1

Topic: Hubert Melotte

  • Geboren in 1940

  • November 1980: gearresteerd voor moord op prostituee in Schaarbeek

  • September 1982: gearresteerd voor klacht wegens doodsbedreiging.

  • December 1982: Aanhouding wordt bevestigd en verlengd.

  • In december 1982 werd hij reeds 15 maal (!) veroordeeld wegens diefstal, oplichterij en het toebrengen van slagen.

  • April 1995: Voorwaardelijke vrijlating

  • 21 April 1995: Overval op een bakkerij in Luik. Tijdens die overval schiet hij op agenten.

Hij wordt omschreven als een "gehandicapte kleermaker". Op welke manier was hij gehandicapt?

Twee personen voorgeleid na moord op Franse lichtekooi te Schaarbeek

Een Franse lichtekooi, de 49-jarige Louisette Donnez, die op haar privé-adres werkte in de rosse buurt van Schaarbeek werd woensdagmorgen gewurgd aangetroffen. Er bestaan sterke vermoedens dat het om een lustmoord gaat.

Speurders van de BOB vonden nog zo’n 1.200 fr. terug, wat er zou kunnen op wijzen dat de dader het niet op het geld van het slachtoffer had gemunt. De vrouw, die sedert 1974 werkte op haar privé-adres, vertoonde een verwonding aan het rechteroor, maar al vlug werd vastgesteld dat ze met een handdoek werd gewurgd.

Louisette Donnez, die uit de echt is gescheiden, had een goede vriendin die wat verder in dezelfde straat werkte. Het is deze vrouw die het slachtoffer heeft gevonden. De BOB van Brussel trekt ieder spoor na en in dergelijke gevallen wordt eerst en vooral gezocht naar de laatste klant van het slachtoffer. Die werd ondertussen al gevonden. Samen met een taxichauffeur werd hij voorgeleid en ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter.

De moord op de Franse lichtekooi herinnert aan een soortgelijke moord die begin 1978 in dezelfde Linnéstraat werd gepleegd op Sophie Blanche, een joodse vrouw van lichte zeden. Ook zij werd gewurgd maar dan met een koord, waarmee het slachtoffer aan handen en voeten werd vastgebonden. In tegenstelling echter met Louisette Donnez, die naakt werd gevonden, lag Sophie Blanche volledig gekleed toen de politie haar vond.

De dader van die twee jaar oude moord is nog steeds niet aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 November 1980

Verdachte onder arrest geplaatst

Na de moord op een Franse prostitué te Schaarbeek, werden - zoals we gisteren reeds meldden - twee personen voorgeleid. Een ervan is onder arrest geplaatst.

Het gaat om een gehandicapte kleermaker, die 40 jaar geleden in Luik werd geboren, maar te Schaarbeek woont.

De man, die op bezoek ging bij het 49-jarige slachtoffer Louisette Donnez, loochent alle schuld. Zijn alibi schijnt evenwel niet volledig te kloppen. Volgens speurders is het echter nog voorbarig te gewagen dat de moord is opgelost.

De taxichauffeur, die de thans gearresteerde klant tot bij de lichtekooi voerde, blijft ook nog in voorlopige bewaring. Dit zou echter voor andere feiten zijn. In elk geval heerst er een zeker optimisme in speurderskringen, wat kan laten veronderstellen dat de gearresteerde kleermaker toch meer moet afweten van de moord.

Louisette Donnez werkte al sedert 1974 in het kwartier waar ze woensdagochtend gewurgd met een handdoek werd aangetroffen. Ze heeft twee dochters en een zoon in het Vreemdelingenlegioen. De vrouw was helemaal ontkleed toen ze werd gevonden. Uit de lijkschouwing bleek dat ze een ribbreuk had opgelopen, wat er op wijst dat ze door de dader zeer hardhandig werd aangepakt.

Nu achterhaalden BOB-speuders dat de gearresteerde kleermaker in sommige omstandigheden nogal brutaal kan optreden …

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 November 1980

Kleermaker verdacht van twee moorden

Brusselse speurders, zowel van de gerechtelijke politie als van de BOB, hebben de handen in elkaar geslagen om de gruwelijke wurgmoord op de Franse lichtekooi Louisette Donnez te Schaarbeek op te helderen. De BOB gelukte erin, nauwelijks een uurtje na de ontdekking van de moord, een verdachte voor te leiden. Die verdachte, een 40-jarige kleermaker, die te Luik werd geboren maar zijn intrek had genomen in een Schaarbeek hoteletje, was de laatste klant geweest van het slachtoffer. Een reden te meer om hem van de moord te verdenken. Naar verluidt loochent hij alle schuld, doch zijn alibi schijnt niet te kloppen.

Robotfoto

Daar komt nu nog bij dat hij wellicht ook nog voor andere misdrijven op de rooster zal worden gelegd. Het is de speurders niet ontgaan, dat enkele jaren geleden in de buurt waar de Franse vrouw van lichte zeden werd vermoord een andere prostitué, met name Sophie Blanche werd gewurgd.

In de huidige stand van het onderzoek ziet het er naar uit dat de verdachte kleermaker, die gehandicapt is, ook voor de moord op Sophie Blanche aan de tand zal worden gevoeld. Want er is meer. Na de moord op die van joodse afkomst zijnde lichtekooi, werd in het beruchte Noordkwartier nog een andere prostitué aangevallen. Ze kon echter vluchten en ook een nauwkeurige persoonsbeschrijving geven van de man die haar had aangerand. De rijkswacht maakte aan de hand van haar verklaringen een robotfoto, en naar verluidt stemt die robotfoto van toen nogal goed overeen met de fysionomie van de Schaarbeekse kleermaker.

Zowel Louisette Donnez, als Sophie Blanche en ook de vrouw wie op het nippertje kon ontsnappen, werden op brutale manier toegetakeld. Van de gearresteerde weet men ondertussen dat hij inderdaad zeer brutaal kan toeslaan als hij had gedronken. En in de nacht dat Louisette Donnez werd vermoord, was hij inderdaad boven zijn theewater.

Dit alles wil vanzelfsprekend nog niet zeggen dat hij de moordenaar is van Sophie Blanche. Maar uit het optimisme in speurderskringen zou men kunnen afleiden dat er goede hoop is, sommige moorden op lichtekooien te Brussel op te helderen.

Intussen blijkt dat de taxichauffeur, die de verdachte kleermaker tijdens de bewuste moordnacht naar de Franse prostitué voerde, ook nog in de cel zit. Maar dit heeft helemaal niets te zien met de moord zelf. Naar werd vernomen zou de Brusselse taxichauffeur hebben nagelaten enkele betalingen te verrichten en met hij zich nu daarvoor verantwoorden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 November 1980

Melotte blijft aangehouden

De Kamer van Inbeschuldigingstelling van Brussel heeft het aanhoudingsmandaat afgeleverd tegen de 40-jarige steenkapper Hubert Melotte uit Schaarbeek, bevestigd.

Melotte is de man die in november 1980 werd aangehouden als verdachte in een zaak van moord op een Franse prostitué, in Schaarbeek. Het slachtoffer, de 49-jarige Louisette Donnez, werd dood op haar bed aangetroffen, nadat zij met behulp van een handdoek was gewurgd.

Niettegenstaande zware vermoedens en ook getuigenissen, ontkende Melotte en werd tenslotte in vrijheid gesteld. Momenteel vertoeft hij opnieuw in de gevangenis. Tegen hem werd klacht ingediend wegens het uiten van doodsbedreigingen.

Toen hij in een instituut in Waals-Brabant werd verzorgd, leerde Hubert Melotte een vrouw kennen met wie hij vrij vlug intieme contacten had. Ook ontfutselde hij de vrouw haar spaargelden. Toen ze met hem wilde breken, uitte hij doodsbedreigingen. Melotte werd half september dit jaar gearresteerd op klacht van de jonge vrouw.

Hij blijft alles ontkennen. De inspecteurs menen over voldoende elementen te beschikken om aan te tonen dat Melotte een andere vrouw tot prostitutie wilde dwingen. Hij heeft een goed gevuld gerechtelijk dossier. Tot nog toe werd hij reeds 15 maal veroordeeld wegens diefstal, oplichterij en het toebrengen van slagen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 December 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Hubert Melotte

Hij werd in april 1995 voorlopig vrijgelaten. Hij pleegde toen een overval op een bakkerij. Daarbij heeft hij geschoten op agenten:

Arrestation du tireur de la rue Saint-Remacle

Le quinquagénaire qui, au terme d'un hold-up dans une boulangerie, avait ouvert le feu vers des policiers vendredi (*) en fin de journée, rue Saint-Remacle, a finalement été arrêté. Il s'agit d'Hubert Mélotte, un Liégeois de 54 ans. Mélotte venait de sortir de prison dans le cadre d'une libération conditionnelle. Il y purgeait une peine pour vol. Le juge d'instruction l'a renvoyé à Lantin.

Bron: Le Soir | 24 April 1995

(*) 21 April 1995

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube