1

Topic: Oud-Heverlee: 5 Oktober 1984

Samenvatting:

  • 5 oktober 1984

  • Waversebaan te Oud-Heverlee » Google Maps

  • Daders: Drie

  • Wagens: Een witte en een zwarte VW Golf.

  • Buit: 850.000 frank en 44 kasbons ter waarde van 2,7 miljoen frank.

  • Wapens: Machinepistolen

  • Status: Opgelost. De zaak werd in juli 1987 behandeld door de correctionele rechtbank van Leuven.

Boeven rijden postauto klem

Precies een week geleden na de stoutmoedige inbraak in juwelierszaak Mertens te Kessel-Lo, sloegen vermoedelijk Brusselse gangsters vrijdagmorgen opnieuw in het Leuvense arrondisement toe. Gisteren vormde een postwagen het doelwit. De overval te Oud-Heverlee leverde de boeven 1,7 miljoen fr. op.

Vrijdagmorgen omstreeks 5u waren Jos Lockkamper uit Tienen en Etienne Govaerts uit Kessel-Lo met hun postwagen vanuit Leuven X vertrokken. Ze hadden juist het postkantoor van Heverlee bevoorraad, toen ze omstreeks 5u15 ter hoogte van het Zoet Water door twee auto’s klemgereden werden. Onmiddellijk sprongen uit de eerste wagen twee gemaskerde en met mitrailleurs gewapende kerels terwijl twee boeven in de andere auto toekeken. Ze trokken de deuren van de bestelwagen open en verplichtten de twee postbedienden uit te stappen. Blijkbaar ging het volgens de overvallers niet snel genoeg, want Jos Lockkamper en Etienne Govaerts kregen klappen op het hoofd en in de rug.

De twee kerels vatten post in de bestelwagen en gingen er vandoor, gevolgd door hun twee andere kornuiten. De rijkswacht werd door een buurtbewoner verwittigd en onmiddellijk startte in samenwerking met de BOB van Leuven een onderzoek. Dat leverde al na enige tijd resultaat op. De postwagen werd op de grens van Leefdaal met Neerijse langs een veldweg aangetroffen. Dat was op zowat 10 km van de plaats van de overval.

De postzakken - bestemd voor de kantoren van Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert - waren doorzocht en de boeven wisten beslag te leggen op 1,7 miljoen fr. Naar verluidt vervoerde de bestelwagen nagenoeg 3 miljoen.

Het onderzoek wees ook uit dat de overvallers zich met gestolen auto’s verplaatsten. Het ging om twee Volkswagens Golf, die voordien te Leuven gestolen waren. Eén voertuig lieten de bandieten op de plaats van de overval achter. Het andere, dat ten nadele van een student uit Hasselt ontvreemd bleek te zijn, werd aan de afrit van de E5-autoweg te Kraainem teruggevonden. Dat doet vermoeden dat de gangsters uit het Brusselse afkomstig waren.

Jos Lockkamper en Etienne Govaerts prezen zichzelf gelukkig dat ze met enkele builen en met de schrik uit het avontuur kwamen. Toch had Etienne Govaerts het moeilijk om het hele gebeuren te verwerken. “Dat ik dit op enkele maanden van mijn pensioen moet meemaken!” jammerde hij.

De postbodes van Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert zijn het er alvast over eens dat ze door het noodlot achtervolgd worden. In minder dan een jaar tijd werden ze immers 5 keer het slachtoffer van overvallers. Postmeester Van Orsmael vertelt: “Op 9 november van vorig jaar pleegden twee kerels een overval op het postkantoor van Sint-Joris-Weert. Ze gingen er met twee miljoen van door. Op 15 februari werd het kantoor opnieuw overvallen. Drie kerels roofden toen nagenoeg 1 miljoen. Deze hold-up liep bijna fataal af toen een getuige, die de rijkswacht verwittigde, door een gangster beschoten werd.” (*)

“Op 24 mei was het postkantoor van Ottenburg het doelwit van een overvaller, die er met een magere buit van 20.000 fr. van door ging. De kerel werd later door de overvallen postbode in een herberg herkend. Op 3 augustus werd postbode André Fagot voor het station van Oud-Heverlee door een onbekende met een ijzeren staaf bedreigd. Hem werd toen een postzak met uitsluitend briefwisseling afhandig gemaakt. U begrijpt dat met al deze overvallen onder onze postbodes een angstpsychose heerst.”

Volgens de rijkswacht en de politie is het niet bevreemdend dat de Brusselse onderwereld zijn actieterrein buiten de Brusselse agglomeratie verlegt. Door de E5-autoweg zijn Leuven en de omliggende gemeenten in minder dan geen tijd te bereiken. Bovendien kunnen de boeven via de belangrijke wegen zoals de A2- en E5-autoweg gemakkelijk ontkomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Oktober 1984

(*) Zie de Bende van Leuven voor meer informatie over deze overvallen op postkantoren » Forum

Overvallers postauto op het matje

De rijkswacht toverde woensdag het Leuvense gerechtshof aan het Smoldersplein om tot een zwaar bewaakte burcht. Aanleiding daartoe was het feit dat de rechtbank de overval op de postauto moest behandelen, die in het najaar van ’84 werd gepleegd.

Uiteindelijk diende de behandeling van de zaak uitgesteld, omdat één van de betichten niet wenste dat de zaak behandeld werd zonder de aanwezigheid van zijn advocaat. Ook wenste hij niet dat de andere betichten werden ondervraagd zonder dat zijn advocaat er bij was.

Rechter Vanderwegen heeft na heel wat overleg met de advocaten beslist volgende week een extra-zitting te beleggen om de zaak te behandelen. De wetsdienaars lieten niets aan het toeval over. Aan de ingang van de correctionele zittingszaal werd een metaaldetector geïnstalleerd. De wetsdienaars fouilleerden ook een aantal personen die de zittingszaal binnen gingen. In de gangen van het gerechtshof patrouilleerde een rijkswachter met een heuse Bouvier.

De overval werd bijna twee jaar na de feiten opgelost door de BOB van Leuven. De hold-up leverde 850.000 frank op, alsook 44 kasbons ter waarde van 2,7 miljoen frank. Vier van de tien betichten verschenen aangehouden ter zitting. Benevens de drie overvallers, moesten de tipgever en de zes helers op het betichtenbankje plaats nemen.

De hold-up dateert van 5 oktober 1984. Jos Lockamper uit Tienen, vergezeld van Etienne Govaerts uit Kessel-Lo, waren ’s morgens vroeg met een postwagen van het sorteercentrum “Leuven X” op weg naar Sint-Joris-Weert.

Zover geraakten de postmannen evenwel niet, want ter hoogte van de “Zoete Waters” aan de Waversebaan te Oud-Heverlee werden zij klem gereden door twee voertuigen. Bestuurder Lockamper en zijn bijrijder werden door de overvallers, die voorzien waren van machinepistolen, verplicht uit te stappen. Zij moesten in het gras naast de rijbaan gaan liggen.

Zodra de postmannen op de grond lagen, verdwenen de daders met de postauto en met een witte VW Golf waarmee zij de postauto hadden klem gereden. De zwarte Golf waarmee de overvallers eveneens naar Oud-Heverlee waren gekomen, lieten zij ter plaatse achter. De auto’s die de overvallers gebruikten werden gestolen te Leuven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Juli 1987

Flinke straf voor overvallers van postauto

Rechter Vanderweghen van de correctionele rechtbank te Leuven heeft dinsdagnamiddag fikse straffen uitgesproken tegen het trio dat in het najaar van 1984 een postwagen overviel te Oud-Heverlee.

Ook de man die de tip voor de overval gaf en enkele helers kregen een gepeperde rekening. Net als vorige week toen de behandeling van de zaak diende uitgesteld, was ook nu weer het Leuvense gerechtshof een zwaar bewaakte burcht.

De overval werd bijna twee jaar na de feiten opgelost. Sommige betichten zitten al tien maanden in voorarrest. De hold-up leverde 850.000 frank op, alsook 44 kasbons ter waarde van 2,7 miljoen frank. Vier betichten verschenen aangehouden ter zitting. De behandeling van de zaak nam mer dan vijf uur in beslag.

De hold-up dateert van 5 oktober 1984. Jos Lockamper uit Tienen, vergezeld van Etienne Govaerts uit Kessel-Lo (Leuven), waren ’s morgens vroeg met een postwagen van het postsorteercentrum “Leuven X” op weg naar Sint-Joris-Weert. Zover geraakten de postmannen niet want ter hoogte van de “Zoete Waters” aan de Waversebaan te Oud-Heverlee werden zij klem gereden door twee voertuigen.

Bestuurder Lockamper en zijn bijrijder werden door de overvallers verplicht uit te stappen. Zij moesten in het gras naast de rijbaan gaan liggen.

Zodra de postmannen op de grond, verdwenen de daders met de postauto en de witte VW Golf waarmee zij de postauto hadden klem gereden. De zwarte Golf, waarmee de overvallers eveneens naar Oud-Heverlee waren gekomen, lieten zij achter. Beide auto’s waren gestolen te Leuven.

Een week voor de overval waren de overvallers op verkenning getrokken. Zij kozen een plaats uit waar geen huizen staan. De postmannen werden hardhandig aangepakt maar hielden er gelukkig geen blijvende werkongeschiktheid aan over. Eerste substituut Carmen verweet de overvallers tijdens zijn rekwisitoor boven hun stand te willen leven.

Pascal Korbeel uit Tervuren kreeg vier jaar celstraf en een boete van vijftienduizend frank. De andere overvallers - Ghislain Humbeeck uit Oudergem en Rudi Mincke uit Dilbeek - werden elk met drie jaar celstraf bedacht, waarvan twee jaar effectief. Guillaume B. uit Leuven, die de tip voor de overval had gegeven, kwam er met zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van vijftienduizend frank van af.

Van de zes helers werden er twee vrijgesproken. Twee helers werden met één jaar celstraf bedacht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Juli 19877

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube