1

Topic: Verviers: 4 November 1985

Op maandag 4 november 1985 plegen drie gangsters in Verviers een bloedige overval op een postwagen. Daarbij komen twee postbodes om het leven. Philippe Lacroix werd op het proces-Bende Haemers vrijgesproken voor deze overval. Basri Bajrami werd voor deze overval wel veroordeeld.

Postauto gedynamiteerd: Twee doden te Verviers

Twee doden, één lichtgewonde, en 7 miljoen frank buit, dit is het bilan van de brutale roofoverval op een gepantserde postauto gisterochtend omstreeks 9 uur vlakbij het Central Station te Verviers.

De postauto verliet net als iedere ochtend het postkantoor aan het Central Station via de parking aan de Rue Ensival. Hij werd zoals gewoonlijk gevolgd door een rijkswachtcombi. Toen de postwagen de Rue Ensival wou indraaien, moet hij even wachten. Op dat ogenblik sprongen drie gemaskerden uit een grijze BMW 500. Eén ervan beschoot de rijkswachtcombi met vermoedelijk een riot-gun, terwijl de twee anderen met dynamiet de achterdeur van de pantserauto open bliezen. In de laadruimte van de postauto bevonden zich twee postbedienden, die op slag werden gedood.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 November 1985

Postwagen overvallen en gedynamiteerd te Verviers

“Het was een enorme klap, monsieur, net als vier er vlakbij een bom. Mijn ruiten vlogen in duizenden splinters de woonkamer in. Ik rende naar het raam en zag drie mannen met zwarte maskers die uit de opengescheurde laadbak van de postauto verschillende zakken in een grijze personenauto wierpen. Dan stoven ze er vliegensvlug vanonder …”

Yvonne Bomboir (62) woont twee hoog aan de Rue Ensival nr. 97 te Verviers. Aan de overzijde van de straat ligt naast het Centraal Station, het postkantoor Verviers 2, en daarnaast de dienstparking. Om 9 uur gisterochtend verliet zoals iedere dag een gepantserde postauto de parkeerplaats om geld naar verschillende postkantoren in de streek van Verviers te brengen.

De gepantserde wagen werd gewoontegetrouw van vlakbij gevolgd door een rijkswachtcombi. Net voor de postauto de rue Ensival wou indraaien, hield hij even halt om te kijken of er in de straat niet al te veel verkeer was. Op datzelfde moment sprongen drie gemaskerden uit een grijze BMW 500. Eén ervan beschoot de combi, waarin twee rijkswachters zaten. De twee anderen brachten vliegensvlug een springlading aan - men vermoedt dat dynamiet werd gebruikt - op de achterdeur van de transportwagen. Er volgde een enorme knal, zo hevig dat heel wat ruiten aan de Rue Ensival aan diggelen vlogen. De overvallers graaiden de postzakken uit de laadruimte, wierpen ze in de BMW, klonken de polsen van de rijkswachters op de rug vast met handboeien, duwden één van hen, Daniël Rahier (35) uit Pepinster, in hun auto en namen hem als gijzelaar mee. Zijn collega lieten ze ter plaatse achter. De buit bedroeg 7 miljoen frank.

Achter het stuur van de pantserauto zat chauffeur Jean-François Pirlet (31) uit Dison. Hij werd door de ontploffing als bij wonder slechts licht gewond. Fataal was het echter voor Yves Lambiet (31) uit Eupen, en Henriette Gennet (30) uit Verviers. Zij zaten bij de colli’s in de laadruimte en waren op slag dood. Postbode Henriette Gennet was moeder van twee kinderen. Postbode Yves Lambiet was pas gehuwd.

Beroepsgangsters

Een uur later werd de BMW van de gangsters teruggevonden langsheen de autosnelweg aan het klaverblad van Battice. De gegijzelde rijkswachter Daniel Rahir werd er geboeid maar ongedeerd in aangetroffen. Hij verkeerde in shocktoestand.

De speurders zijn ervan overtuigd te doen te hebben met beroepsgangsters. De BMW was in 1984 in Koksijde gestolen. Volgens de inslag der kogels in de rijkswachtcombi gebruikten de overvallers een riot gun, het uitverkoren wapen van de Bende van Nijvel. Over enig verband tussen de roofovervallen van deze bende en die van gisteren te Verviers durven de speurders zich nog niet uitspreken.

Postpersoneel staakt

Na de roofoverval waarbij twee van hun collega’s het leven lieten, besloot het postpersoneel van Verviers 2 unaniem voor de rest van de dag in staking te gaan. Op de gesloten toegangsdeur hingen zij het bericht dat de loketten als teken van rouw en protest gesloten waren. In de loop van de namiddag brachten minister Herman De Croo en staatssecretaris D’Hondt een bezoek aan Verviers.

De sector “Posterijen” van de Christelijke Vakbond eiste gisteren dat de Regie de actiegroep “Veiligheid” zou samenroepen en maatregelen bespreken om dergelijke aanslagen in de toekomst te verhinderen.

De sector “Post” van het ACOD kloeg het gebrek aan middelen aan die aan de Regie der Posterijen worden ter beschikking gesteld om zich tegen het steeds toenemend banditisme te verdedigen. De vakorganisatie waarschuwde de overheid nog voor “de door haar gevoerde politiek van zwakte tegen georganiseerde misdaad”, en eiste van de betrokken ministers passende maatregelen ter beveiliging van het postpersoneel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 November 1985

Op 5 november verscheen in de pers ook een robotfoto van één van de daders:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robotf15.png

Volgens een getuige stemt het voorkomen van één der drie daders van de postoverval te Verviers overeen met de getoonde robotfoto en volgende persoonsbeschrijving: 1m80, ongeveer 30 jaar, zuiderlijk type, een baar van ongeveer 3 à 4 dagen, halflang donker haar en draagt een zwarte broek en zwart lederen vest. De twee anderen droegen een masker.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube