1

Topic: Edmond Duczyk

Edmond Duczyk, geboren op 15 december 1953, staat bekend om wapenhandel, met name ten behoeve van de FnLC (National Front for the Liberation of Corsica). Hij stond in contact met André Neisen, vooral voor de exploitatie van het casino in Namen. Hij werd in Aalst gearresteerd voor wapenhandel.

Bron: BOB Waver

In 1989 werd hij veroordeeld voor de roof en moord op een postzegelverzamelaar in Dilbeek in 1979. Hij stond eveneens in contact met Basri Bajrami.

Hij werd in 1985 veroordeeld voor de overvallen op de postkantoren van Deurne (Diest) en Herk-De-Stad:

Vijf en drie jaar voor postovervallen

De correctionele rechtbank van Leuven heeft woensdag vonnis geveld lasten Edmond Duczyk uit Diest en Rudi Laeremans uit Scherpenheuvel, die eind november vorig jaar de postkantoren van Deurne (Diest) en Herk-de-Stad overvielen.

Duczyk werd bedacht met vijf jaar celstraf, terwijl Laeremans tot drie jaar celstraf werd veroordeeld. Lea Bouwens uit Diest, die schuldig werd bevonden aan heling, kwam er met drie maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 9.000 fr. van af.

Toen de zaak vorige week werd behandeld, vorderden het openbaar ministerie, waargenomen door substituut Verbelen, acht jaar celstraf tegen Duczyk, zes jaar tegen Laeremans en zes maanden tegen Bouwens.

De overval op het postkantoor aan de Hasseltsebaan 47 te Deurne (Diest) had plaats op 2 november. Eén van de overvallers scheurde zijn broek toen hij over de balie wipte. Dat belette hem evenwel niet met 289.000 fr. aan de haal te gaan. Op 14 november 1984 overvielen dezelfde daders het postkantoor te Herk-de-Stad. De buit bedroeg toen 3,409 miljoen.

De verdediging stelde ondermeer dat de overvallers amateurs waren en daarenboven erg dom waren omdat zij tot tweemaal toe op verkenning gingen te Deurne (Diest) en zich telkens verplaatsten met de auto die zij later ook zouden gebruiken voor de overval.

De advocaten wezen er ook op dat hun cliënten nooit geweld hebben gebruikt bij het uitvoeren van de hold-ups.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Mei 1985

In 2005 werd hij opnieuw veroordeeld voor een gewapende overval:

Ex-veroordeelde krijgt minimumstraf voor gewapende overval

De correctionele rechtbank van Luik heeft gisteren de 53-jarige Edmond Duczyk uit Luik veroordeeld tot één jaar cel voor het plegen van een gewapende overval. Duczyk zat na een veroordeling in februari 1989 door het hof van assisen van Brabant al een gevangenisstraf uit. Na zijn vrijlating herviel hij in zijn oude gewoonten.

Op 4 mei 2005 pleegde hij in Chaudfontaine een gewapende overval, waarbij hij aan de haal ging met 3.690 euro. De rechtbank hield rekening met de ernst van de feiten, maar ook met de psychologische toestand waarin de verdachte zich bevonden moet hebben na zijn lange celstraf. Duczyk kreeg daarom de minimumstraf. De man gaat niet in beroep.

Bron: De Standaard | 11 Augustus 2005

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Edmond Duczyk

Tijdens het proces voor het Hof van Beroep in 1990 werd Dzucyk door mr. François - advocaat van Basri Bajrami als volgt omschreven:

(...) "Edmond Duczyk, die door psychiatrisch deskundigen als geestelijk zwaar onevenwichtig, paranoïde en uitzinnig megalomaan werd omschreven, maar wiens verklaringen een idee zouden kunnen geven van de waarheid”, aldus mr. François.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Oktober 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube