1

Topic: Hornu: 13 December 1983

Samenvatting:

  • Daders: 3

  • Doel: Geldauto aan Cora-warenhuis

  • Buit:  6.220.000 fr.

  • Gebruikte auto: VW Jetta, gesloten in Lobbes

Blitzoverval levert zes miljoen op

Overvallers hebben gisteren in een drukke straat te Hornu (Henegouwen) een geldauto klemgereden en leeggeroofd. De overval gebeurde zo snel dat de omstaanders niet konden verhinderen dat de boeven ervandoor gingen met zes miljoen.

Het was 10u35 toen in de Rue Louise, aan de achterkant van het warenhuis Cora een wagen de bestelauto blokkeerde van een firma uit Namen die het geld van het warenhuis vervoerde. Uit de auto stapte twee mannen van wie een het gelaat met een halsdoek had verborgen. Beiden hadden een karabijn in aanslag.

Zij verbrijzelden de voorruit van de bestelwagen met een hamer en sleurden de chauffeur en zijn bijrijder letterlijk van de bank. Onder bedreiging van hun vuurwapens verplichtten de gangsters hun slachtoffers de zijdeur van het voertuig te openen. Zo konden zij de hand leggen op de zakken met het geld van Cora, zijnde 6.220.000 fr.

De rovers sprongen in een andere wagen met twee inzittenden die met draaiende motor stond te wachten en verdwenen in de richting van de Franse grens.

De gehele overval heeft geen tien minuten geduurd, ofschoon het op die plek altijd erg druk is. Er wordt immers bestendig af en aan gereden door vrachtwagens van leveranciers. Zelfs de getuigen kregen niet eens de tijd om in te grijpen.

Tijdens de overval werd een der inzittenden van de bestelwagen, de h. Naissy uit Namen, licht gewond door glasscherven. Tevens liep hij een shock op. In de loop van de avond zou hij echter uit de plaatselijke kliniek worden ontslagen.

Op de plaats van de roof werd een valse autoplaat gevonden. Die had gediend op de achtergelaten wagen, een Jetta die in Lobbes was gestolen.

De feiten verwijzen enigszins naar de overvallen in Waals Brabant maar in gerechtelijke kringen staat men vrij sceptisch tegenover deze stelling omdat de “werkmethode” verschillend was.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 December 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube