1

Topic: Kapellen: 29 Maart 1986

Samenvatting

  • Wat? Roofmoord op een taxichauffeur van ATM, de Antwerpse Taximaatschappij

  • Wanneer? Zaterdagnacht 29 maart 1986, omstreeks 2u30.

  • Waar? De taxi vertrok met de moordenaar in Antwerpen, de moord gebeurde in de Jagersdreef in Kapellen » Google Maps

  • Hoe? De man had een schotwonde in het hoofd, veroorzaakt door een wapen van het kaliber punt 22.

  • Buit: 4.000 fr.

  • Status: Onopgelost

Het lijkt er op dat de daders niet enkel het geld maar ook de taxi wilden stelen. Ze werden echter onderbroken door het alarm van de taxi. Hierdoor besloten ze om snel het lichaam in de struiken te dumpen en te voet te vluchten.

De vindplaats van het lichaam en de taxi. De taxi is de wagen rechts, het lichaam lag links van de weg:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/moord_10.jpg

Antwerpse taxichauffeurs reageren bitter op dood van collega

Er was maandagavond nog altijd geen spoor naar de moordenaar van de 36-jarige taxichauffeur Pieter Huys van de Antwerpse taximaatschappij, die zaterdagochtend omstreeks 2u30 in de Jagersdreef in Kapellen in zijn dienstvoertuig werd vermoord en beroofd.

Het slachtoffer, dat in de Pater Strackestraat [...] te Antwerpen-Rozemaai woont, werd anderhalf uur na de feiten in de struiken bezijden de weg aangetroffen.

Sporen wezen erop dat hij door zijn moordenaar(s) uit de wagen was gesleept. Daarbij werd waarschijnlijk eerder toevallig het alarmsignaal in werking gesteld. Verondersteld wordt dat de moordenaar daarom de taxi onbeheerd achterliet en te voet is gevlucht.

Rond vier uur in de ochtend merkte een personeelslid van het nabijgelegen verzorgingstehuis Medister de onbeheerde taxi, die in het midden van de Jagersdreef, ter hoogte van de Holle Weg, stond. De rijkswacht werd verwittigd en even later vond men in de rododendrons op amper vijf meter van de wagen het ontzielde lichaam van Pieter Huys. Hij had een schotwonde in het hoofd, veroorzaakt door een wapen van het kaliber punt 22.

Het parket onder leiding van onderzoeksrechter De Roeck kwam ter plaatse. De speurhond van de rijkswacht werd eveneens ingezet. Van de dader(s) viel evenwel geen spoor meer te bekennen, wat niet eens zo verwonderlijk is, gezien de grote tijdspanne tussen de moord en de ontdekking van de feiten.

Bovendien zijn er van de feiten geen getuigen, alhoewel de buurt niet bepaald verlaten kan genoemd worden. De Jagersdreef is een smalle, geasfalteerde landweg met bebouwing aan de ene zijde en struikgewas aan de andere.

Uit de eerste vaststellingen blijkt het om roofmoord te gaan. Het rittengeld (maximum 4.000 frank) en de brieventas van het slachtoffer waren inderdaad verdwenen.

In verband met deze roofmoord doet onderzoeksrechter De Roeck een oproep tot eventuele getuigen. Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan de persoon (of personen), die zaterdag rond 1u20 ter hoogte van het Sabena-gebouw aan de Keyserlei te Antwerpen een taxivoertuig van de ATM nam met bestemming Plantin en Moretuslei te Antwerpen-Borgerhout en dan verder doorreed naar Deurne; of getuigen die een persoon (of personen) een taxi hebben zien nemen aan het Sabena-kantoor op de Keyserlei te Antwerpen.

Verder wordt gedacht aan eventuele getuigen die, zaterdag rond 2u30, een ATM-taxi hebben gezien in de Jagersdreef te Kapellen, vlakbij de grens met Brasschaat. Ze worden verzocht dringend contact op te nemen met de gerechtelijke politie te Antwerpen of met de rijkswacht te Brasschaat of met de dichtstbijzijnde politie- of rijkswachtpost.

De moord heeft uiteraard heel wat beroering verwekt onder alle Antwerpse taxichauffeurs en inzonderheid bij de chauffeurs-collega’s van ATM.

Op de meeste huurrijtuigen werd dan ook ten teken van rouw een zwart lint aangebracht. In kringen van taxivoerders reageerde men maandag bijzonder verbitterd op het nieuws en gaf men ter overweging dat de verdienste van een chauffeur met nachtdienst slechts 4.000 fr. gemiddeld per nacht bedraagt; een bijzonder gering bedrag om daarvoor zijn leven te riskeren, zo werd eraan toegevoegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 April 1986

Antwerpse taxichauffeur Solidair

Tijdens een korte vergadering gisterenavond in café Les Routiers, aan de IJzerlaan te Antwerpen, betuigden de Antwerpse taxichauffeurs hun medeleven bij de tragische dood van hun collega Pieter Huys. Op initiatief van zijn ATM-collega’s Danny Wildiers, André De Leeuw en André De Vilder werd besloten een spontane solidariteitsactie te starten. Afgevaardigden van alle Antwerpse taxi-maatschappijen, die samen met zo’n 700 chauffeurs te werk stellen, zegden hun steun toe aan het opzet om een geldinzameling te houden, ten bate van de twee kinderen van Pieter Huys.

In een “in memoriam” stellen de taxichauffeurs hoe de feiten aantonen hoe kwetsbaar zij zijn bij de uitoefening van hun beroep en op welke brutale wijze hun collega van het leven werd beroofd.

Unaniem werd besloten zaterdag vanaf 9u een stille optocht te houden doorheen Antwerpen, naar de Sint-Jacobskerk te Kapellen, waar te 10u de uitvaartliturgie plaats heeft. Tijdens de bijeenkomst bleek hoe men zeer sereen staat tegenover het gebeuren. Gisterenavond was onder de collega’s al meer dan twintigduizend frank ingezameld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 April 1986

Vermoorde taxichauffeur ten grave gedragen

Zaterdag had in de Sint-Jacobuskerk te Kapellen de uitvaartliturgie plaats van de ATM-taxivoerder Pieter Huys. In de vroege ochtend van paaszaterdag werd Pieter Huys (36) in de Jagersdreef te Kapellen-Hoogboom vermoord en beroofd van zijn geld. Hij had enkel 4.000 fr. op zak …

In de taxiwereld heerst grote beroering. De chauffeurs voelen zich niet meer veilig achter het stuur en steeds klinken de stemmen luider op een degelijke afscherming tussen de passagiers en de taxivoerders. Zo’n honderd taxi’s van verscheidene maatschappijen kwamen zaterdag onder begeleiding van de Antwerpse politie naar Kapellen afgezakt.

“De machteloze woede die ons beklemt bij het vernemen van deze misdaad is niet onder woorden te brengen. Dierbare collega, wij nemen afscheid van U en kunnen slechts hopen dat het ondier dat dit U aandeed, zijn gerechte straf niet zal ontlopen.” Dat stond te lezen op een affiche die in elke taxi voor het raam was gekleefd.

In zijn homilie veroordeelde pastoor Malliën trouwens ook het zinloze geweld in onze samenleving en bad de Heer opdat de mens zich menswaardiger zou gedragen.

Naast het enorm leed dat de familie treft, zijn er ook de financiële gevolgen. De vriendenkring van het personeel van de ATM heeft een steunfonds opgericht met het doel de opvoeding en de studies van de twee minderjarige kinderen te bekostigen.

Na de zielendienst reden de taxi’s weer naar Antwerpen om in de binnenstad een stil protest te houden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 April 1986

Verdachte Kapelse taximoord vrijgelaten

De Marokkaan die vorige week werd aangehouden als verdachte van de moord op de Antwerpse taxichauffeur Pieter Huys (36), is tijdens het weekend weer in vrijheid gesteld. Het bleek dat de man niets met de moord te maken had, hoewel hij enkele tegenstrijdige verklaringen had afgelegd. De Marokkaan was verleden week donderdag opgepakt omdat hij niet lang na de moord, die in Kapellen werd gepleegd, had staan liften in de omgeving. Het parket zit nu nagenoeg zonder spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 April 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube