1

Topic: Wapensmokkel Brusselse politie

Samenvatting:

Begin jaren ’80 werd door de BOB van Halle bij de Brusselse politie een wapensmokkel ontdekt. De smokkel was reeds bezig sinds 1977. Het ging om afgedankte wapens van het kaliber 7.65mm van de Brusselse politie die eigenlijk vernietigd hadden moeten worden. Drie agenten hadden 350 pistolen, die voor vernietiging waren bestemd, evenals 30.000 patronen, verduisterd. De wapens werden verkocht aan verzamelaars en wapenhandelaars of kwamen terecht op de zwarte markt.

Wapensmokkel bij Brusselse politie

De BOB te Halle, die onlangs 35 pistolen van kaliber 7,35mm ontdekte, bracht het voor mekaar een uitgebreide smokkel van afgedankte wapens, ten nadele van de Brusselse politie aan het licht te brengen.

Uit het onderzoek blijkt dat drie personen, onder wie twee politieagenten, niet minder dan 350 pistolen, die voor vernietiging waren bestemd, evenals 30.000 patronen, hadden verduisterd. De agenten zijn: wapensmid Szerny uit Brussel en wapenmaker Van Wilder uit Ganshoren. De derde is een burger, nl. de 37-jarige wapenhandelaar De Coster uit Vilvoorde. Het drietal werd onder arrest geplaatst door onderzoeksrechter Bellemans te Brussel.

Het verdere onderzoek toonde aan dat beide agenten geen enkele moeilijkheid ondervonden om de pistolen te verhandelen omdat er geen controle op hun taak was. De twee verkochten de wapens door aan verzamelaars en handelaars onder wie De Coster.

Bovendien wordt een deel van het Brusselse wapenarsenaal nog vermist. De mogelijkheid bestaat dat bepaalde wapens met geluidsdemper tot in de Verenigde Staten werden verkocht.

De wapensmokkel zou reeds in 1977 zijn begonnen. Wapensmid Szerny is een keurschutter bij het Brusselse politiekorps en kreeg een bijzondere scholing te Parijs.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 September 1981

Onderzoek naar wapensmokkel nog helemaal niet rond

Het onderzoek naar de wapensmokkel bij de Brusselse politie wordt voortgezet. Door toedoen van de BOB van Halle, die al enkele weken een spoor volgde in deze zaak, werden al 11 mensen voorgeleid. Slechts drie van hen bleven echter aangehouden.

Men weet dat de BOB van Halle, onder leiding van adjudant Tuerlinckx, op het spoor kwam van twee leden van het hoofdstedelijk politiekorps die wapens, bestemd voor vernietiging, aan derden voortverkochten.

Twee Brusselse politiemannen werden aangehouden, alsmede een handelaar uit Vilvoorde. Een van de gearresteerde agenten had twintig jaar dienst bij de politie, nadat hij ook tien jaar bij de rijkswacht was geweest.

De BOB van Halle, en vooral opperwachtmeester Nackaerts maakten er een erezaak van om dit op te lossen. Reeds van 11 september zat men op een spoor, maar er kwam veel geduld en speurzin bij te pas om de Brusselse politieagenten te ontmaskeren.

De BOB van Halle heeft in verband met deze wapensmokkel in totaal reeds 11 personen voorgeleid: de drie reeds genoemden, die aangehouden bleven en acht burgers, die vrij spoedig door onderzoeksrechter Bellemans in vrijheid werden gesteld.

Inventaris

De zaak is nog helemaal niet rond. Van de 350 pistolen waarvan wordt gedacht dat ze werden aan de man gebracht, zijn er slechts een 35-tal teruggevonden. Dit gebeurde tijdens huiszoekingen, ondermeer ook te Halle.

Bij de Brusselse politie betreurt men vanzelfsprekend hetgeen is gebeurd. Maar men begrijpt niet hoe een ervaren politieman, zoals de aangehouden wapensmid, zich tot zulke praktijken heeft kunnen lenen.

In de schoot van het Brusselse politiekorps maakt men thans ook een inventaris op, om aan de weet te komen welke soort wapens er zijn verkocht en waar ze zijn terechtgekomen. Men acht het zelfs niet uitgesloten dat er Brusselse pistolen tot in de Verenigde Staten zijn geraakt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 September 1981

Wapensmokkel bij Brusselse politie op spoor van Amerikaan

Het onderzoek, naar aanleiding van een verdwijning van 350 pistolen bij de Brusselse politie gaat verder. Zopas is het parket van Brussel op het spoor gekomen van een Amerikaan, die de wapens in België kocht en ze naar Amerika liet transporteren. De drie hoofdverdachten in deze belangrijke wapensmokkel zitten reeds achter slot en grendel.

Uit het verdere onderzoek blijkt dat eveneens een massa patronen verdwenen. Men spreekt van enkele duizenden, die ook naar Amerika werden overgebracht. Volgens het verdere onderzoek zijn er heel wat medeplichtigen bij deze gevaarlijke wapensmokkel betrokken.

Alvast zoekt men nog naar de Amerikaanse sheriff die het ganse wapenarsenaal naar Amerika liet overbrengen. Er zijn burgers, die eveneens onrechtstreeks bij de smokkel waren betrokken, gezien zij vertrouwelijk handelden en voor zichzelf een wapen kochten. Voor onwettige wapenbezit of -dracht zijn straffen van 3 maanden voorgeschreven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Oktober 1981

Afgedankte politie-pistolen belandden op de zwarte markt

De correctionele rechtbank te Brussel heeft vrijdag vonnis geveld betreffende een handel in 200 afgedankte 7.65mm-pistolen van de Brusselse stadspolitie.

De 53-jarige Louis Czerny, sinds jaren wapensmid bij de stadspolitie en de 36-jarige Francis De Wilder, politieagent te Ganshoren, kregen zes maanden gevangenisstraf met een uitstel voor het gedeelte dat ze nog niet uitzaten, en 6.000 fr. boete.

De 39-jarige Victor Borremans, cafébaas uit Halle, werd tot drie maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld, terwijl de 45-jarige Hubert Decoster, wapenverzamelaar uit Vilvoorde, 12.000 fr. boete kreeg. Zes andere personen bekwamen een boete of opschorting van de uitspraak.

De stad Brussel besloot tussen november 1976 en januari 1982 een 200-tal 7.65mm-pistolen van de politie te vervangen door 9mm GP-wapens. De omwisseling moest zijn voltooid tegen 1985. Agent Czerny werd als wapensmid belast met het vernietigen van alle 7.65mm-pistolen.

Hij bood echter de nog perfect werkende pistolen aan verscheidene wapenhandelaars aan, zonder echter afnemers te vinden. Czerny richtte zich dan tot het wapenarsenaal van Rocourt, dat wel bereid was de pistolen te vernietigen, mits een betaling van 97 fr. per exemplaar.

Bij de proefbank te Luik verklaarde men zich bereid de wapens kosteloos te vernietigen, maar Czerny kreeg desbetreffende geen enkel proces-verbaal.

Ondertussen had Czerny vernomen dat bepaalde verzamelaars tot 5.000 fr. per pistool wilden geven. Via een vriend, politieagent Francis De Wilder, kwam Czerny bij diens schoonvader Victor Borremans, uitbater van een café te Halle terecht. Deze was bereid een hoeveelheid pistolen aan te kopen met de bedoeling ze eventueel te verkopen. Enkele andere pistolen werden overhandigd aan wapenverzamelaar Hubert De Koster uit Vilvoorde.

De rechtbank wees de eis van de burgerlijke partij, de stad Brussel, die een schadevergoeding van 1 miljoen fr. vroeg, als ongegrond van de hand.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 September 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube