1

Topic: Inbraak ministerie Buitenlandse Zaken: Augustus 1983

Begin augustus 1983 drongen dieven het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel binnen.

  • Buit: 80.000 fr. en twee moderne bandopnemers

  • Status: onopgelost

De onderzoekers sluiten niet uit dat de 80.000 fr. werd gestolen om een belangrijkere diefstal te camoufleren.

Dieven drongen “geheim” bureau binnen

Op het parket van Brussel werd woensdag niets meegedeeld over een diefstal, die de afgelopen dagen in het ministerie van Buitenlandse Zaken te Brussel werd gepleegd.

Ongeveer 80.000 fr. werd gestolen van de huisbewaarder en er verdwenen ook zeer moderne bandopnemers uit het talenlabo voor diplomaten. Die zijn elk 40.000 fr. waard.

De daders zijn nog niet gevonden. Er heerst een zekere ongerustheid, omdat de dieven ook zijn binnengedrongen in het bureau waar de documenten bewaard worden betreffende het overvliegen van vreemde landen door Belgische militaire vliegtuigen en passagierstoestellen. Niemand kon ons gisteren meedelen of van die belangrijke documenten zijn verdwenen.

Het onderzoek wordt in het grootste geheim gevoerd en men sluit niet uit dat de 80.000 fr. werd gestolen om een belangrijkere diefstal te camoufleren. Voorst bestaat niet de minste twijfel dat de inbrekers gemakkelijk hun weg vonden in de doolhof van het ministerie van Buitenlandse Zaken en bijvoorbeeld sommige moeilijk te vinden lokalen bezochten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Augustus 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Inbraak ministerie Buitenlandse Zaken: Augustus 1983

Ik weet niet of het ene iets met het andere te maken heeft maar een jaar later wordt een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeeld wegens spionage. Hij heeft jarenlang geheime militaire documenten van de NAVO en documenten van de EG doorgespeeld aan Russische en Roemeense spionnen.

Ook in beroep acht jaar cel voor spion Michiels

Het Hof van Beroep te Brussel bevestigde woensdag de veroordeling tot acht jaar cel van de 62-jarige Eugène Michiels uit Hasselt. Michiels werd een eerste maal, nl. op 22 juni tot voornoemde straf veroordeeld, door de correctionele rechtbank te Brussel.

Net zoals in eerste instantie zal Michiels aan de Belgische staats ruim 2.500.000 fr. moeten uitkeren, nl. het geld dat hij door corruptie bekwam, hetzij van Russische of Roemeense agenten, aan wie hij jarenlang geheime militaire documenten van de NAVO en documenten van de EG doorspeelde.

Zoals voordien blijft Michiels voor een termijn van 10 jaar beroofd van zijn burger- en politie rechten. Michiels was op het ogenblik van de feiten ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Betrekkingen te Brussel.

Van haar kant bekwam de echtgenote van Michiels, al werd ze schuldig bevonden aan heling van de uitgekeerde bedragen, een lichte strafvermindering, in die zin dat ze niet langer dan een termijn van 5 jaar van haar burger- en politieke rechten werd beroofd. Ze werd echter zoals in eerste instantie veroordeeld tot 6 maanden cel voorwaardelijk en een boete van 6.000 frank.

Het arrest van het Hof van Beroep, hoewel anders geformuleerd, kwam in grote lijnen overeen met het vonnis van de Correctionele Rechtbank. Zo stelde het Hof vast dat de rechten van de verdediging niet te kort werden gedaan in verband met bepaalde geheime documenten die uit het dossier zouden verdwenen zijn.

De thesis van Michiels, volgens welke hij slechts twee geheime documenten aan Roemeense en Russische agenten overmaakte, werd eveneens door het hof verworpen. In werkelijkheid gaf Michiels gevolg aan al de wensen van zijn opdrachtgevers die hem vroegen zoveel mogelijk documenten te verzamelen en om hen ter wille te zijn speelde hij niet alleen geheime en vertrouwelijke documenten van zijn dienst door, maar ook nog documenten die hij van andere diensten kon bemachtigen.

Het arrest stelde ten slotte vast dat er voldoende gegevens zijn om het geheim karakter van de documenten in kwestie te beoordelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Oktober 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube