1

Topic: Dominique Delespesse

Samenvatting:

Dominique Delespesse, geboren in 1964, pleegde in augustus 1984 een inbraak in Roeulx, nabij La Louvière. Daarbij werd een 70-jarige man vermoord met twee schoten in het hoofd. In 1986 werd hij hiervoor veroordeeld tot de doodstraf. Zijn medeplichtige, Jean Danhier, kreeg eveneens de doodstraf.

Twaalf jaar later verschijnt hij terug voor het hof van assisen. Hij wordt op 15 april 1999 tot 30 jaar veroordeeld voor de moord op de 21-jarige Ludovic Serroyen. Deze jongeman werd op 17 maart van datzelfde jaar vermoord door Delespesse. Drie weken voor de moord was hij voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Hij kwam vervroegd vrij omdat hij en zijn vriendin, een advocate, de geboorte van een kind hadden verzonnen.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/domini10.jpg

Inbrekers waren ook moordenaars

Donderdag heeft de politie van Roeulx tijdens een wagencontrole twee personen aangehouden die reeds geruime tijd werden gezocht wegens allerlei misdrijven, voornamelijk diefstallen, en van wie nu ook kwam vast te staan dat zij betrokken waren bij een moord.

Het betreft de 20-jarige Dominique Delespesse uit de Rue des Baux in Walcourt en de bijna 20-jarige Jean Danhier uit de Rue Wantier in Boussu-Bois. Beide misdadigers waren tewerkgesteld bij een landbouwer te Walcourt. Toen het duo aan de tand werd gevoeld, kwam de politie te weten dat zij betrokken waren bij een diefstal in de woning van een 84-jarige te Roeulx. Zij zegden echter niets te maken te hebben met het overlijden van de betrokkene.

Op 13 augustus jl. werd de 84-jarige Armand Taton die sinds de dood van zijn echtgenote alleen was achtergebleven in zijn woning, Square Mabille te Roeulx, bevragen. Behalve de vaststelling dat een ruit in de woning werd verbrijzeld waardoor het vermoeden was gerezen dat de woning door inbrekers werd gezocht, werd toch zonder veel moeilijkheden de toestemming tot de begrafenis van Taton bekomen. Niets wees er op dat de ouderling aan de gevolgen van een fysiek misdrijf zou zijn overleden. Op het lijk werden geen sporen van geweldpleging aangetroffen.

Omdat het duo echter ook over de dood van Taton sprak en daarover zeer tegenstrijdige verhalen bracht, werd de ondervraging hierop sterk toegespitst. Delespesse en Jean Danhier werden door onderzoeksrechter Biquet aangehouden wegens inbraak, geweldpleging en vrijwillige doodslag met het inzicht te doden. Zij zullen voor het Hof van Assisen moeten verantwoorden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 September 1984

Tweemaal doodstraf

Woensdag heeft het Assisenhof van Henegouwen met een streng verdict en een even strenge straf het proces afgesloten tegen Dominique Delespesse en Jean Danhier die terecht stonden wegens roofmoord op een zeventigjarige man.

De beide jongemannen werden schuldig bevonden aan alle ten laste gelegde feiten en werden veroordeeld tot de doodstraf. De poging van de verdedigers van de beklaagden om de schuld van hun cliënten af te zwakken door te wijzen op hun “moeilijke jeugd” en op de ontoereikendheid van het opvoedingssysteem in de jeugdtehuizen, is dus tevergeefs geweest.

Openbaar aanklager Monique Deloos had benadrukt dat het tweetal alle kansen had verbrod die de maatschappij en heel wat mensen “met een groot hart” hen hadden geboden. Zij vestigde ook de aandacht van de jury op de wreedaardige manier waarmee beklaagden hun slachtoffer om het leven brachten.

Delespesse en Jean Danhier hoorden de bekendmaking van het vonnis onverstoord aan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 December 1986

Terdoodveroordeelde kwam vrij dankzij verzonnen kind

Een terdoodveroordeelde heeft het justitiële apparaat misleid met een list: hij beweerde dat zijn vriendin hun dochtertje ter wereld bracht. Daardoor kwam hij voorwaardelijk vrij. De vriendin bekende vrijdag dat alles gelogen was.

Dominique Delespesse, in ’86 ter dood veroordeeld wegens roofmoord, kwam op 24 februari voor de tweede maal voorwaardelijk vrij omdat hij een vriendin en een kind had.

Delespesse wordt momenteel verdacht van moord op een 21-jarige frituuruitbater in het Luikse dorpje Falais bij Hoei, nauwelijks drie weken na zijn vrijlating. De brutale roofmoord op de jonge Ludovic Serroyen, afgemaakt met één kogel in het hoofd, vertoont veel gelijkenissen met de moord in ’84 op een 80-jarige Bergenaar. Delespesse ontkent nog steeds elke betrokkenheid, maar droeg Serroyens horloge op het moment van zijn arrestatie.

Die flater staat in schril contrast met de uitgekooktheid waarmee Delespesse en zijn vriendin hun dochtertje verzonnen: hij vroeg tot tweemaal toe verlof om haar naar de gynaecoloog te begeleiden en ontving na de ‘geboorte’ babyfoto’s. Die blijken nu afkomstig van de vriendin van Delespesses ‘schoonbroer’. Justitieminister reageert onthutst, maar ontkent dat er fouten zijn gemaakt.

“Marie-Françoise Ferret heeft haar geloofwaardigheid als advocate misbruikt om met haar verzonnen baby reclasseringsambtenaren om de tuin te leiden”, aldus een duidelijk aangeslagen justitieminister Tony Van Parys. Het ongelofelijke verhaalvan de juriste die een baby verzon om haar meermaals veroordeelde vriend bij te krijgen, moet volgens hem minstens leiden tot een “nauwkeurigere opvolging” van voorwaardelijke invrijheidstelling. Voor de schoonfamilie van Ludovic Serroyen (21), slachtoffer van de brutale roofmoord waarvan Dominique Delespesse wordt verdacht, is dat te weinig en te laat.

Ludovic Serroyen kwam brutaal aan zijn einde op 17 maart jl. Zijn lichaam werd levenloos teruggevonden in een verlaten kapelletje op enkele kilometers van de frituur. Het onderzoek belandde snel bij Delespesse. De auto van zijn vriendin blokkeerde de oprit van de buren van de frituur. Toen hij aangehouden werd, droeg Delespesse het horloge van het slachtoffer. Bovendien was hij in het bezig van de sleutelhanger van Serroyen. Maar Delespesse heeft zijn onschuld altijd staande gehouden.

Marie-François Ferret besliste vrijdag dat zij genoeg heeft gelogen. De vriendin van Delespesse vertelde uitgebreid hoe ‘dochtertje Gabrielle’ tot de vrijlating van haar vriend leidde. Delespesse vroeg in de gevangenis tot twee keer toe uitgangspermissie om Ferret te mogen vergezellen naar een Luikse gynaecoloog. Bovendien stelde een sociaal assistent met eigen ogen vast dat Ferret “hoogzwanger” was. Na de zogezegde geboorte zag de assistent de foto’s van een baby op het bureau van de advocate. Dat blijkt nu het kind te zijn van haar broers vriendin. Marie-Françoise Ferret werd vrijgelaten zonder in beschuldiging te worden gesteld. Of zij wordt vervolgd voor misbruik van vertrouwen en oplichting, moeten de gerechtelijke autoriteiten uitmaken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 April 1999

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Dominique Delespesse

Ben wrote:

Twaalf jaar later verschijnt hij terug voor het hof van assisen. Hij wordt op 15 april 1999 tot 30 jaar veroordeeld voor de moord op de 21-jarige Ludovic Serroyen.

In april 2004 werd hij door het Luikse Hof van Assisen voor deze moord tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In april 2008 oordeelde het Europees voor de Rechten van de Mens dat de rechten van de verdediging niet gerespecteerd werden door het Hof van Assisen. Daarom kwam er een nieuw proces, dit keer voor het Hof van Assisen van Namen. Hij werd hier veroordeeld tot 30 jaar cel en 20 jaar ter beschikking stelling.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube