1

Topic: Tervuren: 27 Juli 1988

Samenvatting:

  • Wat? Moord op Gaby Van Eetvelde, de vrouw van een juwelier

  • Wanneer? Woensdag 27 juli 1988, rond 22u30

  • Waar? Brusselsestraat 3 in Tervuren » Google Maps

  • Hoe? De vrouw werd doodgeslagen met een stomp voorwerp en beroofd van haar juwelen.

  • Status? Onopgelost

De man van de juwelier is lange tijd de hoofdverdachte geweest voor deze moord. Hij zat bijna één jaar in voorhechtenis. Enkele dagen na zijn vrijlating en exact één jaar na de moord, pleegde de man zelfmoord.

Vrouw van juwelier vermoord

In Tervuren ontdekte juwelier Maurice Schoukens woensdagavond het lijk van zijn vrouw Gaby Van Eetvelde in de garage. De vrouw was doodgeslagen en bestolen van de enkele juwelen die ze droeg. Uit de juwelierszaak werd niets gestolen. De dader en he motief van de moord zijn nog niet bekend.

Het echtpaar Schoukens-Van Eetvelde heeft een grote juwelierszaak in de Brusselsestraat 3 in Tervuren. Het gezin heeft drie kinderen die buitenshuis wonen. De vrouw was woensdagavond een bezoek gaan brengen aan kennissen in het Leuvense. Maurice Schoukens had bij hem thuis bezoek van vrienden.

De juwelier zou omstreeks 22u naar Leuven gebeld hebben om te vragen of zijn vrouw al op weg naar huis was. Hij zou ongerust zijn geweest over het lange wegblijven van zijn echtgenote. Aan de telefoon werd hem echter verzekerd dat zijn vrouw net naar Tervuren was vertrokken.

De vrouw reed met een snelle VW Golf. De reis van Leuven naar Tervuren duurt normaal niet langer dan 15 à 20 minuten. Maurice Schoukens is ongeveer een half uur later, samen met een vriend, naar de garage gegaan die via de tuin te bereiken is. Daar trof hij zijn vrouw aan achter haar auto. Zij lag in een grote plas bloed. De man heeft nog een dokter gebeld, maar de vrouw was reeds overleden.

Een lijkschouwing heeft uitgewezen dat de 54-jarige vrouw is doodgeslagen met een stomp voorwerp. Er was sprake van een hamer, maar dit bericht kan niet worden bevestigd door het parket van Leuven. De vrouw werd wel zwaar toegetakeld. De bloedvlekken zaten tot op de auto. De dader nam ook enkele juwelen mee die de vrouw droeg. Een halsketting werd achtergelaten.

Het parket van Leuven onder leiding van onderzoeksrechter Decoux doet het onderzoek. Men tast nog volledig in het duister wat de identiteit en het motief van de moord betreft.

Men sluit uiteraard niet uit dat het om een roofmoord gaat. In de juwelierszaak is al verscheidene keren ingebroken. Deze week was de zaak echter gesloten wegens vakantie. De moord moet in ieder geval zeer snel gebeurd zijn, gezien het tijdsverschil tussen het vertrek uit Leuven van de vrouw en haar dood, nauwelijks een half uurtje later.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Juli 1988

Leuvens parket zoekt getuigen van moord in Tervuren

Onderzoeksrechter Decoux bij het parket in Leuven doet een oproep tot getuigen in verband met de moord op Gaby Van Eetvelde op 27 juli in Tervuren. Zoals bekend werd de vrouw woensdagavond omstreeks 22u30 dood aangetroffen in de garage door haar echtgenoot, juwelier Maurice Schoukens. De vrouw was doodgeslagen en bestolen van haar juwelen.

Mensen die op woensdagnamiddag of -avond 27 juli verdachte personen hebben opgemerkt aan de juwelierszaak van Maurice Schoukens in de Brusselsestraat 3 of aan de garage op de Leuvensesteenweg 2, worden verzocht zicht te melden. Ook personen die het slachtoffer Gaby Van Eetvelde die avond omstreeks 22u hebben gezien, kunnen contact opnemen met de politie van Tervuren. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Augustus 1988

Moord in Tervuren blijft nog onopgelost

De moord op de echtgenote van een juwelier in Tervuren blijft nog steeds onopgelost. De speurders hebben momenteel geen enkel spoor. Ondervragingen van kennissen van de familie Schoukens leverden niets op. De vrouw van juwelier Maurice Schoukens werd op woensdag 27 juli omstreeks 22u30 levenloos aangetroffen in de garage. De vrouw was doodgeslagen en beroofd van haar juwelen. De zaak van juwelier Schoukens is gelegen in de Brusselsestraat 3 in Tervuren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Augustus 1988

Man van vermoorde juweliersvrouw aangehouden

In verband met de moord op Gaby Van Eetvelde uit Tervuren op woensdag 27 juli heeft het parket van Leuven een verdachte onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het betreft juwelier Maurice Schoukens, echtgenoot van het slachtoffer.

De echtgenote van de juwelier werd op woensdagavond dood aangetroffen in de garage. De vrouw was bewerkt met een stomp voorwerp. Uit het onderzoek van de speurders bleek dat juwelier Schoukens er vreemde hobby’s op nahield. Zo hield hij zich bezig met hypnose en met een soort van psychische therapie met aardstralen.

De man zou van deze kennis misbruik hebben gemaakt en verscheidene personen hebben misleid. Zo zouden er uit die praktijken bepaalde relaties zijn ontstaan en er is zelfs sprake van liefdesverhoudingen.

Volgens de speurders zou precies daar in het motief van de moord kunnen te zoeken zijn. De juwelier ontkent elke betrokkenheid in de zaak. Inmiddels werd zijn aanhouding door de raadkamer bevestigd.

Er wordt nog verder onderzocht of er ook nog een tweede persoon bij de zaak is betrokken. Het parket in Leuven weigert ook maar enige uitleg te geven over de hele zaak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Augustus 1988

Lijk vermoorde Tervuurse juweliersvrouw opgegraven

Vorige week donderdag is het lijk van Gaby Van Eetvelde, de juweliersvrouw die op 27 juli om het leven gebracht is, op de begraafplaats van Tervuren opnieuw opgegraven.

Dat gebeurde op last van onderzoeksrechter Decoux bij het parket van Leuven. Eén en ander geraakte tijdens het voorbije weekend bekend.

Onderzoeksrechter Decoux had opdracht tot het opgraven van het lijk gegeven, omdat uit het onderzoek gebleken was dat men een tijd voor Gaby Van Eetvelde vermoord werd, al gepoogd zou hebben haar door vergiftiging om het leven te brengen.

In verband met een eventuele poging tot vergiftiging werd een huiszoeking verricht in de woning van het juweliersechtpaar Schoukens-Van Eetvelde aan de Brusselsesteenweg 3 in Tervuren. In de woning werd een hoeveelheid vergif aangetroffen.

Zoals bekend is in verband met de moord juwelier Maurice Schoukens, de echtgenoot van Gaby Van Eetvelde, gearresteerd. De juwelier werd voorgeleid nadat uit het onderzoek gebleken was dat de juwelier er vreemde hobby’s op nahield. Zo zou hij zich bezighouden met hypnose en met een soort van psychische therapie met aardstralen. De man zou bovendien van deze kennis misbruik gemaakt hebben om verscheidene personen te misleiden. Zo zouden uit die praktijken bepaalde relaties ontstaan zijn en is er zelfs sprake van liefdesverhoudingen. Volgens de onderzoekers zou precies daarin het motief tot de moord op Gaby Van Eetvelde te zoeken zijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 September 1988

Tervurense juwelier vrij

Bijna een jaar na de feiten heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel juwelier Maurice Schoukens uit Tervuren opnieuw in vrijheid gesteld. In augustus van vorig jaar was hij door onderzoeksrechter Decoux bij het parket in Leuven onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De Leuvense onderzoeksrechter verdacht hem van moord op zijn echtgenote Gaby Van Eetvelde.

Op de avond van 27 juli 1988 meldde juwelier Schoukens aan de politie van Tervuren dat hij zijn 54-jarige echtgenote dood in de garage van hun woning aangetroffen had. De vrouw lag in een plas bloed achter haar auto. Ze was erg toegetakeld en van haar juwelen beroofd.

Van bij het begin van het onderzoek tastten de gerechtelijke politie bij het parket in Leuven en onderzoeksrechter Decoux in het duister over de dader en het motief van de moord.

Op de dag van de feiten was Gaby Van Eetvelde op bezoek gegaan bij een vriendin in Leuven. De juwelier zelf had vrienden op bezoek. Die avond zou hij omstreeks 22u naar de vriendin van zijn vrouw gebeld hebben, omdat hij zich over het lange wegblijven van zijn echtgenote ongerust maakte. Er werd hem verzekerd dat zijn vrouw toen al naar Tervuren vertrokken was. Toen zijn vrouw omstreeks 22u30 nog niet thuis was, ging hij met een vriend naar de achtergelegen garage waar ze Gaby Van Eetvelde aantroffen.

Hypnose

Op 16 augustus 1988 plaatste onderzoeksrechter Decoux Maurice Schoukens onder aanhoudingsmandaat. Uit het onderzoek was namelijk gebleken dat het tussen de juwelier en zijn echtgenote niet zo goed meer boterde. Ook zou de juwelier hypnose als hobby beoefenen en zou hij van een psychische therapie met behulp van aardstralen gebruik maken.

De juwelier zou van deze eigenschappen misbruik gemaakt hebben en zou een aantal personen misleid hebben. Uit die praktijken zouden ook enkele relaties ontstaan zijn, die tot een liefdesverhouding geleid hebben. Volgens de onderzoekers zou dit laatste een motief tot de moord kunnen geweest zijn. Ook zou de juwelier al eerder van plan geweest zijn om zijn echtgenote om te brengen.

Zo zou hij gepoogd hebben om zijn vrouw met arsenicum te vergiftigen. Vandaar dat het lijk van Gaby Van Eetvelde opnieuw voor een tweede autopsie ontgraven werd. De uitslag van die lijkschouwing zou negatief geweest zijn.

In de loop van het onderzoek zou een vriendin van de juwelier eveneens over de feiten verhoord zijn. Dat zou naar verluidt onder hypnose door een neuropsychiater gebeurd zijn.

Vanaf het ogenblik dat hij voorgeleid werd, ontkende de juwelier iets met de feiten te maken te hebben. De man tekende dan ook beroep aan tegen zijn aanhouding, die om de maand verlengd werd.

De KIB behandelde het beroep van de juwelier en stelde hem zonder voorwaarden op vrije voeten. Op het parket in Leuven is men niet gelukkig met de beslissing van de KIB.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Juli 1989

Tervurense juwelier pleegt zelfmoord

Juwelier Maurice Schoukens uit de Brusselsestraat 3 in Tervuren heeft zelfmoord gepleegd. In een nagelaten brief staat dat hij er niet meer tegen kon dat de speurders hem bleven achtervolgen. De man werd veracht van doodslag op zijn echtgenote. Hij sloeg de hand aan zichzelf precies op de verjaardag van de moord, nu één jaar geleden.

Gaby Van Eetvelde, de echtgenote van de juwelier, werd woensdagavond 27 juli 1988 vermoord aangetroffen. De vrouw lag in de garage en bleek doodgeslagen met een stomp voorwerp.

Enkele weken later, op 16 augustus, werd de echtgenoot van het slachtoffer, Maurice Schoukens, voorgeleid. Hij werd verdacht van de moord, of van medeplichtigheid. Bij gebrek aan harde bewijzen werd de juwelier begin deze maand vrijgelaten.

Afgelopen woensdag werd Maurice Schoukens opnieuw ondervraagd door de gerechtelijke politie van Leuven. Hij moest zich de dag nadien om 16 uur weer aanbieden, maar kwam niet opdagen. Daarom kreeg de politie van Tervuren de opdracht om een kijkje te gaan nemen in de woning van de juwelier.

De agenten ontdekten er het lijk van Maurice Schoukens. Hij had zich opgehangen met een nylonkoord in de garage, precies boven de plaats waar men vorig jaar het lichaam van zijn vrouw vond.

Afscheidsbrieven

De juwelier had verscheidene afscheidsbrieven achtergelaten. Daarin schreef hij dat hij het slachtoffer was geworden van gerechtelijke dwalingen. En dat hij het niet meer aan kon dat de speurders hem op de hielen bleven zitten.

Volgens de gerechtelijke politie was de juwelier nog wel degelijk toerekeningsvatbaar. Naarmate het onderzoek vorderde, groeide de stelling dat ze hier te maken hadden met een huurmoord. Zo werd vorig weekend nog de dochter van de juwelier bedreigd.

De speurders vermoeden dat juwelier Schoukens zelfmoord heeft gepleegd, omdat ze steeds dichter bij de waarheid zijn gekomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Juli 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube