1

Topic: Bende van Cutsem

Samenvatting

Voor zover ik heb kunnen reconstrueren, bestond deze bende bestond uit zeven leden:

De Bende had zich gespecialiseerd in inbraak in luxezaken. Met gestolen auto’s werden de etalages stuk gereden. Daarna werd de buit verzameld en werd het gestolen voertuig in een kanaal gereden. Uit het kanaal Halle-Vilvoorde werden een tiental auto’s opgevist die door de bende werden gebruikt. Daniel Van Cutsem werd in februari 1986 doodgeschoten door de politie.

Gangster doodgeschoten en meisje doodgereden

Niet alleen voor een lid van een vier of vijfkoppige dievenbende, maar ook voor een voorbijgangster is een inbraak in een sportzaak te Leuven op dramatische wijze geëindigd. Een inbreker werd door een politiekogel dodelijk getroffen, terwijl een 18-jarige meisje door de auto van de vluchtende gangsters omvergereden werd. Zij bezweek aan de opgelopen verwondingen.

Deze feiten dezen zich woensdagmorgen omstreeks 3u aan een sportzaak, Parijsstraat 17 te Leuven voor. De zaak is eigendom van Yves Vandermotte.

Omstreeks dat tijdstip merkten voorbijgangers en kennissen van de eigenaar dat er licht in de zaak brandde. Aanvankelijk dachten ze dat Yves Vandermotte zelf in de zaak was. Bij nader toezien bleek dat er minstens vier onbekenden in de winkelruimte vertoefden. Ze maanden de getuigen aan zich uit de voeten te maken.

De kennissen van de uitbater begrepen onmiddellijk dat het om dieven ging en spoedden zich naar het nabijgelegen politiekantoor op de Grote Markt. Vanuit de centrale politiepost werd alarm geslagen.

Agenten van de verkeerspolitie en van de surveillancedienst, die beiden in de buurt patrouilleerden, haastten zich ter plaatsen. De verkeerspatrouille zette de Parijsstraat aan de kant van de Brusselsestraat af, terwijl de patrouille van de surveillancedienst de straat met een anonieme auto ter hoogte van de Drie Engelenberg blokkeerde.

De gangsters roken onraad. Twee van hen sprongen in een zware Mercedes, terwijl twee of drie anderen in een Porsche stapten. De Mercedes werd omsingeld en de twee inzittenden gesommeerd uit te stappen. Ze werden ter plaatse ingerekend. Het gaat om Giannis Aggelacis (25) uit Anderlecht en Johnny Huygens (28) uit Sint-Jans-Molenbeek.

De Porsche had zich intussen in beweging gezet en uit de eerste vaststellingen door de politie van Leuven blijkt dat de wagen op de agenten van de verkeersdienst inreed. Daarom hebben de twee agenten het vuur op de auto geopend. Ze zouden verscheidene kogels afgevuurd hebben. Eén ervan trof raak.

Naar later zou blijken was de kogel door de voorruit gedrongen en had de gangster die in de passagierszetel zat in het hoofd geraakt. De man moet vrijwel op slag dood geweest zijn.

Toen de gangsters geen uitweg meer zagen reed de chauffeur in volle vaart achteruit de Parijsstraat in. De wagen ramde tientallen auto’s en botste ter hoogte van de Drie Engelenberg tegen de auto van de politie.

Daar stond vermoedelijk ook Karolien De Vos (18), wonende Dennendreef 6 te Kalmthout. Ze werd door de vluchtende wagen gegrepen. Het slachtoffer werd zwaar gewond overgebracht naar het UZ Gasthuisberg te Leuven. Karolien De Vos bezweek in de loop van de voormiddag aan haar verwondingen.

De Porsche kon ontkomen en reed vermoedelijk via de Parijsstraat, de Schapenstraat en de Tervuursevest naar het op- en afrittencomplex van de E40 en de A2. Daar werd de zwaar gehavende auto met een stukgereden achterband en de dode gangster aan boord achtergelaten.

Bloed

De bestuurder van de auto en vermoedelijk ook nog een vijfde gangster zetten het op een lopen. Toen de rijkswacht de Porsche vond, werd onmiddellijk een klopjacht gehouden. Die leverde evenwel geen resultaat op.

Op de plaats waar de Porsche stond en over een grote afstand werden verscheidene bebloede kledingstukken aangetroffen.

Ook op de zetel van de bestuurder en aan het linkerportier werden bloedsporen aangetroffen. Aanvankelijk dacht men dat de voortvluchtigen eveneens gewond waren. Men vermoed evenwel dat beiden bloed van hun doodgeschoten metgezel op de kleren hadden. Waarschijnlijk hebben de gangsters hun bebloede kleren uitgetrokken en gestolen sportuitrusting aangetrokken.

Die sportuitrusting zou niet afkomstig zijn van de sportzaak te Leuven maar van de supermarkt Cora Cora te Roccourt nabij Luik. Zowat een uur eerder werd daar eveneens een inbraak gepleegd en voornamelijk sportuitrusting gestolen. Daar zijn ze ook betrapt, en hebben de boeven op de politie gevuurd. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat de twee gearresteerden en de doden geen wapen bij zich hadden. Op de dode werd wel munitie voor een wapen van zwaar kaliber aangetroffen. Vermoed wordt dat de voortvluchtigen gewapend zijn.

Uit de sportzaak te Leuven werden enkele kledingstukken en het kasregister gestolen. De dieven hadden zich toegang tot de zaak verschaft, nadat ze het slot uit de deur geboord hadden.

Het onderzoek heeft eveneens uitgewezen dat de beide voertuigen te Brussel gestolen zijn. De Mercedes bleek een huurauto te zijn, terwijl de Porsche eigendom is van een directeur van een belangrijke hotelketen.

Op het ogenblik van de feiten was er heel wat volk in de Parijsstraat. Op straat en in de herbergen werd uitbundig carnaval gevierd. Op andere dagen is het centrum van Leuven op dat nachtelijke uur verlaten.

Koelbloedige politieagenten

Te Leuven wordt algemeen het koelbloedig optreden van de politieagenten geprezen. Die koelbloedigheid toonden ze onder andere door het gebruik van hun dienstwapen. Ofschoon ze een riot gun bij zich hadden, hebben ze die niet gehanteerd.

In d straat waren er heel wat voorbijgangers, onder wie vele carnavalvierders. Mochten ze toch de riot gun gebruikt hebben, dan waren er volgens de politie beslist gewonden en meer doden gevallen. De zware hagel verspreidt zich namelijk onmiddellijk.

Leuven mikpunt kledingdieven

De jongste tijd is Leuven werkelijk het mikpunt van kledingdieven geworden. Er ging haast geen nacht voorbij of bij de politie van Leuven werd melding gemaakt van een inbraak in een of andere boetiek.

De politie stond in vele gevallen machteloos. Meestal gaat het om georganiseerde dievenbendes die via het dichte autowegennet rond de universiteitsstad makkelijk kunnen ontkomen. Sinds enige tijd werd wel in het centrum van de stad regelmatig gepatrouilleerd. Bij de politie wees men er ons wel op dat de bewakingsopdrachten naar aanleiding van de aanslagen van de CCC en de Bende van Nijvel de voorrang genoten.

Na de ontknoping van de inbraak heerste er bij de politiediensten een gematigd optimisme. Uiteraard was men blij met de arrestatie van twee gangsters, maar betreurde men dat een onschuldig iemand om het leven was gekomen. Met de arrestatie van de twee hoopt men een vermoedelijk wijdvertakte bende te kunnen oprollen.

Het is niet de eerste keer dat een inbraak in een handelszaak op een dergelijke wijze eindigt. Een juwelier uit Kessel-Lo vuurde in september 1984 op dieven, nadat hij eerst zelf door hen onder vuur genomen was. Een van de boeven werd daarbij zwaar gewond.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Februari 1986

Gerecht zoekt de gangsters van Leuven

Het parket van Leuven heeft een signalement verspreid van drie gangsters die in de nacht van 11 op 12 februari, omstreeks 3u, betrokken waren bij de inbraak in een kledingzaak in de Parijsstraat te Leuven. Bij schermutselingen na de roof werd Caroline Devos uit Kalmthout dodelijk gewond. De gangsters hadden eerder in die nacht omstreeks 1u een diefstal gepleegd in een kledingszaak te Ukkel en een uur later in Roccourt bij Luik. In Luik schoten ze op de politie.

In Leuven werd één van de gangsters, Daniel Van Cutsem, door de politie doodgeschoten, en twee anderen werden ter plaatse ingerekend. Eén van hen overleed later ten gevolge van een schotwonde.

Drie andere daders zijn nog voortvluchtig. Het gaat om Louis Van den Bossche (20) uit Sint-Jans-Molenbeek, Philippe Ghislain (25) uit Anderlecht en Fabien De Keyser (21) uit Koekelberg. Van den Bossche is 1m79 groot, heeft een magere lichaamsbouw, blond golvend haar en blauwe ogen. Ghislain is 1m80 lang, heeft een magere lichaamsbouw, plat zwart lang haar en grote bruine ogen. De Keyser is 1m80 groot, is slank van gestalte, heeft blond haar en een lichte snor. Alle drie spreken Frans en hebben noties van Nederlands.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Februari 1986

Gangster zat ondergedoken in appartement te Leuven

De BOB van Leuven heeft dinsdagmorgen in samenwerking met het interventieteam van de rijkswacht van Brussel een vierde verdachte voorgeleid in verband met de dramatische inbraak, die in de nacht van 11 op 12 februari in een sportzaak aan de Parijsstraat te Leuven gepleegd werd.

Omstreeks 9u dinsdagmorgen vielen gewapende rijkswachters en BOB’ers een appartement aan de Diestevest 104 te Leuven binnen. Zonder slag of stoot rekenden ze Philippe Ghislain (25) uit Anderlecht in. Hij bleek daar reeds een tijdje bij een Marokkaan en diens vriendin ondergedoken te zitten. Op het ogenblik van de zijn inrekening was hij niet in het bezit van een wapen.

Met de arrestatie van Ghislain zitten reeds drie leden van een zeskoppige bende die in Leuven en de rest van het land een serie misdrijven gepleegd heeft, achter slot en grendel. Twee zijn nog voortvluchtig, terwijl een zesde tijdens de inbraak, in de sportzaak aan de Parijsstraat door de politie van Leuven doodgeschoten werd. Zoals bekend werd Karolien De Vos (18) uit Kalmthout, die zich met enkele vrienden in de buurt bevond, door een kogelfragment geraakt. Ze overleed eveneens.

De politie van Leuven kon die bewuste nacht twee daders ter plaatse inrekenen. Vier anderen konden ontkomen. Enkele ogenblikken na de feiten werd een Porsche op de oprit van de A2 te Leuven teruggevonden.

Aan boord trof men het lijk van Daniel Van Cutsem, de vermoedelijke leider van de bende, aan. Vermoedt wordt dat Philippe Ghislain nog voor de confrontatie met de politie van Leuven te voet gevlucht is. Of hij de hele tijd aan de Diestsevest te Leuven ondergedoken gezeten heeft of hij zich voordien elders schuilgehouden heeft, dient nog onderzocht.

Waarschijnlijk ontkwamen de twee voortvluchtigen - Louis Vandenbossche en Frans De Keyser - in de Porsche, maar dienden zij omwille van een lekke band het voertuig met de dode Van Cutsem achter te laten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Maart 1986

Voortvluchtigen melden zich bij Leuvense BOB

Vermoedelijk alle leden van de bende van Daniel Van Cutsem, die o.a. in de nacht van 11 op 12 februari een inbraak in een sportwinkel te Leuven pleegde en waarbij de bendeleider en een 18-jarige meisje doodgeschoten werden, zitten achter slot en grendel. De twee nog voortvluchtige gangsters hebben zich in de loop van woensdagnamiddag in het gezelschap van twee vriendinnen bij de BOB van Leuven gemeld.

De twee deden dat nadat enige dagen geleden in de Brusselse krant La Dernière Heure een oproep van de moeder van één van de twee verschenen was. De twee betrokkenen zijn Louis Vandenbossche (21) uit Sint-Jans-Molenbeek en Fabien De Keyser (22) uit Koekelberg. Hun vriendinnen zijn 19 jaar en beide uit Sint-Jans-Molenbeek.

Zoals bekend pleegde de zeskoppige bende onder de leiding van Daniel Van Cutsem over het hele land verschillende inbraken. De inbraak in de sportwinkel aan de Parijsstraat te Leuven tijdens carnavalnacht werd niet alleen voor de bendeleider maar ook voor Karolien De Vos (18) uit Kalmthout fataal.

Die bewuste nacht werden de gangsters door voorbijgangers betrapt. Zij verwittigden de politie van Leuven die onmiddellijk twee patrouilles ter plaatse stuurde. De Parijsstraat werd op twee plaats afgezet. Twee gangsters werden ter plaatse ingerekend, één - Philippe Ghislain - kon te voet ontkomen, terwijl Daniel Van Cutsem, Louis Vandenbossche en Fabien De Keyser in een Porsche op de vlucht sloegen. Eerst hadden ze wel geprobeerd twee agenten omver te rijden, waarop de agenten het vuur openden.

Karolien De Vos, die zich met enkele vrienden in de buurt van de plaats van de feiten bevond, werd door een kogelfragment getroffen. Ze overleed later in het UZ Gasthuisberg te Leuven.

Wat later werd de Porsche op de oprit van de A2 autosnelweg te Leuven teruggevonden. Aan boord trof men het lijk van Daniel Van Cutsem aan. Hij bleek in het hoofd geraakt. De twee kornuiten konden ontkomen en geraakten vermoedelijk al liftend tot Brussel. Waarschijnlijk werd de grond hen te heet onder de voeten en zochten ze een veilig onderkomen in het zuiden van Frankrijk, waar ze in de buurt van Saint-Tropez verbleven. Sinds enkele dagen waren ze terug in het Brusselse en lazen ze de oproep van de moeder van De Keyser in de Brusselse krant. Om erger te voorkomen hebben ze zich uiteindelijk bij de BOB van Leuven gemeld.

Begin deze maand werd Ghislain, die te voet ontkwam, in een appartement aan de Diestevest ingerekend. De twee, die zich nu bij de BOB gemeld hebben, werden ter beschikking van de onderzoeksrechter Decoux gesteld. Meteen kan het aandeel van ieder bendelid onderzocht en het dossier afgerond worden. Vermoedelijk wordt in de loop van de volgende dagen een wedersamenstelling van de dramatische feiten tijdens de carnavalnacht gehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Maart 1986

Reed Porsche voor- of achteruit, toen agenten het vuur openden?

“Er heerst nog altijd geen duidelijkheid over het al of niet vooruit- of achteruitrijden van de Porsche toen de agenten er het vuur op openden en over de plaats waar de auto nu precies stond.” Tot deze vaststellingen kwamen onderzoeksrechter Decoux en de deskundigen vrijdagochtend omstreeks 6u na een drie uur durende wedersamenstelling van de dramatische feiten, die tijdens carnavalsnacht in de Parijsstraat te Leuven gebeurden. Daarbij kwamen een gangster en een 18-jarige meisje om het leven.

Die bewuste nacht - woensdag 12 februari omstreeks 3u - wilde een zeskoppige bende in een sportzaak in de Parijsstraat te Leuven inbreken. Eerder die nacht hadden ze al in de buurt van Luik toegeslagen, waar ze tijdens hun vlucht op de politie vuurden. De zes gangsters - allen van jeugdige leeftijd en uit het Brusselse afkomstig - onder de leiding van Daniel Van Cutsem verplaatsten zich met twee snelle auto’s, een Mercede en een Porsche die gestolen waren.

De zes hadden duidelijk geen rekening met de carnavalsdrukte gehouden. Toen ze te Leuven wilden toeslaan, was de universiteitsstad in een ware carnavalsroes ondergedompeld en heerste er in de straten een drukte van jewelste. Eens ze de winkel binnengedrongen waren, werden ze door oplettende voorbijgangers betrapt. Die verwittigden onmiddellijk de politie aan de Grote Markt. Er werd alarm geslagen en twee patrouilles werden erop uitgestuurd. Een VW Minibus met drie agenten aan boord en gewapend met hun dienstwapen en een Mitsubishi met twee agenten - één van deze twee had een riot gun bij zich - haastten zich naar de Parijssrtraat. De combi zette de Parijsstraat ter hoogte van de Brusselsestraat af, terwijl de Mitsubishi via de Oude Markt de Parijsstraat in reed.

Bij aankomst van de combi wilden de gangsters met de snelle wagens vertrekken. Drie van de zes hadden al in de Porsche plaatsgenomen. Met getrokken dienstwapens sprongen de drie agenten uit de combi. Twee van hen liepen in de richting van de Porsche, terwijl de derde de drie overige boven, die nog niet in de Mercedes gesprongen waren, in bedwang hield. Eén van deze drie slaagde er nog in te ontkomen.

Tot hier de feiten. Wat er zich daarna afgespeeld heeft is voor de onderzoekers tijdens de wedersamenstelling niet helemaal duidelijk geworden. De agenten verklaarden ook tijdens de wedersamenstelling, dat de Porsche op hen heeft willen inrijden, waarop ze het vuur openden. In het totaal werden zeven kogels afgevuurd, in plaats van zes zoals eerder meegedeeld. Eén ervan boorde zich door de voorruit van de Porsche en trof Daniel Van Cutsem in het hoofd.

Twee andere kogels drongen in het koetswerk van de Porsche. De vijf gangsters hielden tijdens de wedersamenstelling evenwel staande dat de Porsche achteruit reed, toen hij onder vuur werd genomen. Ook waren ze het niet eens met de plaats waar de Porsche stond.

Nagenoeg 130 meter van de plaats en tegelijk met deze feiten deed zich ter hoogte van de tweede politieauto een drama voor. Carolien De Vos (18) uit Kalmthout zeeg plotseling neer. Ze stond daar in het gezelschap van haar jongere zus en twee vrienden. Toen ze de schoten hoorden, zetten de vier jongeren het op een lopen. Caroliens zus en een vriend brachten zich in de Rattemanspoort in veiligheid, terwijl Carolien en de andere jongen in de richting van het Damiaanplein liepen. Carolien moet zich evenwel bedacht hebben en wilde ook naar de Rattemanspoort rennen. Zover geraakte ze niet, want ze werd door een fragment van een verdwaalde politiekogel geraakt.

Wat dit laatste betreft zijn verschillende getuigen formeel. Carolien De Vos lag op de grond nog voor de Porsche rakelings tussen de politieauto en het meisje wegscheerde.

Gebruikten de gangsters te Leuven geen wapens, dan werd op het lichaam van Van Cutsem, die na de vlucht van de Porsche dood in het voertuig aan de oprit van de A2-autosnelweg te Leuven achtergelaten werd, wel een wapen en munitie aangetroffen.

Tijdens de wedersamenstelling vertolkten vijf leden van de gerechtelijke politie een tijdje de rol van de gangsters, terwijl een vrouwelijke politieagente de plaats van Carolien De Vos in nam. De hele wedersamenstelling werd op video opgenomen.

De wedersamenstelling vond plaats onder leiding van onderzoeksrechter Decoux en in aanwezigheid van procureur des Konings Crabbé, substituut Verbiets, wapendeskundige Bery, deskundige Debonridder, wetsdokter Vandevoorde, de commissarissen Tulcken, Evens en Leenders, en rijkswacht-luitenant Hautera.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 April 1986

Weer 2 leden van bende Van Cutsem aangehouden

De BOB heeft maandagmorgen opnieuw twee leden van de bende Van Cutsem aangehouden te Brussel. Deze bendeleden worden verdacht van 25 à 30 criminele feiten gaande van autodiefstallen tot overvallen van klerenwinkels in het gehele land en zelfs van poging tot doodslag van een Brussels politieagent.

Het gaat om de 20-jarige V.C. uit Sint-Agatha-Berchem en de 21-jarige S.G. uit Anderlecht. Wat het laatste feit betreft zeggen de twee dat deze poging tot doodslag gepleegd werd door hun leider Daniël Van Cutsem.

Deze werd later echter zelf doodgeschoten bij overval te Leuven tijdens de carnavalnacht op 12 februari. Hierbij verloor ook een 18-jarige meisje het leven dat toevallig ooggetuige was van de overval.

De twee bendeleden werden opgesloten in de Leuvense gevangenis en staan ter beschikking van onderzoeksrechter Decoux. In totaal zitten nu reeds 7 bendeleden achter de tralies.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Juli 1986

Juwelendiefstallen te Knokke gepleegd door Bende van Cutsem

De gerechtelijke politie van Brugge heeft vier jonge Brusselaars, leden van de Bende van Cutsem aangehouden. Ze komen in aanmerking voor twee of drie inbraken in de juwelenzaak “Weil Diamonds”, aan de Kustlaan te Knokke, waarbij voor verscheidene miljoenen juwelen werden gestolen.

De gebroeders Claude en Frederic Hilger, Christiane Bekaert en Christophe Simons, komen alvast in aanmerking voor twee inbraken in de Knokse juwelenzaak. In juni van dit jaar werden voor 7 miljoen juwelen gestolen en op 30 oktober voor 500.000 fr. Twee van de jongeren, allen zijn ze vooraan in de twintig, werden door verborgen camera’s gefilmd.

De vier komen ook nog in aanmerking voor een gewapende overval op de juwelier in augustus 1985. Andere overvallers werden reeds veroordeeld. De vier jongeren waren lid van de Bende van Cutsem, waarvan de leider in het begin van het jaar te Leuven tijdens een vuurgevecht met de politie om het leven kwam. Ook een studente die er voorbijkwam vond de dood.

De Bende van Cutsem had zich gespecialiseerd in inbraak in luxezaken. Met gestolen auto’s werden de etalages stuk gereden. Daarna werd de buit verzameld en werd het gestolen voertuig in een kanaal gereden. Uit het kanaal Halle-Vilvoorde werden een tiental auto’s opgevist die door de bende werden gebruikt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 November 1986

Daders van dodelijke overval te Leuven zwaar gestraft

De correctionele rechtbank te Brussel velde woensdagnamiddag een vonnis tegen 29 betichten, die terechtstonden voor een hele reeks overvallen, diefstallen en aanrandingen.

Bij een van de overvallen, gepleegd in Leuven, werd het hoofd van de bende, nl. Daniel Van Cutsem dodelijk getroffen door een politiekogel. De jonge studente Caroline De Vos, die toevallig op de plaats van de feiten voorbijkwam, werd toen eveneens door een politiekogel gedood. Anderzijds was de bende betrokken bij overvallen in twee juwelierszaken te Knokke en elders in tiercé- en mutualiteitskantoren.

Christiane Bekaert werd woensdag veroordeeld tot 6 jaar en 9 maanden cel en 42.000 fr. boete. Frederic Hilger tot 5 jaar en 6 maanden cel en 60.000 fr. boete. Hadine Haddou tot 5 jaar cel en Mohammed Azibou tot dezelfde straf.

Verder werd Aziz Azzouz, de delinquent die enkele weken geleden uit de rechtbank ontsnapte, tot 4 jaar cel veroordeeld. Dezelfde straf werd toegekend aan Claude Hilger en Christelle Van Goethem, laatstgenoemde samen met een boete van 6.000 frank.

Vier delinquenten kregen elk 3 jaar cel, al dan niet met uitstel. Twee anderen kregen 2 jaar cel, gedeeltelijk met uitstel, terwijl elf anderen 30 tot 6 maanden cel kregen, al dan niet met uitstel. Twee bekwamen een opschorting van de uitspraak en één werd vrijgesproken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Juni 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube