1

Topic: Neder-Over-Heembeek: Maart 1980

In maart 1980 werd het Delhaize-warenhuis in Neder-Over-Heembeek twee keer overvallen. Het warenhuis ligt hier » Google Maps

De eerste was een gewapende overval:

Gangsters weg met 60.000 fr. te Neder-Over-Heembeek

Drie gewapende kerels, gewapend met revolvers, wisten dinsdag omstreeks 19u ongeveer 60.000 fr. buit te maken in het warenhuis Delhaize aan de Heembeekstraat 125 te Neder-Over-Heembeek na er de filiaalhouder en een vrouwelijke bediende met hun wapens te hebben bedreigd.

De twee personeelsleden van het warenhuis waren na het sluitingsuur op de nabijgelegen parking verschenen om er met een voertuig weg te rijden. Ze hadden op de parking zelf met de drie daders te maken die hen onder bedreiging verplichtten naar het warenhuis terug te keren. De filiaalhouder diende er de brandkast open te maken, wat de aanranders toeliet er al het geld uit weg te nemen. In het bezit van deze buit liep het drietal er vervolgens vandoor. Alvorens te verdwijnen hadden ze echter de twee slachtoffers aangemaand nog een paar minuten in het warenhuis te blijven want indien ze dadelijk durfden buiten komen zouden ze worden neergeschoten.

Zulks verklaart waarom noch de filiaalhouder noch de vrouwelijke bediende kon vaststellen op welke manier de daders op de vlucht sloegen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Maart 1980

De tweede was een inbraak:

Dieven te Neder-Over-Heembeek bleken ook overvallers te zijn

Twee kerels die vrijdagavond om 23u in het warenhuis Delhaize aan de Heembeekstraat te Neder-Over-Heembeek waren binnengebroken om er te stelen, konden er door een patrouille van de Brusselse stadspolitie worden ingerekend. Het alarmsysteem had immers het politiecommissariaat verwittigd dat er bij Delhaize werd ingebroken.

In de buurt van het warenhuis hadden twee indringers reeds verschillende dozen met sterke drank klaargezet om ze later in hun wat verder geparkeerde auto te laden. Toen de twee dieven later met de filiaalhouder van Delhaize werden geconfronteerd, werden ze dadelijk herkend als de twee gangsters die op 4 maart omstreeks het sluitingsuur een overval pleegden in het warenhuis. Zij maakten toen 60.000 fr. buit nadat zij het personeel onder bedreiging van wapens verplicht hadden de brandkast te openen.

Het betreft de 21-jarige Fransman Dominique Ruth en de 29-jarige Daniël Van Cauwenberge, beiden uit Schaarbeek. Het tweetal werd opgesloten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Maart 1980

De daders werden veroordeeld voor deze feiten, maar niet heel lang:

Inbrekers zes maanden achter slot te Brussel

De vakantiekamer te Brussel veroordeelde dinsdag, de 22-jarige schoorsteenveger Dominique Ruth uit Schaarbeek en de 30-jarige winkelbediende Daniel Van Cauwenberge uit Laken, elk tot zes maanden cel met uitstel voor het gedeelte dat ze nog niet uitzaten. Het tweetal werd op 19 maart op heterdaad betrapt op het ogenblik dat ze in de supermarkt Delhaize te Neder-Over-Heembeek waren ingebroken om er flessen champagne en andere geestrijke dranken te stelen. Tijdens de inbraak begon het alarmsysteem te werken, wat de plaatselijke politie toeliet het tweetal te grijpen.

Ruth stond eveneens terecht wegens deelname aan een gewapende overval gepleegd in hetzelfde grootwarenhuis op 4 maart. Tijdens deze overval werd de filiaalhouder omstreeks 19u op de parking van Delhaize door een gemaskerde kerel met een geweer met afgezaagde loop bedreigd en samen met de secretaresse van het grootwarenhuis verplicht eerst naar de kantoren terug te keren. Bij de overval die 174.000 fr. opbracht, waren drie gangsters betrokken, twee Noord-Afrikanen en een Europeaan, die een zekere gelijkenis vertoonde met Ruth.

Doch toen de filiaalhouder en de secretaresse voor de rechtbank gevraagd werd of zij Ruth herkenden als een van de daders, gaven beiden een ontwijkend antwoord. De rechtbank sprak Ruth tenslotte vrij voor wat de overval betreft gezien ook substituut Leroy zijn twijfel had uitgesproken over de schuld van deze betichte.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juli 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube