1

Topic: Jongerenbende Quaregnon

Een jongerenbende uit de regio van Mons. De jongeren brachten nagenoeg al hun vrije tijd door in een paar cafés in de rue Monsville in Quaregnon (» Google Maps). Per avond besteedden zij daar soms 4.000 fr. aan het spelen op “flipperkasten”.

Ze kwamen aan geld door in winkels en warenhuizen sigaretten en sterke drank te stelen en die daarna te verkopen. Het gaat in totaal om een 20-tal inbraken.

Henegouwse jeugdbenden roofden voor miljoenen aan sigaretten

De gerechtelijke politie van Bergen heeft een einde gemaakt aan de activiteiten van een paar jeugdbenden, die zich gespecialiseerd hadden in het stelen van sigaretten uit winkels en warenhuizen. De buit, die in de miljoenen moet lopen, werd er haast volledig doorgejaagd op elektronische caféspelen.

De jongeren, zowel werkenden als werklozen en studerenden, van wie er nu een aantal gearresteerd zijn, brachten nagenoeg al hun vrije tijd door in een paar cafés in de rue Monsville Quaregnon. Per avond besteedden zij daar soms 4.000 fr. aan het spelen op “flipperkasten”.

Pas vorige week kreeg de politie het bewijs in handen, dat dit geld afkomstig was van een lange reeks inbraken, naar schatting 20 in totaal. De eerste werd gepleegd op 1 april 1981 te Jemappes en alle volgende verliepen volgens hetzelfde patroon.

Per auto reden vier of vijf leden van de bende naar een winkel of een warenhuis. Met een zware steen gooiden ze een uitstalraam in, ze vulden zoveel mogelijk kartonnen dozen en plastieken zakken met fardes sigaretten en een enkele keer met flessen sterke drank, en ze verdwenen weer voor de politie, gealarmeerd door de beveiligingsinstallatie, ter plaatse verscheen.

Al op 17 juni van vorig jaar liepen ze bijna tegen de lamp. In een warenhuis te Wasmes, waar ze bij twee andere gelegenheden wel telkens 300 sloffen sigaretten wisten te roven, geraakten de jonge inbrekers in moeilijkheden toen een stalen rolluik, dat zij omhoog gekrikt hadden, plots toesloeg en een bendelid werd opgesloten in het warenhuis.

Met vereende krachten werd de medeplichtige bevrijd, en andermaal wist de bende te ontsnappen, zij het met lege handen.

Twee benden?

Het onderzoek werd bemoeilijkt door het feit dat er in de streek twee, misschien zelfs drie benden met precies dezelfde methoden aan het werk waren. Telkens een bendelid voor ondervraging werd voorgeleid, stak die vanzelfsprekend de schuld op de “concurrenten”. Voor de onderzoekers was het onmogelijk uit te maken wie waar een kraak had gepleegd.

Vast staat dat de lange reeks inbraken een buit ter waarde van ettelijke miljoenen heeft opgeleverd. Al dat geld werd er op één jaar tijd doorgejaagd in een paar cafés in “Le Plancher”, een wijk van Quaregnon. Ook twee cafébazen, die de gestolen sigaretten opkochten voor 200 fr. per farde, werden aangehouden wegens heling.

De voorbije week werden een na een tiental jongeren voorgeleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst of verwezen naar de jeugdrechtbank. De jongste onder hen was 17 jaar, de oudste net 21. Een 18-jarige student aan de technische school van Bergen, die werd aangehouden op de dag van zijn laatste examen, kreeg alsnog de kans om - onder politiebewaking - dit examen af te leggen.

Vast staat dat er nog vele aanhoudingen zullen volgen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Juni 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube