1

Topic: Etterbeek-Elsene: 9 December 1977

Samenvatting

  • Wat? Een moord op twee taxichauffeurs in Brussel

  • Wanneer? In de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 december 1977

  • Waar?
    De eerste moord gebeurde in de Jean Massart-straat in Etterbeek (» Google Maps).
    De tweede moord in de Kloosterstraat in Elsene (» Google Maps).

  • Wie? De dader was een 16-jarige man van Italiaanse afkomst.

  • Wapen? Een .22 revolver short

  • Motief: De dader verklaarde dat hij de moorden heeft gepleegd in opdracht van een niet nader omschreven organisatie. Die organisatie had hem de opdracht gegeven ergens een taximan te gaan neerschieten. Hij verklaarde ook dat hij de moorden heeft gepleegd "om na te gaan wat een effect het op hem zou maken".

  • Slachtoffers: Bernard Schuiten (27) en Robert Lekeu (39)

  • Status: opgelost, de jongeman gaf zichzelf aan bij de politie, werd eerst doorverwezen naar assisen maar daarna geïnterneerd. Vermits hij minderjarig was, is zijn naam niet gekend.

Na de moord vluchtte hij richting Waterloo. Hij had een lift gekregen van een student uit Court-Saint-Etienne. Ondanks een grote klopjacht slaagde hij er in om in de buurt van Leeuw van Waterloo te ontsnappen.

Twee taxichauffeurs neergeknald te Brussel

Twee Brusselse taxichauffeurs werden vrijdagavond, kort voor middernacht, het slachtoffer van een aanranding. Beiden werden in het achterhoofd geschoten. Zaterdagnamiddag overleed de 27-jarige Bernard Schuiten aan de opgelopen verwondingen in het Jules Bordet-ziekenhuis te Brussel.

De toestand van het tweede slachtoffer, de 39-jarige Robert Lekeu, is kritiek. Het drama heeft felle beroering verwekt bij de taxichauffeurs die meer veiligheid eisen.

De overvallen gebeurden te Elsene, met slechts een half uur verschil. Men neemt aan dat het om dezelfde dader gaat, van wie men tot nog toe zonder spoor is. Ook omtrent het motief tast men nog in het duister. De overvaller had het blijkbaar niet op het geld van zijn slachtoffers gemunt.

De eerste overval had plaats om 23u10, in de Jean Massart-straat te Elsene. Een man die achteraan in de taxi had plaatsgenomen vuurde een kogel van een zwaar kaliber af in het achterhoofd van de chauffeur, Robert Lekeu, uit Silly bij Edingen.

In tegenstelling met wat eerst was gemeld, heeft de neergeschoten taxibestuurder uit Elsene geen alarm kunnen geven. Het zijn de bewoners van de omliggende panden die een verdacht geluid (een schot?) hadden gehoord en vlak daarop het geraas van een doordraaiende motor. Die mensen troffen dan de stilstaande taxi aan: de bestuurder zat achter het stuur, zwaar gekwetst en had de voet nog op het gaspedaal. Volgens een getuige die een man uit die taxi zag stappen, zou de persoonsbeschrijving kloppen met die van de overvaller te Etterbeek.

Robert Lekeu werd opgenomen in het hospitaal van Etterbeek, waar voor zijn leven wordt gevreesd.

Een half uur later

Een half uur later, om 23u40, gebeurde in de Kloosterstaat te Elsene een gelijkaardige overval. Slachtoffer was hier de 27-jarige Bernard Schuiten uit Wezembeek-Oppem, die een voertuig bestuurde van de firma CITI, Victor Allardstraat te Ukkel. Ook hij kreeg zonder meer een kogel in het achterhoofd. En ook hier werd de dader door een persoon uit de buurt opgemerkt. Net zoals bij de eerste overval ging het om een jonge kerel, gekleed in een jeanspak.

In comateuze toestand werd het slachtoffer vliegensvlug overgebracht naar het Jules Bordetziekenhuis, waar zijn toestand als vrijwel hopeloos werd beschouwd. Hij overleed er zaterdagnamiddag omstreeks 14u30.

Achtervolging

Korte tijd na deze bloedige en laffe overvallen werd een jongeman opgemerkt op de Steenweg op Waterloo. De persoonsbeschrijving stemde overeen met de getuigenverklaringen omtrent de eventuele dader. De jongeman kreeg er een lift. De auto reed in de richting van Waterloo.

Via hun mobilofoons waren ondertussen nagenoeg alle taxichauffeurs aan de weet gekomen wat zich te Elsene had afgespeeld. Het verdachte voertuig werd dan ook weldra achternagezeten door een groot aantal taxi’s. Een van hen wist trouwens deze auto tot staan te brengen voor de rijkswachtpost te Waterloo. De jongeman sprong toen uit de wagen en zetten het op een lopen, in de richting van de Leeuw van Waterloo.

Speurtocht

Zowat 60 taxichauffeurs waren inmiddels eveneens te Waterloo aangekomen de rijkswacht van Nijvel, leden van de anti-terreurgroep Diane en een politieagent uit Waterloo met twee honden, begonnen de buurt uit te kammen. De zoekactie duurde tot zondagochtend zes uur.

De bestuurder van de auto die de verdachte een lift bezorgde werd ondervraagd door de BOB van Nijvel. Het bleek een student uit Court-Saint-Etienne, die met de ganse zaak geen uitstaans had.

Later werd in de omgeving een met bloed besmeurd jasje gevonden, dat mogelijk aan de moordenaar van de taxichauffeur toebehoorde.

Betoging

Omtrent de drijfveer tast men nog volledig in het duister. In beide gevallen waren de taxichauffeurs nog in het bezit van hun portefeuille waarin nog geld zat. De dader schijnt het dus niet om de centen gedaan te hebben. Een wraak op de taxivoerders, die hij wellicht niet eens kende, blijkt eveneens weinig waarschijnlijk. Men zou dus met een geestesgestoorde kunnen te doen hebben.

Hoe dan ook, bij de Brusselse taxichauffeurs is een soort paniek ontstaan. Zij zijn verbolgen over het gebrek aan bescherming. De maatschappij der Groene Taxi’s alleen al tekende vorig jaar zes gewapende overvallen op en elf reeds dit jaar. En dan zijn er nog de talrijke kleinere diefstallen en bedreigingen.

De taxichauffeurs hebben alleszins besloten deze week een grote betoging te organiseren in het Brusselse. Mogelijk nemen daar zowat 1.400 taxi’s aan deel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 December 1977

Bekentenis over moord op taximan was vals

Er was dinsdag in Brusselse gerechtskringen zowel hoop als twijfel in verband met de aanhouding van een verdachte in de zaak van de overval op twee Brusselse taxichauffeurs.

De rijkswacht arresteerde te Ath een 33-jarige Waal, die vlug tot bekentenissen overging. Na urenlang te zijn ondervraagd op het parket te Brussel is uiteindelijk gebleken dat de betrokkene alles verzonnen heeft en met de dubbele aanslag helemaal niets te maken heeft.

Dankzij de waakzaamheid van een postbeambte van Ath, kon de man in kwestie, Jacques Dusepulchre, worden aangehouden. Dinsdag, omstreeks 2u ’s morgens, bemerkte de postbeambte twee gedaanten bij een auto, die rechtover de post van Ath was geparkeerd. Het viel dadelijk op, dat het niet om de eigenaars van de wagen ging. De man verwittigde de rijkswacht. Toen deze aan het postgebouw arriveerde, waren de twee onbekenden echter verdwenen. Maar omdat de auto nog steeds op dezelfde plaats stond, vermoedden de rijkswachters dat de verdachten te voet waren gevlucht. Alle straten van Ath werden doorzocht en aan de Bergensesteenweg werd het tweetal opgemerkt. Ze lieten zich gewillig opleiden.

Het bleek een goede vangst te zijn: een van de twee maakte het voorwerp uit van een aanhoudingsbevel, de tweede bleek de kerel die door alle politiekorpsen van het land sedert zaterdag wordt gezocht: de moordenaar van de Brusselse taxichauffeurs.

Op de rooster gelegd, bekende deze laatste zowel Robert Lekeu als Bernard Schuiten te hebben neergeschoten in hun taxi. Jacques Dusepulchre werd 14 januari 1944 in Jumet geboren en is te Roux gehuisvest. Hij staat bekend als een kruimeldief en een landloper. Deze 33-jarige beweert grondwerker te zijn. Hij is getrouwd maar heeft geen kinderen. Ook is gebleken dat de man onevenwichtig is.

Mede wegens zijn vlugge bekentenissen vroeg men zich dadelijk af of Dusepulchre geen mythomaan is of iemand met een ziekelijke neiging tot liegen. Wellicht om deze reden werd dinsdagmorgen op het parket van Brussel erop gewezen dat het onderzoek in de zaak voortduurde en … dat andere sporen werden gevolgd, niettegenstaande de bekentenissen van Jacques Dusepulchre.

Jacques Dusepulchre werd dinsdagavond nog overgebracht naar Brussel. Daar werd hij geconfronteerd met een viertal getuigen van de overval op de taxichauffeurs.

Duizend taxi’s

Gisterennamiddag hebben zo’n 1.000 taxichauffeurs het stoffelijk overschot van hun collega Bernard Schuiten vergezeld van Brussel naar Wezembeek-Oppem. Daar zal Schuiten, geboren te Etterbeek en vader van een dochtertje, heden woensdag ter aarde worden besteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 December 1977

Twijfel over bekentenis van minderjarige

Bij de gerechtelijke politie te Brussel meldde zich zaterdagavond een minderjarige aan, die beweerde voor enkele weken twee taxichauffeurs te Etterbeek en te Elsene te hebben neergeschoten. Het is reeds de derde persoon die ervan verdacht wordt de dader van de dubbele moord te zijn.

Eén van de vorige verdachten was een mythomaan, een man uit de streek van Ath, die beweerde de dader te zijn, maar die na een grondige ondervraging zonder meer buiten vervolging werd gesteld.

Ook nu staat men sceptisch tegenover de bekentenissen van de jongeman. Zondag werd hij met verscheidene getuigen van het drama geconfronteerd, en moest hij tijdens een soort van rudimentaire reconstructie aantonen op welke manier hij de slachtoffers zou hebben neergeschoten. Dit alles om te kunnen ontdekken of hij schuldig of onschuldig is.

Of hij werkelijk met de tweevoudige moord had te maken, zal men eerst maandagmorgen met zekerheid weten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Januari 1978

Zestienjarige Italiaan bekent moord op twee taxichauffeurs

Een jonge Italiaan, die in februari slechts 17 jaar oud wordt, bekende na een langdurige ondervraging door de gerechtelijke politie te Brussel, dat hij tijdens de late avond van 9 december jl. twee taxichauffeurs te Etterbeek en te Elsene met een kogel in de nek doodschoot.

De slachtoffers waren de 39-jarige Robert Lekeu uit Gilly bij Edingen, en de 27-jarige Bernard Schuiten uit Wezembeek-Oppem. De jonge dader beweert te hebben gehandeld in opdracht van een niet nader omschreven organisatie.

De jonge moordenaar werd vrijdagavond door leden van de gerechtelijke politie aangehouden in een restaurant te Ukkel, zonder enige weerstand te bieden. Na een urenlange ondervraging gaf hij volgend relaas over de feiten.

Op 9 december jl. stapte hij omstreeks 22u50 in een taxi op de Thibautlaan te Etterbeek, nadat even tevoren een persoon komende van het Sint-Katelijneplein uit het voertuig was gestapt. De jonge Italiaan liet zich met de taxi naar de Jean Massartstraat te Etterbeek voeren, en “om na te gaan wat een effect het op hem zou maken”, schoot hij de taxichauffeur Robert Lekeue een kogel in de nek met een revolver .22 short, die hij op zak had. Hij liet aanvankelijk geloven dat een zekere organisatie hem opdracht gaf ergens een taximan te gaan neerschieten.

De jonge kerel, die door verscheidene getuigen werd opgemerkt, zette het toen op een lopen en wist enkele minuten later met de metro en de tram het kruispunt van de Lesbroussartstraat en de Louizalaan te bereiken, waar hij in een andere taxi stapte, dit keer met bestemming de Kloosterstraat te Elsene. Aldaar zou hij niet in staat geweest zijn de rit aan taxichauffeur Bernard Schuiten te betalen en om deze reden zou hij het tweede slachtoffer eveneens met een kogel in de nek hebben gedood.

Andermaal zette hij het toen op een lopen. Hij ging zijn vuurwapen verstoppen in een wat verder gelegen parkje en trok vervolgens zijn jeanskleren uit, die hij in een vuilnisbak ging deponeren. Hij ging nadien enige makkers vervoegen, in het gezelschap van wie hij nog een gedeelte van de nacht doorbracht.

Lastig onderzoek

Het onderzoek naar de dader vorderde slechts heel langzaam. Sinds de feiten werden niet minder dan 54 personen als mogelijke verdachten ondervraagd. Ook werden talrijke getuigenissen nagegaan, inzonderheid die van de personen die de jonge dader tijdens voornoemde nacht opmerkten.

Twee personen, die zich op 12 december en later op 10 januari bij de gerechtelijke politie als getuigen aanmeldden, maakten het uiteindelijk mogelijk het spoor van de dader terug te vinden.

Dankzij deze getuigenissen werd een nauwkeurige persoonsbeschrijving van de dader bekomen. De jonge man in kwestie, die reeds de avond van de feiten zelf in een café te Etterbeek door de plaatselijke politie werd geïdentificeerd, vertoonde toen niets verdachts. Wel bleek hij de dag na de feiten te zijn verdwenen en vertrokken naar een onbekende bestemming.

Eigenlijk was hij op een ander adres gaan wonen. Op het ogenblik van de feiten bleek hij te zijn gehuisvest op nauwelijks enkele honderden meters van de plaatsen van de misdaad. Eén van de getuigen zag de jonge dader met de revolver in de hand nog wegvluchten.

Hij werd nog een paar dagen geschaduwd alvorens te worden ingerekend. Het wapen van de misdaad werd nog niet teruggevonden. De jonge man, die op 14-jarige leeftijd het ouderlijk dak verliet om op zijn eentje te gaan wonen, kwam ondertussen aan de kost als barman. Hij pleegde ook enkele kleine diefstallen, die hem reeds in aanraking brachten met de jeugdrechter. Hij ziet er merkelijk ouder uit dan zijn werkelijke leeftijd.

In afwachting dat over zijn verder lot zal worden beslist, liet de jeugdrechter hem voor een termijn van 15 dagen opsluiten in de gevangenis van Vorst. Eenmaal deze termijn verstreken zal hij ofwel door de jeugdrechter in een verbeteringshuis worden opgesloten, of mogelijk aan het parket van de procureur des konings worden overgedragen.

In dit laatste geval kan hij later voor het assisenhof verschijnen, tenzij hij ondertussen wordt geïnterneerd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Januari 1978

Nachtelijke wedersamenstelling van taximoord te Etterbeek

Dinsdagavond heeft in de Massartstraat te Etterbeek de wedersamenstelling plaats gehad van de moord op de taxichauffeur Robert Lekeu, gepleegd in de nacht van 9 op 10 december 1977 door een minderjarige die hem een kogel in de nek schoot. Lekeu overleed op 16 december.

Een indrukwekkende rijkswachtordedienst was op de been gebracht om te beletten dat nieuwsgierigen ook maar iets konden opvangen van de jonge moordenaar, een Italiaan die nog geen 17 jaar is.

De taxi, een Mercedes, stond op de plaats waar hij die nacht stilstond. Het was niet mogelijk in de duisternis te onderscheiden hoe de jongeman de taxichauffeur een kogel in de nek gejaagd heeft. Leden van het parket van Brussel en de onderzoeksrechter woonden de wedersamenstelling bij.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Januari 1978

Jeugdige moordenaar van taxichauffeurs voor Assisenhof

Het Hof van Beroep bij de jeugdrechtbank te Brussel bevestigde de verwijzing naar het Assisenhof van de 16-jarige Italiaan die begin december jl. te Etterbeek en Elsene twee taxichauffeurs met een kogel in de nek doodschoot.

De jeugdrechter had zich reeds op 24 februari jl. van deze zaak ontlast zodat de knaap als een volwassen misdadiger aan het normale parket werd overgedragen. Door tussenkomst van zijn advocaat Mr. Delfosse, tekende de jongeman beroep aan tegen de beslissing van de jeugdrechter. Het Hof van Beroep bij de jeugdrechtbank besliste evenwel dat de jongeman voortaan onder de gewone justitie valt, tenzij hij wordt geïnterneerd, wat weinig waarschijnlijk lijkt. Hij zal dus normaal over afzienbare tijd voor het Hof van Assisen van Brabant verschijnen.

De jonge dader wordt ondertussen beschuldigd van een tweevoudige moord, dit is opzettelijke doodslag met voorbedachtheid. Indien hij voor het Hof van Assisen schuldig wordt bevonden aan moord kan hij nochtans niet tot de zwaarste straf, nl. de doodstraf worden veroordeeld. Artikel 77 van het strafwetboek voorziet immers dat minderjarigen beneden de 18 jaar onmogelijk de zwaarste straf kunnen oplopen. De jongeman kan derhalve ten hoogste tot levenslange dwangarbeid worden veroordeeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Maart 1978

Jonge Italiaan wordt geïnterneerd

De Raadkamer van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel beval maandag de internering van de minderjarige Italiaan die een paar jaar terug twee taxichauffeurs doodschoot, één te Elsene en één te Etterbeek.

Na zijn arrestatie verklaarde de jongeman, die de taxichauffeurs niet kende, deze misdaad te hebben begaan om te zien welk effect dit op hem zou teweegbrengen. Een college van psychiaters beval de internering omdat hij niet toerekeningsvatbaar kan beschouwd worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Juni 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Etterbeek-Elsene: 9 December 1977

Ik vind bovenstaande case een prima illustratie van de reden waarom het scheermes van Occam (slecht geparafraseerd als 'vooraleer een ingewikkelde uitleg met vele actoren te zoeken moet een eenvoudige rigoureus uitgesloten worden') best steeds bij de hand gehouden wordt.

Denk je bovenstaande zaak eens in, maar zonder dat de dader gevat werd. Wat hou je dan over: twee taxichauffeurs die op 'professionele' wijze geëxecuteerd werden op korte afstand in tijd en locatie van elkaar, terwijl er geen geld werd meegenomen. Welke theorieën hadden daar kunnen uit voortkomen?

Pas eens toe op een aantal bendefeiten.

3

Re: Etterbeek-Elsene: 9 December 1977

Ik vind wat je hierboven schreef een prima illustratie van het feit dat het onmogelijk is je scheermes los te laten op de bende.

Xenophon wrote:

een ingewikkelde uitleg met vele actoren te zoeken moet een eenvoudige rigoureus uitgesloten worden

Ons probleem is dat de eenvoudige uitleg nooit rigoureus uitgesloten kon worden. En waarom? Slecht onderzoek? Onderzoek niet verder mogen zetten? Domme, zatte zieke onderzoeksrechters of speurders? Dus voorlopig (na 40 jaar) is elke theorie even valabel. Waardoor ik niet anders kan dan de Bende van Belgie schuldig achten. Sorry dat ik niet milder kan zijn.

4

Re: Etterbeek-Elsene: 9 December 1977

Xenophon wrote:

Ik vind bovenstaande case een prima illustratie van de reden waarom het scheermes van Occam (slecht geparafraseerd als 'vooraleer een ingewikkelde uitleg met vele actoren te zoeken moet een eenvoudige rigoureus uitgesloten worden') best steeds bij de hand gehouden wordt.

Dat is inderdaad één van de redenen waarom ik dit feit heb opgenomen op het forum maar er knaagt iets bij mij in verband met deze dubbele moord. Ik zet mijn vragen even op een rijtje:

  • Wat is zijn naam?

  • Waarom verklaart hij op een bepaald moment dat hij het deed in opdracht van "een organisatie"?

  • In welke instelling werd hij geïnterneerd?

  • Heeft hij daar "interessante" personen leren kennen (cfr. Bruno Vandeuren en zijn "zotte vriend")?

  • Gezien zijn jonge leeftijd is er een grote kans dat hij in 1982 al terug vrij was of regelmatig buiten mocht (integratie in de maatschappij). Is hij dan terug feiten beginnen plegen?

Er is namelijk een grote kans dat (sommige) bendeleden in de jaren '70 al zware criminele feiten of moorden hebben gepleegd, daarom een tijdje in de gevangenis hebben gezeten en na hun vrijlating terug zware misdaden hebben gepleegd.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Etterbeek-Elsene: 9 December 1977

Meer veiligheid geëist

Zaterdagnamiddag tijdens een persconferentie gaf de h. Barré, afgevaardigd-beheerder van de Groene Taxi’s en voorzitter van de Nationale Federatie van Onafhankelijke Taxi-uitbaters, uiting aan het grote ongenoegen van de taxichauffeurs als gevolg van het gebrek aan veiligheidsmaatregelen.

Hij onderstreepte dat de twee veiligheidsmaatregelen die regelmatig worden aangehaald, nl. de bewapening van de chauffeurs of een kogelvrij scherm, onvoldoende zijn. Een overvaller kan de chauffeur steeds verrassen, wanneer hij moet betalen of kan een kogel onder de zetel afvuren.

De h. Barré stelde dat de overheid en de politie oplossingen moeten zoeken, zoals bijvoorbeeld het tonen van de identiteitskaart, voordat de taxichauffeur de klant tot zijn voertuig toelaat. Een dergelijke voorzorgsmaatregel wordt door de Brusselse taxichauffeurs reeds genomen, wanneer ze een rit naar een bestemming buiten de Brusselse zone moeten uitvoeren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 December 1977

Geen nader nieuws over aanranding taxichauffeurs

Het onderzoek in de zaak van de aanrandingen op twee taxibestuurders, die in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Brusselse werden gepleegd en die het leven hebben gekost aan één van de chauffeurs, Bernard Schuiten, heeft vooralsnog geen nieuwe elementen aan het licht gebracht. Alle door de politie ondervraagde personen bleken niet betrokken te zijn bij de zaak.

De toestand van het tweede slachtoffer, Robert Lekeu, is stationair. Hij onderging nog geen heelkundige ingreep en de artsen hebben zich nog niet uitgesproken.

Wat de aanrandingen zelf betreft, beschikt de politie over twee getuigenissen, een voor elk geval. Het betreft twee personen die de aanrander hebben gezien. Voor het overige zijn geen bijzonderheden bekend gemaakt.

Mededeling taxichauffeurs

De vertegenwoordigers van alle Brusselse taxichauffeurs zijn maandagvoormiddag bijeengekomen. Na afloop van de vergadering werd een mededeling uitgegeven, waarvan de tekst als volgt luidt:

“Ingevolge het overlijden, zaterdagnamiddag, van de taxichauffeur Bernard Schuiten, die in de nacht van vrijdag op zaterdag laffelijk was aangerand, zijn de vertegenwoordigers van alle Brusselse taxi’s maandagmorgen bijeengekomen."

"Er werden schikkingen getroffen om een massale hulde te brengen aan het slachtoffer bij diens begrafenis. De deelnemers aan de vergadering hebben het gezin van het slachtoffer hun rouwbeklag overgemaakt. Zij hopen dat de gezondheidstoestand van de tweede chauffeur, Robert Lekeu, die onder gelijkaardige omstandigheden werd aangerand, gunstig zal evolueren.”

Zo ziet aanrander er uit

Het gerecht is er maandag aan de hand van de diverse getuigenissen in geslaagd een nauwkeurige persoonsbeschrijving te maken van de man die ervan verdacht wordt de twee Brusselse taxichauffeurs in het hoofd te hebben geschoten.

De verdachte is 1m65 groot en tussen 17 en 23 jaar oud. Hij is slank, heeft een smal aangezicht en halflang kastanjebruin haar dat tot aan zijn wenkbrauwen reikt. Hij spreekt Frans zonder accent.

De twee taximannen werden getroffen door een loden kogel van het kaliber 22mm.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 December 1977

Taxi-moord blijft mysterie

Het parket te Brussel heeft woensdag de 33-jarige J.D. uit Roux vrijgelaten, die had beweerd in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Brusselse, twee taxichauffeurs te hebben neergeschoten.

Volgens het parket te Brussel is met zekerheid aan het licht gekomen dat J.D. een mythomaan is, iemand met ziekelijke neigingen tot liegen en verzinnen. Komt daarbij dat getuigen hebben verklaard dat de dader tussen 18 en 23 jaar zou zijn en J.D. reeds 33 jaar is.

Bij de rijkswacht is niet iedereen ervan overtuigd dat J.D. onschuldig is. De BOB van Brussel kwam aan de weet wie de vriend van J.D. is. Het gaat eveneens om een landloper die samen met J.D. in een woonwagen verblijft, ergens in de Brusselse agglomeratie.

Speurders van de Brusselse BOB hebben die vriend op de rooster gelegd. J.D. vroeg dan ook de bij hem samenwonende vriend, dat hij hem een kloppend alibi zou bezorgen, zo hij ooit door de speurders werd ondervraagd.

Wapen

Is deze vriend van J.D. ook een leugenaar? Zijn verklaringen zijn bij de BOB alleszins niet in dovemansoren gevallen, te meer dat J.D. zijn vriend zou hebben bedreigd zo hij hem zou verklikken.

Ondertussen is ook het wapen van de misdaad nog niet gevonden. J.D. heeft, toen hij nog was aangehouden, aan de speurders verklapt dat hij het aan een vriend had gegeven. Bij die vriend, wellicht dezelfde waarmee hij samenhokt, werd echter geen wapen aangetroffen.

Hoe dan ook, een en ander schijnt niet te kloppen met de beweringen van de vrijgelaten J.D. Sommige speurders gaan er overigens van uit dat de werkelijke taxi-moordenaar misschien in een of andere zin geholpen werd door een medeplichtige.

Het parket te Brussel zou een ander spoor volgen. De drijfveer voor het in de rug neerschieten van de twee Brusselse taxichauffeurs blijft een raadsel. Het werk van zwakzinnige, een mythomaan?

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 December 1977

Taximan Lekeu overleden

Nadat vrijdagmorgen werd vernomen dat de taxichauffeur Robert Lekeu (39), uit Silly, bij Edingen, lichtjes aan de beterhand was, is hij gisterenavond om 18u40 toch overleden in het ziekenhuis van Etterbeek.

Men herinnert zich dat Robert Lekeu, evenals zijn collega Bernard Schuiten (27) uit Wezembeek-Oppem vorige week vrijdag in de late avond in zijn taxi door een kogel in het hoofd werd getroffen door een jonge jongeman die een rit had gevraagd. Beide misdaden gebeurden te Elsene met een tussentijd van amper een half uur. De dader van beide misdrijven wordt nog steeds opgespoord.

Terwijl Bernard Schuiten, die eveneens door een kogel in het hoofd werd getroffen, enkele uren later overleed, groeide de hoop dat men zijn even onfortuinlijke collega Robert Lekeu zou kunnen redden. De kogel kon nog steeds niet verwijderd worden, doch toen hij stilaan tot het bewustzijn was teruggekeerd, werd de hoop groter dat hij het hachelijk avontuur zou overleven. Het heeft helaas niet mogen zijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 December 1977

Verdachte had alibi

Een 18-jarige jongeman werd zaterdag even voor één in de morgen opgemerkt in een herberg in Etterbeek. Deze jongeman vertoonde toevallig een grote fysieke gelijkenis met de kerel die ruim een week geleden twee taxichauffeurs te Etterbeek en te Elsene met een kogel in het hoofd doodschoot. Hij werd formeel als de dader herkend door een van de getuigen van het drama, nl. een man die toevallig zelf taxichauffeur is en die aan de Jean Massartstraat te Etterbeek, door het venster van zijn woning, de taxi heeft gezien waarin chauffeur Robert Lekeu een kogel door het hoofd werd geschoten.

Nadat de jongeman werd voorgeleid, is door de politie van Etterbeek een beroep gedaan op een tweede getuige, een student. Deze was veel minder formeel in zijn verklaringen en zegde uiteindelijk de betrokkene niet als de dader te herkennen. Hoe dan ook, de verdachte werd aanvankelijk naar het politiecommissariaat van Etterbeek overgebracht, waar weldra een vijftigtal taxichauffeurs kwamen aangereden, van wie er een drietal door de plaatselijke commissaris werden ontvangen.

Later ondervraagd in het Paleis van Justitie te Brussel door leden van de gerechtelijke politie, bleek de verdachte een onweerlegbaar alibi te hebben. Hij werd dan zaterdag omstreeks het middaguur buiten vervolging gesteld, zodat hij vrijuit kon gaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1977

Tweede vermoorde taximan ten grave gedragen

Ongeveer 500 taxi’s hebben donderdag het stoffelijk overschot van taximan Robert Lekeu (39) uit Silly bij Edingen vergezeld van het Sint-Pietersziekenhuis te Brussel naar zijn woonplaats. Robert Lekeu is het tweede dodelijke slachtoffer van de aanranding op twee taximannen op 9 december in het Brusselse. De man is vorige vrijdag overleden nadat hij nooit meer bij bewustzijn is geweest.

De stoet trok onder rijkswachtescorte naar het Henegouwse plaatsje Silly waar een rouwdienst werd gehouden. Van de daders van de weerzinwekkende aanranding, beide slachtoffers werden langs achteren neergeschoten, heeft men nog geen precies spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 December 1977

Taxichauffeurs vermoedelijk met hetzelfde wapen neergeschoten

Met een zekerheid van nagenoeg 95 t.h. kon door deskundigen worden uitgemaakt dat de twee taxichauffeurs, de 39-jarige Robert Lekeu uit Gilly, en de 27-jarige Bernard Schuiten uit Wezembeek-Oppem, op 9 december jl. met hetzelfde wapen, nl. een 6.22 short te Etterbeek en te Elsene een kogel in het hoofd werd geschoten.

De projectielen werden tijdens de lijkschouwing van de slachtoffers teruggevonden. Om absolute zekerheid te krijgen, dient nog een aanvullend onderzoek te worden uitgevoerd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 December 1977

Geen spoor in moord op Brusselse taxichauffeurs

De moordenaar, die vrijdagavond 9 december twee Brusselse taxichauffeurs neerschoot, is nog altijd niet gevonden. Er is geen enkel aanknopingspunt dat de speurders op zijn spoor zou kunnen brengen. Wel werden de jongste dagen kerels, die na de moord voor andere feiten werden opgesloten, aan de tand gevoeld, maar dit heeft blijkbaar geen resultaat opgeleverd.

Destijds had de rijkswacht van Ath een man aangehouden die de misdaad “bekende” maar hij bleek een mythomaan te zijn.

De twee taxichauffeurs werden tijdens hun dienst vermoord. Bernard Schuiten (27), uit Wezembeek-Oppem, overleed reeds ’s anderendaags en het tweede slachtoffer, de 39-jarige Robert Lekeu, uit Silly, vocht dagen lang tevergeefs tegen de dood.

Het drama bracht heel wat beroering teweeg bij de Brusselse taxichauffeurs, die aandrongen op meer doeltreffende beveiligingsmaatregelen. Doch er is sedert begin december nog niet veel veranderd op dat stuk. Het beroep blijft even gevaarlijk zeggen de taxichauffeurs.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 Januari 1978

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Etterbeek-Elsene: 9 December 1977

Ben wrote:

Dat is inderdaad één van de redenen waarom ik dit feit heb opgenomen op het forum maar er knaagt iets bij mij in verband met deze dubbele moord. Ik zet mijn vragen even op een rijtje:

  • Wat is zijn naam?

  • Waarom verklaart hij op een bepaald moment dat hij het deed in opdracht van "een organisatie"?

  • In welke instelling werd hij geïnterneerd?

  • Heeft hij daar "interessante" personen leren kennen (cfr. Bruno Vandeuren en zijn "zotte vriend")?

  • Gezien zijn jonge leeftijd is er een grote kans dat hij in 1982 al terug vrij was of regelmatig buiten mocht (integratie in de maatschappij). Is hij dan terug feiten beginnen plegen?

Er is namelijk een grote kans dat (sommige) bendeleden in de jaren '70 al zware criminele feiten of moorden hebben gepleegd, daarom een tijdje in de gevangenis hebben gezeten en na hun vrijlating terug zware misdaden hebben gepleegd.

Mission - quasi - impossible vrees ik. Dat dossier zal zeer zeker nooit geopenbaard worden. Je zou al nabestaanden van de slachtoffers moeten contacteren.

De 'zotte vriend' van Bruno Vandeuren zou Patrick Henderickx geweest zijn (waarmee hij later nog een overval pleegde die minder dan ideaal afliep, kort daarna werd Vandeuren vermoord te Oostende). Forumlid 'Alainke' waarvan ik denk dat hij dat aspect vermoedelijk beter kent dan wie ook gelet op zijn contacten met familieleden van Vandeuren is zeer stellig op dat punt.

Bij internering weet je nooit, er staat geen termijn op. Wordt vaak voorgesteld als 'get out of jail free card' maar kan lelijk verkeerd uitpakken, er zijn er die al 20 jaar of meer geïnterneerd zijn voor feiten waar ze anders 4 of 5 jaar voor zouden gekregen hebben. Hoewel ik me moeilijk zo'n verloop kan inbeelden bij een minderjarige dader. Meerderjarigheid was toen op 21 jaar, is niet uitgesloten dat hij rond die datum zou vrijgekomen zijn, rond 1981 dus. 

Ik heb ergens de geboortedatum van Henderickx, zal eens trachten terug te vinden.

7

Re: Etterbeek-Elsene: 9 December 1977

Xenophon wrote:

Mission - quasi - impossible vrees ik. Dat dossier zal zeer zeker nooit geopenbaard worden. Je zou al nabestaanden van de slachtoffers moeten contacteren.

"It always seems impossible until it's done." smile

Xenophon wrote:

Ik heb ergens de geboortedatum van Henderickx, zal eens trachten terug te vinden.

Henderickx is in 1960 geboren in Brussel

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Etterbeek-Elsene: 9 December 1977

Ben wrote:

Henderickx is in 1960 geboren in Brussel

Oktober 1960, heb het teruggevonden.

Dus quasi zeker iemand anders als de krantenartikels mogen geloofd worden: dader was 16 op moment van de feiten, verjaarde in februari, Italiaanse afkomst, 1m65 groot.

Henderickx was 17 toen, verjaart in oktober, zo Belgisch als maar kan en groot van gestalte (ik weet niet hoe groot maar zou wel eens 1 meter 90 of meer kunnen zijn).