1

Topic: Houthalen: 17 December 1994

Samenvatting

  • Wat? Overval op een Cuva-warenhuis

  • Wanneer? Zaterdag 17 december 1994

  • Waar? Vredelaan 1 in Houthalen » Google Maps

  • Hoe? Drie overvallers stormden net voor sluitingstijd het warenhuis binnen. Ze losten verschillende schoten met een riot gun en verplichtten de kassiersters om de kassa's leeg te maken.

  • Buit: 600.000 fr.

  • Auto: een oude, in Aalst, (*) gestolen Volkswagen Golf

(*) Ik vermoed dat het hier gaat om het dorp Aalst, nabij Sint-Truiden, en niet over de Oost-Vlaamse stad Aalst.

Drie Limburgers ingerekend na gewapende overval op supermarkt

Drie met bivakmutsen gemaskerde overvallers beroofden zaterdag omstreeks 18u15 de supermarkt Cuva, Vredelaan 1 in het Limburgse Houthalen. Ze vuurden verscheidene schoten af met een riot-gun, maar dat was meer om indruk te maken dan om te raken. Niemand werd gewond. De daders maakten 600.000 fr., de inhoud van twee kasladen, buit. In de loop van de nacht zijn drie Limburgers opgepakt. Een van hen ging tot bekentenissen over.

Van de drie overvallers gingen er twee de zaak binnen. In de supermarkt vuurden ze drie schoten af: een naar een kantoortje, een tweede naar een raam aan de achterzijde en een derde in een gang, bedoeld om hun aftocht te dekken. Ook op de parking zouden er schoten gevallen zijn.

Op het ogenblik van de overval waren er nog twee kassa’s geopend. Het cliënteel verschanste zich achter de rekken. Een politieman die toevallig in de winkel aanwezig was, maande de klanten aan te gaan liggen. De kassiersters werden bedreigd terwijl de daders de kasladen leegplunderden.

Op de parking stond een oude Volkswagen Golf met draaiende motor klaar. De auto bleek gestolen in Aalst. Dezelfde wagen was enkele minuten voor overval op de supermarkt Cuva gezien door personeel van de voedingszaak Aldi, op enkele honderden meters daar vandaan. Die winkel was reeds dicht, toen de gangsters er hun opwachting maakten. De personeelsleden doofden het licht en verwittigden de politie.

Gewelddadig

In de vroege ochtend rekende de BOB van de Hasseltse rijkswacht de 24-jarige E.F. uit Tongeren, in. Ook zijn neef, de achttienjarige G.F. uit Alken, werd opgepakt, evenals de 28-jarige D.D.B uit Sint-Truiden. Het drietal, dat als gewelddadig bekend staat, moet binnenkort voor de rechtbank verschijnen voor bedreigingen met een wapen en de beschadiging van een woning.

E.F. gaf toe dat hij betrokken was bij de overval in Houthalen. De vlcuthwagen is teruggevonden op de Ziekerenweg in Sint-Truiden. Na de overval zouden de overvallers in deze stad op uitstap zijn gegaan. Bij huiszoekingen die zondag werden uitgevoerd, zijn de bivakmutsen, de riotguns en een belangrijk deel van de buit teruggevonden.

De drie Limburgers worden ook verdacht van andere overvallen die vorige week in de provincie zijn gepleegd. Gewapende dieven sloegen niet minder dan zeven keer toe, telkens rond sluitingstijd: in Kinrooi, in Vroenhoven-Riemst, in Meldert-Lummen, in Beverlo-Beringen, in Genk en twee keer in Houthalen. Vermoedelijk is de overval van Beverlo het werd van dezelfde bende.

Tenslotte vermoeden de speurders dat de drie op Sinterklaasdag in de vroege ochtend een gestolen wagen achterlieten op de spoorlijn Hasselt-Sint-Truiden in Melveren (Sint-Truiden). Een trein ramde de auto en het spoorverkeer bleef urenlang onmogelijk. De drie verdachten verschenen gisterenavond voor de Hasseltse onderzoeksrechter, die hen liet aanhouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1994

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Houthalen: 17 December 1994

Cuva-overvallers gevat

E.F. (24) uit Tongeren, G.F. (18) uit Alken en Truienaar D.D. (28). De Hasseltse BOB heeft de drie amper enkele uren na de overval ingerekend in Sint-Truiden. Het drietal werd namelijk al een tijdje in de gaten gehouden voor recent gepleegde overvallen in Limburg.

De Tongenaar en de man uit Alken werden opgepakt toen ze uit een café kwamen aan de Sluisberg in Sint-Truiden. De Truienaar werd thuis gearresteerd. De buit, ongeveer 600.000 frank, werd zo goed als volledig gerecupereerd: een deel hadden de drie nog op zak, de overige gelden werden bij de huiszoekingen aangetroffen. Ook de voor de overval gebruikte bivakmutsen en de riotguns zijn teruggevonden.

De overval op de Cuva in Houthalen werd zaterdag rond 18.15 uur gepleegd. Even voordien had het drietal een poging ondernomen om de Aldi te overvallen.

De Cuva in Houthalen draagt zondag nog altijd de sporen van de zeer brutale overval die zaterdagavond gepleegd werd. Voordat de deuren vanmorgen geopend werden, moesten de scherven van stukgeschoten glas van het kantoor nog worden opgeruimd. Twee politie-agenten van Houthalen kwamen zondag nog foto's nemen van de kogelinslagen in ramen en deuren.

Een reconstructie

Even na 18.00 uur stonden de drie daders voor een Aldi in de streek. De deuren waren net gesloten zodat de daders zonder buit moesten afdruipen. De uitbater belde niettemin de politie op. De agenten waren net bezig met de vaststellingen toen de overval op de Cuva plaatsvond. Twee gemaskerde mannen stormden met riotguns de supermarkt binnen. Ze namen niet de toegangsdeur tot de winkel maar wilden via de elektronische deuren naar binnen. Dat ging niet omdat deze deuren enkel langs de binnenkant van de zaak opengaan. Via de volgende deur raakten de drie dan toch binnen en stonden direct aan de kassa's.

"Ze stormden meteen naar kassa twee en drie. Die waren nog open," aldus een agent. "De twee mannen bedreigden de kassiersters en schreeuwden dat ze geld wilden. De vrouwen hebben onmiddellijk de lade genomen en het geld in de zakken die de overvallers bijhadden, laten vallen." Geschat wordt dat het om zo'n 600.000 frank gaat.

Op het ogenblik van de overval waren een politieman en een rijkswachter - in burger, ze waren aan het winkelen - aanwezig. Ze brachten meteen de aanwezige klanten buiten het gezichtsveld van de overvallers. Van aan de kassa heeft een van de overvallers - allicht om een veilige aftocht te verzekeren - een schot gelost dat het glas van het kantoor verbrijzelde. De kogel scheerde ijlings boven het hoofd van de aanwezige bediende die bij het binnenkomen van de daders op de vloer was gaan liggen. Een tweede schot drong door het glas van de elektronische deur. Een derde projectiel werd afgevuurd vanuit de gang van de supermarkt. Ook buiten werd nog een kogel afgevuurd in de richting van Blokker, die op dat moment al gesloten was. De kogel doorboorde de deur en drong binnen in het plafond.

De drie daders zijn dan gevlucht, vermoedelijk naar Sint-Truiden waar ze in een café een deel van de buit verbrasten. Tussen half een en kwart voor acht zondagmorgen werden ze alledrie, kort na elkaar, in de boeien geslagen. De in Leuven gestolen auto, de bivakmutsen, de riotguns en het geld werden bij de drie thuis aangetroffen en inbeslaggenomen. Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen voor welke andere recent gepleegde feiten de drie nog in aanmerking komen. Het onderzoek wordt gevoerd door de Hasseltse BOB.

Bron: Het Belang van Limburg | 19 December 1994

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube