1

Topic: Serge Dupont

Samenvatting

In december 1967 stond de toen 23-jarige Belg Serge Dupont terecht voor de militaire rechtbank van Madrid wegens een overval op een Madrileense bank, de maand voordien. Hij werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf.

Zware straffen geëist tegen overvallers te Madrid

De procureur bij de militaire rechtbank van Madrid heeft maandag de doodstraf geëist tegen twee Fransen en een Belg, die ervan beschuldig zijn in een Madrileense bank, vorige maand een overval te hebben gepleegd, waarbij 3 personen gewond werden.

Het betreft: de 24-jarige Jean-Pierre Alexandre Helleguarch, de 23-jarige Serge Dupont, alias Jacques Lamartine, en de 24-jarige Belg Alain-Gilbert Brunell.

Voor de 24-jarige Monique Madeleine Cardoso, van Franse nationaliteit, werd 12 jaar opsluiting geëist. Zij wordt van medeplichtigheid beschuldigd.

Op 30 november jl. drongen de drie jongemannen een Madrileense bank binnen, hielden er het personeel onder schot en eisten dat de bedienden de kluis zouden openen. Op dat ogenblik bracht een der bedienden Helleguarc een slag toe, waarop de rovers begonnen te schieten.

Zij vluchtten met een auto, en schoten naar een politieman, die de achtervolging had ingezet. De bende wist te ontkomen met een buit van 2 miljoen peseta’s.

Op het vliegveld van Barajas overhandigden zij een gedeelte van de buit, aan het meisje, dat hen daar opwachtte.

Helleguarch ging dan aan boord van een vliegtuig dat hem naar Malaga zou brengen, terwijl Dupont naar Sevilla vertrok. Beide werden echter op de plaats van hun bestemming ingerekend.

Het proces werd aanhangig gemaakt bij een militaire rechtbank die krachtens de Spaanse strafwet, alle misdaden behandelt waarbij vuurwapens gebruikt werden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 December 1967

Belg staat terecht te Barcelona

Drie Fransen en een Belg stonden dinsdagochtend voor een militaire rechtbank te Barcelona terecht. Het zijn de 21-jarige Parijse Monique Cardoso, de 24-jarige Jean-Pierre Hellegouarch uit Pontivy (Morihan), de 23-jarige Serge Dupont uit Valais en de 23-jarige Belg Albert-Gilbert Brunel.

Zij worden ervan beschuldigd op 3 november 1967 een gewapende overval te hebben gepleegd op een bijhuis van de “Bank voor Handel en Nijverheid” te Barcelona.

De procureur eiste tegen elk van de drie mannen 39 jaar gevangenisstraf wegens banditisme, terrorisme en verboden wapendracht. Voor Monique Cardoso vroeg hij 18 jaar wegens medeplichtigheid. De advocaat wees zonder meer de beschuldiging af, dat zijn cliënten bij de “hold up” waren betrokken en pleitte de vrijspraak voor de 4 beklaagden.

Zij waren 11 december al verschenen voor een krijgsgerecht te Madrid wegens deelneming aan een gewapende overval op een bijhuis van de Bank van Aragon te Madrid, waar zij bij die gelegenheid de hand legden op 2 miljoen peseta’s en twee bankbedienden met pistoolschoten verwondden. Jean-Pierre Hellegouarch kreeg toen de doodstraf maar het Spaanse staatshoofd verleende hem genade. Serge Dupont en Albert Brunel werden tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld, terwijl voor Monique Cardoso de vrijspraak viel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Februari 1968

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube