1

Topic: Antwerpen: 20 Augustus 1986

Samenvatting

  • Wat? Een bomaanslag op het ACOD-gebouw in Antwerpen.

  • Waar? Ommeganckstraat in Antwerpen » Google Maps

  • Wie? Onbekend. De bomaanslag is nooit opgehelderd en werd nooit opgeëist.

Grote materiële schade maar geen gekwetsten

Donderdagnacht plaatsen onbekenden een springtuig voor de deur van het ACOD-gebouw in de Antwerpse Ommeganckstraat. Omstreeks 2u35 ontplofte de bom en richtte aanzienlijke materiële schade aan. In tegenstelling tot wat normaal het geval is kreeg de politie geen enkel telefoontje van de omwonenden. Verscheidene buurtbewoners beweerden immers helemaal niets gehoord te hebben.

Het springtuig was geplaatst links voor de ingang van het gebouw. Die bestaat uit een brede, meer dan 20 meter lange hall met op twee plaatsen glazen deuren. Rechts van de ingang is er een cafetaria dat verscheidene grote ramen telt. De ontploffing sloeg nagenoeg alle ramen op het gelijkvloers, eerste en tweede verdieping aan diggelen. Ook de inkomhal werd zwaar beschadigd.

Volgens de ontmijningsdienst van het leger zou er sprake kunnen zijn van 100 gram springlading, wat vrij weinig is. Nochtans zijn enkele honderden meters verder stukken van de bom teruggevonden, onder meer in de Antwerpse dierentuin.

Donderdag waren er in het bondsgebouw geen activiteiten bezig die enige aanleiding zouden kunnen vormen voor de actie. Het bondsgebouw was volgens de vakbondssecretarissen omstreeks 18u gesloten. Ook de cafetaria was dicht. De uitbaters zijn immers met vakantie. Indien de drankgelegenheid open was geweest had men misschien de bom niet geplaatst, zo klonk het in de Ommeganckstraat. Tijdens de vakantie is het vakbondscafé immers open tot in de vroege uurtjes.

De Antwerpse burgemeester Bob Cools en schepen Mangelschots zijn vrijdagmorgen op de plaats van het gebeuren geweest. Zij bezochten de getroffen gebouwen waar de ACOD-Antwerpen en de PMB (Provinciale Metaalbewerkersbond) gevestigd zijn. Van de daders is er geen spoor. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd nog niet opgeëist. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Augustus 1986

Conciërge Louis Oliviers: “Dat is iets serieus, maar het kan hier niet zijn”

De conciërge van het ACOD-gebouw Louis Oliviers werd door de explosie ook uit zijn slaap gewekt. Hij woont achteraan in het bondsgebouw op de vierde verdieping.

Rond 2u30 werd hij gewekt door een harde slag. “Ik zei nog tegen mijn echtgenote: dat is iets serieus maar het kan hier niet zijn.” De geschrokken conciërge hoorde immers het alarm niet.

De eerste en derde verdieping van de ACOD-zetel is uitgerust met een alarminstallatie. Dat alarm is blijkbaar niet in werking getreden. De benedenverdieping is niet voorzien van een beveiligingsinstallatie.

Niets vermoedend legde Louis Oliviers zich terug te ruste. Hij was nog maar net terug in zijn bed toen er beneden aangebeld werd. Het bleek de politie te zijn. Toen de conciërge beneden kwam, stelde hij vast dat de explosie zich wel degelijk in de vakbondsgebouwen voorgedaan had.

Conciërge Louis Oliviers sloot het bondsgebouw donderdagavond rond 18u af. Mogelijk waren er later op de avond, tot ongeveer 22u30 nog enkele vakbondsmensen in de kantoren aanwezig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Augustus 1986

Terreur: wie betaalt de brokken?

Aanslagen zoals die op het ACOD-gebouw in Antwerpen of die van de CCC en de Bende van Nijvel. Ze maken vaak persoonlijke slachtoffers en in elk geval scherven of brokken. Wie gaat dat betalen? De verzekering? Of worden mensen twee keer slachtoffer?

Voor wat zaakschade betreft kan in elk geval een beroep worden gedaan op de brandweerverzekering. In vrijwel alle actuele polissen wordt glasbreuk gedekt, ook als die het gevolg is van terreurdaden. Voor alle andere schade staat de tussenkomst niet helemaal vast. Toch is er een groeiend aantal maatschappijen dat in de brandpolis de waarborgen heeft uitgebreid tot aanslagen, onder andere in verband met stakingen, maar ook met terreur.

Voor wat persoonlijke ongevallen betreft, liggen de zaken erg eenvoudig, ten minste wanneer het slachtoffer een levensverwerking heeft afgesloten. De levensverzekering dekt immers overlijden ingevolge een terroristische aanslag. Zo is er tussenkomst geweest voor de brandweerman die in mei vorig jaar omkwam, toen door de CCC een aanslag werd gepleegd op het VBO-gebouw in Brussel. De verzekeringsmaatschappij toonde zich hier wel bijzonder loyaal, vermits zij uitbetaalde, hoewel er in feite alleen nog maar een voorstel was en nog geen contract.

De ongevallenverzekering betaalt eveneens zonder tegensputteren. Zo kregen de nabestaanden van het echtpaar, dat brutaal werd vermoord tijdens de aanval van de Bende van Nijvel op de Delhaize te Aalst, die in het contract voorziene waarborgen uitbetaald.

Ten slotte is daar nog de omniumverzekering voor personenauto’s. Als het echt om terrorisme gaat (zoals bij de CCC) is er géén uitkering, maar er wordt wel tussengekomen ingeval het gaat om individuele terreurdaden, zoals die, die door de Bende van Nijvel werden gepleegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Augustus 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube