1

Topic: Mechelen: 4 Maart 1983

Samenvatting

  • Wanneer? Vrijdagochtend 4 maart 1983

  • Waar? Nekkerspoel 110 in Mechelen » Google Maps

  • Wat? Een moord op een dokter. De man heeft hoogstwaarschijnlijk één of meerdere inbrekers betrapt.

  • Hoe? De moordenaar schoot twee ladingen uit een jachtgeweer (riot gun?) naar de dokter. Een eerste projectiel kwam op de vloer in de woonkamer terecht terwijl de andere lading hagel de dokter zwaar verwondde in de mond- en keelholte.

  • Daders? Onbekend, minstens één, hoogstwaarschijnlijk twee personen.

  • Status? Onopgelost

Mechelse dokter kreeg schot in de mond

Een onbekende heeft gisterenochtend omstreeks half zeven de 74-jarige huisdokter Frans Op de Beeck in zijn kabinet aan de Nekkerspoelstraat 110 te Mechelen levensgevaarlijk gewond toen hij hem de lading uit een (vermoedelijk) jachtgeweer in het hoofd schoot.

Het motief voor deze daad is nog niet bekend, maar poging tot roofmoord lijkt het meest voor de hand liggend. De onderzoekers, zowel de gerechtelijke politie als de recherche in stadsdienst, pluizen elke mogelijkheid die tot het vinden van de dader(s) van de aanslag kan leiden grondig uit.

Zij doen daartoe een oproep tot eventuele getuigen die tussen 5u en 7u45 vrijdagochtend iets verdacht hebben gemerkt in de buurt van het dokterskabinet aan de Nekkerspoel 110 of in de omgeving van het kantoor van notaris De Bondt aan de Putsesteenweg 54 te Mechelen, waar een poging tot inbraak werd vastgesteld.

Dr. Frans Op de Beeck, alleenwonende weduwnaar, die er nog een beperkte dokterspraktijk op nahield, was gisterenochtend omstreeks 5 uur naar één van zijn patiënten geroepen. Bij zijn thuiskomst, een half uur later, reed hij zijn auto in de garage die zich op een tiental meters achter zijn woning bevindt.

Wat er zich daarna heeft afgespeeld kan slechts gereconstrueerd worden op basis van een aantal vaststellingen in het dokterskabinet.

Vermoedelijk betrapte Dr. Op de Beeck in zijn werkkamer een of meerdere inbrekers. Tussen de dokter en de onbekende(n) kwam het waarschijnlijk tot handgemeen waarbij al dan niet toevallig een schot is afgegaan.

Het slachtoffer werd in de mond getroffen waarop zijn aanranders op de vlucht sloegen. Dr. Op de Beeck liep in het schemerdonker de straat op en klampte een voorbijganger aan. Onmiddellijk daarna werden vanuit de beenhouwerij Wouters de hulpdienst en de politie opgebeld.

Het zwaargewonde slachtoffer werd, hevig bloedend, eerst naar een ziekenhuis te Mechelen en vervolgens naar het academisch ziekenhuis Sint-Rafaël in Leuven overgebracht. Daar werd zijn toestand gisterenavond als zeer kritiek omschreven.

Gedwongen

Wegens het feit dat Dr. Op de Beeck omtrent het dramatisch gebeuren nog niet kon ondervraagd worden en zich tot dusver geen getuigen hebben aangemeld, hebben de onderzoekers het niet onder de markt enig licht op het gebeuren te werpen.

Twijfels rond een onverwachte confrontatie tussen het slachtoffer en een of meer onbekenden die zijn werkkamer binnendrongen en die door zijn visite beëindigende dokter op heterdaad werden betrapt, zijn er echter niet.

Een der belangrijkste vragen draait rond de plaats waarop Dr. Op de Beeck oog in oog kwam te staan met de onbekenden. Was dat in zijn woning of buiten op de weg tussen de garage en het kabinet? Werd de dokter door de onbekenden gedwongen hen naar binnen te vergezellen en naar wat was men op zoek?

Een brandkast in de woning bleef onaangeroerd en dat was ook het geval met de medicijnenkast. Of er inderdaad iets is ontvreemd dient bovendien nog te worden uitgemaakt.

Nog inbraakpoging

De rechercheurs werden haast tegelijkertijd met de voorlopig als roofoverval weerhouden schietpartij, geconfronteerd met een poging tot inbraak in het kantoor van notaris De Bondt aan de Putsesteenweg 54 te Mechelen, op slechts enkele tientallen meters van de dokterswoning. Net als aan Nekkerspoel zijn aan de Putsesteenweg aan de achterzijde van de woningen braaksporen ontdekt die opvallende gelijkenissen vertonen.

Men vermoedt dat mogelijk dezelfde onbekende(n) vooraleer ze dokter Op de Beeck onverwacht zagen wegrijden, poogden binnen te breken bij de notaris. Een kwalijk blaffende hond deed hen van verdere inbraakpogingen afzien.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Maart 1983

Mechelse dokter overleefde schot in mond niet

De 74-jarige Mechelse geneesheer Frans Op de Beeck die vrijdagochtend door onbekende(n) in zijn kabinet aan de Nekkerspoelstraat 110 met een jachtgeweer werd neergeschoten, heeft de aanslag niet overleefd. Het slachtoffer is zondagochtend omstreeks 2 uur in het academisch ziekenhuis overleden.

Hij was daar vrijdagochtend levensgevaarlijk gewond naartoe gebracht. Toen de arts na een vroeg patiëntenbezoek terug thuis kwam en in zijn woning een of meerdere indringers betrapte, werd hij neergeschoten.

Zoals reeds gemeld hebben de onderzoekers van gerechtelijke en stedelijke politie te Mechelen weinig of geen aanknopingspunten die tot een vlugge ontknoping van deze moord kunnen leiden. Een oproep naar getuigen leverde tijdens het voorbije weekend geen nieuwe elementen op.

Twee schoten

Uit het onderzoek kwam nu wel vast te staan dat de dokter de onbekende indringer te lijf is gegaan of zich op zijn minst sterk verdedigd heeft. De aangerichte wanorde in het dokterskabinet duidt op handgemeen.

Bovendien heeft de onbekende moordenaar niet één maar wel twee ladingen uit een jachtgeweer afgevuurd. Een eerste projectiel kwam op de vloer in de woonkamer terecht terwijl de andere lading hagel de dokter zwaar verwondde in de mond- en keelholte.

Levensgevaarlijk gewond strompelde dokter Op de Beeck na de aanslag de straat op waar hij een voorbijrijdende fietser, een lid van het Mechelse brandweerkorps dat zich naar het werk begaf, staande hield. Het slachtoffer kreeg onmiddellijk alle nodige hulp, die uiteindelijk dan toch tevergeefs is gebleken.

Het parket te Mechelen doet een vernieuwde oproep tot getuigen van het drama en verzoekt personen die eventuele verdachte gedragingen rond de dokterswoning of rond de woning van notaris De Bondt aan de Pulsesteenweg 54, waar omstreeks hetzelfde tijdstip gepoogd werd in te breken, zich te melden.

Het gerecht waarschuwt de bevolking voor de moordenaar. Men vermoedt dat hij agressief en gevaarlijk is en nog steeds gewapend rondloopt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1983

Hieronder het opsporingsbericht met bijhorende robotfoto zoals het verscheen in de krant van 7 maart 1983:

Onderzoeksrechter Mw. Doom te Mechelen verzoekt de verspreiding van bijgaande robotfoto i.v.m. de moord op Frans Op de Beeck, Nekkerspoelstraat 110 te Mechelen, gepleegd op vrijdag 4 maart jl. tussen 6u40 en 6u55.

In de omgeving van de plaats der feiten werd in de loop van dezelfde nacht een man opgemerkt die iets met de overval zou kunnen te maken hebben of die nuttige informatie terzake moet kunnen verstrekken. Van hem werd bijgaande robotfoto gemaakt. Hij beantwoordt aan volgende persoonsbeschrijving: 25 à 30 jaar, middelmatig gestalte, breed geschouderd, geblokt type, verzorgd voorkomen, rond vol aangezicht, fijne neus en dikke lippen, donker haar, licht gekruld, boven de oren recht afgesneden. Hij draagt geen baard, geen snor noch bril en ging gekleed met een sporttrui van lichte kleur (beige) met 10 cm brede horizontale streep ter hoogte van de borst, lage gesloten kraan (geen rolkraag). (…)

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robotf17.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube