1

Topic: Lendelede: 7 Maart 1979

Samenvatting:

  • Overval op een bode van de ABVV. Er werd 4.800.000 fr. gestolen.

  • Datum: 7 Maart 1979

  • Plaats: Lendelede, nabij Kortrijk

  • De wagen die werd gebruikt had een buitenlandse nummerplaat

Daders:

  • Eddy Van Luchenen uit Bissegem: veroordeeld tot 4 jaar

  • Eric Derijckere uit Kortrijk: veroordeeld tot 4 jaar

  • B. Desloover, restauranthouder uit Pecq: vrijgesproken (*)

  • N. Lizy uit Ingelmunster: vrijgesproken

  • A. Prospero: vrijgesproken

(*) Deze Bernard Desloover werd in juni 1981 gearresteerd vanwege een overval op een ABVV-kantoor in Doornik » Forum

Vakbondsbode van vijf miljoen beroofd te Lendelede

Een zoals gewoonlijk bliksemsnelle overval, ditmaal echter zonder vertoon van wapens, heeft de stoutmoedige daders gisteren te Lendelede, bij Izegem, een buit van haast 5 miljoen opgebracht. Andermaal betrof het geld dat bestemd was voor werkloosheidsvergoedingen.

De 49-jarige Cyriel Deloddere uit Lendelede, sinds jaren bode voor het ABVV, was gisterennamiddag in een Izegemse bank 4.800.000 fr. gaan ophalen. Omstreeks 16u20 belde hij aan aan het lokaal Germinal in de Sint-Jozefstraat te Lendelede. In dit lokaal, dat woensdag gesloten is, gebeurt gewoonlijk de uitbetaling van de vergoeding aan Lendeleedse werkloze ABVV-leden.

Plots kreeg de h. Deloddere een ferme duw in de rug en nog voor hij zich kon omdraaien, voelde hij dat de aktetas met het geld van onder zijn arm werd weggerukt. Op dat zelfde ogenblik kwam er een auto aanrijden, die vlak bij hem stopte. De overvaller, een jongeman van het Zuiderse type met een pet op het hoofd, sprong dadelijk in de wagen, die met gierende banden verdween richting Lendelede.

Dit alles gebeurde zo snel dat, toen de uitbaatster van het lokaal Germinal de deur kwam openen, zij nog slechts de auto zag wegrijden. Volgens deze beide getuigen, tot hiertoe de enigen die bekend zijn, betrof het een witte of beige personenwagen van het merk Ford of Renault, met een buitenlandse nummerplaat.

De rijkswacht en het parket kwamen spoedig ter plaatse en begonnen dadelijk met een korte wedersamenstelling. Zij doen ook een oproep opdat eventuele andere getuigen van de overval zich zouden melden. Dadelijk werden ook alle andere wegen in Zuid-West-Vlaanderen en alle tolkantoren langs de Franse grens afgezet, maar de overvallers die zo snel te werk gingen dat zij zelfs geen wapens nodig hadden, blijven voorlopig spoorloos.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Maart 1979

Twee jaar oude overval te Lendelede opgelost

Een overval, die in maart 1979 werd gepleegd op een bankloper te Lendelede, werd deze week door de gerechtelijke politie van Kortrijk opgelost. De aanhouding van twee daders leidde meteen naar de arrestatie van twee zware jongens, een Fransman en een Siciliaan.

Op 7 maart 1979 begaf de bankloper Cyriel Deloddere (51) uit Lendelede zich naar het ABVV-lokaal van zijn gemeente waar hij de gelden voor de uitkering van de werklozensteun moest overhandigen. Toen hij uit zijn wagen stapte kreeg hij van een man een rake klap waarop de overvaller de aktetas uit zijn hand rukte. Onmiddellijk reed een andere wagen voor waarmee de dader verdween. Later werd de wagen teruggevonden op de parking van het shoppingcenter van Kuurne.

De gerechtelijke politie van Kortrijk volgde langs deze wagen om bepaalde sporen die ten slotte hebben geleid tot de aanhouding van Eddy Van Luchenen uit Bissegem, een man die grote sier maakte in casino’s en verdachte instellingen. Men kwam tevens te weten dat Eric Derijckere uit Kortrijk zijn beste vriend was. Ook al iemand die het geld met hopen buiten smeet.

Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat beide mannen de bankloper uit Lendelede kenden en toen ook vaststond dat de auto waarmee de overval werd gepleegd eigendom was van de schoonbroer van Van Luchenen werd het onderzoek helemaal op beide aangehoudenen toegespitst.

Deze week werden Van Luchenen en Derijckere geconfronteerd met objectieve elementen en ten slotte bekenden zij de daders van de overval te zijn. Gezien duidelijk bleek dat beiden wel eens tot een bende konden behoren werd verder gezocht in tal van instellingen waar de daders hun geld verteerden.

Dit spoor leidde naar de bar “La Cabane” te Kuurne, de pleisterplaats van Van Luchenen. Daar de uitbaatster van deze bar ondertussen was verhuisd naar “Chalet du Moulin” te Kooigem besliste men daar een inval te doen. Uit het onderzoek was immers gebleken dat in deze bar wel eens een vriend van de uitbaatster kon zitten. Een man die bekend was in de Parijse onderwereld.

In de bar werd de Fransman overmeesterd en werd in het bezit gevonden van een groot arsenaal wapens. Dankzij de samenwerking tussen de gerechtelijke politie van Kortrijk en deze van Brussel werd dinsdag jl. ook een inval gedaan in een appartement te Brussel waar een Siciliaan verbleef die goed was bevriend met de aangehouden Fransman. De beide daders van de overval, de Fransman en de Siciliaan, werden vrijdagmorgen voor de raadkamer van Kortrijk gebracht waar hun aanhouding werd bekrachtigd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 November 1981

Onschuldig in de gevangenis voor overval op ABVV-bode

In verband met de overval op een ABVV-bode in Lendelede verschenen gisteren voor de Kortrijkse rechter Erik Deryckere en Eddy Van Luchenen als daders, B. Desloover uit Pecq, als medeader en N. Lizy uit Ingelmunster voor het opstrijken van een zwijggeld van 500.000 fr.

De buit bij die overval bedroeg 4,8 miljoen fr. Volgens het onderzoek zou het zo gegaan zijn dat Deryckere en Van Luchenen een tijdlang handel en wandel van de ABVV-bode nagingen, dan een plan voor de overval beraamde, maar het uiteindelijk niet uitvoerden.

Ze zochten toen contact met nog zwaardere jongens uit het Franse milieu. Dat gebeurde via Desloover die Deryckere in de gevangenis had leren kennen. Ook die Fransen kwamen niet in aanmerking. Uiteindelijk werd toch een mannetje gevonden om de klus te klaren. Uit de angst voor wraak vanwege het Parijse milieu willen Van Luchenen en Deryckere niet zeggen wie dat mannetje was, maar volgens hen in geen geval ene Alberic Prospero die voor die overval al sedert november van vorig jaar onschuldig in de gevangenis zit.

Het openbaar ministerie, dat aan de schuld van Prospero vasthoudt, vorderde 10 jaar effectief voor Deryckere en Van Luchenen, acht jaar voor Alberic en Desloover en 6 voor Lizy. Pleidooien en uitspraak op 8 maart.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Maart 1982

Hongerstaking in Ieperse gevangenis

In de Ieperse gevangenis is de Siciliaan Alberic Prospero woensdag een hongerstaking begonnen. Dezelfde morgen verscheen hij voor de Correctionele Rechtbank te Kortrijk, beschuldigd van een overval te Lendelede op een ABVV-bode. De buit bedroeg 4,8 miljoen. Prospero houdt zijn onschuld staande en zit volgens zijn advocaat sedert november vorig jaar onschuldig in de gevangenis. Maandag moet hij opnieuw te Kortrijk verschijnen, waar het proces wordt voortgezet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Maart 1982

Vrijspraak en gevangenisstraf voor overvallen

De Correctionele Rechtbank te Kortrijk heeft gisteren uitspraak gedaan in de zaak van de overval op ABVV-bediende Deloddere te Lendelede, buit 4,8 miljoen. Nadat vorige week het openbaar ministerie en de getuigen aan bod kwamen, werden nu de pleidooien gehouden.

In een gloedvol betoog nam meester Vandenberghe de verdediging waar van Alberic Prospero, sinds 15 november aangehouden maar steeds ontkennend iets met de overval te maken te hebben. Net als de overige verdedigers had pleiter weinig waardering voor de wijze waarop het onderzoek is gevoerd. Hij noemde het onvolledig en slordig wees op het feit dat de eerste foto van Alberic nergens weer te vinden is.

“Mijn cliënt wordt hier afgeschilderd als een gevaarlijk man, waarom? Hij heeft noch in Italië, noch in Frankrijk een strafrechtelijk verleden”, aldus de pleiter die niet ontkende dat zijn cliënt als pooier wel in moeilijkheden was geraakt in Frankrijk.

"Beschuldigen op basis van vermoedens zou een grote fout wezen", aldus de verdediger die via zijn pleidooi nogmaals een oproep deed om aan Deryckere en Van Luchenen de kans te geven te zeggen wie de overval heeft gepleegd. Omdat beiden uit angst zwijgen maar zelf zegden dat het zeker niet Alberic was vroeg de advocaat meteen de vrijspraak.

Meester Bourgeois verdedigde Eric Deryckere en pleitte verzachtende omstandigheden gezien de wijze waarop zijn cliënt in het milieu is geraakt. Meester Matthys deed dit ook voor Van Luchenen, hij wees op zijn jeugdige leeftijd en ondergeschikte rol, alsmede op zijn volledige medewerking tijdens het onderzoek.

Voor B. Desloover uit Pecq, restauranthouder, verdacht de mannen te hebben bezorgd om de overval te plegen, pleitte meester Vanlonderzeel. Hij stelde dat geen enkel ogenblik een passende argumentatie werd gevonden om zijn cliënt te beschuldigen. “Het dossier dat vol tegenstrijdigheden zit”, aldus pleiter, “moet mij toelaten de vrijspraak te vragen.”

Vrijspraak werd ook gevraagd voor Lizy, beschuldigd van heling van een bedrag van 660.000 fr. Meester Vanderstichele maakte aan de hand van een rekenkundige optelling en de verklaring van Van Luchenen op dat de beschuldiging geen steek houdt.

Uiteindelijk oordeelde de rechtbank Alberic, Desloover en Lizy onschuldig en gaf hen vrijspraak. Voor Deryckere en Van Luchenen achtte men de feiten bewezen. Zij werden tot vier jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld naast het solidair betalen van de gerechtskosten.

ABVV-man Deloddere kreeg een morele schadevergoeding van 5.000 fr., aan het ABVV werd een provisie toegekend van 24.000 fr.

Spiere

Eric Drycker en Gerard Krahoula dienden zich voor dezelfde rechtbank te verantwoorden voor een overval op het postkantoor te Spiere op 24 februari 1981, buit 334.500 fr. Op aanwijzen van Van Luchenen kwam Deryckere voor deze zaak voor de rechtbank. Nadat het getuigenverhoor wees op het feit dat Deryckere steeds heeft ontkend vorderde het openbaar ministerie een celstraf van 10 jaar voor Deryckere en 8 jaar voor Krahoula, een man die in het Franse milieu “de zwijger” wordt genoemd.

De verdediging van beide betichten wees op het feit dat men steeds met vermoedens afkomt en nooit met bewijsstukken. Zij vroeg daarom de vrijspraak. Bij gebrek aan bewijzen werden de betichten dan ook vrijgesproken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Maart 1982

(*) Overval Spiere

Overvaller gapt 300.000 fr. uit postkantoor te Spiere

Dinsdagmorgen omstreeks 9u30 stapte een man van ongeveer 45 jaar, het postkantoor, Jacquetstraat 7 te Spiere, binnen. Hij was gekleed in een fluwelen jas en had een muts op en een sjaal aan. In het postkantoor bevond zich een bediende.

Onmiddellijk dreigde de overvaller die Frans sprak met een revolver en eiste geld. De bediende gaf hem 300.000 fr., waarop de dader vluchtte met een Renault R5, in de richting van Avelgem. Door de rijkswacht werd een onderzoek ingesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Februari 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube