1

Topic: Anderlecht: 11 December 1986

Samenvatting

  • Wat? Een overval op de Fami-bank. Na de overval gijzelde de gangster een gehandicapte vrouw en schoot hij haar vriend twee kogels in de borst.

  • Wanneer? Donderdag 11 december 1986

  • Waar? Wayezstraat 120 te Anderlecht » Google Maps

  • Wie? Paul Masfranck, een agent van de Brusselse politie.

  • Wapen? Een Smith & Wesson 357 Magnun, het dienstwapen van de agent.

  • Status? Opgelost, de gangster werd na de overval gearresteerd in 1988 veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf.

Famibank te druk bezocht door gangsters

Het zijn niet bepaald de beste dagen uit de geschiedenis van de Famibank. Donderdagavond pleegde een Brusselse politieman een spectaculaire overval op de Famibank aan de Wayezstraat te Anderlecht. Bij zijn vlucht ontplofte zijn buit en kleurde een rode vloeistof zijn kleren, zodat hij zich verplicht zag een huis binnen te lopen en een vrouw in gijzeling te nemen.

(…) Het rommelt bij de Brusselse politie. Na de tragische schietpartij tussen een politieman en van Ukkel en een van Jette, die er het leven bij inschoot, kwam de hoofdstedelijke politie alweer negatief in het nieuws. Een lid van de hondenbrigade van de Brusselse politie pleegde zowaar een stoutmoedige overval op de Famibank te Anderlecht. Maar tussen de buit zat een valstrik. Een bankbriefjesbundel ontplofte en een rode vloeistof bevuilde jas en buit.

In het nauw gedreven vluchtte de politieman een huis in de buurt binnen. Hij gijzelde een gehandicapte vrouw. Via de telefoon probeerde hij de politie de verkeerde richting uit te sturen. Dat lukte hem niet. Dan kwam hij oog in oog te staan met de vriend van de gegijzelde vrouw. Hij schoot hem twee kogels in de borst. Uiteindelijk kon de drieste agent door een collega uit Anderlecht worden overmeesterd. Later bekende de overvaller nog een hold-up op een An-Hyp-kantoor.  (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 December 1986

Brusselse politieman pleegt een bankoverval te Anderlecht

De 33-jarige Paul Masfranck, lid van de hondenbrigade van de Brusselse politie, heeft donderdagavond in Anderlecht een bankoverval gepleegd. In het nauw gedreven, gijzelde hij daarna een vrouw en joeg haar vriend twee kogels uit zijn dienstwapen in de borst. De politieman-gangster kon uiteindelijk toch overmeesterd worden. Zijn slachtoffer onderging inmiddels al een heelkundige bewerking en is buiten levensgevaar.

Het was precies 16u23 toen Paul Masfranck, geboren te Edingen en al 7 jaar lid van de hondenbrigade bij de Brusselse politie, het agentschap binnenstapte van de Famibank, Wayezstraat 120 te Anderlecht. Hij bedreigde de 3 aanwezigen met zijn dienstwapen, een Smith & Wesson 357 Magnun en liet zich het geld overhandigen uit twee kassa’s. In totaal werd hem 168.060 fr. overhandigd, een buit die hij in een plastiek zak stopte alvorens weg te vluchten.

Gemerkt

De overvaller, die heel de tijd door een videocamera was geregistreerd, wist niet dat er bij de buit een valstrikbundel zat, ogenschijnlijk een bundel bankbriefjes, maar in feite een gecamoufleerd mechanisme dat na korte tijd ontploft en een rode inkt verspreidt. Nog voor hij zijn auto had bereikt, die geparkeerd stond aan de V. Rauterstraat, ontplofte de bundel in de plastiek zak. Die scheurde daardoor open en een deel van de rode inkt bevuilde ook de jas van de gangsters. Verrast gooide hij niet alleen zijn helemaal roodgekleurde buit weg, maar ook de jas met de inktvlek. Precies op dat moment hoorde hij een politiewagen aankomen. Omdat voort vluchten hem onmogelijk scheen, drong de man dan binnen in een huis waar hij vlak voor stond, het nr. 14 aan de Rauterstraat.

Gijzeling

In minder dan geen tijd stonden niet alleen heel wat nieuwsgierigen, maar ook de politie bij het rode geld en de jas. Binnen in het huis was Masfranck bij de daar wonende Simone D. (59) beland, een gehandicapte vrouw die hij met zijn wapen bedreigde. Via de telefoon gaf hij vanuit het huis anoniem twee valse berichten door aan de politie: de gangster zou met een Simca weggevlucht zijn in de richting van Halle of zou elders gezien zijn, ver uit de buurt van de overval. Zijn opzet om daardoor de politie weg te lokken, lukte niet. Er bleef politie bij de besmeurde jas op de stoep.

Uiteindelijk wou Masfranck zich toch een uitweg forceren door de gegijzelde vrouw voor zich uit te sturen. In de gang op de benedenverdieping stootte hij dan op de vriend van de vrouw, de Zwitser Heinz H. (40), die op de agent vuurde met een 6.35mm-pistool. Een kogel trof de gangster in het been, maar die vuurde onmiddellijk terug met zijn zwaar dienstwapen en trof H. tweemaal in de borst.

Bekentenis

Voor de politiemannen op de stop was het dan wel duidelijk dat de bankovervaller zich in het huis bevond. Op gevaar van zijn leven is dan een lid van het politiekorps van Anderlecht, agent De Boeck, op zijn beurt in het huis binnengedrongen en heeft er Masfranck overmeesterd.

H. kon snel voor verzorging naar het Erasmus-ziekenhuis gebracht worden. Daar onderging hij in de loop van de avond een heelkundige bewerking en bleek zijn leven niet meer in gevaar te zijn.

De politieman-gangster werd nog dezelfde avond op de rooster gelegd. Hij bekende tijdens zijn ondervraging dat hij donderdag niet aan zijn proefstuk was: op 14 augustus heeft hij ook al aan de Hoogstraat in Brussel een Anhyp-kantoor overvallen, in zijn buurt: Paul Masfranck woont aan de Sint-Gisleinstraat in de Marollen. In augustus had hij 139.000 fr. buit gemaakt. Tijdens het onderzoek donderdagavond nog, stootte men op een eigenaardig detail: toen de buit nageteld werd, die de gangster weggegooid had, ontbrak er 46.000 fr. van het totaal van 168.000 fr. dat door de bestolen bank was opgegeven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 December 1986

Brusselse politieman-overvaller ontslagen

De agent-brigadier van de Brusselse politie, Paul Masfranck, die op 11 december 1986 een bank overviel in de Wayezstraat te Anderlecht, werd door de Brusselse gemeenteraad uit zijn functie gezet. Tijdens die bankoverval gijzelde hij een vrouw en verwondde haar vriend.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Maart 1987

Negen jaar voor boef-agent

De correctionele rechtbank te Brussel veroordeelde donderdag de 31-jarige Paul Masfranck, gewezen agent bij de Brusselse stadspolitie, tot negen jaar gevangenisstraf. Masfranck werd schuldig bevonden aan vier overvallen, waarvan een met een gijzeling, en voor slagen en verwondingen. Een deel van de straf is voorwaardelijk zodat hij slechts vier jaar moet uitzitten.

Tijdens de avond van 11 december 1986 pleegde Masfranck een overval die hem fataal werd. Hij had toen 168.000 fr. buitgemaakt in de Fami-bank, Wayezstraat te Anderlecht. Toen hij met het geld op straat liep, “ontploften” verscheidene bankbriefjes met het gevolg dat het buitgemaakte geld en ook de kleren van de agent met rode inkt werden besmeurd.

Uit vrees te worden aangehouden ging Masfranck toen aanbellen bij een koppel aan de Rautersstraat te Anderlecht. Hij beweerde politieagent te zijn en geraakte binnen. De plaatselijke politie kon intussen echter achterhalen waar hij ongeveer te vinden was.

Toen de agenten ter plaatse kwamen, probeerde Masfranck te ontsnappen door de vrouw des huizes, de 59-jarige Simonne D. als schild te gebruiken en ze te gijzelen. Toen hij met haar de trap afging, schoot haar vriend, de Zwitser Heinz H., hem echter een kogel in het been.

Masfranck schoot toen de Zwitser twee kogels in de romp. Op de stoep van het huis werd hij echter door de politie van Anderlecht overmeesterd.

Achteraf bekende hij nog een andere overval te hebben gepleegd, nl. In augustus 1986 te Brussel, die hem 139.000 fr. opbracht. Nog later legde hij bekentenissen af betreffende twee andere hold-ups, waaraan hij ook had deelgenomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Januari 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Anderlecht: 11 December 1986

Ik vind persoonlijk dat de correctionele rechtbank veel te mild is geweest in haar veroordeling van deze misdadiger.