1

Topic: Avignon: 5 Augustus 1983

Samenvatting: La tuerie du Sofitel d'Avignon

In de nacht van 4 op 5 augustus 1983, rond 3u30, plegen waarschijnlijk drie gangsters een uiterst bloedige overval op het Sofitel-hotel in Avignon. Tijdens hun raid in het hotel hebben zij zeven (!) mensen vermoord: 3 gasten en 4 personeelsleden. Tijdens hun vlucht uit het hotel beschoten twee gangsters een politiepatrouille die net aankwam. Eén van de twee gangsters kon ontsnappen, de andere - Jean Roussel - werd overmeesterd door de politie.

  • Wat? Een overval op een hotel.

  • Wanneer? In de nacht van 4 op 5 augustus 1983, rond 3u30

  • Waar? Sofitel-hotel "La Balance" in Avignon » Google Maps

  • Daders: hoogstwaarschijnlijk 3;
    - Jean Roussel (gestorven in 1985 aan een hartstilstand)
    - Jacques Gouttenoire (vermoord)
    - Gérard Rolland (veroordeeld tot 15 jaar)

  • Wapens: een revolver 9-mm, een Magnun 537 en een 12mm riot gun met afgezaagde loop

  • Status: officieel opgelost maar er zijn nog veel onbeantwoorde vragen

https://cdn-s-www.ledauphine.com/images/2138fc0f-9cfa-4f51-8762-96a6151e1099/NW_raw/cette-nuit-du-5-aout-1983-sept-temoins-de-ce-braquage-rate-ont-ete-executes-photo-archives-le-dl-1689149609.jpg

Boeven spaarden niemand

Bij de meest bloedige roofmoord uit de annalen van de Franse politie hebben twee gangsters vrijdagmorgen in het Zuid-Franse Avignon zeven personen vermoord, onder wie twee jonge Nederlanders.

Een van de misdadigers kon door de politie gearresteerd worden, de ander was vrijdagmiddag nog voortvluchtig maar naar het heette waren de kansen aanzienlijk dat ook hij binnen afzienbare tijd ingerekend zou worden.

Om half vier in de nacht van donderdag op vrijdag waren de twee gangsters het Sofitel-hotel “La Balance”, gelegen nabij het vermaarde pauselijk paleis in Avignon, binnengedrongen.

Omdat er geen ooggetuigen van het drama zijn, is het volgens de politie uiterst moeilijk de toedracht betrouwbaar te reconstrueren.

Niettemin schijnt vast te staan dat de beide gangsters twee personeelsleden van de nachtdienst, die de maaltijden gebruikten toen zij binnen kwamen, met hun wapens (een zwaar kaliber revolver Magnun 537 en een twaalf-mm jachtgeweer met afgezaagde loop) bedreigd hebben, daarna begonnen zijn met een breekijzer de brandkast te forceren.

Gijzelaars

Op dat ogenblik moet een jong paar het hotel binnengekomen zijn: de pianist van de bar en zijn verloofde, die op weg waren naar hun kamer. Toen zij zagen wat er aan de hand was, vluchtten beide jonge mensen naar de tweede verdieping waar hun kamer gelegen was.

De gangsters achtervolgden hen, waarbij zij de twee leden van het hotelpersoneel als gijzelaars meenamen. Op de tweede verdieping voltrok zich het drama. De misdadigers schoten eerst een van deze jongelieden neer, de barman die eveneens zijn kamer op deze verdieping had, opende daarop zijn deur en hij werd in zijn badkamer, waar hij zich wilde verschuilen, neergeschoten.

Daarop werd een andere deur geopend, die van kamer 209, waar de consul van Frankrijk in Saarbrücken en zijn gezellin logeerden.

De gangsters drongen de kamer binnen met hun drie gijzelaars (de leden van het hotelpersoneel) en schoten ze alle vijf neer.

In totaal zeven doden, vier mannen en drie vrouwen. Onder de slachtoffers bevinden zich twee Nederlandse leden van het personeel van het Sofitel-hotel: de 23-jarige telefoniste-receptioniste Nicole Van Buuren uit Bergen-op-Zoom en de 28-jarige portier René Van Pool uit Amsterdam.

Een en ander is volgens het parket van Avignon de meest waarschijnlijke hypothese: namelijk de gangsters die in paniek waren, wilden alle getuigen uit de weg ruimen.

Er is een tweede theorie, namelijk dat de gangsters die in hun bezigheid gestoord werden ofwel geen succes hadden met de koevoet waarmee zij de brandkast wilden openen en de personeelsleden dwongen hen naar de kamer van de directeur van het hotel te brengen, eveneens op de tweede verdieping. Zij zouden in dat geval de directeur hebben willen dwingen de brandkast voor hen te ontsluiten.

Vlucht

Vast staat niettemin dat de beide misdadigers vluchtten door uit het raam van kamer 209 te springen. Zij kwamen terecht op de motorkap van een geparkeerde wagen en vonden meteen een politiepatrouille tegenover zich.

Deze politie was inderhaast toegesneld nadat een hotelgast ijlings de politie gebeld had. De gangsters openden andermaal het vuur, ditmaal op de politie, zonder hen te treffen.

Een hunner slaagde erin in de smalle straatjes rond het pauselijk paleis te ontkomen. De andere, die het magazijn van zijn revolver leeggeschoten had, wierp de revolver in het gezicht van een van de politiemannen die licht gewond werd. Toch slaagde de politie erin de man te overweldigen. Het wapen was een 9mm-kaliber.

In kamer 209 werd tussen de lijken een tweede revolver gevonden, een zware Magnun en eveneens een jachtgeweer met afgezaagde loop.

Dader tijdelijk vrij

De gearresteerde misdadiger is de 30-jarige Jen Roussel, een man met een zwaar gerechtelijk verleden. Hij was wegens diefstal opgesloten in de hoofdgevangenis van Clairvaux (Aube) en had, na negen jaar opsluiting, op 26 juli voor het eerst een uitgangsvergunning gekregen, zo is uit welingelichte bron vernomen.

Op 31 juli diende hij zich opnieuw in de gevangenis van Clairvaux aan te melden, maar hij daagde niet op en werd sindsdien door de politie opgespoord. Zijn medeplichtige is nog voortvluchtig. De politie vermoedt dat hij zich ergens in de stad schuil houdt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Augustus 1983

Jean Roussel was een specialist in inbraken en gewapende overvallen. Zijn medeplichtige, Jacques Gouttenoire, werd de de dag na het bloedbad in het hotel dood gevonden, zijn lichaam doorzeefd met kogels. In 1985 stierf Roussel in een politiewagen aan een hartaanval.

In 1987 verschenen twee mannen die ervan verdacht werden een rol te hebben gespeeld in het bloedbad, waaronder François Arpinot, de vermoedelijke moordenaar van Jacques Gouttenoire, voor het Assisenhof van Vaucluse. Arpinot en Gérard Rolland werden veroordeeld tot respectievelijk 18 en 15 jaar gevangenisstraf.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Avignon: 5 Augustus 1983

Lijk van tweede verdachte in moordpartij te Avignon gevonden

Na Jean Roussel die kort na de moordpartij van vrijdag in het Sofitel-hotel te Avignon, waar zeven doden zijn gevallen, al was opgepakt, is zaterdag een tweede verdachte gevonden, nl. de bekende koppelaar Jacques Gouttenoire, die met verschillende kogels was doodgeschoten.

De identiteitspapieren van de 39-jarige Gouttenoire, die al veroordeeld werd wegens koppelarij en slagen en verwondingen waren vrijdagavond door de politie gevonden in een voor de Sofitel achtergelaten gestolen wagen.

De 38-jarige Jean Roussel is zaterdagnamiddag in beschuldiging gesteld wegens diefstal, doodslag en andere misdaden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Augustus 1983

Derde dader van bloedbad in hotel aangehouden

In Franse gerechtelijke kringen hoopt men dat Jean Roussel eindelijk zijn stilzwijgen zal verbreken over de zevenvoudige moord, die hij op 5 augustus samen met twee andere gangsters pleegde in het Sofitel-hotel te Avignon.

Donderdag werd immers Gerard Rolland, de derde man van het moordcommando, aangehouden, zodat Roussel van hem niets meer heeft te vrezen. De hoop van het gerecht is tijdens het weekend nochtans niet in vervulling gegaan. Jean Roussel bleef stom tegenover de onderzoeksrechter.

De 33-jarige Gerard Rolland, een kruimeldief en vechtersbaas, werd te Valréas aangehouden en bekende enkele uren later reeds de derde overvaller op het hotel te zijn geweest. Hij loochent evenwel iets te maken te hebben met de dood van Jacques Gouttenoire, de tweede overvaller.

Begin vorige week werden twaalf personen voorgeleid. Tot hen behoorden de 40-jarige François Arpino, een ex-gedetineerde en de kwakzalver Barthelemy Mourret, die zijn praktijken in een bar te Tarascon uitoefende.

Kort na het bloedbad, en dat wisten de speurders al lang, hadden twee mannen Gouttenoire die bar binnen gedragen en gevraagd naar Mourret. De kwakzalver weigerde echter de gangster, die tijdens zijn vlucht uit het hotel een voet had gebroken, te verzorgen. Daarop droegen de twee mannen de bijna bewusteloze Gouttenoire naar buiten.

Vorige week bekende Arpino dat hij een van die twee mannen was en tevens verklapte hij de naam van de derde moordenaar in het Sofitel-hotel: Gerard Rolland.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 September 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube