151

Januari 1984, 15 maanden nadat de Bende van Nijvel daar gepasseerd was, komt een zaak van drugsmokkel waarbij inwoners van Maubeuge betrokken zijn, die gelinkt is met wapenhandel extreem-rechts en terrorisme. Men komt in dit milieu behoorlijk wat gekken tegen die tot veel in staat zijn, er gaan immers grote bedragen in om en iedereen is op zichzelf aangewezen i.v.m. overleven, voor een drughandelaar heeft een leven geen waarde. Je kan ze gerust roofdieren noemen.

Hassan Hejli, un ancien lieutenant de Bruno Farcy (dont un acolyte, Joseph Vienne, fut extradé du Pakistan en 1981 à l'époque de l'attentat contre le major de gendarmerie Vernaillen).

Men komt zo rechtstreeks terecht bij huurlingen en de grotere dossiers.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

152

Er moest zo iets zijn voor Maubeuge, er zijn te veel signalen die in die richting wijzen, trouwens over drugs in deuren. De foto van de verbrande Santana die vierkante donkere plek op de deur, is dat geen stuk dat daar in gelast is?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

153

Niet noodzakelijk. Er woont 30.000 man in Maubeuge, vanzelf zit daar wel wat scheef volk bij. Ook zonder dat de Bende daar een overval deed.

154

Hestur, ja dat is zo. Maar deze info van 15 maanden na de schietpartij in Maubeuge heeft ons een iets tastbaarder gegevens, voor Dekaise is er de verdenking van betrokkenheid van de bende van Farcy, er is de aanslag op Vernaillen die ook iets met drugs (het NDB-dossier) te maken heeft, de moord op Vanden Eynde in Beersel waar een oude drugszaak ook een rol in kan spelen, plus de post van Eve i.v.m. Richard Van Wijck, komt men voor Nijvel ook al heel dicht in dezelfde kringen uit.

Van alle misdaadmilieu's die hier al besproken zijn, zijn de heroïnedealers toch wel het toppunt van wreedheid. De ellende dat dit veroorzaakt is enorm. Voor die mannen heeft een leven geen waarde en de bedragen die ermee verdient waren zijn enorm. Er waren begin jaren tachtig niet veel personen betrokken in heroïnehandel of die erin konden overleven. Er is via dit milieu een link van drugssmokkel door huurlingen naar Zweden, in de Santana zijn Zweeds papieren terug gevonden.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Analyse Stap voor stap:

Stap 1: om 3u50 krijgt het politiecommissariaat een telefoontje van een onbekende die meldt dat er op het Place des Nations iets ongewoons aan de gang is. Een politiepatrouille van 3 eenheden rukt uit maar splitst zich nog voor de feiten werden waargenomen wat heel ongebruikelijk is. Bovendien wordt politieagent Delacourt Christiaan alleen de gevaarlijkste kant opgestuurd via la rue Albert I en gaan de andere 2 via de parallel lopende square Lafayette.

De grote Manitou ziet alles

Politieagent Delacourt Christiaan ontdekt als eerste de overvalwagen en zou dan volgens "Feiten" op zijn stappen willen terugkeren om zijn collega's te waarschuwen. Maar zijn collega's bevonden zich in de parallel lopende square Lafayette. Als politieagent zijn collega's wou waarschuwen had hij de intentie moeten hebben om zijn collega's tegemoet te treden via square de Lafayette in de tegenovergestelde richting.

Ofwel staat er foutje in "Feiten" ofwel klopt er iets niet met de verklaringen van de 3 politieagenten.

De grote Manitou ziet alles

157

the end wrote:

Er zijn voor de misdaden van 82 en 83 verschillende actoren die wijzen in buitenlandse richting, alsook de vlucht van verschillende SAC-leden naar België in die periode. De SAC-leden waren op de vlucht omdat ze aan hun lot overgelaten werden in Frankrijk, vele van die mannen voelden zich verraden door de Franse overheid, misschien is het wel in die richting dat we kunnen kijken.

Dit kan een interessante denkpiste zijn. Het is opvallend dat de enige buitenlandse misdaad van de Bende van Nijvel toevallig gebeurde in Frankrijk in de maand dat SAC ontbonden werd (dit gebeurde op 3 augustus 1982 door president Mitterand). Al zou ik niet weten wat het doel van de nachtelijke inbraak was, behalve misschien dat de agenten en niet de winkel het doelwit waren.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

158

Het doel zal moeilijk te achterhalen zijn nu nog, denk ik. Doch het afschaffen van SAC heeft ook gevolgen voor drug en wapenhandel, is het toeval dat het een grensstad is? Waarschijnlijk niet. Ik blijf de link met zweden en de drugssmokkel via huurlingen en SAC-leden heel interessant vinden. Ook voor de moord op Vanden Eynde speelt die oude zaak een rol. En dit is ook het terrein van Ciolini.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.
Ben wrote:

"Twee mannen plegen een diefstal in een kruidenierswinkel. De eerste dader is groot en sterk van gestalte. Hij verbergt zijn gezicht onder een bivakmuts, voorzien van een kleine uitsnijding voor de ogen. Hij staat op de uitkijk en is gewapend met een geweer of karabijn met afgezaagde loop."

Bron: Cel Waals Brabant

Het is toch wel eigenaardig dat minstens één van de daders voor deze nachtelijke inbraak een bivakmuts heeft opgezet, dit terwijl de daders bij andere feiten op klaarlichte dag (Elsene, Waver, Plancenoit) hun gezicht helemaal niet bedekt hebben. Er zullen toen in 1982 in Maubeuge ook wel geen camera's gehangen hebben in de winkel van Piot noch op het plein. Ik blijf het vreemd vinden dat de daders deze inbraak gemaskerd, en voorzien van een geweer of karabijn met afgezaagde loop, hebben gepleegd.

160

Merovinger wrote:

Ik blijf het vreemd vinden dat de daders deze inbraak gemaskerd, en voorzien van een geweer of karabijn met afgezaagde loop, hebben gepleegd.

Inderdaad, opvallend. Het wordt natuurlijk minder vreemd als de daders (of één van de daders) er van uit ging dat er een confrontatie ging zijn, bv. met de politie. In dat geval is het natuurlijk slimmer om je gezicht te bedekken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube