1

Topic: Lokeren: 30 Januari 1985

Samenvatting

  • Wat? Overval op een 83-jarige vrouw.

  • Wanneer? 30 Januari 1985, rond 19u.

  • Waar? Gentse Steenweg 21 te Lokeren » Google Maps

  • Hoe? Er werd bij het slachtoffer thuis aangebeld. Toen de vrouw open deed werd ze brutaal de gang in geduwd en bedreigd met een long rille. Ze kreeg een paar rake klappen met de kolf van het wapen. Na de vrouw een paar schoppen in de maagstreek te hebben toegediend, de telefoondraden te hebben afgerukt en de vrouw met de dood te hebben bedreigd zo ze de politie zou verwittigen, lieten ze de vrouw achter.

  • Wie? Vier daders, ze werden 45 minuten na de overval in een café gearresteerd.

  • Buit: 10.000 frank, twee kostbare ringen, een paar uurwerken en enkele sierraden

  • Status: Opgelost

De daders:

  • Luc Duprez (21) uit Lokeren

  • Patrick De Schepper (27), verscheen reeds achtmaal voor de rechter, eveneens voor gelijkaardige feiten.

  • Marcel Van Daele (24) uit Antwerpen, was in september 1984 vrijgekomen en werd reeds dertien maal veroordeeld voor zware diefstallen.

  • René Bellens (33) uit Lokeren, kwam voor de 21ste keer voor de rechtbank en had zich voorheen al schuldig gemaakt aan gelijkaardige overvallen op een 92-jarige man en 94-jarige vrouw en was pas in december 1984 uit de gevangenis gekomen.

Viertal zwaar gestraft voor laffe overval op bejaarde

De vier mannen die op 30 januari 1985 de 83-jarige Maria Sonneville in haar woning aan de Gentse Steenweg 21 te Lokeren overvielen moesten zich gisteren voor de Correctionele Rechtbank van Dendermonde voor hun daden verantwoorden.

De dag van de feiten werd omstreeks 19 uur bij Maria Sonneville aangebeld. Toen de vrouw opendeed werd ze brutaal de gang ingeduwd en bedreigd met een longrifle. De 21-jarige Luc Duprez uit Lokeren diende de vrouw een paar rake klappen toe met de kolf van het wapen en wou zelfs op de vrouw schieten. De drie anderen wisten zich daartegen te verzetten. Ze verklaarden achteraf alleen gekomen te zijn om hun boemelpartij verder te zetten.

Maria Sonneville werd verplicht haar brieventas te overhandigen. Naast de zowat 10.000 fr. aan geld gapten de overvallers ook twee kostbare ringen, een paar uurwerken en enkele sierraden mee. Na de vrouw een paar schoppen in de maagstreek te hebben toegediend, de telefoondraden te hebben afgerukt en de vrouw met de dood te hebben bedreigd zo ze de politie zou verwittigen, lieten ze de vrouw in deerlijke toestand achter.

Het slachtoffer kon haar buurvrouw verwittigen die op haar beurt de politie van de feiten in kennis stelde. Het viertal was ondertussen opnieuw aan de boemel gegaan en in café ’t Staakje werd de buit verdeeld waarna ze zich naar een andere herberg in Zele lieten voeren waar ze achteraf door toedoen van een taxichauffeur konden worden ingerekend.

Uit de ondervragingen en het onderzoek bleek dat de overval werd opgezet toen de vier beklaagden elkaar in de herberg ontmoetten omstreeks 14u30 in de namiddag. Het viertal ging uit elkaar toen vernoemde Duprez en de bij hem inwonende 27-jarige Patrick De Schepper moesten gaan stempelen. Omstreeks 18u30 stapte het viertal op naar de woning van de vrouw.

Luc Duprez die door het slachtoffer werd herkend was een van de huurders van haar woningen. Er waren vroeger moeilijkheden geweest omdat hij weigerde zijn huurgeld te betalen. Ook zou de vrouw hem geweigerd hebben zijn hond in de woning te nemen. Dit heeft hem aangezet om wraak te nemen op de vrouw. In plaats van de huur te gaan betalen zou men het geld gaan halen en gebeurde dan met de volledige medewerking van Patrick De Schepper, de 24-jarige Marcel Van Daele uit Antwerpen en de 33-jarige René Bellens uit Lokeren. De daders werden amper driekwart uur na de overval reeds opgepakt en aangehouden.

Procureur Acke haalde scherp uit naar het viertal en noemde deze diefstal met geweld een laffe daad. Het is niet moeilijk een alleenwonende vrouw op dergelijke laffe manier te overvallen en te mishandelen om aan geld te komen voor een kroegentocht. Voor mannen van dit slag zijn alle middelen goed om aan geld te komen.

De procureur van dienst vroeg dan ook strenge toepassing van de strafwet en citeerde dat o.a. René Bellens voor de 21ste keer voor de rechtbank versteen en zich voorheen al had schuldig gemaakt aan gelijkaardige overvallen op een 92-jarige man en 94-jarige vrouw en pas in december 1984 uit de gevangenis was gekomen. Ook Patrick De Schepper verscheen reeds achtmaal voor de rechter, eveneens voor gelijkaardige feiten.

Marcel Van Daele was slechts in september 1984 vrijgekomen en werd reeds dertien maal veroordeeld voor zware diefstallen. Alleen voor Luc Duprez betrof het een eerste zwaar misdrijf, aldus de procureur die beklemtoonde dat hier van verzachtende omstandigheden geen sprake kon zijn. Hij vorderde dan ook straffen van 3 tot 5 jaar.

Mr. Van Hende poogde in zijn pleidooi de verantwoordelijkheid van zijn cliënt Marcel Van Daele af te zwakken door diens geesteszwakheid centraal te stellen, terwijl Mr. Van Avermaet, die de verdediging van René Bellens en Patrick De Schepper op zich had genomen beklemtoonde dat huurder Luc Duprez zowel de aanleiding als de leidende figuur was geweest omdat deze in de eerste plaats wraak wou nemen op zijn huisbazin. Mr. Van Driessche ten slotte, vroeg een straf met uitstel voor zijn cliënt Luc Duprez. De weigering om een hond in huis te mogen houden, zou diens agressiviteit naar een climax geleid hebben.

De rechtbank was van oordeel dat de vier allen evenzeer bij de voorbereiding als bij de uitvoering aandeel hadden en dat geestesgesteldheid niet als verzachtende omstandigheid kon worden ingeroepen. Zij veroordeelde Patrick De Schepper tot vier jaar gevangenisstraf en 12.000 fr. boete, Luc Duprez tot drie jaar gevangenisstraf en 12.000 fr. boete. René Bellens die zich bevond in staat van wettelijke herhaling werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en 12.000 fr. boete. Marcel Van Daele eveneens in staat van wettelijke herhaling kreeg vier jaar cel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 April 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube