1

Topic: Luik: 25 Januari 1985

In de nacht van 24 op 25 januari 1985 wordt een Luikse BOB'er - Francis Gillot (*) - neergeschoten. De schietpartij wordt gelinkt aan de CCC.

Rijkswachter neergeschoten te Luik

In de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 1u patrouilleerden twee rijkswachters, leden van de BOB, op de Boulevard Kleyer te Luik, nabij het sportcentrum.

Dat gebeurde in verband met een zaak van explosieven. Plots werden ze overvallen door enkele onbekenden. Het kwam tot een vuurgevecht, waarbij rijkswachter Gillot werd gewond. Hij werd door twee kogels uit een geweer of een machinepistool in de buik en arm geraakt. De daders sloegen met een bromfiets op de vlucht.

De gewonde rijkswachter werd naar het Bavière-ziekenhuis overgebracht en onderging een heelkundige ingreep. Hij verkeert niet in levensgevaar. De daders zijn nog spoorloos.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Januari 1985

Enkele maanden later werd dit incident in de pers gelinkt aan de CCC:

(...) Het onderzoek naar de CCC heeft ook een uitloper naar Cointe, een wijk van Luik. Daar werd in de nacht van 24 op 25 januari een onderofficier van de Luikse BOB koelbloedig neergeschoten in een opslagplaats.

De BOB van Luik heeft vier namen van verdachten, van wie men vermoedt dat ze in dat depot ongeveer 800 kg springstof hadden weggestopt. Benevens drie Fransen is de vierde verdachte Louis-Jean Carpentier, die tot eind december 1984 ontmijner is geweest bij de zeemacht en die begin juni voor de "zaak Heverlee" in de gevangenis werd gestopt.

Te Luik werd onderzoeksrechter José Colemonts (53) met het onderzoek belast, doch hij is nu zo zwaar ziek dat medewerkers vrezen hem niet meer te zullen terugzien in het Luikse gerechtsgebouw. Vandaar dat het onderzoek in het neerschieten van de rijkswachter op een laag pitje brandt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Augustus 1985

(*) Deze zaak heeft nog een gruwelijk vervolg: Francis Gillot, de gewonde rijkswachter, zal in juni 1993 twee collega's vermoorden in de rijkswachtkazerne van Spa » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube