1

Topic: Chimay: 28 Januari 1984

Samenvatting

  • Wat? Overval op een BAC-bankkantoor

  • Waar? Place Froissard in Chimay » Google Maps

  • Wanneer? Zaterdag 28 januari 1984

  • Hoe? Het slachtoffer werd vermoord met 17 slagen met een metalen voorwerp - de voet van een kapstok - waarvan tien slagen in het aangezicht en zeven op het hoofd.

  • Wie? Jean-Claude Demey, een 23-jarige man uit Chimay.

Na zijn arrestatie bekende Demey de overval op 10 mei 1984 op de Macro-winkel in Lodelinsart, op een postkantoor in Gozée in augustus 1983 en zeven andere overvallen. Bij een huiszoeking vonden zij bovendien een jachtgeweer met afgezaagde loop.

Jean-Claude Demey:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/jean-c10.jpg

Boef slaat bediende dood

Zaterdagmorgen werd een filiaalhouder van de BAC in zijn kantoor in het agentschap, Place Froissard te Chimay, doodgeslagen. Het slachtoffer, de 35-jarige Bernard Balle, woonde te Bailièvre nabij Chimay.

Zaterdagmorgen was hij vanaf 8u30 in het agentschap. Het was 10 uur toen hij de deur opende voor een klant, zowat 35 jaar oud met jeans en een beige driekwart jas aan. Na hem kwam een tweede klant die echter eerst aan de beurt mocht “want ik heb tijd, ik moet toch heel wat doen”, aldus de eerste klant. Na een tijdje verliet de tweede dan het agentschap en liet de eerste klant alleen met de filiaalhouder.

Later werd diens lijk gevonden en bleek dat zijn schedel was ingeslagen met een zwaar voorwerp. Aanvankelijk dacht men dat hij eveneens was neergeschoten omdat ter plaatse een wapen werd gevonden waarvan de haan zesmaal werd overgehaald, maar waarvan vijf projectielen niet ontploften. Het zesde deed dat wel maar raakte de filiaalhouder niet. Het betrof een oud 7.65 mm wapen dat klaarblijkelijk niet goed functioneerde.

Het slachtoffer is bezweken na een hevige vechtpartij in zijn kantoor, waarbij hij onder meer 17 slagen met een metalen voorwerp - de voet van een kapstok - kreeg, tien slagen in het aangezicht en zeven op het hoofd. Het kantoor was met bloed bespat en er waren voetafdrukken zichtbaar. Dat was niet het geval in de lokettenzaal.

De buit bedraagt 110.000 Belgische frank en Frans geld ter waarde van 70.000 frank.

Bron: Gazet van Antwerpen |  30 Januari 1984

Doder bekent nog negen overvallen

De moord in januari jl. op de directeur van het BAC-kantoor te Chimay is opgelost. Op 28 januari jl. werd daar de 35-jarige Bernard Balle dood in zijn kantoor aangetroffen. Het was de speurders onmiddellijk duidelijk dat de dader het slachtoffer goed kende.

Die dader is thans ingerekend, de 23-jarige Jean-Claude Demey uit Chimay, wiens levensgezellin een maand voor de feiten een rekening had geopend in het kantoor van Bernard Balle. Op 28 januari kwam Demey zelf een koffer huren. Balle, die Demey kende, opende de deur tussen zijn kantoor en de lokettenzaal. Nauwelijks was die deur open of Demey bedreigde de kantoorhouder met een revolver en verplichtte hem de laden van de loketten te openen. De buit bedroeg 110.000 fr.

Toen Demey aandrong om andere laden te openen, weigerde Balle. Beiden keerden daarop naar het kantoor van Balle terug en het is op dat ogenblik dat Bernard Balle zich op de overvaller stortte. Deze schoot in het hoofd van Bernard Balle, die zou geroepen hebben: “Ik dacht niet dat ge daartoe in staat waart”. Demey wou nog een tweede maal schieten, maar dat schot ging niet af en hij sloeg Balle dan maar met de revolver en maakte hem ten slotte af met het metalen voetstuk van een kapstok.

Demey verliet na de feiten rustig het bankkantoor, ging zich thuis verfrissen en verwisselde zijn bebloede schoenen met die van 40-jarige schoonbroer George Lamaire uit Couvin.

In de stad gekomen vernam hij de dood van Bernard Balle. Aanvankelijk was hij van plan met een miljoenenbuit naar Frankrijk te vluchten, maar toen hij hoorde dat Bernard Balle niet meer kon getuigen, besliste hij in België te blijven.

Op 10 mei jl. had een overval plaats op een Macro-winkel in Lodelinsart. Een getuige noteerde daar de nummerplaat van de overvaller en dat bleek Jean-Claude Demey te zijn. Te Chimay vonden de speurders Demey in het struikgewas verstopt. Bij een huiszoeking vonden zij bovendien een jachtgeweer met afgezaagde loop. Uiteindelijk bekende Demey negen overvallen waaronder die op het postkantoor van Gozée in augustus 1983. Voor die overval was eerder Marcel Cauches uit Marbay-la-Tour aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Mei 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube