1

Topic: Eliane Van Vreckom

Ben je geïnteresseerd in de politiek van de jaren '80? Dan ben je gegarandeerd deze naam al eens tegen gekomen.

  • Ze is de vriendin geweest van Guy Mathot.

  • Ze wordt genoemd in de zaak van de valse cheques ten belope van 30 miljoen dollar, waarmee de Oostenrijker Ernst Polley de Chevron-raffinaderij te Feluy wou kopen.

  • Haar naam viel nogmaals bij een eveneens valse cheque van 10 miljoen dollar, die een zekere Claude Grunberg uit Brussel probeerde te innen bij de Kredietbank te Genève.

  • Met een Duitser, Gustav Kreuder, baatte ze te Maastricht een luxe-sekssauna uit, “El Gus” genaamd (El van Eliane, Gus van Gustav). Allerlei Waalse politieke topfiguren en zakenlui zouden daar laat aan huis zijn geweest.

  • In 1982 werd Eliane Van Vreckom te Gent gearresteerd in verband met een dubieuze schilderijentransactie.

  • Charly De Pauw was de peter van haar dochtertje.

Eliane van Vreckom steekt iets in de mond van André Cools:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/eliane10.jpg

Nieuw aanhoudingsmandaat tegen Eliane Van Vreckom

Onderzoeksrechter Mw. De la Vallée Poussin vaardigde dinsdag jl. een nieuw aanhoudingsmandaat uit tegen Eliane Van Vreckom die al in de zaak van Féluy vervolgd wordt. Dat nieuwe aanhoudingsmandaat tegen Eliane Van van Vreckom houdt verband met fiscale fraude.

In deze zaak worden drie beschuldigingen tegen Eliane van Vreckom weerhouden: gewone valsheid in geschrifte, valsheid in geschrifte met het oog op belastingontduiking en nog een tweede inbreuk op de fiscale wetgeving (artikel 340 van het strafwetboek).

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 November 1984

Elina Van Vreckom uit België verdwenen

Twee weken geleden heeft Eliane Van Vreckom, de 36-jarige vriendin van de Waalse socialist Guy Mathot, burgemeester van Seraing, ex-volgsvertegenwoordiger en ex-minister, België verlaten om er alvast de eerstvolgende jaren niet meer teug te keren. Dit nieuws lekte uit bij Van Vreckoms vriendenkring te Brussel.

Volgens deze bronnen bevindt ze zich “in een land buiten Europa”. Eliane Van Vreckom staat bij het Belgisch gerecht zeer goed bekend. In het nog steeds niet afgesloten onderzoek naar de ongeregeldheden waarvan Mathot verdacht wordt, duikt haar naam regelmatig op als spilfiguur. Haar naam viel in de zaak van de valse cheques ten belope van 30 miljoen dollar, waarmee de Oostenrijker Ernst Polley de Chevron-raffinaderij te Feluy wou kopen. En haar naam viel nogmaals bij een eveneens valse cheque van 10 miljoen dollar, die een zekere Claude Grunberg uit Brussel probeerde te innen bij de Kredietbank te Genève. Het onderzoek in deze affaire is tot op heden evenmin afgesloten.

Gevuld verleden

Eliane Van Vreckom bezit een alleszins geanimeerd verleden. Ze is al verscheidene keren getrouwd. Een tijdlang was airhostes bij de Duitse chartermaatschappij Condor. In die jaren leerde ze in Duitsland een zekere Gustav Kreuder uit Mannheim kennen. Met deze Kreuder trof ze trouwens geruime tijd op, en baatte zelfs samen met hem te Maastricht een luxe-sekssauna uit, “El Gus” genaamd (El van Eliane, Gus van Gustav). Allerlei Waalse politieke topfiguren en zakenlui zouden daar laat aan huis zijn geweest.

In 1977 kwam ze in contact met de socialistische politicus Guy Mathtot, toen minister van Openbare Werken, en ze geraakte eveneens goed bevriend met diens echtgenote. In 1982 werd Eliane Van Vreckom te Gent gearresteerd in verband met een dubieuze schilderijentransactie. Volgens haar zeggen had ze van de Brusselse immobiliëntycoon, Charly De Pauw - die trouwens peter was van haar dochtertje - een werk van Jeroen Bosch gekregen , dat echter vals bleek en had ze dat doek willen verkopen aan een notaris uit Merelbeke.

Valse cheques

Op woensdag 4 april 1984 probeerde de Brusselse boekhouder Claude Grunberg een valse cheque van 10 miljoen dollar van de Société Générale, agentschap Montagne du Parc te Brussel, te innen bij de Kredietbank te Genève. De vervalsing kwam aan het licht, en Grunberg vloog de nor in. Deze verklaarde dat Eliane Van Vreckom - die hij in het sjieke Brusselse nachtleven had leren kennen - hem deze cheque had overhandigd, met het verzoek hem in Genève te gelde te gaan maken. Enkele uren later nam Guy Mathot te Brussel contact op met een bevriend rijkswacht-adjudant, om hem te laten uitvissen of Grunberg inderdaad in Genève was aangehouden, en of zijn vriendin hetzelfde lot te wachten stond. Bovendien hielp hij haar diezelfde avond op de achterbank van zijn auto via de ondergrondse parkeergarage van haar flat aan de Brusselse Van Becelaerlelaan te ontsnappen aan de buiten op de loer liggende speurders. Bij haar arrestatie bekende Van Vreckom dat deze cheque haar door haar vroegere Duitse kompaan, Gustav El Kreuder, was overhandigd.

Twee dagen later bood de Oostenrijker Ernst Polley drie valse van 10 miljoen dollar - eveneens van de SG Montagne du Parc te Brussel - aan bij de Banque Internationale de Luxembourg te Luxemburg. Daarvoor werd hij op maandag 9 april in zijn kantoor te Rotterdam gearresteerd en aan België uitgeleverd. Uit het onderzoek bleek dat weer dezelfde Gustave Kreuder uit Mannheim deze drie cheques aan Polley had bezorgd. Ook Van Vreckom werd daarvoor op de rooster gelegd. Ze bleef in de gevangenis opgesloten tot maart 1985.

Inmiddels werd Gustav Kreuder door de Duitse Kriminal Politie te Mannheim aangehouden en er midden juni 1985 voor deze chequevervalsing voor de rechtbank gedaagd. In de Duitse gevangenis had Kreuder beweerd wel te willen spreken, maar eerst alle verklaringen te willen lezen die door de andere in België opgesloten verdachten, aan het Belgisch gerecht waren afgelegd. Maar uiteindelijk deed Kreuder zijn mond niet open, en werd te Mannheim tot 6 jaar effectieve opsluiting veroordeeld.

Weg

Omdat het onderzoek in de zaak-Feluy en de zaak-Mathot nog aan de gang is, konden we bij het Brussels parket niet vernemen of er tegen Eliane Van Vreckom bij haar vrijlating in maart 1985 al dan niet beschuldigen werden weerhouden. Volgens haar Brusselse vriendenkring was ze in de daaropvolgende maanden betrokken bij de oprichting van een immobiliënkantoor te Waterloo. De zaken bleken daar niet te draaien zoals gehoopt. Twee weken geleden stapte blonde Eliane het vliegtuig op en verdween volgens diezelfde bronnen “voorgoed naar een land buiten Europa, dat voor het geknoei waarvan Eliane verdacht wordt, geen uitlevering toestaat”.

Bron: Gazet van Antwerpen |  Hugo Merckx | 24 Januari 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube