1

Topic: Pietro Santini

Pietro Santini was een Italiaanse gangster die tijdens de jaren '80 in België (in Jemappes) woonde. Hij werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenis wegens een hold-up in Jemappes. Op 21 april 1986 ontsnapte hij samen met de Franse gangster Michel Houdart uit de gevangenis van Verviers.

In juni van datzelfde jaar werden de twee gangsters gearresteerd in een café in Waver. In het politiekantoor van Nijvel bedreigde hij een agent met een revolver. Hij werd daarop neergeschoten door die agent. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

Broer ontsnapte gevangene ingerekend

Na de ontsnapping uit de gevangenis van Verviers, maandag, werd gisteren de broer één van de twee ontsnapte gevangenen, Sylvano Santini, aangehouden. Santini werd later ter beschikking gesteld van de rechter van instructie te Verviers. Hij wordt ervan verdacht een handje te hebben toegestoken bij de ontsnapping van zijn broer Pietro Santini, uit de gevangenis.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 April 1986

Ontsnapte gevangene door politiekogels gedood

Gisteren is in het gebouw van de gerechtelijke politie te Nijvel de 37-jarige Pietro Santini neergeschoten. De man was op 21 april samen met de 36-jarige Fransman Michel Houdart uit de gevangenis van Verviers ontsnapt. Donderdagnamiddag werden ze samen opnieuw aangehouden te Waver. Santini was tot 12 jaar veroordeeld wegens een hold-up te Jemappes.

De aanhouding gebeurde door een tiental leden van de gerechtelijke politie. Op dat moment deden er zich nog geen incidenten voor. Toen twee inspecteurs Santini wilden fouilleren na aankomst in het kantoor van de GP te Nijvel, draaide hij zich echter plots om en dreigde een van hen met een pistool kaliber 7.65, dat in zijn ondergoed verborgen had gezeten. Hij riep de inspecteur toe zich niet te bewegen.

Deze voelde zich bedreigd en trok onmiddellijk zijn eigen wapen. Hij vuurde driemaal naar Santini, die in de borst geraakt werd. Tijdens zijn overbrenging naar het ziekenhuis overleed hij. Nadien bleek dat Santini’s pistool geladen was met zeven kogels.

De procureur des konings van Nijvel heeft onderzoeksrechter Schlicker belast met een onderzoek. Er had reeds een wedersamenstelling plaats. De procureur heeft ook een mededeling over de gebeurtenissen vrijgegeven waarin vermeld wordt dat, volgens de eerste gegevens, de inspecteur die op Santini vuurde, gehandeld heeft in een staat van wettige zelfverdediging.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Juni 1986

De persoonsbeschrijving van Santini, door het gerecht vrijgegeven na zijn ontsnapping:

37 jaar, van Italiaanse nationaliteit. Hij woonde het laatst te Jemappes en werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Persoonsbeschrijving: 1m77, middelmatige lichaamsbouw, ongeveer 80 kg., lijkt tussen 30 en 35 jaar, heeft kastanjebruine ogen, zwart haar, erg kalend vooraan en een dikke snor.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/pietro10.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube