141

Re: Anderlues: 1 December

Op het Franstalig forum heeft forumlid CP een uitgebreide post gemaakt over de feiten in Anderlues. De originele post vind je hier » tueriesdubrabant.1fr1.net

De tekst hieronder heb ik vertaald met Deepl:

Verloop van de feiten

De eerste van de daders, degene die gewapend was met het kaliber 22 LR, ging de juwelierszaak binnen en de andere twee volgden. Hierdoor ging de bel van de winkel meerdere keren rinkelen. De kamers lagen achter elkaar: de ingang was via de winkel zelf, met daarachter de zitkamer en dan de keuken die naar het atelier van de juwelier leidde.

De hoofdrolspeler opende de accordeondeur naar de woonkamer. Mevrouw Slomka schrok en slaakte een geschrokken gil, waarschijnlijk omdat ze aan het rusten was.

De schutter vuurde een enkele .22 LR kogel op haar af, maar miste, het projectiel landde net boven de bank. De volgorde van de gebeurtenissen blijft nogal verwarrend, want de heer Szymusik stond met zijn pistool in zijn hand in de deuropening van zijn werkplaats, die uitkomt op de keuken. De gangster, die tussen de woonkamer en de keuken stond, wilde de juwelier neerschieten, maar er gebeurde iets. Liep zijn pistool vast of werd hij verrast door de juwelier, die hem op zijn beurt bedreigde met zijn pistool en hem beval te gaan liggen met zijn handen op zijn hoofd?

Niemand kan met zekerheid zeggen wanneer de juwelier zijn .38 afvuurde, maar het bewijs suggereert dat hij minstens één keer in de richting van de misdadigers schoot.

De tweede dader, gewapend met een FN 7.65 (die gestolen was van rijkswachter Lacroix in Nijvel), stond naast hen in de deuropening van de keuken. Hij staat tegenover Jean Szymusik. De man op de grond schreeuwde naar hem: "Schiet, schiet, in godsnaam!" De tweede man vuurde acht schoten af, zijn hele magazijn, maar slechts één 7.65 kogel raakte Maria Slomka in de dij. De andere zeven schoten gingen verloren in de deur of in de werkplaats.

In tegenstelling tot de andere kamers is het atelier verlicht. De derde schutter gaat van de keuken naar de werkplaats. Hij is gewapend met een .357 magnum revolver en schiet op Mr. Szymusik, wiens silhouet perfect zichtbaar zou moeten zijn in de werkplaatsverlichting op de achtergrond. Hij raakte hem meerdere keren in de romp en maakte hem af met één of twee kogels in het hoofd.

Het is niet duidelijk wat er daarna gebeurde: of de eerste van de daders stond op, of de laatste die aankwam schoot mevrouw Slomka twee keer neer met een .45.  Beide slachtoffers werden in de borst en het hoofd geraakt met "eindschoten".

Er werd ook opgemerkt dat een van de daders het videobewakingsscherm op de grond gooide. Er zijn verschillende plausibele verklaringen, volgens profiler mevrouw Zucker:

 • Hij wil elk risico op identificatie vermijden

 • Hij is woedend omdat het slachtoffer hem durfde neer te schieten!

 • Hij is woedend omdat de reactie van het slachtoffer de operatie bijna verpestte. Voordat hij de plaats verlaat, breekt een van de daders nog een ruit van de winkel in om wat sieraden te stelen.

Het lijkt mogelijk dat de daders waren gekomen om af te rekenen, of zelfs om fysieke druk uit te oefenen op de juwelier, en dat dit verband hield met een deal met een soort maffia, voor een of andere vage goud- of juwelenhandel. Het meest aannemelijke motief is volgens mevrouw Zucker nog steeds diefstal. De daders waren misschien niet meteen van plan om te doden, maar waren bereid om dat te doen als het nodig was. Ze hadden duidelijk niet voorzien dat een slachtoffer zich zou verzetten, wat in hun ogen een onmiddellijke straf verdiende: de dood. Het slachtoffer wordt gestraft omdat hij zich durft te verzetten.

Deze criminelen maken zich geen zorgen over getuigen, ze zien zichzelf als onoverwinnelijk en ze hebben er geen probleem mee om zo vaak te doden als nodig is om hun misdaden met succes te plegen.

Gebruikte wapens

Een FN type 150 pistool

 • Waarschijnlijk het pistool dat op 30 september 1982 uit Dekaise werd gestolen.

 • Werd ook gebruikt in Beersel op 23/12/82, in MONS op 13/01/83, in Braine L'Alleud op 08/06/83, in Temse op 10/09/83 en in Nijvel op 17/09/83.

 • Gebruikte munitie: 1 Winchester huls en een kogel.

FN 7.65 pistool

 • Gestolen in Nivelles op 17/09/82 en teruggevonden in Ronquières op 06/11/86).

 • Naar verluidt ook gebruikt in Ohain op 02/10/83

 • Gebruikte munitie: 8 patronen waaronder 5 FN, 2 FNB81 en 1 GECO en 7 kogels.

Een S & W of RUGER revolver, kaliber .38 of 357 magnum

 • Naar verluidt afgevuurd op Genval op 11/02/83 en op Nivelles op 17/09/83.

 • Gebruikte munitie: 6 niet-geïdentificeerde kogels

 • Volgens het dossier werden twee verschillende wapens van dit kaliber gebruikt...

 • Merk op dat in de wapenclassificatie van het BKA één kogel wordt toegeschreven aan wapen 38/357 N°1. Nog steeds volgens de BKA-classificatie, kwam één van de kogels uit hetzelfde wapen dat gebruikt werd in de Delhaize-winkel in Genval.

Een Colt Mod 1911 pistool kaliber .45

 • Gebruikt in Nivelles op 17/09/83

 • Gebruikte munitie: twee hulzen en twee kogels. Eén patroon was van GECO en de andere van REMINGTON USA. Dit zijn dezelfde merken als de munitie gebruikt bij Nivelles.

Observatie

 • Daders N°2 en N°3 legen hun wapens in het heetst van de strijd, wat wijst op een slechte beheersing van hun wapens, vooral in het geval van N°2 die zijn slachtoffer slechts één keer weet te raken van de acht schoten die zijn afgevuurd in een ruimte van minder dan 4 bij 4 meter.

 • In dit geval werd de .45 gebruikt om de dame af te maken, terwijl de .38/357 werd gebruikt om de heer af te maken. De schoten die beschreven worden als retroauriculair lijken erop te wijzen dat het de drager van de cal. 22 LR zou kunnen zijn die al eerder op een soortgelijke manier had gehandeld.

 • De "officiële" ballistische bevindingen over de .38/357 zijn verwarrend, net als in het geval van het 9mm wapen: er kunnen twee verschillende wapens zijn gebruikt, wat onwaarschijnlijk lijkt.

 • Tenminste één van de daders is uitgerust met twee verschillende wapens. Als het de persoon was die de .45 droeg, zouden de feiten van de zaak-Nivelles moeten herlezen worden...

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Anderlues: 1 December

Als ik het me juist herinner schrijft Hilde Geens dat het huis van de broer van Szymusik beschoten is. Hij zag enkel nog een mini wegrijden.