1

Topic: Irchonwelz: 23 September 1980

Samenvatting

  • Wat? Roofoverval op een bejaard echtpaar.

  • Wanneer? In de nacht van 23 op 24 september 1980.

  • Waar? In Irchonwelz, nabij Ath » Google Maps

  • Hoe? De overvallers drongen langs achteren het huis binnen, sneden de stroom en de telefoon af, doorzochten het hele huis, mishandelden de oudjes en gingen ervandoor met een som geld en waardepapieren.

  • Wie? José Delhaye (41) uit Sambruges, de Brusselaar Daniel Merlin (31) en een derde - onbekende - dader.

  • Status: Opgelost

Overvallers van Irchonwelz geïdentificeerd

De rijkswacht van Ath identificeerde de drie daders van een roofoverval in 1980 die de dood van twee oude mensen voor gevolg had.

In de nacht van 23 op 24 september van dat jaar werden de 84-jarige Casimir Cnockaert en zijn 76-jarige zuster Maria, weduwe Gueret, in hun woning in Irschonwelz overvallen en beroofd. De overvallers drongen langs achteren het huis binnen, sneden de stroom en de telefoon af, doorzochten het hele huis, mishandelden de oudjes en gingen ervandoor met een som geld en waardepapieren.

De volgende morgen werden de totaal ontredderde bejaarden naar het ziekenhuis gevoerd en verzorgd. In de loop der volgende weken overleden zij er. Voor één van de sterfgevallen zou het in ieder geval vast staan dat de mishandelingen er de rechtstreekse oorzaak van waren.

Van de daders, die pas onlangs konden geïdentificeerd worden, zitten er al twee achter slot en grendel: José Delhaye (41) uit Sambruges en de Brusselaar Daniel Merlin (31). Een derde is nog voortvluchtig maar ook tegen hem is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. In het kader van een onderzoek naar een recente reeks inbraken werd José Delhaye geklist. Hij bekende een honderdtal inbraken in openbare gebouwen, scholen, kantines. Ook in een verder verleden bleek hij in vele duistere zaakjes betrokken. Zo bracht het ene woord het andere mee, met het gevolg dat intussen ook nog Daniel Merlin werd opgesloten en de rijkswacht van Ath speurt naar een derde medeplichtige.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 April 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube