1

Topic: Nieuwenrode: 12 November 1980

Samenvatting

  • Wat? Roofmoord op Maria Kestens, de uitbaatster van café “In den Breughel”

  • Wanneer? Woensdag 12 november 1980, omstreeks 21u

  • Waar? Molenstraat 90 te Nieuwenrode (Grimbergen) » Google Maps

  • Hoe? De vrouw werd met verscheidene messteken om het leven gebracht en in de waterput achter het huis gedumpt. Het geld uit de kassa was gestolen.

  • Wie? Onbekende. Palmer Vandevelde, de vriend van het slachtoffer, en een zekere Lucien Van Steen, zijn verdachte geweest in het onderzoek.

  • Status: Onopgelost

Deze roofmoord gebeurt een paar dagen na de moord op Sofie Verpeuten in Lennik » Forum

Herbergierster vermoord te Nieuwenrode

In een waterput bij haar woonplaats, de herberg “Pieter” aan de Molenstraat 90 te Nieuwenrode (Grimbergen), werd woensdag omstreeks 21 uur het stoffelijk overschot aangetroffen van de 40-jarige caféhoudster Maria Kestens, gewezen echtgenote van Fernand Thuben. De vrouw werd enkele uren voordien met verscheidene messteken om het leven gebracht.

Waterput

De man die de moord ontdekte is de 36-jarige Palmer Vandevelde, bijzit van het slachtoffer. Hij is in Brussel tewerkgesteld bij het Oostenrijks toeristenbureau en toen hij omstreeks 19 uur thuis kwam, stelde hij vast dat er geen enkele klant in de herberg aanwezig was. Wel zag hij dat de toonbanklade was geledigd en ook dat er verschillende bloedsporen waren in de keuken en de eetkamer.

Deze bloedsporen leidden naar buiten in de tuin bij een waterput. Vandevelde keerde naar zijn woonplaats terug en een paar uur later, omstreeks 21 uur, begaf hij zich opnieuw naar de waterput. Ditmaal werd het hem met een zaklamp mogelijk vast te stellen dat het lichaam van zijn bijzit Maria onderaan in de put lag. Hij haalde het stoffelijk overschot naar boven en kwam toen tot de vaststelling dat de vrouw verscheidene messteken in de borst had opgelopen.

Vandevelde stelde de rijkswacht op de hoogte van het gebeuren en later stapte ook het parket en een wetsgeneesheer ter plaatse af.

Volgens deze deskundige was de dood van het slachtoffer op dat ogenblik al sinds een zestal uren ingetreden. De vraag rijst nu op welk ogenblik Vandevelde woensdag van zijn werk thuiskwam. Hij werd reeds grondig ondervraagd door de rijkswacht. De kans is groot dat de moord spoedig wordt opgehelderd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 November 1980

Bijzit van slachtoffer voorgeleid

In de zaak van de 40-jarige cafébazin Maria Kestens, die woensdagavond omstreeks 21 uur levensloop werd aangetroffen in een waterput nabij haar woning te Nieuwenrode, werd haar bijzit, de 46-jarige Paul Vandevelde door de BOB van Vilvoorde voorgeleid. De man, die al 12 jaar met het slachtoffer samenwoonde, kon geen alibi verschaffen.

Gisterenavond stond zijn schuld echter nog niet vast want hij blijft ontkennen Maria Kestens te hebben omgebracht. Enkele andere feiten pleiten echter in zijn nadeel. Zo is het vrij eigenaardig dat hij slechts de rijkswacht verwittigde 1 uur nadat hij was thuisgekomen en veel bloedsporen in de woning had gezien.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 November 1980

Oproep tot getuigen

Op woensdag 12 november werd Maria Kestens dood aangetroffen in een waterput achter de herberg “In den Breughel”, gelegen te Nieuwenrode (deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos), Molenstraat 90.

Worden gevraagd zich bekend te maken bij de rijkswacht van Vilvoorde de eigenaar van een lichtgrijs voertuig met kort kofferdeksel van wie het voertuig gestationeerd stond voor de deur van de herberg op 12.11.1980 rond 18u45, alsmede de onbekende klant die dezelfde avond rond 19u15 en 19u20 in de herberg bediend werd door uitbater Polle.

Ook ieder persoon die zou kunnen bijdragen tot de identificatie van die twee personen, die tot op heden gewenst hebben onbekend te blijven, worden verzocht zich kenbaar te maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1980

Moordenaar van Kapelle-op-den-Bos bekende ook misdaad te Nieuwenrode

Zoals te verwachten werd Lucien V., een 32-jarige ongehuwde uit Meise die bekende 21 september van vorig jaar de 86-jarige Maria Coremans te Kapelle-op-den-Bos beestachtig te hebben vermoord, zwaar op de rooster gelegd. De kerel heeft ook toegegeven een andere moord te hebben gepleegd.

Midden november 1980 werd te Nieuwrode de 40-jarige cafébazin Maria Kestens met messteken in de hartsteek vermoord. Het stoffelijk overschot werd in de waterput van het café, gelegen Molenstraat 90 te Nieuwenrode, aangetroffen.

Tijdens een van de verhoren heeft Lucien V. bekend Maria Kestens te hebben vermoord. Omdat de man niet over al zijn geestesvermogen schijnt te beschikken, durft het parket van Brussel zich nog niet uitspreken over de juistheid van zijn verklaringen.

Na de moord op Maria Kestens werd haar bijzit ernstig verdacht. De man werd zelfs opgesloten maar later, bij gebrek aan bewijzen, weer vrijgelaten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1981

Parket twijfelt aan bekentenissen van moordenaar

De 31-jarige Lucien Van Steen uit Wolvertem die verleden week bekentenissen aflegde aangaande de lustmoord, die hij op 12 november 1980 pleegde op de 86-jarige Melle Coremans uit de wijk “Het Fort” te Kapelle-op-den-Bos, beweerde, zoals gisteren reeds gemeld eveneens op 12 november 1980 de 40-jarige Maria Kestens, uitbaatster van de herberg “Pieter Breughel” te Nieuwenrode te hebben gedood.

Of Van Steen eveneens de dader is van deze laatste moord wordt in gerechtelijke kringen te Brussel ten zeerste in twijfel getrokken. Maria Kestens werd in de regenwaterput achter haar woning levenloos aangetroffen. Ze was voordien in de herberg zelf met verschillende messteken om het leven gebracht. Toen Van Steen zijn “bekentenissen” aflegde bleek hij van deze messteken niets af te weten.

Over de drijfveer tot de moord op Maria Kestens is helemaal niets geweten. De 86-jarige Melle Coremans werd immers door Van Steen tijdens zijn misbruikt, wat zeker niet het geval was voor herbergierster Maria Kestens. De vraag is dan ook of Lucien Van Steen, die gekend staat als achterlijk, zichzelf niet van de moord op de herbergierster ging beschuldigen, misschien om zich interessant te maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Nieuwenrode: 12 November 1980

Oei, dat is schuin tegenover het euh ... "hotel" van Reyniers. Wist zelf niet dat dit gebouw met restaurant en kamers iets met Reyniers te maken had maar werd er op gewezen door een forumlid ook uit deze buurt afkomstig. In het artikel staat Nieuwenrode (Grimbergen). Nieuwenrode heeft niets met Grimbergen te maken. Het grenst aan het vroegere Beigem en het vroegere Humbeek, nu beiden deelgemeente Grimbergen. Reyniers woonde in Londerzeel (ook een aangrenzende gemeente langs de A12).

Herinner mij trouwens niets van die moorden. Ik vermoed zelfs dat het pand schuin tegenover toen nog niet van Reyniers was en nog niet gerestaureerd.

3

Re: Nieuwenrode: 12 November 1980

fenix wrote:

Nieuwenrode heeft niets met Grimbergen te maken. Het grenst aan het vroegere Beigem en het vroegere Humbeek, nu beiden deelgemeente Grimbergen.

Goed opgemerkt. Nieuwenrode is sinds 1977 een deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos, en dus niet van Grimbergen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube