1

Topic: Bende Clouvel

Op 25 maart 1978 werd in België de allereerste gewapende overval gepleegd op een Delhaize-warenhuis. De daders van deze overval behoorden tot de "bende Clouvel". Meer informatie over deze overval kan je hier vinden » Forum

De bende Clouvel verscheen in 1981 voor het Hof van Assisen. De bende bestond uit volgende personen:

  • De 26-jarige Fransman Christian Clouvel uit La Louvière

  • De 26-jarige Myskoski uit La Louvière

  • De eveneens 26-jarige Stanislas Janowski uit Chapelle-lez-Herlaimont

  • De 27-jarige Mario Di Sante, uit dezelfde gemeente

  • De 30-jarige Française Monique Muls, ingeschreven te Moeskroen, maar wonende te Schaarbeek

  • De 35-jarige Harry Meulemans uit Bressoux

  • De 29-jarige Spaanse Benita Eguia San Miguel uit Schaarbeek

  • En de 36-jarige Lucienne Bastien uit Brussel.

De 35-jarige verkoopster Renée Van Maercke uit Bergen was in Frankrijk aan het werk en werd tijdens die proces bij verstek veroordeeld.

Hieronder het verslag van het proces tegen de acht leden van de bende:

Verdediging vraagt vrijlating van beklaagden

Maandag begon voor het Hof van Assisen het proces tegen negen overvallers en medeplichtigen. In de zaal was er een enorme drukte, niet alleen door het talrijk opgekomen publiek, maar ook door het feit dat de verdachten worden bijgestaan door en twintigtal advocaten en dat zestig getuigen zijn voorzien.

Een van de beschuldigden maakt verstek, nl. de 35-jarige verkoopster Renée Van Maercke uit Bergen, die wordt opgespoord. De acht andere beschuldigden zijn de 26-jarige Fransman Christian Clouvel uit La Louvière, de 26-jarige Myskoski uit La Louvière, de eveneens 26-jarige Stanislas Janowski uit Chapelle-lez-Herlaimont, de 27-jarige Mario Di Sante, uit dezelfde gemeente, de 30-jarige Française Monique Muls, ingeschreven te Moeskroen, maar wonende te Schaarbeek, de 35-jarige Harry Meulemans uit Bressoux, de 29-jarige Spaanse Benita Eguia San Miguel uit Schaarbeek en de 36-jarige Lucienne Bastien uit Brussel.

De zitting begon met een incident, omdat de advocaten elk om beurt de vrijlating vroegen van hun cliënten. Zij voeren aan dat hun cliënten na verscheidene maanden voorhechtenis werden vrijgelaten, maar even voor Pasen opnieuw werden aangehouden, ondanks het feit dat hun gedrag in die periode onberispelijk is geweest. De verzoeken tot invrijheidstelling zouden worden onderzocht door de raadkamer na voorlezing van de akte van beschuldiging, die 27 pagina’s telt en waarvan de voorlezing meer dan een uur in beslag nam.

Na beraadslaging werd de vraag van de verdediging om de beklaagden in vrijheid te stellen, verworpen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Mei 1981

Bendeleden zijn niet meer solidair

De acht beklaagden, die voor het assisenhof van Henegouwen terechtstaan voor overvallen, zijn niet meer zo solidair als vroeger. De versie van de ene staat regelrecht tegen die van een andere.

Clouvel, de eerste beklaagde, wijzigde herhaaldelijk zijn bekentenissen voor wat de initiatiefnemer van de slag te Saint-Vaast betreft. Eerst zei hij dat het Bastien was, vandaag spreekt hij over een zekere Sculier, die overleden is. Sculier, aldus deze beklaagde, zou ook de enige geweest zijn met een wapen.

Monique Muls, een andere beklaagde, gaf toe een knuppel bij zich te hebben gehad. Zij ontkende evenwel de postman die haar vastpakte te hebben geslagen. Deze postman beweerde evenwel twee slagen te hebben gekregen. En weer wordt de schuld hiervan in de schoenen van de overleden Sculier geschoven.

Daarna komt de overval van Wonck-Bassenge, gepleegd op 28 september 1977, ten nadele van de PTT, ter sprake. Hiervoor worden Clouvel, Meulemans, Benita San Miguel en Lucienne Bastien aansprakelijk gesteld. Volgens Meulemans was het zijn vrouw, Lucienne Bastien, van wie hij gescheiden leefde, die erop zou gezinspeeld hebben deze overval te plegen omdat ze geld nodig had. Zij zou ook gezorgd hebben voor de hulp van twee vrienden, Couvel en San Miguel. Zij zou haar man hebben overhaalt door hem te beloven dat ze nadien weer met hem zou gaan samenleven. Bastien ontkende dit echter.

Als Meulemans later zijn versie over de feiten geeft, roepen Clouvel en San Miguel dat de man liegt. Maar de slachtoffers van de overval geven Meulemans gelijk: zij herkenden Clouvel en San Miguel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Mei 1981

Alleen Clouvel is oprecht

In het proces tegen acht bendeleden die verscheidene overvallen pleegden, getuigde woensdagvoormiddag de onderzoeksrechter. Hij gaf geen commentaar op de feiten waarvoor het achttal terecht staat, maar wel een waardeoordeel in verband met de oprechtheid van de beklaagden.

Voor Clouvel is die graad van oprechtheid goed, voor Meulemans en San Miguel totaal onbestaande. Voor Myszkowski, Janowski en di Santo werd enig voorbehoud gemaakt. Ze waren openhartig voor sommige punten, maar voor de rest eerder terughoudend. Lucienne Bastien werd door de onderzoeksrechter beschreven als een eerder ingewikkeld geval, omdat ze herhaaldelijk een andere versie van de feiten gaf.

Na een vijftal getuigen die niets nieuws zeiden in verband met de persoonlijkheid van de beschuldigden, werden ouders en familieleden van het achttal gehoord. Hieruit bleek dat niemand van de beklaagden leergierig was of goede studies deed. Wel verklaarden de verwanten enigszins verwonderd te zijn geweest, toen ze vernamen dat de beklaagden aan overvallen hadden deelgenomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Mei 1981

Alle beklaagden volledig verantwoordelijk

Voor het Hof van Assisen van Henegouwen werd donderdag het proces voortgezet tegen de acht beklaagden, betrokken bij verscheidene overvallen.

Psychiater Sauveerde verklaarde dat alle beklaagden volledig verantwoordelijk zijn voor hun daden. Christian Clouvel had een gebrek aan ouderliefde, waardoor hij de maatschappij verwerpt. Jean-Claude Myszkowski is onrijp en Stanislaw Janowski is onaangepast. Mario di Santo is zeer beïnvloedbaar. De vrouwelijke beklaagden zijn bijzonder jaloers. Bovendien liet Monique Muls zich voor geld meeslepen. Over Beneta San Miguel-Eguia valt niets te zeggen. Lucienne Bastien werd beïnvloed door een slechte jeugd en is tweeslachtig op diverse vlakken met een sterke depressieve neiging. Harry Meulemans zocht avonturen en heeft utopische ideeën.

Daarna werden getuigen gehoord van de diefstal met geweldpleging bij Delhaize te Morlanwelz waarvan Clouvel, Myszkowski, Janowski, Di Santo en Renée Van Maercke bij verstek worden beschuldigd.

Mw. Colette Dumont verhaalde hoe het personeel en de klanten op de grond moesten gaan liggen onder bedreiging van een karabijn. De zaakvoerder van het warenhuis, de h. Debroux, vertelde hoe Clouvel en Di Santo hem verplichtten onder bedreiging van een karabijn de brandkoffer open te maken, waarna ook hij op de grond moest gaan liggen.

De namiddagzitting werd haast onmiddellijk onderbroken omdat beklaagde Lucienne Bastien in bezwijming viel. Daarop ging een getuige, apotheker Renaux, een geneesmiddel halen bij een collega in de buurt van het justitiepaleis. Een tijdje later verscheen Bastien weer in de beklaagdenbank.

Een bediende van het Christelijk Ziekenfonds vertelde dan hoe hij werd aangevallen te Mont-Sainte-Aldegonde door Janowski die hem verblindde met behulp van een spuitbus met traangas, terwijl Clouvel zijn twee handtassen afnam. De twee tassen bevatten 250.000 fr. Mr. Mayence trachtte getuige te doen zeggen dat hij niet reageerde maar de bediende zei dat hij niet kon reageren omdat hij verblind werd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Mei 1981

Clouvel ontkent mishandeling van postontvanger

Op de vijfde dag van het proces tegen de acht leden van een bende overvallers werd langdurig gehandeld over de overval die op 8 januari 1976 werd gepleegd op het postkantoor te Saint-Vaast. De daders waren Clouvel, Muls en de intussen overleden Alain Sculier.

Deze overval is trouwens de reden dat het achttal voor het assisenhof verschijnt. De postontvanger van Saint-Vaast werd immers zo ernstig gewond dat hij blijvend werkonbekwaam is.

Justitie-arts dr. Desoignies verstrekte over de aard van de verwondingen van de postontvanger Delval enkele bijzonderheden. Hij is soms nog zo depressief dat hij af en toe in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Hij heeft een hekel aan al wat rond hem gebeurt en blijft wel eens urenlang in gepieker verzonken. Ook heeft hij zelfmoordplannen.

Clouvel loochent de man te hebben geslagen en wentelt alle schuld af op Sculier. Van een vriendin van Monique Muls die kwam getuigen vernam men evenwel dat Sculier de echte revolver in zijn bezit had en dat het andere wapen een alarmpistool was. Met het echte wapen werd Delval geslagen.

Angela Gambuzzi deed een heftige uitval tegen haar vroegere vriendin. Het is trouwens Gambuzzi die Muls en Bastien bij de politie van La Louvière verklikte. Voor Gambuzzi was dat een wraak omdat zij door Monique Muls werd bedrogen. Volgens haar zijn Muls en Bastien wel degelijk de daders van de diefstallen met geweld waarvoor zij terecht staan.

Slachtoffer

De h. Truy van de BOB te La Louvière noteerde de verklaringen van Delval onmiddellijk na de feiten. Volgens Delval waren er wel degelijk twee gewapende mannen, van wie er een geschoten heeft om indruk te maken en die man bedreigde hem zelfs met de dood. Delval greep de vrouw die bij de twee kerels was, Monique Muls, maar hij werd onmiddellijk door de twee mannen geslagen.

Uit zijn verklaringen blijkt voorts dat een van de aanranders ongeveer 1m60 was, dat is de grootte van Clouvel, en een ongeveer 1m80, dat is de grootte van Scullier. Volgens Delval heeft de kleinste van de beiden geschoten, gedreigd en geslagen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Mei 1981

Gunstige getuigenissen voor Mysckowski

Maandag is te Bergen het assisenproces voortgezet van acht gangsters die beticht worden van vier overvallen en talrijke autodiefstallen. De laatste getuigen van de overval op het postkantoor te Wonck kwamen aan het woord. Hun verklaringen zijn over het algemeen bezwarend voor Clouvel, San Miguel en Lucienne Bastien.

In de namiddag werden de eerste getuigen van de verdediging gehoord. Als eersten de getuigen van Mr. Philippe Mayence voor Jean-Claude Mysckowski. Zij spraken allen in zeer gunstige bewoordingen over Mysckowski. Zijn huidige werkgever, verklaarde nooit over hem te klagen gehad te hebben en bereid te zijn hem weer in dienst te nemen als hij uit de gevangenis komt.

Mw. Mysckowski is met de beschuldigde getrouwd onmiddellijk nadat hij uit de gevangenis kwam. Zij verklaart dat haar man erg veranderd is. Hij heeft overigens onmiddellijk spijt gehad over zijn daad, zegt ze. Vandaag is mijn man een eerbaar burger en hij houdt van zijn kind. Al wat ik vraag is dat men hem mij teruggeeft.

De zitting wordt daarna geschorst want de beschuldigde Lucienne Bastien is eens te meer onpasselijk. Men spreekt van een epillepsiecrisis. De wetsdokter oordeelt dat het best is haar naar de gevangenis te brengen. De debatten worden vandaag hervat.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Mei 1981

Milde getuigen

Het was dinsdag een eerder kalme dag aan het Hof van Assisen van Henegouwen. Hier staan acht jonge gangsters terecht wegens vier overvallen. Lucienne Bastien, die tijdens de zitting van maandag onwel werd, had weer plaatsgenomen op de beklaagdenbank. De eerste getuige die werd gehoord was dokter Lucks uit Morlanwelz die het over Janowski had. Hij noemde deze man “niet gevaarlijk”, behalve wanneer zijn omgeving hem tot gewelddadigheid aanspoort.

Vervolgens werd gesproken over Di Santo en Clouvel, die sommige getuigen beschreven als de gevaarlijkste van de bende. Nochtans verklaarde Mw. Gilda Valcinari van La Louvière dat hij en zijn echtgenote een normaal gezin vormen die hun kind een uitstekende opvoeding willen meegeven. Mw. Vanderbecq, directrice van het RVA van La Louvière, stelde dezelfde Clouvel voor als een goed element, zeer ernstig in zijn werk.

Tijdens de namiddagzitting ging het defilé van getuigen van de verdediging voort met dezelfde lofuitingen aan het adres van de beschuldigden. De vrouw van Janowski, Mw. Lucia Di Santo, die tevens de zuster is van één van de beschuldigden, roemde de goede karaktertrekken van haar man en van haar broer.

Als men het proces deze week wil beëindigen dient woensdag het defilé van de getuigen van de verdediging te worden besloten. Dan kunnen de pleidooien van de burgerlijke partijen volgen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Mei 1981

Burgerlijke partijen eisen miljoenen

Voor het Hof van Assisen van Henegouwen werd woensdag het proces voortgezet van de acht, beschuldigd van het plegen van overvallen.

Voor de burgerlijke partijen eiste Mr. Cambier voor de firma Delhaize 978.606 frank, wou Mr. Alain Declos een miljoen frank voor de postbeambte Delval en vroeg Mr. Jacques De Backer voor de regie der Posterijen 2,3 miljoen en voor de Christelijke Mutualiteiten 250.270 fr. Allen vroegen een voorbeeldige straf.

Dan was het de beurt aan advocaat-generaal Briquet om zijn requisitoir uit te spreken. Wij hebben hier te maken met een reeks beestachtige misdaden, zei hij. Hij onderzocht vervolgens de feiten een na een, waarbij hij de nadruk legde op het geweld dat werd gebruikt en het gebruik van wapens.

De advocaat-generaal bleef stilstaan bij de overval op het postkantoor van Wonck. Hij herinnerde vervolgens aan de elementen en getuigenissen die het trio formeel beschuldigden. Briquet besloot dat alle beschuldigingen bewezen zijn.

Daarna volgden de pleidooien. Mr. Xavier Attout, verdediger van Clouvel en Benitas San Miguel, wees erop dat met uitzondering van de overval te Saint-Vaast (waarbij iemand blijvend werkonbekwaam werd), de feiten eigenlijk meer thuishoren bij de Correctionele Rechtbank dan het Hof van Assisen.

Mr. Philippe Mayence, die pleitte voor Myszkowski, poogde de rol van deze beschuldigde in twee overvallen te minimaliseren. Mr. Lancaster, de advocaat van Janowski en Di Santo, deelde mee dat hijzelf en de andere advocaten van deze twee beschuldigingen het niet zullen hebben over de feiten zelf, maar enkel over de strafmaat.

Tijdens de namiddagzitting werden de laatste pleidooien van de verdediging gehoord, eerst deze van Mr. Joelle en Mr. Guy François voor Monique Muls. De eerste hing een somber beeld op van het leven van zijn cliënte. Mr. François van zijn kant vroeg dat de jury zich niet zou laten meeslepen door de wens om een “voorbeeldstellend” vonnis te vellen. Hij vroeg de gezworenen ook rekening te houden met het feit dat Monique niet handelde uit eigenbelang en dat zij opnieuw in de maatschappij kan geïntegreerd worden.

Het hof hoorde vervolgens Mr. Attout die pleitte voor Benita San Miguel, en vervolgens Mr. Bouillon die pleitte voor Henri Meulemans. Mr. Françoise Brandes herinnerde aan het ongelukkige bestaan van Lucienne Bastien, haar wankele gezondheid en het feit dat zij slechts van medeplichtigheid wordt beschuldigd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Mei 1981

Eén vrijspraak en zeven veroordeelden

De jury van het Hof van Assisen van Henegouwen deed donderdag uitspraak in de zaak van de acht, die beschuldigd zijn van diverse diefstallen met geweld en autodiefstallen.

Benita San Miguel, die enkel werd vervolgd wegens diefstal met geweldpleging op het postkantoor te Wonck, werd onschuldig bevonden en onmiddellijk in vrijheid gesteld.

De jury antwoordde verder bevestigend op 46 van de 50 vragen die haar werden gesteld.

Clouvel werd schuldig bevonden aan diefstallen met geweldpleging en aan de wagendiefstallen waarvan hij werd beticht, met uitzondering van de diefstal met geweldpleging te Wonck.

Lucienne Bastien werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid in de zaak van Mont-Saint-Aldegonde en die van Wonck. Zij werd vrijgesproken voor wat de overval van Saint-Vaast betreft.

Alle andere beschuldigden werden schuldig bevonden aan de hen ten laste gelegde feiten. Donderdagvoormiddag werden de diverse replieken gehoord. De onderscheiden partijen bleven daarbij op hun standpunt. Mr. Delcos, die pleitte voor de burgerlijke partij Delval, verzette zich tegen de voorstellen van Mr. François, die zou willen dat met Delval, die permanent werkonbekwaam is, eenvoudig geen rekening zou worden gehouden.

Advocaat-generaal Briquet beschuldigde er Mr. François van juridische dwalingen te verkondigen omdat hij verklaarde dat in de nieuwe strafwetgeving de collectieve verantwoordelijkheid van de daders van een aanranding zou worden herzien.

De andere advocaten herhaalden nogmaals hun argumenten, daarna kwamen de beklaagden voor een laatste maal aan het woord. Allen betreurden hun daden. Monique Muls zei dat het de enige fout was in haar leven. Benita San Miguel-Eguia zei onschuldig te zijn, en Lucienne Bastien betreurde de houding van haar echtgenoot Harry Meulemans.

Aan de juryleden werden vervolgens 50 vragen gesteld. Deze hadden betrekking op de diefstal met geweld bij Delhaize te Morlanwelz, op de diefstal met geweld in het postkantoor te Saint-Vaast, op de diefstal met geweld op een bediende van de Christelijke Mutualiteiten te Mont-Saint-Aldegonde, op de diefstal met geweld op het postkantoor te Bitsingen, op de diefstal van een auto te La Louvière, een poging tot diefstal met geweld en nog twee autodiefstallen.

Daarop trok de jury zich terug. Deze morgen wordt de zitting hervat met de pleidooien over de strafmaat.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Mei 1981

In totaal 29 jaar gevangenisstraf

Het Hof van Assisen van Henegouwen heeft vrijdagavond Christian Clouvel veroordeeld tot 8 jaar opsluiting. Jean-Claude Mysckowski tot 3 jaar gevangenisstraf met uitstel voor de helft van de straf, Stanislav Janowski en Mario Di Santo tot 4 jaar gevangenisstraf, Monique Muls tot 3 jaar met uitstel voor het gedeelte van de straf dat zij nog niet heeft uitgezeten. Harry Meulemans tot 4 jaar gevangenisstraf en Lucienne Bastien tot 3 jaar. Renée Van Maercke, die verstek had gegeven, zal later terechtstaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Mei 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Bende Clouvel

Het verslag van het proces tegen Renée Van Maercke:

Negende beschuldigde assisenzaak opgedoken te Charleroi

Een gedeelte van het drie dagen geleden voor het Hof van Assisen te Bergen afgehandelde proces tegen negen beschuldigden in een aantal zaken van gewapende overvallen, zal moeten worden overgedaan. Maandagavond heeft de bij verstek tot 8 jaar opsluiting veroordeelde Renée Van Maercke zich te Charleroi gevangen gemeld.

Zij werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de roofoverval op een grootwarenhuis te Morlanwelz, gepleegd door de bende van Clouvel.

Onmiddellijk na haar aanhouding maandagavond tekende Renée verzet aan tegen haar straf. In dat geval zal het hof het gedeelte van het proces in verband met de genoemde overval moeten overdoen en zullen de andere betrokken betichten, namelijk Clouvel, Mysckowski, Janowski en Di Santo als getuigen moeten verschijnen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Mei 1981

Proces van vrouwelijk bendelid wordt in Bergen overgedaan

Voor het Hof van Assisen verscheen dinsdag de 35-jarige Renée Van Maercke. Van Maercke was aan het Hof van Assisen ontsnapt tijdens een eerste proef, waarop negen personen terecht stonden voor verscheidene overvallen.

Zij gaf toen verstek. Van Maercke woonde en woont nog steeds in Rouen. Zij werd dus bij verstek veroordeeld, op 22 mei, tot acht jaar gevangenisstraf. Omdat zij zich ondertussen bij de politie heeft gemeld, wordt haar proces helemaal overgedaan.

Dinsdag werd de jury samengesteld: negen vrouwen en vijf mannen.

De beschuldiging werd voorgelezen door griffier Wambers. Daarin is alleen sprake van de diefstal met geweld in een warenhuis te Morlanwelz, waarbij 955.000 fr. werd gestolen. Van Maercke was daarbij gewapend met een niet geladen geweer. Ze had vier handlangers, Clouvel, Di Santo, Mysckowski en Janowski, die al elders werden veroordeeld. Ten slotte moet Van Maercke terechtstaan voor het stelen van twee auto’s en voor poging tot diefstal van een auto.

Bewogen jeugd

Renée Van Maercke, een kleine bleke vrouw met een hoekig gelaat, antwoordde kalm op de haar door de voorzitter gestelde vragen. Ze heeft een nogal bewogen jeugd gehad, haar ouders verhuisden dikwijls, ze ging al vroeg aan het werk en maakte overal een goede indruk.

Ten tijde van het proces was zij dienster in een café te Rouen. Het was een van haar vrienden in België die haar over de telefoon vertelde over het proces in België en haar veroordeling. Ze vertelde dan nog over haar homoseksuele neigingen en hoe ze op een dag, als dienster te Haine-Sainte-Pierre, samen met Clouvel, Janowski, Di Santo en Mysckowski in het café zat, zonder een rooie duit. Cloucel stelde daarop voor een slag te slaan. “Ik zou op wacht moeten staan. Ik heb aangenomen. Het is pas de dag zelf dat ik wist dat we een overval gingen plegen in een warenhuis”. Ze deinsde er niet voor terug, ze heeft zelfs een wapen aangenomen.

Van Maercke heeft nog geholpen bij het stelen van wapens. Daarvoor kreeg zij veertigduizend frank. Van Maercke bekende haar aandeel in de overval maar zij legde er de nadruk op dat zij enkel de kassiersters in bedwang heeft gehouden zonder hen een haar te krenken.

De ochtendzitting werd beëindigd met het getuigenverhoor. Eerst kwam rechter van instructie De La Motte-Baraffe de feiten verhalen.

Daarop kwam Dr. Draux in de getuigenbank. Hij heeft de twee personen onderzocht die verwondingen opliepen bij de overval. Een geraakte een tand kwijt maar geen van beiden liep blijvende letsels op van de zaak.

De psychiater, Dr. Sauvegarde, zei dat de beklaagde hardnekkig op zoek was naar geld. Ze is intelligent met uitgesproken mannelijke trekken. Ten slotte is zij, volgens de specialist, volledig verantwoordelijk voor haar daden.

Gisterennamiddag was het woord aan de medeplichtigen van de aanranding van Morlanwelz met als eerste Jean-Claude Mysckowski. Hij bestuurde de gestolen wagen waarmee de overval werd gepleegd. Volgens hem was de beschuldigde wel degelijk op de hoogte van wat er zou gebeuren.

Een andere medeplichtige, Christian Clouvel, kon dat bevestigen. Aanvankelijk was er volgens hem echter sprake van een inbraak. Van Maercke einde de uitgangen van de winkel en de kassa’s in het oog te houden. Vervolgens zei Stanislav Janowski dat de beschuldigde aan de overval deelnam om hem te vervangen. Janowski had namelijk afgezegd omdat er geen wagen beschikbaar was. Toen er dan toch een wagen werd gevonden, nam Janowski zijn plaats in maar Van Maercke bleef eveneens. De laatste medeplichtige, Mario Di Santo, bevestigde enkel de verklaringen van de vorige getuigen.

Bedienden en klanten van de winkel kwamen vervolgens vertellen hoe de diefstal plaatshad. De vier overvallers bedreigden iedereen. Janowski pakte twee personen aan en de overvallers verplichtten iedereen op de grond te gaan liggen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Juni 1981

Drie jaar cel voor Van Maercke

Voor het Hof van Assisen van Henegouwen werd woensdag het proces voortgezet tegen Renée Van Maercke, uit Bergen, beschuldigd van diefstal met geweldpleging in een winkel en diefstal en poging tot diefstal van een auto.

De zitting begon met de samenstelling van de burgerlijke partij, en de schuldvordering van de advocaat-generaal. Hij herinnerde aan de overval van maart 1978 te Morlanwelz, en hoe Renée Van Maercke eraan meewerkte. Hij zei dat Van Maercke de feiten toegaf en hij pleitte derhalve schuldig.

Stafhouder Urbain, verdediger van beklaagde, vocht de schuldvraag niet aan, maar hij merkte op dat zij geen geweld pleegde. Hij wees er op dat zij een weinig rooskleurige jeugd kende en dat zij een grote inspanning leverde met het oog op haar wederopname in de maatschappij. Hij deed een beroep op de vergevingsgezindheid van de jury.

Renée Van Maercke zei: “Ik betreur wat ik deed, en ik vraag een laatste kans.” Aan de juryleden werden dan negen vragen gesteld.

Na een beraadslaging van een uur antwoordde de jury “ja” op alle vragen, uitgezonderd op de laatste over de tweede auto met geweldpleging.

Een uur later werd Renée Van Maercke dan veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, met uitstel voor de helft, i.p.v. de acht jaar opsluiting waartoe zij bij verstek was veroordeeld tijdens het eerste proces in dezelfde assisenzaak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Juni 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube