1

Topic: Kontich: 10 December 1983

Deze feiten spelen zich af na de laatste "officiële" overval van de Bende van Nijvel in 1983, namelijk de dubbele moord in Anderlues. Ze hadden toen ook hun VW Golf achtergelaten.

Bende van Nijvel actief in het Antwerpse?

In de nacht van zaterdag op zondag, om 4u05, rukte de politie van Edegem uit naar het Belga-depot van de tabaksfabrikant Vander Elst aan de Prins Boudewijnlaan te Kontich. Het bedrijfsalarm verraste er blijkbaar drie onbekenden, die na een helse rit en een schietpartij konden ontkomen aan boord van een zwarte BMW.

De Edegemse agenten die zaterdagnacht met hun nog nagelnieuwe en snelle patrouillewagen de achtervolging hebben ingezet, kregen af te rekenen met heel zware jongens. Op het ogenblik dat het Edegemse politievoertuig met zijn bemanning aan de Prins Boudewijnlaan in Kontich arriveerde sprongen de drie dieven in een klaarstaande BMW 733 en gierden weg met een snelheid van 170 kilometer per uur met gedoofde lichten.

De dienstwagen van de Edegemse politiemensen werd zwaar op de proef gesteld gedurende het nazetten van de zwarte BMW. Vanuit de vluchtauto werd met een jachtgeweer zwaar kaliber verscheidene keren gevuurd op de achtervolgende patrouille, gelukkig zonder doel te treffen. Tengevolge van de bijzonder hoge snelheid en een ijsvlek op het wegdek, begon de politiewagen te slippen. De auto knalde tegen een verlichtingspaal en werd zeer zwaar beschadigd. Geen van de agenten werd noemenswaardig verwond. Van een verdere achtervolging kon evenwel geen sprake zijn. De vluchtauto ontkwam via de E10 en verwijderde zich in de richting van Brussel.

Zondag werd de zwarte BMW teruggevonden aan de Kerkhofstraat te Londerzeel, waar de rijkswachtbrigade van Antwerpen en Asse de nodige vaststellingen deden. De drie onbekenden zijn nog tijdens de nacht van de feiten met een Volkswagen Jetta van een bewoner uit dezelfde straat te Londerzeel aan de haal gegaan. De man zag vanuit zijn slaapkamerraam hoe de drie kerels aan de deur van zijn auto morrelden en rende naar beneden. De eigenaar van de VW raakte niet buiten omdat hij zijn sleutel vergeten was. Voor hij terug naar boven en weer naar beneden gesneld was, waren de gangsters er met zijn wagen vandoor gegaan.

De achtergelaten zwarte BMW bleek later in Antwerpen gestolen te zijn. In Kontich werd nog tijdens de nacht van de feiten en vlakbij het Belga-depot een andere gestolen BMW aangetroffen, die mogelijk verband houdt met de verijdelde plannen van de drie gangsters. Deze wagen werd te Brussel ontvreemd, zaterdagnacht omstreeks 2u, dus zo’n 2 uur voor er te Kontich alarm werd geslagen.

Moorddadig wapen

De gerechtelijke politie van Antwerpen heeft in de zwarte BMW, die in Londerzeel werd aangetroffen, een aantal kogelhulzen gevonden. Aan de hand daarvan kon men opmaken dat de schoten op de patrouillewagen werden afgevuurd met een zogenaamde “riot gun”, een jachtgeweer dat vrij in de handel is. Met dit moorddadige wapen werden verscheidene zware hagelballetten in de richting van de Edegemse politieauto afgeschoten.

Het mag en wonder heten dat op het voertuig geen enkele kogelinslag gevonden werd. Het feit dat de drie onbekenden blijkbaar over meer dan 1 vluchtwagen konden beschikken en zich bedienden van een riot gun, doet de gerechtelijke politie denken aan de praktijken van de Bende van Nijvel, die op een dergelijke manier te werk gaat en over hetzelfde wapenarsenaal beschikt. De hulzen die in de BMW zijn gevonden, worden eerlang vergeleken met hulzen die bij de bloedige hold-ups van de Bende van Nijvel werden aangetroffen.

Voor een eventuele link tussen deze bende en het gebeurde in Kontich is het nog te vroeg om al direct concrete besluiten te trekken. Toch roept één en ander heel wat vragen op. Verder onderzoek kan veel duidelijk maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 December 1983

Brusselse speurtocht naar overvallers van Kontich

Gisteren werd in en rond Brussel met man en macht gezocht naar de gangsters die zondagochtend een taakdepot te Kontich wilden plunderen en nadien een patrouille van de Edegemse politie onder vuur namen.

De daders lieten hun vluchtauto achter te Londerzeel en stalen daar een andere wagen. Die werd intussen teruggevonden aan het Mutsaardplein te Strombeek-Bever. Vandaar dat de politie het niet uitsluit dat de daders een veilig onderkomen hebben gevonden.

Anderzijds heerst er in politiekringen een zekere terughoudendheid in verband met een zwaar verkeersongeval dat zich na de feiten te Kontich in Steenhuffel heeft voorgedaan. Een auto, waarvan het merk niet werd meegedeeld, miste daar aan hoge snelheid de bocht. De vier inzittenden, allen Nederlanders, zijn ernstig gewond. Over de identiteit van de slachtoffers wilde de politie geen woord zeggen.

In Brusselse gerechtskringen ontstond er gisteren steeds meer twijfel of de gangsters die de politie van Edegem onder vuur namen tot de zogenaamde Bende van Nijvel zouden behoren. Er werd toegegeven dat de bandieten ook optraden met de gevreesde riot gun en met eenzelfde gewelddadigheid. Maar er zijn geen bewijzen dat het om dezelfde bende gaat.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 December 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube