1

Topic: Dievenbende Kortenberg

Samenvatting

  • Een dievenbende die actief was in de streek van Kortenberg, Zaventem, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Berg en Sint-Stevens-Woluwe.

  • Ze pleegden inbraken in voetbalkantines en caravans, diefstallen met geweld en een gewapende overval op een benzinestation.

  • Het ergste feit was een diefstal bij een 83-jarige vrouw. Ze hebben in totaal drie keer bij haar ingebroken.

  • De bende bestond uit ongeveer tien personen, waaronder twee politieagenten; Jos Heurckmans en Johan V.

  • De leider van de bende was de toen 30-jarige Maurice Meganck uit Zaventem. Hij was eveneens voorzitter van een motorclub.

Dievenbende uit streek van Kortenberg veroordeeld

De correctionele rechtbank te Brussel velde woensdag een vonnis ten overstaan van een tiental personen die in 1981 en 1982 in de streek van Kortenberg, Zaventem, Wezembeek-Oppem, Kraainem, Berg en Sint-Stevens-Woluwe betrokken waren bij een hele reeks diefstallen. Dit gebeurde meestal in voetbalkantines en caravans maar sommige leden van de bende waren ook betrokken bij diefstallen met geweld en een gewapende overval op een benzinepompstation. De meeste betichten waren lid van de Kortenbergse motorclub, die in een café samenkwam.

De ergste feiten deden zich voor ten nadele van de 82-jarige Jeanette De Schouwer uit Wezembeek-Oppem. Bij deze vrouw werd tot driemaal toe binnengebroken. Een eerste maal werd er 1,537 miljoen [frank] geroofd, bij een tweede diefstal werd de bejaarde op haar bed vastgebonden en van ruim 3 miljoen [frank] aan kasbons, aandelen en juwelen bestolen. En bij een derde inbraak werd allerlei zilverwerk bij het slachtoffer weggehaald.

In verband met deze feiten was vooral de 35-jarige politieagent Jos Heurckmans uit Korgenberg, erg bedrijvig. Hij trad nl. op als tipgever voor de overige bendeleden.

Heurckmans, die wegens deze feiten reeds 6 maanden in de gevangenis zat opgesloten werd tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld met een uitstel voor hetzelfde gedeelte dat hij nog niet uitzat. Het hoofd van de bende en tevens voorzitter van de motorclub, de 30-jarige Maurice Meganck uit Zaventem, kreeg van zijn kant vier jaren cel. De moeder van een minderjarig bendelid, de genaamde Jacqueline T., die 300.000 fr. van het buitgemaakte geld heelde, werd tot 1 jaar cel, gedeeltelijk met uitstel, en 6.000 fr. boete veroordeeld.

De 26-jarige politieagent Johan V. uit Beersel bekwam een vrijspraak op grond van twijfel. De overige bendeleden werden veroordeeld van 1 tot 3 jaren cel, telkens met uitstel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube