1

Topic: Yves Ciroldi

Yves Ciroldi is een Franse crimineel. Hij werd beschuldig van een hele reeks inbraken in Frankrijk, vooral in de Parijse regio, en in de streek van Menen. Het was vooral door de invloed van een aantal van zijn dertien broers en zijn vader dat hij in de criminaliteit terecht kwam. In juni 1985 pleegde hij in Lauwe, nabij Menen, een inbraak in een huis. De bewoner van het huis werd door Ciroldi vastgebonden met een zogenaamde "verhuizersknoop". Door deze knoop wurgt het slachtoffer zichzelf met iedere beweging.

Meer informatie over deze moord vind je hier » Forum

In juli 1985 werd hij voor die moord opgepakt en in maart 1988 werd hij voor het assisenhof van Henegouwen veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Ciroldi had echter geen behoefte om die straf uit te zitten want in juni 1993 ontsnapte hij uit de gevangenis van Lantin. Dit gebeurde toen hij zonder enige bewaking het huis van een cipier aan het schilderen was.

Voordat hij in Lantin terecht kwam, was hij opgesloten in de gevangenis van Mons. Hij werd echter overgeplaatst omdat hij zich schuldig maakte aan wapentrafiek.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/yves_c10.jpg

Franse gedetineerde kon zo Lantin buitenstappen

Het parket van Luik heeft maandag een informatief onderzoek geopend naar de ontsnapping van de Fransman Yves Ciroldi (39) uit de gevangenis van Lantin. De man kon zondag ontkomen en is nog spoorloos. Het wordt niet uitgesloten geacht dat hij naar Frankrijk vluchtte. Dan kan hij niet worden uitgeleverd.

Het onderzoek betekent dat de directie en sommige personeelsleden van de strafinrichting de komende dagen zullen worden verhoord. Zondagavond kwam aan het licht dat Ciroldi ongehinderd kon wegwandelen. Zonder enige bewaking ging hij namelijk schilderen in de woning van een cipier, niet ver van de gevangenis. Zondagnamiddag keerde hij niet terug naar zijn cel, waarop alarm werd geslagen. De gevangenbewaarders van Lantin vonden enkel nog zijn plunje.

In april had een gevangeniscommissie nochtans geadviseerd dat Ciroldi, die in 1987 werd veroordeeld tot levenslange dwangarbeid wegend doodslag, gevaarlijk was en dat hem geen enkele gunst mocht worden verleend. Toch voerde hij buiten de gevangenis klussen uit. Hij werkte zelfs enige tijd op de schietstand van Flémalle.

De Fransman verscheen destijds voor het assisenhof van Bergen en zat daar ook enige tijd in de gevangenis. Hij werd echter naar Lantin overgebracht omdat hij zich schuldig maakte aan wapentrafiek.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juni 1993

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Yves Ciroldi

Strenge straffen voor grensbanditisme

De Kortrijkse correctionele rechtbank veroordeelde vrijdag de 23-jarige Menenaar Guy Plouvain en zijn voortvluchtige spitsbroeder Larby Girousse tot vier jaar effectieve gevangenisstraf. Op 12 december 1985 overvielen ze de gerant van het Tiercékantoor in Menen en maakten ongeveer 200.000 fr. buit.

“Dit is een zeer strenge bestraffing, die ten goede komt aan de bescherming van de bevolking in het grensgebied Menen”, zo stelde rechter Deceunick in zijn vonnis.

In de Kortrijkse gerechtelijke kringen is Guy Plouvier alvast geen onbekende, vermits hij op dinsdag 17 december 1985 door de Kortrijkse strafrechtbank werd veroordeeld tot drie jaar effectief wegens zijn actieve betrokkenheid in een handtasdiefstal. In de gevangenis kwam hij in contact met Yves Ciroldi.

Omdat Ciroldi naar de gevangenis van Doornik wou verhuizen - hij is de Nederlandse taal niet machtig - gooide hij het op een akkoordje met de gerechtelijke diensten, zo in de zin van: “Zorg dat ik in Doornik terecht kom, en dan lever ik u belangrijk nieuws …”

Dat Guy Plouvain verondersteld was contacten te onderhouden met de beruchte Bende van Halluin, noemde zijn raadsman, meester Marc Decramer, schromelijk overdreven. Nog volgens meester Decramer had Guy Plouvain aan de rijkswacht bekentenissen omdat hij in een depressieve toestand verkeerde. Zijn vrouw had namelijk een echtscheidingsprocedure ingespannen en zijn ouders weigerden nog elke vorm van verder contact.

De verklaring van een getuige beschouwde pleiter als niet formeel. “Mijn cliënt mankt wegens een eerder opgelopen ernstig verkeersongeval. Hoe zou hij dan zo vliegensvlug kunnen gehandeld hebben?”, stelde meester Decramer, die drukte op de vele vraagtekens in dit dossier en vroeg de vrijspraak op de grond van twijfel.

Een aanhoudingsmandaat tegen zijn spitsbroeder, de 19-jarige Larby Girousse uit het Noordfranse Ronq, is inmiddels in de maak. Tot slot moet het tweetal aan de NV Tiercé elk 160.000 fr. terugbetalen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Maart 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube