1

Topic: Brussel: 24 April 1988

Had er iemand een probleem met de nieuwe Golf GTI's van de rijkswacht en de politie? smile

Bommen vernielen politie- en rijkswachtauto’s

Onbekenden hebben zondagmorgen brandbommen gegooid naar politieauto’s in Sint-Gillis en Sint-Jans-Molenbeek, terwijl ze in Schaarbeek in een privé-garage zeven rijkswachtauto’s in brand staken.

In Sint-Gillis en Sint-Jans-Molenbeek werden tussen 4 en 5 uur brandbommen gegooid naar voor de deur geparkeerde auto’s. Twee politiewagens zijn totaal vernield.

Volgens de Brusselse procureur des Konings Van Doorn, hebben vermoedelijk dezelfde daders ook brand gesticht in een privé-garage aan de Schaarbeekse Masuistraat. Daar worden de zwaailichten van de nieuwe Golf GTI’s gemonteerd.

De daders stichtten op verschillende plaatsen in de werkplaatsen brand. In totaal werden zeven nieuwe rijkswachtauto’s vernield. De totale schade bedraagt meer dan 10 miljoen frank.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 April 1988

Daders aanslagen blijven spoorloos

De Golf GTI die door een getuige gezien werd bij de brandstichting zondagochtend aan een politiewagen van Sint-Gillis, werd maandag door de politie in Ukkel teruggevonden. Men kwam er ook achter dat de auto gestolen werd tussen zaterdagavond en zondagochtend aan een hotel in de IJzerlaan te Etterbeek.

Dat is intussen wel het enige gegeven waarover men beschikt in verband met de daders. Verder tast men nog volledig in het duister. Het blijkt intussen wel dat de gerechtelijke politie nogal laattijdig op de hoogte werd gebracht van de brandstichtingen.

Op het parket van Brussel hield men zich gisteren op de vlakte. Er zijn aanwijzingen, maar geen echte zekerheid, dat de brand in Schaarbeek en deze in Sint-Gillis door dezelfde bende werd aangestoken. Wat Sint-Jans-Molenbeek betreft; daar zou het onheil door een andere groep kunnen veroorzaakt zijn. De brandstichtingen zijn nog niet opgeëist en volgens het parket in Brussel was maandag ook nog geen onderzoeksrechter aangeduid om klaarheid te brengen in het misdrijf.

Het blijkt in elk geval dat de inbraak bij de firma in Schaarbeek, waar de Golf GTI’s van de rijkswacht stonden, zeer deskundig werd uitgevoerd. Die inbraak is niet het werk van amateurs. Bij de gerechtelijke diensten houdt men momenteel nochtans nog geen rekening met de veronderstelling dat een nieuwe campagne van een of andere terroristische groep ingezet is. Men denkt eerder in de richting van een zuivere wraakneming tegen het politie-apparaat.

Op de verschillende plaatsen waar brand werd gesticht vond men telkens hetzelfde type van plastieken jerrycan terug. Toch is dat nog geen echt bewijs dat het inderdaad ook telkens om dezelfde daders gaat.

In politiekringen denkt men in de eerste plaats aan de mogelijkheid dat immigranten wraak hebben willen nemen het politie-apparaat. Zowel in Molenbeek, Schaarbeek als in Sint-Gillis zijn er veel immigranten die het regelmatig aan de stok hebben met de politiediensten.

Anderen denken dan weer eerder aan skinheads, maar omdat de daders bij de aanslagen duidelijk professioneel tewerk gingen, lijkt het maar twijfelachtig dat het werkelijk om migranten of skinheads zou gaan.

Men kan zich in die context afvragen of er soms aanhangers van de CCC naar het Brusselse gekomen zijn om in het vooruitzicht van het proces tegen de Strijdende Communistische Cellen hun sympathie voor Carette en co te betuigen en te demonstreren dat de terreurgroep niet volledig verlamd is.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 April 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube