1

Topic: Etterbeek: 1 Juni 1977

Samenvatting

Tijdens de identiteitscontrole van een aantal inbrekers in de kelder van het Green Park-flatgebouw, aan de Tervurenlaan in Etterbeek, worden op 1 juni 1977 twee politieagenten neergeschoten door de gangsters. Beide agenten krijgen een kogel in het hoofd. Eén rijkswachter overlijdt, de andere raakt zwaargewond.

De inbrekers waren:

  • Amate Flores, een Spanjaard maar woonachtig in Vilvoorde.

  • Gaetan Gasset, een Fransman

  • Daniel Leonard, uit Ganshoren

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/moorde10.jpg

Gebruikt wapen:

  • Een 9mm-revolver

Flores en Gessat werden in juli 1977 gearresteerd in de Italiaanse badplaats Ancona. Flores stierf in november 1979 in de gevangenis van Vorst aan de gevolgen van een longonsteking.

In november 1979 werden de overige bendeleden -Gessat en Leonard - voor het assisenhof van Brabant gebracht. Voor het assisenhof werden Leonard en Gessat niet schuldig bevonden voor de moord en schietpartij, maar ze werden wel schuldig bevonden aan inbraak en diefstal. Volgens justitie was het Amate Flores die de dodelijke schoten afvuurde.

Politiemannen neergekogeld door betrapte inbrekers

Brussel is een gangsterstad geworden. Het aantal gewelddelicten met dodelijk gevolg is de jongste tijd sterk gestegen. Woensdag, op deze eerste dag van juni, bleek nogmaals dat misdadigers er niet voor terugdeinzen te schieten. Twee jonge politieagenten werden door betrapte inbrekers onder vuur genomen. Een van de agenten werd gedood, zijn collega ligt met zware verwondingen in een Etterbeeks ziekenhuis. Van de gangsters werd er één aangehouden.

Burgemeester Defosset van Etterbeek vroeg dat de strijd tegen de misdadigheid op een andere manier zou worden aangepakt. De doodgeschoten politieagent is de 28-jarige Roger Geyns, de zwaargewonde Jacques Seghers, 32 jaar, beiden woonachtig te Etterbeek.

Woensdagochtend te 4u20 had de huisbewaarder van een flatgebouw, Tervurenlaan 66C te Etterbeek, verdacht lawaai gehoord in de kelders en meteen een beroep gedaan op de politie. Die kwam met een patrouillewagen ter plaatse. Twee agenten met machinepistolen gewapend, stapten uit. De huisbewaarder toonde hun de weg. Ze kwamen oog in oog te staan met de inbrekers, aan wie ze een verklaring over hun aanwezigheid in het gebouw vroegen. In het Frans, met volgens de conciërge een Brussels accent, antwoordde een van de twee mannen: "We zijn aan het verhuizen voor rekening van barones Houtart". Deze vrouw woont inderdaad in het gebouw.

Hulzen

Hierop vroeg agent Roger Geyns de identiteitspapieren van de verhuizers. Een van hen deed alsof hij die persoonsbewijzen ging tonen, terwijl de tweede vliegensvlug een 9mm-pistool trok en van dichtbij op de politiemannen vuurde. Geraakt boven het rechteroor zeeg agent Roger Geyns neer. De huisbewaarder nam de vlucht op het ogenblik dat ook agent Jacques Seghers op de grond viel, getroffen door een kogel in het voorhoofd. Een derde schot trof eveneens agent Seghers. De politiemannen zelf hadden geen kans om terug te vuren.

Vanop de derde verdieping heeft een bewoner gezien dat even later een bestelwagen Volkswagen razendsnel is weggereden. Die wagen werd enkele honderden meters van de plaats van de schietpartij teruggevonden. Hij was in de loop van de nacht te Groot-Bijgaarden gestolen en bevatte een lading koffie.

Met drie?

Op het ogenblik dat de politiemannen het gebouw binnengingen verloor het politiecommissariaat het radiocontact. Het is slechts na de schietpartij dat er een tweede telefoontje bij de wachtdienst van politie binnenliep en dat de andere patrouilles werden uitgezonden. Ook werd algemeen politiealarm gegeven.

Na de bestelwagen te hebben achtergelaten zijn de twee kerels gevlucht in een blauwe Mercedes, die met draaiende motor stond te wachten. Daaruit heeft men afgeleid dat de daders met drie waren.

Vroeg in de morgen hadden de speurders reeds een spoor gevonden dat leidde naar een taxichauffeur uit Vorst (Brussel). Hij werd omstreeks 10u aangehouden door de antigang-brigade van de Schaarbeekse politie op het ogenblik dat hij op zijn gewone standplaats aan het stuur zat van de Mercedes, toebehorende aan de taximaatschappij. Het gaat vanzelfsprekend nog maar om een verdachte.

Parket

De twee slachtoffers werden inderhaast naar het ziekenhuis van Etterbeek gevoerd, waar Roger Geyns even later aan zijn verwondingen zou bewijzen. Hij was sedert negen maanden politieman, gehuwd en vader van een 6-jarig dochtertje.

Zijn collega Jacques Seghers, gehuwd en vader van twee kinderen, werd naar de reanimatiekamer overgebracht. Zijn toestand is zorgwekkend en de artsen durven zich in de eerste 24 uren niet uitspreken. Jacques Seghers is een bekende in voetbalkringen. Hij speelde FC Aat, Racing Doornik en bij de invallers van Racing White. Vooraleer in politiedienst te treden te Etterbeek, twee jaar geleden, was hij bij de politie te Brussel.

Leden van het parket zijn in de vroege ochtend naar de Tervurenlaan gekomen. Daar waren reeds burgemeester Defosset en de hoofdcommissaris van Etterbeek, de h. Omer Wathee. Later kwam ook het parket van Brussel, aangevoerd door procureur des Konings Piret, ter plaatse.

Wapenhandel

In de kelders van het gebouw aan de Tervurenlaan werden pelsmantels, wijn, flessen alcohol en andere voorwerpen die hoogstwaarschijnlijk afkomstig waren van diefstallen, teruggevonden. De twee mannen hadden immers de tijd om verscheidene kelders open te breken.

De FDF-burgemeester van Etterbeek, Leon Defosset, sprak woensdag zijn verbijstering uit over het drama. De zwarte reeks gaat verder, aldus de burgemeester, die erop wees dat zijn manschappen amper 5 minuten na het alarm reeds ter plaatse waren. Hij verklaarde ook dat België in West-Europa het slechts beschermde land is wat de wapenhandel betreft. Hij vroeg zich af of men verder nog zal gedogen dat kelderdieven met 9mm-pistolen rondlopen ...

Van de twee slachtoffers zei hij dat ze gunstig stonden aangeschreven. Ze hadden beiden geslaagde tussenkomsten op hun actief. In de loop van de namiddag werden nog verdachten ondervraagd, maar het parket liet daaromtrent niet veel los.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Juni 1977

Spoor in moord op Etterbeekse politiemannen

In een Etterbeeks ziekenhuis vecht de 32-jarige Jacques Seghers nog altijd voor zijn leven. Hij werd woensdagochtend aan de Tervurenlaan neergeschoten door betrapte inbrekers. Zijn collega Roger Geyns wordt vermoedelijk zaterdag ter aarde besteld.

Intussen wordt gezoch naar de moordenaars, die toen ze werden betrapt bij een kelderdiefstal, het vuur op de agenten openden. De verdachte die woensdag werd opgebracht werd vrijgelaten. Toch zou de politie een spoor volgen.

De bestelwagen die te Groot-Bijgaarden werd gestolen in een opslagplaats, hoort toe aan de Antwerpse koffiebranderij "Rode Pelikaan" uit de Broederminstraat. In de bestelwagen vonden de speurders voorwerpen die een richting kunnen geven aan het onderzoek.

Een belangrijk detail is wel dat de politie de dieven van de bestelwagen kent.

Anderzijds werd de vertegenwoordiger van de "Rode Pelikaan", die met de bestelwagen reed, langdurig ondervraagd. Het is niet bekend of zijn verklaringen nieuwe elementen aan het licht hebben gebracht.

Sleutel

De politie van Etterbeek deed eveneens een belangrijke ontdekking. In de gang van de kelder, waarop een tiental deuren  van individuele kelders uitkomen, werd een sleutel gevonden, een soort passe-partout. Tevens werden vingerafdrukken aangetroffen op flessen wijn die de kelderdieven, bij gebrek aan tijd, niet konden overbrengen naar de gestolen bestelwagen. Heel waarschijnlijk zijn deze vingerafdrukken afkomstig van de dieven die de agenten neerschoten.

Men weet nog niet zeker of de inbrekers met twee of met drie waren, zoals woensdag werd verondersteld. In de plaats van drie schoten, hebben ze de verraste dieven echter zes kogels naar de agenten afgevuurd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Juni 1977

Vermoedelijke moordenaars van Etterbeekse politieman bekend

De gerechtelijke politie van Brussel heeft in samenwerking met de BOB en de anti-gangbrigade van de Brusselse stadspolitie vrij vlug de vermoedelijke daders geïdentificeerd van de moord en moordpoging op de Etterbeekse agenten Roger Geyns en Jacques Seghers. Het drietal is voortvluchtig en men denkt dat ze in het buitenland zitten.

Het zijn de 28-jarige Fransman Gaetan Gessat geboren in Rouen en wonende te Brussel, de 27-jarige Spanjaard Jose Amate-Flores, geboren in Malaga en ingeschreven te Vilvoorde en de 30-jarige Belg Daniel Leonard die in Ganshoren woont.

Twee personen die betrokken waren bij de diefstal van de bestelwagen waarmee de moordenaars naar Etterbeek reden, werden eveneens geïdentificeerd en intussen aangehouden. Het betreft de 27-jarige Daniel Denis, chauffeur bij de Antwerpse firma "Rode Pelikaan", en de 27-jarige Eric Smets, een restaurantuitbater te Brussel.

Contactsleutel

Toen het parket woensdagvoormiddag onder de leiding van onderzoeksrechter Preuveneers ter plaatse kwam, werden verscheidene voorwerpen, achtergelaten door de daders in de kelders onder het flatgehouw aan de Tervurenlaan te Etterbeek, gevonden. Er kon ook worden vastgesteld op welke manier de inbrekers waren gevlucht. Toen enkele tijd later de bestelwagen waarmee de daders zich hadden verplaatst, in een nabijgelegen straat werd aangetroffen, lag op het instrumentenbord van het voertuig een namaaksleutel.

De man, die als werknemer bij de Antwerpse koffiebranderij de bestelwagen bestuurde voordat deze gestolen werd, nl. Daniel Denis, werd vlug gevonden en verklaarde dat er inderdaad een namaaksleutel voor de combi werd gemaakt die werd gebruikt voor het stelen van ongeveer 500 kg koffie op het grondgebied van Groot-Bijgaarden.

Chauffeur Denis verklaarde geldmoeilijkheden te hebben en hij had daarom met het maken van een namaaksleutel en de diefstal van de koffie ingestemd. Van de gestolen koffie werd achteraf ongeveer 250 kg opgestapeld in de woning van de Spanjaard Jose Amate-Flores te Vilvoorde. De overige 250 kg koffie lagen nog steeds in de bestelwagen toen na het neerschieten van de agenten het voertuig verlaten werd aangetroffen. De tweede dief van de bestelwagen, Eric Smets, werd donderdagavond aangehouden.

Na de diefstal van de koffie reden drie mannen naar Etterbeek om verscheidene kelders in het flatgebouw aan de Tervurenlaan te plunderen. Het blijkt dat dit Leonard, Gessat en Amate Flores waren.

In buitenland

De Spanjaard Amate-Flores bleek reeds woensdagnamiddag van zijn Belgische echtgenote afscheid te hebben genomen. Men veronderstelt dat hij ondertussen de grens, misschien wel de Spaanse, is overgestoken. Er werden een aanhoudingsmandaat en een uitwijzingsbevel uitgevaardigd.

Van de Fransman denkt men dat ook hij reeds ons land verliet en hetzelfde zou de derde dader, Daniel Leonard, gedaan hebben. In de woning van de Spanjaard te Vilvoorde werden talrijke vuurwapens teruggevonden, waaronder mogelijk het wapen waarmee de agenten te Etterbeek werden neergekogeld. De BOB van Brussel leidde donderdagnamiddag ook de Belgische vrouw van de Spanjaard op. Ze werd langdurig verhoord.

Bij de politie werd vernomen dat de begrafenisplechtigheid van het slachtoffer Roger Geyns (28) dinsdag te 10u te Etterbeek plaatsheeft. De toestand van de zwaargewonde Jacques Seghers was vrijdagmiddag onveranderd. Hij vocht nog altijd tegen de dood.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Juni 1977

Vermoedelijke moordenaars van Etterbeek nog spoorloos

Bij de politie van Etterbeek verklaarde men ons maandag dat de gezondheidstoestand van de zwaargewonde Jacques Seghers (32), die vorige woensdag door betrapte inbrekers aan de Tervurenlaan werd neergeschoten, nog steeds zeer zorgwekkend is. Er is helaas weinig hoop hem te kunnen redden.

Het andere slachtoffer, de 28-jarige Roger Geyns, wordt heden dinsdag te Etterbeek ter aarde besteld. Zoals men weet zijn de vermoedelijke daders sedert eind vorige week geïdentificeerd. Het gaat om de 28-jarige Fransman Gessat die te Brussel verbleef, de 30-jarige Daniel Leonard uit Ganshoren en de 28-jarige Spanjaard uit Vilvoorde, Amate-Flores. Er deden maandag in de hoofdstad tegenstrijdige geruchten de ronde. Volgens sommige bronnen zouden er maar twee voortvluchtigen meer zijn en was een van de daders aangehouden. Volgens andere is het drietal nog altijd niet gevonden.

Wel is achterhaald dat de 28-jarige Spanjaard heeft getelefoneerd naar zijn schoonouders, die in het Brusselse wonen. Maar van waaruit hij contact zocht, werd niet aan de openbaarheid prijsgegeven. Sommigen denken dat Amate-Flores, alleen of met een van de andere vermoedelijke daders naar zijn moederland Spanje is gevlucht. Andere speurders zijn dan weer een andere mening toegedaan en gaan ervan uit dat de Spanjaard niet zo ver een veilig onderkomen heeft gevonden.

Straf

Want wordt er gezegd, alhoewel Amate-Flores en zijn medeplichtigen slechts kleine figuren zijn in de onderwereld, ziet het er toch naar uit dat ze sedert hun vlucht uit Etterbeek een handje kregen toegestoken. Mogelijk kregen ze wel bescherming van het Brusselse milieu.

Sedert de moord en de moordpoging zijn de BOB van Brussel, de gerechtelijke politie en ook de anti-gangbrigade van de stadspolitie onverpoosd aan het werk om de daders op te sporen. Ook interpol zoekt naar hen.

Indien de daders ooit gevat worden, dan zullen zij zich moeten verantwoorden voor doodslag gepleegd om diefstal te vergemakkelijken, of om er de strafloosheid van te verzekeren. Dit wordt met de zwaarste straf voorzien in ons strafwetboek.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Juni 1977

Vermoorde Etterbeekse agent ten grave gedragen

Honderden personen hebben dinsdagvoormiddag te Etterbeek de uitvaartplechtigheid bijgewoond van de vorige woensdag aan de Tervurenlaan neergeschoten agent Roger Geyns (28), vader van een zesjarig dochtertje. Het slachtoffer, pas sedert negen maanden in dienst, kreeg een kogel in het hoofd, afgevuurd door betrapte inbrekers die nog altijd voortvluchtig zijn.

Alle politiekorpsen van het land waren op de begrafenis vertegenwoordigd. Ook burgemeester Defosset, thans minister van Brusselse Zaken en PTT; Piret, procureur des konings; Lovenweent, hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie; Wathee, hoofdcommissaris van de Etterbeekse politie, e.a. zaten vooraan in de Sint-Antoniuskerk te Etterbeek.

Bij de ingang van de kerk wees de h. Janssens, vertegenwoordiger van de minister van Binnenlandse Zaken, in zijn lijkreden op de toename van het geweld. Hij zei dat de politie met de noodzakelijke middelen moet worden uitgerust wil zij niet steeds de verliezende partij zijn. Spreker verklaarde ook dat aan Roger Geyns postuum het burgerlijk kruis eerste klas werd toegekend.

De collega van het slachtoffer, de 32-jarige Jacques Seghers, ernstig gekwetst tijdens de schietpartij, ligt nog steeds bewusteloos in het ziekenhuis. Zijn toestand is er de jongste dagen niet op verbeterd.

Wapenliefhebber

Aangaande het onderzoek werd vernomen dat het moordwapen werd gevonden. Het is een 9mm-pistool, merk "Astra" en van Spaanse fabrikaat. BIj de andere wapens die bij de voortvluchtige Spanjaard Amate-Flores te Vilvoorde door de BOB werden gevonden, was er ook een pistool, dat vorig jaar werd gestolen in een wapenhandel aan de Koningstraat te Brussel. Het blijkt dat de Spanjaard een groot wapenliefhebber is. Hij bezit overigens verscheidene boeken over dat onderwerp.

Amate-Flores en de Fransman Gaetan Jessat, de vermoedelijke moordenaars, zijn nog steeds spoorloos. De derde vluchteling, de 30-jarige Daniel Leonard uit Ganshoren, werd door een van de arrestaten aangeduid als medeplichtige in de diefstal van 500 kg koffie, ten nadele van een Antwerpse koffiebranderij.

In gerechtelijke kringen, zo vernamen we dinsdag, zijn voldoende redenen aanwezig om aan te nemen dat de drie voortvluchtigen niet door het milieu zijn beschermd. Dit betekent dat ze eerstdaags ergens zullen moeten opduiken, al was het maar om zich van de nodige levensmiddelen te voorzien. Daaruit leidt men af dat er een goede hoop bestaat het drietal te kunnen inrekenen.

Veroordeeld

Daniel Leonard moet woensdag 15 juni voor het Hof van Beroep te Brussel verschijnen voor een diefstal in een warenhuis. Voor deze diefstal werd hij overigens door de correctionele rechtbank tot zeven maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Voor de diefstal van de bestelwagen en de koffie werden twee personen aangehouden. Daniel Dennis, de chauffeur van de combi, waarmede de dieven naar de Tervurenlaan reden, en Eric Smets, de Brusselse restaurateur, bekenden inderdaad aan de diefstal van de camionette te hebben deelgenomen. Ze beweren evenwel niet aan de kelderdiefstal aan de Etterbeekse Tervurenlaan te hebben deelgenomen. Ze komen heden woensdagochtend voor de Brusselse raadkamer die zal beslissen of hun aanhoudingsmandaat moet worden verlengd of niet.

Ondertussen werd de vriendin van de Fransman Jessat vrijgelaten, doch de vrouw van chauffeur Denis blijft aangehouden. Ze wordt beschuldigd van verberging van misdadigers.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Juni 1977

Spanjaard zeker een der moordenaars van Etterbeek

"Zelfs als een mirakel gebeurt zal hij zeer ernstig gehandicapt blijven", verklaarde ons woensdag een hoge politiefunctionaris over agent Jacques Seghers, die op 1 juni te Etterbeek werd neergeschoten door betrapte inbrekers. De kogel die hem trof drong tot in het achterhoofd.

Woensdag verschenen een man en een vrouw die bij deze zaak betrokken waren voor de raadkamer te Brussel. Eric Smets, een restaurateur uit de hoofdstad, wordt beschuldigd van diefstal van de bestelwagen en 500 kg koffie. De vrouw, echtgenote van de voortvluchtige Spanjaard Amate-Flores, wordt beticht van heling. Het aanhoudingsmandaat tegen beiden werd bevestigd. Maandag reeds was het aanhoudingsmandaat bevestigd tegen Daniel Denis, de bestuurder van de bestelwagen.

Samen

De vrouw van Amate-Flores heeft aan het parket verteld dat haar man haar in de nacht van het drama heeft getelefoneerd, zeggende dat ze een vergissing hadden begaan, dat ze op de politie hadden geschoten.

Amate-Flores heeft nadien zijn vrouw verzocht hem met de wagen naar de plaats te brengen waar de Fransman Gaetan Gessat op hem wachtte. Beiden zijn dan vertrokken.

Met deze verklaring van de vrouw is meteen duidelijk dat de Spanjaard een van de moordenaars is. Amate-Flores en Gessat zijn dus samen vertrokken, terwijl de derde opgespoorde, Daniel Leonard uit Ganshoren, alleen is gevlucht. Deze Leonard wordt verdacht van medeplichtigheid bij de koffiediefstal.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Juni 1977

Moordenaars van Etterbeekse agenten steeds onvindbaar

Twintig dagen nadat door betrapte inbrekers in een Etterbeeks flatgebouw verscheidene kogels werden afgevuurd naar twee agenten, heeft de politie nog geen spoor van de daders kunnen terugvinden. Deze daders zijn vermoedelijk de 28-jarige Spanjaard José Amate-Flores, wonende te Vilvoorde en de 27-jaige Fransman Gaeten Gessat, die te Brussel verbleef.

Een derde voortvluchtige, de 30-jarige Belg Daniel Leonard van Ganshoren, heeft naar alle waarschijnlijkheid maar een ondergeschikte rol bij de schietpartij gespeeld. Hij meldde zijn advocaat dat hij zich eerlang zou gevangen geven.

Buitenland

Men herinnert zich misschien nog wel dat op de eerste dag van juni, 's morgens vroeg twee Etterbeekse politieagenten werden geroepen naar een flatgebouw aan de Tervurenlaan, waar de huisbewaarder verdacht lawaai in de kelder had gehoord. De agenten Roger Geyns en Jacques Seghers botsten er op inbrekers van wie één onmiddellijk het vuur opende met de fatale afloop. De 28-jarige Roger Geyns bleek op slag dood. Zijn collega, Jacques Seghers, 32, werd levensgevaarlijk gekwetst. De artsen durven zich steeds niet uitspreken. Hij verblijft nog altijd in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.

De politie geeft de moed niet op de daders aan te houden. Overal, en zelfs in het buitenland, wordt druk gezocht. Er zijn redenen om aan te nemen, dat de vermoedelijke daders: de Spanjaard en de Fransman samen zijn gevlucht, dat de Belg Leonard er alleen van onder trok. Maar of Amate-Flores en Gessat nu nog tezamen zijn is onwaarschijnlijk. Sommigen gaan ervan uit dat de Spanjaard de wijk naar zijn geboorteland heeft genomen, terwijl de Fransman wel in eigen land een onderkomen vond.

Milieu

Omdat men weet dat de Spanjaard een groot wapenverzamelaar is, zijn er zekere vermoedens dat hij de dodelijke schoten heeft gelost op 1 juni. Maar zeker is men daaromtrent niet. Wie agent Roger Geyns heeft doodgeschoten zal slechts met zekerheid achterhaald kunnen worden als de daders achter slot en grendel zitten.

Het blijkt dat het milieu niet erg ingenomen is met het neerknallen van de Etterbeekse politieagenten. Hieruit leidt de recherche af dat Amate-Flores en Gessat niet door het milieu zijn beschermd. Maar hoe leggen ze het dan aan boord om twintig dagen lang zich van de nodige levensmiddelen te voorzien? Tenzij zowel de Spanjaard als de Fransman bij verwanten een schuilplaats hebben gevonden.

Hoe dan ook, nergens zijn Amate-Flores noch Gessat tot dusver gezien geweest, ofschoon Interpol extra uitkijkt. In Brusselse gerechtskringen, zo vernamen we zondagnamiddag nog, wanhoopt men niet de laffe moordenaars te vinden. Indien ze worden gevat kunnen ze worden gestraft met de zwaarste straf, voorzien door ons strafwetboek.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Juni 1977

Etterbeekse politieagent licht aan de beterhand

De geneesheren durven zich nog niet uitspreken, maar dinsdag werd vernomen dat de toestand van Jacques Seghers (32), de Etterbeekse politieagent die op 1 juni door inbrekers werd neergeschoten, lichtjes is verbeterd. De ongelukkige, die al drie weken vecht tegen de dood in een Brussels ziekenhuis, is tot het bewustzijn teruggekeerd. Hij kreeg reeds voedsel via de mond toegediend. Ook ziet hij uit het linkeroog. Het rechteroog is hij evenwel kwijt.

Jacques Seghers kreeg in de kelderverdieping van een Etterbeeks appartementsgebouw een kogel midden in het voorhoofd. Zijn collega, de 28-jarige Roger Geyns, vader van een 6-jarige dochtertje, die toen eveneens in het hoofd werd getroffen, was op slag dood.

De vermoedelijke daders, de in Vilvoorde wonende Spanjaard Amate-Flores en de in Brussel verblijvende Fransman Gessat, zijn steeds voortvluchtig. Ook een derde medeplichtige, de Belg Leonard, is steeds niet gevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juni 1977

Twee vermoedelijke moordenaars van politieagent aangehouden in Italië

Twee van de drie inbrekers die op 1 juni jl. in de kelders van een flatgebouw aan de Tervurenlaan te Etterbeek, betrokken waren bij het neerschieten van twee politieagenten, konden vrijdagnamiddag worden aangehouden op het strand van de badplaats Ancona aan de Adriatische Zee in Italië.

Het betreft de 27-jarige Fransman Gaëtan Gessat, ingeschreven Beenhouwerstraat 43 te Brussel, en de 28-jarige Spanjaard José Amate Flores, ingeschreven Heizellaan 4 te Vilvoorde. Een derde man die bij de schietpartij aanwezig was, de 30-jarige Daniël Leonard uit Ganshoren is nog steeds voortvluchtig.

Op 1 juni jl., omstreeks 4 uur in de morgen, was het drietal binnengedrongen in de kelders van het flatgebouw gelegen Tervurenlaan 66 te Etterbeek. De conciërge van het gebouw hoorde even later verscheidene kelderdeuren openbreken en verwittigde de plaatselijke politie. Toen twee politieagenten ter plaatse na enkele minuten nadien ter plaatse verschenen, kregen ze onder meer een kogel in het hoofd. Eén van de slachtoffers, de 28-jarige Roger Geyns uit Etterbeek was op slag dood. Zijn collega, de 32-jarige Jacques Seghers, eveneens uit Etterbeek, ligt nog steeds in comateuze toestand in het ziekenhuis.

De bestelwagen waarmee de daders op de vlucht sloegen kon spoedig worden teruggevonden. In het voertuig lag nog een hoeveelheid elders gestolen koffie en op het instrumentenbord was het dubbel van de contactsleutel blijven steken. De chauffeur van de wagen kon worden teruggevonden, nl. de 30-jarige Eric Smets uit Brussel, die weliswaar bij de diefstal van de koffie was betrokken maar er niet bij was toen de agenten werden neergeschoten.

Over de grens

Reeds enkele uren na de feiten vluchtten de daders de grens over. Er volgde toen lange opzoekingen, en uiteindelijk wist de BOB van Brussel twee van de drie daders te lokaliseren. Er werd dadelijk een beroep gedaan op de Italiaanse politie, die twee van de drie daders, Gaetan Gessat en José Amate Flores, vrijdagnamiddag in badpak aantrof op het strand van Ancona. Beide kerels die niet eens gewapend waren lieten zich zonder meer aanhouden.

Gezien de Belgische overheid reeds om hun uitlevering vroeg, wordt verwacht dat het tweetal eerlang naar ons land zal overgebracht worden. De derde man, Daniël Leonard, belde een paar weken geleden zijn advocaat te Brussel, Mr. Guy Delfosse op met de mededeling dat hij slechts een heel ondergeschikte rol speelde bij de schietpartij te Etterbeek en dat hij zich derhalve weldra zou gevangen melden. Intussen houdt Leonard zich zorgvuldig verborgen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juli 1977

Wedersamenstelling van moord en moordpoging te Etterbeek

In de kelderverdieping van het flatgebouw “Greenpark”, aan de Tervurenlaan te Etterbeek, werd woensdag overgegaan tot de reconstructie van de moord en moordpoging in de vroege ochtend van 1 juni 1977. Slachtoffers waren 2 politieagenten van Etterbeek, de 28-jarige Roger Geyns, die met een kogel in het hoofd werd gedaan, en de 33-jarige Jacques Seghers, gedeeltelijk gehandicapt.

Inbrekers

De conciërge van het flatgebouw te Etterbeek had op 1 juni om 4u ’s morgens verdacht lawaai gehoord, komende van de kelderverdieping. Hij belde de plaatselijke politie op en weldra kwamen de agenten Roger Geyns, gewapend met een revolver, en Jacques Seghers, gewapend met een machinepistool, opdagen.

De beide agenten botsten er op drie inbrekers. Toen ze hun identiteitskaarten vroegen, maakte één onder hen, die later de 28-jarige Spanjaard José Amate Flores bleek te zijn, een gebaar alsof hij deze uit zijn binnenzak opdiepte. In feite greep hij echter naar een 9mm-revolver waarmee hij 2 kogels afvuurde met het gekende gevolg. De drie inbrekers snelden naar hun bestelwagen, lieten in hun vlucht de reeds buit gemaakte flessen wijn en bontmantels ter plaatsen achter en reden er vandoor.

Een van de bewoners kon de nummerplaat van het voertuig noteren, zodat de politie vrij vlug de inbrekers op het spoor kwam. Zij vluchtten evenwel het land uit.

Uitgeleverd

Omstreeks half juli 1977 werden twee onder hen aangehouden in de Italiaans badplaats Ancona aan de Adriatische Zee, nl. de reeds vernoemde Spanjaard Jose Amate Flores, en de 27-jarige Fransman Gaetan Gessat. Het tweetal werd op 5 november aan België uitgeleverd. Een paar dagen later overleed de Spanjaard Amate Flores plots in de gevangenis van Vorst. Hij bleek een paar dagen voordien aan een muiterij in de gevangenis van Firenze te hebben deelgenomen en daarbij een grote hoeveelheid traangas te hebben ingeslikt, wat hem uiteindelijk fataal werd.

Wat de derde dader betreft, de 30-jarige Daniël Leonard uit Ganshoren, deze was zich reeds einde september 1977 komen gevangen melden bij de onderzoeksrechter, verklarend dat hij zelf niet geschoten had, maar wel Amate Flores. Gaetan Gessat en Daniel Leonard zullen voor deze zaak vermoedelijk eerlang voor het Hof van Assisen van Brabant verschijnen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Oktober 1978

Het verslag van het proces:

Moord op Etterbeekse politieagent maandag voor Brabantse assisen

Van maandag 12 november af verschijnen voor het Hof van Assisen van Brabant, voorgezeten door Raadsheer Pierre Van de Walle, de 32-jarige Daniel Léonard (immobiliënagent), wonende Oscar Maesschalckstraat te Ganshoren, en de 30-jarige Gaetan Gessat, variété-artiest, wonende Beenhouwerstraat te Brussel.

Beiden worden er van beschuldigd tijdens de nacht van 31 mei op 1 juni 1977 een diefstal met inbraak gepleegd te hebben in het flatgebouw “Green Park” te Etterbeek, en bij deze gelegenheid een opzettelijke doodslag te hebben gepleegd op politieagent Roger Geyns en bovendien aan politieagent Jacques Seghers verwondingen te hebben toegebracht die een blijvende werkonbekwaamheid tot gevolg hebben.

Tijdens voormelde nacht waren Daniel Léonard en Gaetan Gessat in het gezelschap van Amate Flores aanvankelijk elders een diefstal van koffie aan het plegen ten nadele van de firma “De Rode Pelikaan”. Vervolgens begaven ze zich naar de kelderverdieping van het flatgebouw “Green Park”, Tervurenlaan te Etterbeek, waarvan Léonard de toegangssleutels bezat. Terwijl ze het plunderen waren, werden ze er betrapt door de conciërge, die de politie van Etterbeek verwittigde.

Koelbloedig

Twee agenten, nl. Roger Geyns en Jacques Seghers, werden ter plaatse gestuurd. Toen de politiemannen in de kelderverdieping opdaagden, werden ze er koelbloedig neergeschoten door Amate Flores. Beide agenten kregen een kogel in het hoofd. Roger Geyns overleed weldra aan de opgelopen verwondingen. Jacques Seghers is als gevolg van de opgelopen kwetsuren zwaar aangetast in zijn geestelijk vermogen.

Léonard wordt verdedigd door Mrs. Guy Delfosse en Chantal Blanchoud, en Gessat door Mrs. Pascal Vanderveeren en Claudine Galand. Het openbaar ministerie is vertegenwoordigd door advocaat-generaal P. De le Court. Er worden een dertigtal getuigen onderhoord en de debatten nemen vijf dagen in beslag.

De burgerlijke partij voor de weduwe Geyns en voor het zesjarig zoontje van de agent is Mr. Cocle, burgerlijke partij voor agent Seghers en voor de verzekeringsmaatschappij van deze agent is Mr. Lamon.

Ongewoon

Het wordt een niet-alledaagse assisenzaak omdat de hoofdbetichte, Jose Amate Flores, die bekende te hebben geschoten, inmiddels in de gevangenis overleden is.

Op 5 november 1977 was hij samen met Gessat door de Italiaanse overheid aan België uitgeleverd, nadat beiden door de Italiaanse politie op 15 juli ’77 waren aangehouden.

Op 8 november werd Flores dood in zijn cel aangetroffen. Hij was bezweken aan een zware longaandoening. De dag voor zijn uitlevering had in de gevangenis te Firenze, waar hij opgesloten zat, een opstand plaats waarbij de ordediensten traangas gebruikten. Flores was zijn stem kwijt toen hij te Brussel aankwam en hij verklaarde zich onwel te voelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 November 1979

Politieagenten hadden zelf niet geschoten

Voor het Hof van Assisen van Brabant, voorgezeten door raadsheer Pierre Van de Walle, verschenen maandag de 32-jarige Daniel Léonard, immobiliënagent, wonende Oscar Maesschalckstraat te Ganshoren, en de 30-jarige Gaeten Gessat, variété-artiest, wonende Beenhouwersstraat te Brussel.

Beiden worden er van beschuldigd tijdens de nacht van 31 mei op 1 juni 1977 een diefstal met inbraak te hebben gepleegd in het flatgebouw “Green Park” aan de Tervurenlaan te Etterbeek, en bij deze gelegenheid opzettelijk doodslag te hebben gepleegd op politieagent Roger Geyns. Bovendien werden aan de politieagent Jacques Seghers verwondingen toegebracht met blijvende werkonbekwaamheid tot gevolg.

Leonard wordt verdedigd door Mrs. Guy Delfosse en Chantal Blanchoud, Gessa door Mrs. Pascal Vanderveeren en Claudine Galand. Het openbaar ministerie wordt waargenomen door advocaat-generaal Pierre de Le Court. Voor de burgerlijke partij agent Seghers pleit Mr. Lamon en voor de familie van agent Geyns Mr. Coele. De jury bestaat uit 7 dames en 5 heren.

Na de voorlezing van de akte van beschuldiging door griffier De Smedt, begon voorzitter Van de Walle met de ondervraging van de beklaagden. Hieruit bleek dat de vader van Leonard als aannemer het appartementsgebouw “Green Park” liet optrekken. Hij is er eigenaar van vier appartementen en vier garages. Daarnaast bezit hij nog vier andere appartementen en 31 garages.

Leonard behaalde schitterende resultaten op de lagere school. Naderhand bezocht hij verscheidene colleges om er zijn humaniora te doen, maar hij hield het nooit lang uit. Ook op zijn werk was hij onstandvastig en als vrijwilliger bij het leger, poogde hij tot tweemaal toe zelfmoord te plegen.

41 jaar gevangenisstraf

Het eerste huwelijk van Leonard werd een mislukking door ontrouw van zijn vrouw. Zijn tweede echtgenote kwam om het leven in een verkeersongeval. In maart 1978 trouwde hij in de gevangenis voor de derde maal met Marie-Christine, die veel van hem schijnt te houden. Op erg jonge leeftijd liep Leonard reeds verscheidene veroordelingen op wegens autodiefstallen. Later had hij met het gerecht te maken wegens diefstallen in grote warenhuizen. In totaal werd hij wegens al deze misdrijven reeds veroordeeld tot 41 jaar  gevangenisstraf.

Gessa van zijn kant werd als onecht kind geboren in Frankrijk uit ouders die verslaafd waren aan de drank. Op 5-jarige leeftijd werd hij toevertrouwd aan de openbare onderstand en later leidde hij een zwerversleven, waarbij hij o.m. in de gevangenis van Marseille belandde. In 1973 kwam hij naar België. Hij werkte hier eerst als kelner en hield later samen met een Belgische vrouw een snackbar aan de Beenhouwersstraat te Brussel.

Wie was in de kelder?

Beide beklaagden waren het eens over het verloop van de feiten tot op het ogenblik waarop de twee politieagenten in de kelder van “Greenpark” werden neergeschoten door de intussen overleden Spanjaard Amate Flores.

Net voor de misdaad hadden Leonard en Gessa aanvankelijk te Groot-Bijgaarden een bestelwagen met een partij koffie gestolen, die toebehoorde aan de firma “De Rode Pelikaan”. Zij reden er mee naar de woning van Amate Flores te Vilvoorde, waar de koffie werd afgeladen. In drie verschillende wagens reden Leonard, Gessa en Flores daarna naar de Green Park-residentie. Leonard, die de vier appartementen van zijn vader in het gebouw beheerde, bezat er de sleutel van maar beweert hem niet te hebben gebruikt.

Hoe dan ook, op een bepaald moment werden de inbrekers in de kelder betrapt door twee politieagenten van Etterbeek, die beiden door Flores werden neergeschoten. Zowel Leonard als Gessa beweren op dat ogenblik op een andere verdieping te zijn geweest, terwijl ze er elkaar van beschuldigen bij Flores te zijn geweest. Voorzitter Van de Walle liet hierbij opmerken dat Leonard reeds de dag na de feiten voor zijn vader ging neerknielen en hem vertelde dat hij niet had geschoten, maar wel bij Flores was toen die schoot. Leonard ontkent deze versie.

Tijdens de namiddagzitting werd als eerste getuige onderzoeksrechter Preuveneers gehoord. Hij vertelde hoe het terugvinden van de bestelwagen leidde tot de identificatie van een bediende van de firma “De Rode Pelikaan”, een zekere Denis. Hij gaf toe de diefstal van de koffie te hebben geënsceneerd en deelde ook de namen van zijn medeplichtigen mee. Het ging om de drie daders Leonard, Gessa en Amate Flores.

Vijf kogels

Na zijn aanhouding samen met Gessa te Ancone in Italië, verklaarde Amate Flores dat Leonard de nacht van de feiten bij hem thuis de sleutels was gaan halen om gemakkelijk te kunnen binnendringen in “Green Park”. Hij gaf ook toe alleen te hebben geschoten en verklaarde dat zijn metgezellen niet wisten dat hij was gewapend. Er werden in de kelder vijf kogels afgevuurd, waarvan er twee de agenten Geyns en Seghers troffen, telkens in het hoofd.

De h. Hervens, politiecommissaris te Etterbeek, vertelde dat de conciërge van “Green Park” de nacht van de feiten tweemaal naar het commissariaat belde, een eerste maal om te zeggen dat inbrekers waren binnengedrongen en een tweede maal om te zeggen dat er gekwetsten waren. Toen getuige ter plaatse kwam, was agent Geyns reeds overleden. Seghers was bewusteloos.

Gerechtelijk commissaris Alfons Asselman vond in de kelder drie hulzen uit een 9mm-pistool. De laders van het machinepistool en het dienstpistool van de agenten waren nog vol, wat er op wijst dat zij niet de gelegenheid kregen om te schieten.

Dinsdag gaat het getuigenverhoor verder.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 November 1979

Zwaar gehandicapte agent kan zich niets herinneren

In het proces van Daniel Léonard en Gaetan Gessat voor het Hof van Assisen te Brussel betreffende het neerschieten van twee politiemannen van Etterbeek (Roger Geyns en Jacques Seghers), werden dinsdagvoormiddag verscheidene getuigen gehoord.

Zo ook de zwaar gehandicapte agent Jacques Seghers die 5 minuten lang kon worden verhoord. Bij de aanvang van de zitting is het woord aan de gerechtsartsen Rillaert en Lambert. Dr. Rillaert verrichtte de lijkschouwing op agent Geyns, die een kogel kreeg in het achterhoofd. Het projectiel doorboorde de hersenen en bleef steken achter het voorhoofd. De agent verloor onmiddellijk het bewustzijn, maar de dood trad pas veel later in.

Van haar kant onderzocht Dr. Claudine Lambert Seghers. Deze kreeg een kogel in het voorhoofd. Het projectiel bevindt zich nog steeds in de hersenen van Seghers. De kwetsuur veroorzaakte een verlamming aan de rechterzijde en de agent lijdt aan geheugenverlies. Hij is nagenoeg blind. Toch laten zijn geestvermogens hem toe normaal te spreken.

Bestelwagen

De volgende getuige is gerechtelijk commissaris Fernand Tack, die het onderzoek aanvankelijk leidde. Bij de ontdekking van de gestolen bestelwagen die de daders op een binnenpleintje op 800 meter van de plaats van de feiten achterlieten, konden de namen van de betrokken personen vrij vlug worden teruggevonden. Het voertuig van de firma “De Rode Pelikaan” diende normaal bestuurd te worden door een bediende van deze firma, Daniël Denis. Op de motor van de bestelwagen werd een namaaksleutel teruggevonden en weldra bleek dat Denis samen met Leonard, Gessat en Amate Flores de diefstal van het voertuig had geënsceneerd. Denis kende Gessat omdat hij koffie leverde voor de snackbar die laatstgenoemde aan de Beenhouwersstraat te Brussel uitbaatte. Gessat was bevriend met Amate Flores en Leonard.

Commissaris Tack kwam tot de vaststelling dat het licht in de kelders van het flatgebouw, waar de feiten zich afspeelden, de nacht van de tweevoudige misdaad bijna bestendig bleef branden. Zulks bewijst dat iemand de lichtschakelaar geklemd had. Dat kon niemand anders zijn dan Leonard zelf omdat hij het gebouw goed kende en er de vier appartementen van zijn vader beheerde. De commissaris stelde eveneens vast dat de toegangsdeur niet was opengebroken, maar dat werd gebruik gemaakt van een sleutel die alleen Leonard kon bezitten.

Geheugenverlies

De zwaar gehandicapte agent Jacques Seghers moet zich van een kruk bedienen om te komen getuigen en wordt bijgestaan door andere personen. Voorzitter Van de Walle feliciteert de agent dadelijk voor de moed die hij aan dag legt en vraagt of hij zich herinnert wat er zich de nacht van de feiten voordeed. De agent, die nochtans helder van geest is, antwoordt duidelijk zich niets meer te herinneren. Op een vraag hoe het is gesteld met zijn gezondheidstoestand antwoordt hij dat hij zich probeert te behelpen in de mate van het mogelijke en dat hij ook door andere personen wordt bijgestaan. Hij verklaart eveneens geen spijt te hebben over het feit dat hij een jaar lang bij de politie van Etterbeek te hebben gediend. De agent stelt zich vervolgens burgerlijke partij.

Wapendeskundige Van Der Stock zegt dat hij vier 9mm-kogels terugvond, al werd er blijkbaar vijfmaal geschoten. Het wapen van de misdaad werd nooit teruggevonden. Wat de agenten Geys en Seghers betreft, zegt hij dat zij niet eens de gelegenheid kregen om gebruik te maken van hun machinepistool en hun dienstpistool. Ze werden dadelijk door Flores neergeschoten.

Psychiater

Tijdens de namiddagzitting werd aanvankelijk psychiater Dr. Dumon als getuige ondervraagd. Van beklaagde Leonard zegde deze getuige dat hij noch zwakzinnig, noch krankzinnig is, maar een bestendige neiging vertoont om zich te valoriseren. Leonard is intelligent en zelfs ontwikkeld. Hij houdt van risico’s en zou aan de diefstal te Etterbeek hebben deelgenomen om de grote angst waarop hij zo was gesteld, opnieuw te kunnen ondervinden. Zijn verantwoordelijkheid is in lichte mate verminderd.

Van beklaagde Gessart zegde de psychiater dat zijn moeder aan de drank was verslaafd en later zelfmoord pleegde. Gessat vertoont een volgzame persoonlijkheid en is eerder schuchter aangelegd. Hij werd weinig vertroeteld in zijn kinderjaren. Ook zijn verantwoordelijkheid is in lichte mate verminderd.

Conciërge

Vervolgens kwam George Secq, gewezen conciërge van het flatgebouw “Green Park” getuigen. Hij kende goed vader Leonard die er vier appartementen bezat en voorzitter was van de raad van beheer. Getuige verklaart dat toen in de kelderverdieping werd geschoten hij Gessat opmerkte en niet Leonard zoals uit andere getuigenissen zou moeten blijken. Toch gaf getuige toe dat alleen een man die met het gebouw vertrouwd was - en zulks bleek het geval te zijn voor zoon Leonard - in de kelderverdieping zijn weg kon terugvinden.

De echtgenote van vorige getuigen Michèle Mineur, die eveneens conciërge was in hetzelfde gebouw, hoorde herhaaldelijk in de kelderverdieping schieten en dacht aanvankelijk dat haar man zwaar was gekwetst geworden.

Volgende getuige was Jules Leonard, vader van beklaagde Leonard. De man is oud en ziekelijk en sprak zichzelf herhaaldelijk tegen. Hij verklaarde op het ogenblik dat zijn zoon Leonard op 2 juni 1977 op zijn knieën voor hem was komen vallen, zeggende dat hij in de kelder van het flatgebouw “Green Park” aanwezig was toen de twee agenten werden neergeschoten, maar dat hij zelf niets met de misdaad had te maken. Enkele minuten later zegde de vader dat zijn zoon niet eens in de Green Park vertoefde op het ogenblik van de feiten en dat hij alleen met de diefstal van koffie had te maken. Zijn zoon Leonard zou niet eens de sleutel tot de toegangsdeur van Green Park hebben bezeten, steeds volgens de getuige.

De moeder van Leonard, de genaamde Germaine Vandenbroek, kwam ook vertellen dat haar zoon, alleen een zeer kleine dief is die bang is voor wapens en zeker niet bij het neerschieten van de agenten was betrokken. Al wenend vroeg ze om haar zoon terug te hebben, niet alleen voor haar zelf maar ook voor zijn jonge vrouw met wie hij een paar jaar geleden in de gevangenis trouwde.

Vandaag gaat het getuigenverhoor verder.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 November 1979

Verklaringen van getuigen gunstig voor betichten

Voor het Hof van Assisen te Brussel kwamen woensdag nog enkele getuigen aan het woord. Hun verklaringen waren overwegend gunstig voor de twee betichten. Daniel Leonard en Gaetan Gessat, die worden beschuldigd van medeplichtigheid aan het neerschieten van twee politiemannen van Etterbeek, Roger Geyns en Jacques Seghers.

Eerste getuige, André Van Cutsem, broer van de eerste echtgenote van betichte Leonard, verklaarde dat Leonard hem na de feiten gezegd heeft dat hij in de kelders van het flatgebouw aan de Tervurenlaan had horen schieten maar dat hijzelf geen wapen had gehanteerd. Volgens Leonard was het Amate Flores die de agenten had neergeschoten.

Getuige wist verder te vertellen dat Amate Flores de reputatie had vaak gewapend te zijn en op zekere dag zelfs verklaarde dat hij in geval van noodzaak niet zou aarzelen als eerste te schieten indien zijn leven in gevaar was.

Patricia Gaillard, echtgenote van Van Cutsem, bezocht samen met haar man vaak de snackbar die te Brussel werd uitgebaat door Gessat. Enkele dagen voordat Leonard zich in september 1977 ging gevangen melden vertelde hij aan deze getuige dat hij in de kelders van het flatgebouw “Green Park” aanwezig was toen hij twee agenten op zich zag afkomen. Leonard had reeds zijn identiteitskaart te voorschijn gehaald toen de agenten werden neergeknald waarna hij ging lopen.

Daniel Denis was de man die samen met Leonard, Gessat en Amate Flores de diefstal van zijn eigen bestelwagen met 500 kg. van de firma Rode Pelikaan had opgezet. Denis had er namelijk voor gezorgd dat zijn gezellen in het bezit kwamen van zijn autosleutels. Denis en Gessat zouden door de diefstal van de koffie elk 30.000 fr. kunnen opstrijken.

Het woord was dan aan Eric Smets die eveneens aan de koffiediefstal deelnam maar die zijn gezellen niet volgde naar het flatgebouw “Green Park”, zodat hij uiteindelijk aan het proces voor het Hof van Assisen ontsnapte.

De huidige echtgenote van Leonard, Marie-Christine Jacobs, trad begin 1977 met Leonard in het huwelijk in de gevangenis van Vorst. Zij verklaarde dat Van Cutsem voor het Hof is komen liegen door te zeggen dat hij van Leonard had vernomen dat hij in de kelders van de “Green Park” aanwezig zou zijn geweest toen de agenten werden neergeschoten. De echtgenote van Leonard sprak de wens uit dat hij zo spoedig mogelijk vrij zou komen om een nieuw leven te beginnen.

Vervolgens getuigden de twee aalmoezeniers van de gevangenis van Vorst. Zij kwamen respectievelijk voor Leonard en Gessat heel wat positiefs vertellen.

Vandaag volgens het rekwisitoor en de pleidooien.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 November 1979

Was Leonard in de kelder toen de schoten vielen?

Voor het Hof van Assisen van Brabant kwamen donderdagvoormiddag de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie aan het woord in het proces van Daniel Leonard en Gaetan Gessat, beschuldigd van het neerschieten van twee politiemannen van Etterbeek.

Mr. Lamon pleitte voor de burgerlijke partij Jacques Seghers, de politieman die door een kogel in het hoofd zwaar gehandicapt werd. Volgens de advocaat waren beide beklaagden aanwezig in de kelders van het flatgebouw Green Park te Etterbeek op het ogenblik dat de politiemannen er door de thans overleden Spanjaard Amate Flores, werden neergeschoten. Voor Gessat bestaat er geen probleem omdat hij toegeeft ter plaatse te zijn geweest. Leonard houdt echter vol dat hij elders vertoefde.

Mr. Lamon bewees dat Leonard eveneens bij de misdaad was betrokken. IN de eerste plaats zijn er de beschuldigingen van Flores en Gessat, na hun aanhouding in Italië tegenover Leonard. Ook viel Leonard na de feiten op zijn knieën voor zijn vader en zei dat hij er bij was, maar zelf niet had geschoten. Tevens verklaarde hij hetzelfde aan een bevriend echtpaar. Daar komt bij dat alleen Leonard vertrouwd was met de kelders van Green Park.

Vervolgens pleitte Mr. Cocle voor de tweede burgerlijke partij, de familie van de overleden politieman Roger Geyns. De advocaat zei dat de twee beklaagden als medeplichtigen van A. Flores optraden, Leonard als brein en Gessat als ondergeschikte helper. Flores pleegde een doodslag waarvoor Leonard en Gessat eveneens verantwoordelijk zijn.

Groeiend geweld

Advocaat-generaal Pierre de le Court bestempelde de misdaad als het zoveelste bewijs van het groeiend geweld. De politiemannen werden koelbloedig neergeschoten bij het uitoefenen van hun ambt. Over de diefstal van 500 kg. koffie, voor een waarde van 200.000 fr., bestaat er geen betwisting vermist beide beklaagden dat toegeven. Leonard houdt echter vol naar de Belgische kust te zijn gereden op het ogenblik van de feiten.

Toch is het duidelijk dat hij de toegangssleutels tot de Green Park bezat en dat geen enkele toegangsdeur van het gebouw werd opengebroken. Hij alleen kende de gangen van de kelders. Rekening houdend met de beschuldigingen van de andere daders en zijn eigen verklaringen aan de familie en vrienden, staat het ontegensprekelijk vast dat Leonard in de Green Park vertoefde tijdens de schietpartij.

Leonard en Gessat dragen een grote schuld en moeten naar verhouding worden gestraft, aldus de advocaat-generaal.

Tijdens de namiddagzitting kwam alleen de verdediging van Daniel Leonard aan het woord. De eerste advocate van de verdediging, Mr. Chantal Blanchoud kwam tot de vaststelling dat de burgerlijke partijen en de advocaat-generaal tot elke prijs wilden bewijzen dat Leonard in het Green Park-gebouw aanwezig was toen de agenten er werden neergeschoten. Doch de advocate legde tegenover deze thesis de grootste terughoudendheid aan de dag.

Mr. Blanchoud zegde dat haar eigen thesis was zoals een tiercé waar ze zes tegen een moet spelen. De tegenpartij kwam immers met zes verschillende bewijzen te voorschijn dat Leonard bij het doodschieten van de agenten was betrokken. Hierbij werd gewag gemaakt van de verklaringen afgelegd door de ouders van Leonard, de verklaringen van een bevriend echtpaar, de verklaringen van Amate Flores en Gessat en eveneens het feit dat Leonard alleen vertrouwd zou zijn geweest met de kelders van het Green Park-gebouw dat als een ware doolhof wordt beschreven. Mr. Blanchoud hield zich van haar kant aan één enkele getuige, nl. de conciërge van het gebouw, de h. Secq die formeel verklaarde Amate Flores, de man die schoot, te hebben opgemerkt in het gezelschap van Gessat en zeker niet in het gezelschap van Leonard.

Trouwens niets bewijst dat Amate Flores, die een beroepsdief is, de hulp van Leonard nodig had om de kelders van Green Park te gaan plunderen. De advocaat trok de verklaringen van de ouders, het bevriend echtpaar en die van Amate Flores en Gessat in twijfel omdat ze alle op verdachte gronden rusten. Indien Leonard ten slotte na de feiten naar Frankrijk wegvluchtte, was het omdat hij door de kranten werd afgeschilderd als een van de moordenaars van de agenten terwijl hij in feite onschuldig was.

Als tweede advocaat van de verdediging zegde Mr. Guy Delfosse dat er twijfel bestaat over de schuld van zijn cliënt wat zijn aanwezigheid bij het neerschieten van de agenten betreft. Die twijfel moet gunstig voor Leonard uitvallen. De jury moet bij haar beraadslaging vooral rekening houden met haar innerlijke overtuiging.

Mr. Delfosse stelde de vraag of men kerels als Amate Flores en Gessat eerder moet geloven dan Leonard, van wie de verklaringen nochtans als leugens worden bestempeld. Niets bewijst volgens de advocaat dat Leonard in het bezit was van de sleutels die de toegang tot het Green Park-gebouw moesten vergemakkelijken. Zoals hij het achteraf verklaarde voelde Leonard er niets voor een diefstal te plegen in een gebouw waar hij enigszins was gekend vermits hij er vier appartementen van zijn vader beheerde.

Ten slotte was Mr. Delfosse van oordeel dat met het getuigenis van de ouders van Leonard geen rekening mag worden gehouden gezien het om gestoorde personen gaat. Het getuigenis van een bevriend echtpaar moet eveneens van de hand worden gewezen omdat ze slecht begrepen wat Leonard hun kwam vertellen. Mr. Delfosse beëindigde met te zeggen dat de personen die Amate Flores vergezelden in het flatgebouw niet wisten dat hij gewapend was. Leonard had zeker niets te maken met het neerschieten van de agenten en moet voor deze beschuldiging worden vrijgesproken.

Het arrest volgens vrijdagavond.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 November 1979

Leonard en Gessat zijn niet schuldig aan moord

De jury bij het Assisenhof van Brabant heeft gisteren geoordeeld dat Daniel Leonard en Gaetan Gessat niet schuldig zijn aan het neerschieten van twee politieagenten te Etterbeek.

Wel werden zij schuldig bevonden aan diefstal met braak. Daardoor werd Leonard veroordeeld tot 10 jaar cel, Gessat tot 6 jaar.

Vrijdagvoormiddag kwam eerst de verdediging van Gessat aan het woord.

Als eerste advocate van Gessat had Mr. Claudine Galand het aanvankelijk over de persoonlijkheid van haar cliënt. Gessat werd in een arm gezin geboren en zijn ouders waren aan de drank verslaafd, zodat hij reeds op 5-jarige leeftijd aan de openbare onderstand werd toevertrouwd. Op 13-jarige leeftijd kwam hij in een instelling voor delinkwenten terecht, al had hijzelf geen enkel misdrijf gepleegd. Op 18-jarige leeftijd liep hij twee jaar gevangenisstraf op wegens zijn aandeel in een autodiefstal. Hij kwam later naar Brussel en baatte er met zijn vriendin een snackbar uit waar hij Amate Flores en co onder zijn klanten telde.

De psychiater die hem onderzocht sprak zijn verwondering uit over het feit dat Gessat, rekening houdende met de omstandigheden waarin hij opgroeide, niet meer misdaden bedreef. Gessat was zeker niet de man die de diefstal in het Green Park-gebouw te Etterbeek, waar de twee agenten werden neergeschoten, plande. Hij was zeker niet de man die er het wapen hanteerde. Wel maakte hij zich schuldig aan de diefstal van koffie die in feite door een medeplichtige was opgezet en hij was eveneens betrokken bij de diefstal in de kelders van Green Park.

Als tweede advocaat herhaalde Mr. Pascal Vanderveeren vervolgens dat zijn cliënt zeker geen moordenaar is. Gessat vluchtte ongetwijfeld na de feiten naar Italië maar alleen omdat hij als een van de moordenaars van de agenten werd afgeschilderd door de kranten. Mr. Vanderveeren had het vervolgens over getuige Secq, de huisbewaarder van het Green Park-gebouw. Deze man had de politie van Etterbeek gebeld en beide agenten de weg getoond in de kelders.

Getuige had er twee mannen aangetroffen die verklaarden dat ze een verhuis aan het verrichten waren voor een barones die in het gebouw woonde. Er werd door de inbrekers eveneens geroepen dat er zou worden geschoten indien iemand durfde bewegen. Toen liep getuige naar boven en even later werden de agenten neergeschoten.

Achteraf gaf de huisbewaarder vreemde verklaringen over de mannen die hij in de kelderverdieping had gezien. Hij zegde dat beiden met een Brussels accent spraken, wat zeker niet van toepassing is op Gessat die een geboren Fransman is. Toch verklaarde de huisbewaarder later aan de hand van de ene foto van de daders die hem werd getoond, nl. die van Gessat, dat hij hem herkende als een van de inbrekers.

De advocaat betoogde dat de huisbewaarder werd misleid omdat hem slechts één enkele foto werd getoond. Wat Leonard betreft verklaarde de huisbewaarder hem nooit te hebben gezien. Nochtans moet de huisbewaarder hem kennen want Leonard beheerde de vier appartementen die zijn vader in het gebouw bezat. De huisbewaarder heeft zich vermoedelijk vergist toen hij beweerde Gessat te hebben gezien in gezelschap van Amate Flores, de man die schoot, terwijl het in feite om Leonard ging.

Mr. Vanderveeren haalde vervolgens de strafwet aan die bepaalt dat wanneer een doodslag wordt gepleegd om een diefstal te vergemakkelijken alle personen die bij deze diefstal betrokken waren schuldig zijn aan de doodslag. Volgens de advocaat mag de jury zich niet laten leiden door deze wet omdat Gessat moet worden gestraft voor een tweevoudige diefstal, maar zeker niet wegens doodslag.

Spijt

Na de replieken verklaarde Leonard slechts een kleine dief te zijn en zeker geen doder. Hij zegde onschuldig te zijn betreffende het neerschieten van twee agenten en spijt te hebben. Van zijn kant zegde Gessat beschaamd te zijn aan de hele zaak te hebben deelgenomen. Hij verklaarde pijnlijk te zijn getroffen door het gebeurde.

Voorzitter Van de Walle las daarop de 26 vragen voor die aan de jury worden gesteld. De eerste twee vragen betreffen de diefstal van huisraad. De derde tot de zesde vraag betreffen het gebruik van geweld en het plegen van een opzettelijke doodslag op politieman Geyns. De 7e tot de 22e vraag betreffen het feit of de diefstal in Green Park zonder hun aanwezigheid niet had kunnen plaatsvinden, dat ze daarbij agent Seghers ernstig hebben verwond, dat de diefstal werd gepleegd met geweld, bij nacht, met het vertoon of het gebruik van wapens en door verscheidene personen en met de omstandigheid dat van een gestolen voertuig werd gebruik gemaakt om de aftocht te vergemakkelijken. De 23e tot de 26e vraag betreffen het aandeel van de twee betichten bij de diefstal van een bestelwagen met een hoeveelheid koffie te Groot-Bijgaarden met de omstandigheid dat valse sleutels werden gebruikt.

Na een beraadslaging van bijna 4u bleek uit de antwoorden van de jury dat Leonard aanwezig was in het Green Park-gebouw om er diefstal te plegen, dat hij geen geweld gebruikte maar mededader was bij de doodslag op agent Roger Geyns. Leonard was daarentegen, volgens de jury, niet schuldig aan kwetsuren aan agent Seghers. Wat Gessat betreft, deze nam ook deel aan de diefstal maar pleegde geen geweld en ook geen doodslag op agent Roger Geyns.

Na voorlezing van het verdict merkte voorzitter Vandewalle op dat er tegenspraak was tussen de antwoorden op de vragen 3 en 5 wat Leonard betreft: volgens vraag 3 maakte Leonard geen gebruik van geweld ten opzichte van agent Geyns, die hij volgens vraag 5 zou hebben doodgeschoten.

Na een nieuwe beraadslaging verklaarden de gezworenen dat Leonard niet schuldig was aan geweld en evenmin aan doodslag op agent Geyns. Hij werd dus alleen, samen met Gessat, schuldig bevonden aan twee diefstallen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 November 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube