21

Herr Flick wrote:

waarom zijn ze eigenlijk van die Saab afgestapt?

De GTI was iets vinniger en lichter, dus een bom in het trekken. En de GTI's waren heel makkelijk te stelen. Ze zeggen wel dat de Bende van Nijvel nauwelijks echt auto's stal, maar die GTI's die in Aalst gebruikt zijn werden nooit terug gevonden.

Ze leggen een dwaalspoor om na Aalst nog ene te stelen. Ik denk persoonlijk dat dit de hoofdreden is, dat hij makkelijk te stelen was en je kon er een bom van maken en ombouwen

Renne wrote:

De GTI was  iets vinniger en lichter, dus een bom in het trekken.

Klopt wat Renne zegt, de GTI was vinniger, dat is alvast een voordeel. Verder waren er veel meer GTI's voorhanden dan Saab 900 Turbo's, en bovendien waren ze niet zo moeilijk om te stelen. Daarbij komt dan vanzelfsprekend het voordeel dat een Volkswagen Golf veel meer in het straatbeeld voorkomt dan een Saab 900, wat weer de discretie ten goede komt.

23 (edited by Rockefeller 20-03-2010 19:53)

Ik zou de hypothese willen uitwerken dat de dieven van de Saab Pinta Farkas en Balou Becker waren. Enkele weken voor de diefstal waren Pinta Farkas (of Istvan Farkas, zijn officiële naam) en zijn vrouw Bébé of Bertha De Staerke (zus van Johny en Léon de Staerke), in de garage geweest en hadden ze grote interesse in de auto getoond. Dat was naar verluidt de normale tactiek van Pinta: eerst op verkenning met Bébe, voor het gevaarlijke werk op weg met Johny De Staerke, Balou Becker of de Hongaren Janus en Schneberger (Bouten, De Bende van Nijvel, p. 306). De diefstal van de Saab verraadt trouwens dat de daders de locatie op voorhand hebben bezocht.

Naar Balou Becker wijst onder meer concreet de blonde haar die nadien in de auto werd gevonden en zijn vermoedelijke aanwezigheid bij de overval in Temse enkele maanden later, waarbij de Saab Turbo gebruikt werd. Bij de diefstal van de Saab zelf op 7-8 juni 1983 vielen geen slachtoffers, behalve een herdershond, die met meer dan tien kogels afgemaakt werd door de killer van de Bende (Pinta?) met een .22. Léon De Staerke, schoonbroer van Pinta, zou gezegd hebben dat hij Pinta ervan verdacht de hond te hebben doodgeschoten (p. 59).

De buitengewone interesse van Pinta voor de Saab kort voor hij gestolen werd, lijkt me een interessante denkpiste om in hem de eigenaar van de .22 te zien, wat van hem de zogenoemde 'Killer' van de Bende in 1982-1983 zou maken. Bij de andere zaken waarbij de .22 gebruikt werd, zijn er ook linken naar hem. Bij de moord op taxichauffeur Angelou (12 januari 1983) werden sigaretten van het merk Gauloises aangetroffen. Dat was het lievelingsmerk van Pinta, die er dagelijks twee tot drie pakjes van rookte (p. 306). We mogen vermoeden dat een kettingroker als Pinta zich tijdens de vrij lange rit in de taxi van Angelou enkele sigaretten niet heeft kunnen ontzeggen, in de overtuiging dat men hem toch niet zou vinden. Enkele Gauloises werden later ook gevonden in een garagebox van Beijer in een renault 25. In elk geval werd Angelou met vier schoten van de .22 gedood. Niet weinig - net als bij de hond.

Interessant is dat de huisbewaarder van Beersel met zigeunerknopen zou zijn vastgebonden - Pinta was een Hongaarse zigeuner. De moord op de huisbewaarder werd misschien gepleegd door Pinta en Johny De Staerke samen (23 december 1982). Zeer interessant in dat verband: Johny en Pinta vermoordden blijkbaar vaker oudere mensen. Johny De Staerke ging eerst net gekleed bij ouderen langs om te zien waar hun geld lag en kwam nadien terug om hen te beroven. Wie niet meewerkte, werd gemarteld, bijvoorbeeld door kaarsen onder de voeten te laten branden. Opmerkelijk dus dat ook de oude huisbewaarder van Beersel gemarteld werd - hij was ontkleed en op zijn borstkas waren sigaretten uitgedoofd (welk merk?)). De buit van dergelijke overvallen werd bij de andere overvallen via de helersbranche verkocht. Pinta werd gearresteerd nadat hij in augustus 1988 een 93-jarige man thuis vermoordde. Zijn DNA verraadde hem (p. 318). Ook bij de moord op de huisbewaarder werden een zestal kogels gebruikt.

Bij de overval in Beersel werd ook een Burberry jas gestolen. Die werd een jaar later gevonden, net op de plaats waar Van Camp vermoord werd (7 oktober 1983). Bij die overval werd een vreemde taal gesproken en Manouche lijkt daarbij niet onwaarschijnlijk. Johny en Pinta spraken Manouche. Bij de overval in Temse werden een aantal daders formeel herkend (10 september 1983). Balou Becker werd aangeduid door Hector Riské, 73-jarige getuige (intussen overleden); de man zou twee weken voor de overval op verkenning gekomen zijn; op de avond zelf werd hij nogmaals door Riské herkend (website bende van nijvel). Bijkomend gegeven is dat Balou Becker blond zou zijn; er werden plukken blond haar op de site teruggevonden. Interessant nu is dat Becker Manouche spreekt, wat een verklaring kan zijn voor de vreemde taal die tijdens de overval gesproken werd (p. 306). Dan moet er echter nog minstens een andere Manouche geweest zijn. Aangezien ook bij deze overval met de .22 geschoten werd, lijkt het evident om aan Pinta te denken.

Ook bij de overval in Nijvel op de Colruyt (17 september 1983), waarbij o.m. het echtpaar Fourez-Dewit omkwam, werd met de .22 geschoten. De aanwijzingen zijn ook hier indirect: Johny De Staerke bekende zijn aanwezigheid in het begin van de jaren negentig, maar trok die bekentenis nadien weer in. Als hij er effectief bij was, zou hij zijn schoonbroer Pinta dan niet aangesproken hebben? Het feit dat de .22 een persoonlijk wapen van Pinta lijkt te zijn geweest, verklaart ook waarom het ding nooit is teruggevonden (bv. in één van de zakken in Ronquières).

Het is mogelijk dat een deel van de overvallen door de groep rond Johny De Staerke gepleegd werd (o.m. met Balou Becker en Pinta Farkas). Een ander deel werd gepleegd door Bouhouche, Beijer, Bultot en consoorten. Sommige pleegden ze samen. De vraag is altijd geweest in hoeverre de moord op de huisbewaarder in Beersel gepleegd werd door marginalen of om belangrijke documenten te pakken te krijgen. Hoewel het antwoord in het midden blijft, kan je ook aan een combinatie denken. Bv. Pinta en Johny De Staerke die voor een onbekende opdrachtgever iets moesten te weten komen of bezwarend materiaal gaan halen, maar tegelijk mochten houden wat ze eventueel stalen.

24

Ik vind de piste van Rockefeller zéér interessant, omdat ik het gevoel heb dat ze puzzelstukjes in elkaar laat vallen. En er zijn de bekentenissen van De Staerke.

25

"De enige bewaking bestond uit een Duitse herdershond. Het volstond deze af te maken."

De naam van deze hond was Ben. Hij was door Michel Jadot overgekocht van een rijkswachter. Volgens zijn baasje was het een uitzonderlijke hond. Hij werd waarschijnlijk het slachtoffer van zijn werk om het domein te bewaken. Michel Jadot: "Als je 's nachts mijn garage zou binnenkomen, werd je sowieso gebeten."

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

26

Kan verklaren waarom het beest zoveel kogels in zijn lijf kreeg. Ofwel omdat de hond aanviel, ofwel omdat hij veel lawaai maakte. Misschien verklaart het ook waarom de killer mankte, er was misschien een stuk uit zijn been gebeten. wink Waar werd die hond in het gebouw juist gevonden?

27

Renne wrote:

Schandalig,wie waren eigenlijk de beesten,een arm dier gewoon neerknallen. In mijn ogen is dit even erg als een kind (mens) dood schieten.

Zeker verschrikkelijk om een dier zo af te maken, maar zoiets moet toch ook enorm veel geluid/lawaai maken. Zou je toch denken dat er genoeg mensen iets moet hebben gezien en/of gehoord?

28 (edited by Reckie's Son 03-08-2010 22:48)

Het dier werd afgemaakt met .22LR, een kaliber dat op zich al niet zoveel lawaai maakt, bovendien was de Bende, zonder enige twijfel in het bezit van gedempte versies in dit kaliber, veel lawaai heeft het afmaken van de hond (op de pijnkreten van de hond na misschien) niet gemaakt in dit geval.

Het gedrag dat hier word vertoond is weer eens ziekelijk sadistisch in mijn opzicht, je mag een getrainde en geharde militair/huurling zijn, de meest zouden een waakhond uitschakelen zonder verpinken inderdaad, maar dan met een welgericht schot, 1 dodelijk treffer. Deze schutter lijkt bewust het dier te hebben doorzeeft, en van zijn lijden  genoten. Verachtelijk.

29

En dan die blaffende hond. De overvallers schrokken zich rot, anders hadden ze dat beest niet met zoveel kogels doorboord.

Nee hoor. De killer van de hond is dezelfde als VDE en Angelou en die van het echtpaar Fourez Dewit. Hij hield er gewoon van om veel kogels ergens in te jagen.