1

Topic: Itegem: 22 Februari 1984

Samenvatting

  • Wanneer? Woensdag 22 februari 1984

  • Waar? Café De Helpende Hand, Bevelsteenweg Itegem » Google Maps

  • Wat? Een overval op een “Bankerscafé”. “Banken” is een illegaal kaartspel waarbij soms voor veel geld gegokt wordt.

  • Hoe? Zes tot acht onbekenden, met bivakmutsen gemaskerde en met pistolen en mitraillette gewapende kerels stormen het café binnen. In de paniek van de overval wordt één man doodgeschoten door de gangsters. Daarop vluchten de gangsters en hoort iemand een van de onbekenden in een vreemde taal een bevel schreeuwen. De overvallers snelden naar twee auto’s aan de overkant en verdwenen in de richting van Bevel. Eén van de wagens was hoogstwaarschijnlijk een Mercedes.

  • Status: Onopgelost (voor zover ik heb kunnen achterhalen)

Overvallers schieten kaarter dood te Itegem

Kort nadat woensdagochtend om 3u32 twee auto’s met gierende banden waren gestopt bij café "De Helpende Hand" aan de Bevelsteenweg te Itegem, werd de buurt opgeschrikt door een harde knal.

In het café werd Frans Horemans uit de Kattestraat 11 te Heist-op-den-Berg met een revolver neergeschoten. Niet lang daarna zou de man aan een kogelwonde in de hartstreek bezwijken. Hij had pas vorige zondag zijn 56e verjaardag gevierd. De verslagenheid in "De Helpende Hand" sloeg ogenblikkelijk om in grote paniek en het overgrote gedeelte van de aanwezigen zocht in dit nachtelijk uur zijn heil in de vlucht.

Waard Van Houdt en een handjevol mannen behielden hun koelbloedigheid en alarmeerden de hulpdiensten. Die kwamen de zwaargewonde Horemans halen, maar voor hem bleek alle hulp reeds te laat.

Wat heeft er zich woensdagochtend in "De Helpende Hand" juist afgespeeld? Dat is de kapitale vraag die het parket van Mechelen, met onderzoeksrechter Pourteois en procureur Van Ingelghem, bezig houdt.

De herberg is gekend als een gelegenheid waar, ofschoon verboden, clandestien “gebankt” werd. Ook gisterenochtend waren een aantal “bakkers” met een supportersschare aan het gokken toen plots zes tot acht onbekenden, met bivakmutsen gemaskerde en met pistolen en mitraillette gewapende kerels het vertrek binnenstormden.

De “loerder” aan de voordeur van de drankgelegenheid, die naar vertrouwd patroon tijdens het kaartspel op de uitkijk staat, was korte tijd voordien overmeesterd en onder wapenbedreiging gegijzeld. De indringers eisten al het geld op de speeltafel. Totaal verrast ontstond paniek onder de aanwezigen en in het tumult ging een schot af. Overvallers zowel als de meeste stamgasten namen het zekere voor het onzekere en zetten het in alle richtingen op een lopen.

Iemand hoorde een der onbekenden in een vreemde taal een bevel schreeuwen. De overvallers snelden naar twee auto’s aan de overkant en verdwenen in de richting van Bevel. De rijkswacht zetten nog een speractie op, maar die bleef zonder resultaat. Het lijdt geen twijfel dat de onbekenden geld hoopten te vinden aan de speeltafels in "De Helpende Hand".

Het is bekend dat met “banken” verscheidene duizenden gemoeid zijn en dat de inleg per beurt zelfs tot 50.000 fr. gokgeld kan oplopen. De aanwezigheid van verscheidene honderduizenden, zelfs een miljoen, aan speelgelden is in dergelijke clandestiene speelholen niet uitzonderlijk.

Hoeveel geld er tijdens de overval in de gelegenheid te Itegem aanwezig was, is niet duidelijk maar uit de eerste vaststellingen zouden de overvallers zonder enige buit op de vlucht zijn geslagen.

Ter plaatse

Het parket van Mechelen stapte gisteren voormiddag aan de Bevelsteenweg te Itegem af. Heel wat van de aandacht ging naar achtergelaten bandensporen van de wagens waarmee de overvallers zich verplaatsten. Een van die auto’s, een Mercedes, zou zijn gestolen.

Spraakzaam in de milieus van de “bankers” toonde men zich echter niet, en dat verschijnsel dateert helemaal niet van gisteren. Dat bovendien "De Helpende Hand" regelmatig BOB- en rijkswachtcontrole op verboden kansspelen kreeg, deed een aantal getuigen de tanden vast openhouden. De uitbaters van "De Helpende Hand" werden nog niet lang geleden door de correctionele rechtbank veroordeeld wegens verboden kansspelen in hun drankgelegenheid.

De overvallers blijk wel goed vertrouwd geweest te zijn met de gebruiken in kringen van bankers. Dat wordt afgeleid uit het tijdstip van de overval, slechts een half uurtje voor het einde van het kaartspel.

Drama’s

Niet alleen in de streek van Heist-Op-Den-Berg zorgt het bankspel voor een aantal diepmenselijke drama’s die, gelukkig maar, niet steeds zo bloedig aflopen als gisteren het geval was.

Bij de overheidsdiensten zijn legio gevallen bekend van hoe gezinnen in de ellende geraken als één der partners aan het bankspel verslaafd is. Het regent trouwens klachten van families waar de schulden zich tot in de miljoenen opstapelden als gevolg van een fokbezetenheid.

Gisteren werd ook even gedacht aan een wraakactie van een of andere speler die zijn speelschulden niet kon betalen. Volgens de aanwijzingen van het onderzoek houdt de politie het echter bij een zuivere overval. Nu bank- en postovervallers het steeds moeilijker krijgen ingevolge het invoeren van steeds betere veiligheidssystemen, verleggen zij hun actieterrein naar oorden waar het geld blijkbaar zo maar voor het grijpen ligt. Het is toch een publiek geheim dat in goktenten als "De Helpende Hand" kapitalen van hand tot hand gaan en een confrontatie zoals gisteren in Itegem kan dan ook geen verwondering baren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Februari 1984

Verdachte in overval te Itegem

Het parket van Mechelen verspreidt een foto van de vermeende dader van de schietpartij, waarbij op 22 februari in café "De Helpende Hand", aan de Bevelsteenweg te Itegem, de 56-jarige Frans Horemans uit Heist-op-den-Berg het leven liet.

Omstreeks half vier stormden toen gewapenderhand acht onbekenden de drankgelegenheid binnen. De overvallers wisten klaarblijkelijk dat in "De Helpende Hand" voor grof geld gekaart werd tijdens het verboden bankspel.

Er werd door een van de overvallers geschoten en Horemans werd in de hartstreek geraakt door een projectiel uit een vuistwapen. De man overleed niet lang na de overval in het ziekenhuis te Lier. Het onderzoek in deze dodelijke schietpartij verloopt uiterts moeizaam. De gerechtelijke instanties hebben bovendien af te rekenen met de zwijgzaamheid in het bankersmilieu.

Eerder toevallig werd bij één van de getuigen van de schietpartij een vakantiefoto aangetroffen. De getuige beweert dat een van de personen op de foto de schutter is. Vanzelfsprekend werd die informatie grondig nagetrokken. Resultaat heeft dat niet opgeleverd, omdat de verdachte nog nooit op legale wijze in ons land zou verbleven hebben. Ook de naam van de eventuele verdachte kon nog niet worden achterhaald.

Met het verspreiden van de foto hopen de rechercheurs dat iemand zal komen opdagen, die hen meer wegwijs kan maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Februari 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube