeeld tot 7 jaar cel.

Een aantal artikels over het proces-Jean Becker:

Veroordeling bij verstek “zonder voorwerp”

Tijdens een korte zitting van het assisenhof van Brabant werd maandag de veroordeling bij verstek van Jean Becker behandeld. Deze beklaagde wordt er, mede met reeds midden januari gevonniste bendeleden, van beschuldigd talloze oudere vrouwen van hun handtassen te hebben beroofd. Bij een van deze handtasdiefstallen viel slachtoffer Agnes Musch. Enkele dagen later zou ze overlijden tijdens de operatie wegens de dijbeenbreuk die ze tijdens die beroving opliep.

Omdat Jean Becker ten tijde van de zittingen spoorloos was, werd door het assisenhof beslist hem op 6 maart bij verstek te veroordelen. Maandag werd door het hof evenwel geacteerd dat Becker, ook wegens andere beschuldigingen die op hem wegen, een maand geleden bij zijn terugkeer uit Frankrijk werd aangehouden.

Doordat Jean Becker in voorhechtenis zit, werd zijn veroordeling bij verstek op maandag evenwel een veroordeling “zonder voorwerp”. Becker zal eerlang voor ondervraging naar Brussel overgebracht worden. Op 10 april zal dan het assisenhof van Brabant, met een nieuwe jury, opnieuw zetelen om Jean Becker te vonnissen.

Het proces tegen Jean Becker betreft medeplichtigheid aan de 28 handtasdiefstallen die tussen mei 19866 en januari 1987 gepleegd werden door François en Jacques Claus en Guy Demeulemeester. Bij beroving van Agnes Musch, op 16 juni 1986, viel de 89-jarige dame op de grond en brak haar dijbeen. Enkele dagen later stierf ze tijdens een operatie die door die breuk noodzakelijk was geworden.

Op 20 januari werd François Claus daarom tot 10 jaar dwangarbeid veroordeeld. Zijn broer Jacques kreeg 8 jaar celstraf en Guy Demeulemeester werd tot 18 maanden gevangenisstraf met probatieuitstel veroordeeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1989

Voorziening in cassatie van Jean Becker verworpen

Voor het Hof van Cassatie in Gent werd woensdag de zaak behandeld van Jean Becker, een mandenmaker uit La Louvière. Hij was in januari de grote afwezige op het proces dat toen voor het Assisenhof van Brabant tegen de bende Claus-Becker gevoerd werd. Becker verzette zich ten een beschikking van de Kamer van Inbeschuldigingstelling, maar zijn verzoek werd verworpen. Hij zal maandag op zijn beurt voor het Hof van Assisen moeten verschijnen.

De bende Claus-Becker pleegde een indrukwekkende reeks overvallen op vrouwen die van hun handtas werden beroofd. Tijdens een van die berovingen, op 16 juni 1986 te Nijvel werd de 89-jarige Agnes Musch ten val en liep een bekkenbreuk op. Het oudje overleed tijdens haar verblijf in de kliniek.

Tijdens het assisenproces hield Jean Becker zich schuil in Frankrijk. In februari jongstleden kon hij evenwel aangehouden worden en werd, ook wegens andere beschuldigingen, opgesloten in de gevangenis van Bergen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 April 1989

Jean Becker weet van niets

Jean Becker, de grote afwezig op het proces van de bende Claus-Becker in januari, staat thans terecht voor het Assisenhof van Brabant. De man werd op 2 februari 1989 bij zijn terugkeer uit Frankrijk gevat. Hij wordt ter verantwoording geroepen voor 28 handtasberovingen die in 1986 en 1987 werden gepleegd. Een van die misdrijven kostte het leven aan de 89-jarige Agnes Musch. François Claus kreeg in januari tien jaar dwangarbeid en Jacques Claus acht jaar gevangenisstraf.

Voor een jury van vijf vrouwen en zeven mannen werd Jean Becker, een 33-jarige mandenmaker uit La Louvière, maandag ondervraagd. Als telg van een kroostrijk gezin, waarvan de moeder in 1986 stierf, verliet hij op 14-jarige leeftijd de lagere school zonder ze af te maken. Hij hielp zijn vader die in oud ijzer handelde. Momenteel is hij mandenmaker. Op 18-jarige leeftijd verliet hij het ouderlijk dak en ging in een caravan wonen.

Jean Becker leeft sedert 1980 samen met Madeleine Claus. Wel is hij nog steeds officieel met zijn eerste vrouw getrouwd. Zijn bijzit schonk hem vier kinderen. Hij erkende maar één van hen. “Het heeft mijn kinderen nooit aan iets ontbroken”, verklaarde Becker ter zitting.

Strafregister

De beklaagde werd reeds elf keer veroordeeld wegens diefstallen en niet minder dan 46 maal voor allerlei inbreuken. Over de handtasdiefstal die op 16 juni 1986 op Agnes Musch werd gepleegd, verklaarde Becker dat hij er niet kon aan deelnemen omdat “het voertuig waarmee de gebroeders Claus die dag hun slag sloegen, door de Nijvelse politie werd tegengehouden. Ik had toen gedronken, sliep achterin de auto en wist van niets”.

Het proces van Jean Becker zal de ganse week duren. De beschuldigingen die reeds in januari tegen de andere bendeleden werden ingebracht zullen opnieuw besproken worden aan de hand van de andermaal opgeroepen getuigen. Vrijdag zal arrest geveld worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 april 1989

Verdediging betwijfelt schuld van Becker

In het proces tegen Jean Becker voor het Brabant Assisenhof werden tijdens de voorbije dagen een hele reeks getuigen gehoord. Advocaat-generaal Jean Spreutels sprak tevens zijn rekwisitoor uit. Gisteren kwam dan de verdediging aan het woord. Zowel Mr. Olivier Fabry als Mr. de Beco spraken hun twijfel uit over de schuld van hun cliënt.

Psychiater Dehon kwam donderdag verklaren dat Jean Becker in juli 1987 weigerde psychiatrisch onderzocht te worden. “In april van dit jaar, toen ik hem op verzoek van voorzitter mevrouw Beaupain observeerde, verleende hij een beperkte medewerking.”

Jean Becker, die niet al te intelligent is en een gebrek aan scholing heeft, is iemand die binnen de eigen familie geen problemen heeft. Hij respecteert zijn 72-jarige vader en ziet maar problemen opdagen als hij buiten de familie, de eigen clan, moet optreden. Hij is sociopatisch en begrijpt niet dat de wet verbodsbepalingen oplegt. Het plegen van misdrijven en overtredingen vindt hij overigens niet zo erg.”

Mr. de Beco stelde tijdens de namiddagzitting vast “dat advocaat-generaal Spreutels de schuld van Jean Becker niet heeft aangetoond. De jury zal dan vanuit haar ultieme overtuiging moeten uitmaken of Jean Becker al dan niet schuldig is aan de hem ten laste gelegde feiten”. Mr. de Beco vond in dit verband de korte voorhechtenis van Jean Becker veelbetekenend.

Advocaat-generaal Spreutels putte zich in zijn repliek uit om elementen - ondermeer de grootte en de dikte van de handtasdieven - naar voren te brengen die uiteindelijk moeten convergeren tot het signalement van Jean Becker.

“Deze laatste was slimmer dan Jacques en François Claus en verstopte zich tijdens de feiten achter in de auto. Toch was hij het die ondermeer op 18 juni 1986 een groot deel van de buit op zak had.”

In zijn repliek merkte mr. de Beco op “dat de procureur-generaal bij gebrek aan argumenten zijn toevlucht heeft genomen tot de angst voor de bende Claus-Becker die zich van de slachtoffers en getuigen zou meester gemaakt hebben. Maar in zulk geval, zoals ook wel eens in drugzaken gebeurt, hadden ze anonieme verklaringen kunnen afleggen”.

Nadat Jean Becker nog mocht zeggen dat hij “niets met de hem ten laste gelegde feiten te maken heeft”, verklaarde voorzitter Beaupain de debatten voor gesloten. Vandaag zal de jury over de feiten oordelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 april 1989

Jean niet schuldig aan doodslag

Vrijdagvoormiddag werden voor het Hof van Assisen van Brabant 44 hoofdvragen en 102 bijkomende vragen aan de jury voorgelezen over schuld of onschuld van de 33-jarige Jean Becker aan de 44 hem ten laste gelegde beschuldigingen.

De belangrijkste beschuldiging betrof een handtasdiefstal op 16 juni 1986. Door de gevolgen van een val tijdens die aanranding kwam de 89-jarige Nijvelse Agnes Musch bij een operatie om het leven. In januari werden François en Jacques Claus respectievelijk tot 10 jaar dwangarbeid en 8 jaar opsluiting voor 28 handtasdiefstallen veroordeeld. Een derde man kreeg 18 maanden met uitstel.

Na een deliberatie van ruim 5 uur viel het verdict: Jean Becker is niet schuldig aan de handtasberoving die op 16 juni 1986 op Agnes Musch werd gepleegd.

De jury oordeelde evenwel dat beklaagde heeft deelgenomen aan een aantal andere handtasroven waarbij al dan niet geweld werd gebruikt en Jean Becker werd ook schuldig bevonden aan valse naamdracht.

Voor een reeks betichtingen kwam het tot een 7/5-stemming en moest er beroep gedaan worden op het hof. Dat sloot zich een aantal malen aan bij de meerderheid van de jury.

Het tegenovergestelde deed het hof wat de aanranding op Flory Pierrette te Lasne op 12 juni 1986 en de vernielingen in het huis van Omer Mevis te Blaton op 26 mei 1986 betreft. Het antwoord op deze beschuldigingen werd daardoor uiteindelijk “neen”. Over de strafmaat zal pas maandag beslist worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 April 1989

Zeven jaar voor Jean Becker

Maandagnamiddag werd Jean Becker wegens zijn aandeel aan vijftien misdrijven die gepleegd werden door de bende Becker-Claus, tot zeven jaar veroordeeld. Gezien hij ook nog voor andere feiten een straf moet uitzitten en de kans bestaat dat hij zich aan de uitvoering van zijn straf zou intrekken, bleef hij ter zitting aangehouden. “Ik ga in cassatie”, zo zei Jean Becker na voorlezing van dat arrest.

In januari werden François en Jacques Claus voor doodslag op Agnes Musch en in totaal 28 handtasdiefstallen, tot respectievelijk tien jaar en acht jaar veroordeeld.

In zijn rekwisitoor over de strafmaat had advocaat-generaal Jean Spreutels tijdens de namiddagzitting gezegd dat beklaagde Jean Becker vroeger reeds zeventien veroordelingen met in totaal elf jaar opsluiting kreeg.

Mr. Réginald de Beco, die voor het verdict de vrijspraak van Jean Becker had gevraagd, stelde dat “deze zaak geen assisenaangelegenheid meer is. Jean Becker is geen doder, wel een kruimeldief.”

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 April 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube