1

Topic: Sint-Gillis: 21 Februari 1984

Samenvatting

  • Wat: Moord op Marcel Bulterys door een café-uitbater

  • Wanneer: Dinsdag 21 februari 1984, omstreeks 11 uur

  • Waar: Fosnylaan, tegenover het Zuidstation, in Sint-Gillis » Google Maps

  • Wie: De dader was Jean Wittebrood, hij werd echter vrijgesproken omdat hij handelde in wettige zelfverdediging.

  • Wapen: .22 long rifle karabijn

  • Slachtoffer: Marcel Bulterys

  • Status: Opgelost

Het slachtoffer, Marcel Bulterys, zat in de gevangenis van 4 maart 1983 tot 6 februari 1984. Hij was ook gekend onder de naam "Marcel Papillon".

Herbergier schoot aanrander neer te Sint-Gillis

De correctionele rechtbank te Brussel behandelde dinsdag het proces van de 44-jarige Jean Wittebrood, uitbater van het “Café de la Gare” rechtover het Zuidstation aan de Fosnylaan te Sint-Gillis.

De herbergier wordt ervan beschuldigd op 21 februari 1984 Marcel Bulterys te hebben doodgeschoten nadat hij door het slachtoffer werd bedreigd. In dezelfde zaak verscheen eveneens de 25-jarige Rino Pedinelli, handarbeider uit Anderlecht, om Jean Wittebrood slagen te hebben toegebracht.

Wittebrood had een paar weken voor de feiten Bulterys en Pedinelli aan de deur gezet omdat hij ze als ongewenste klanten beschouwde. Bulterys en Pedinelli, die later met het gerecht hadden te maken, veronderstelden dat ze verklikt werden door Wittebrood. Om zich te wreken gingen beide mannen op 21 februari 1984 omstreeks 11u in de voormiddag naar de herberg van Wittebrood. Deze lag op de bovenverdieping te slapen.

Na kortstondig bij de toonbank te hebben gestaan, gingen Bulterys en Pedinelli naar boven. Terwijl Pedinelli de herbergier met een ijzeren staf in bedwang hield, bracht Bulterys het slachtoffer met een springmes drie steken toe in de borst. Pedinelli bracht de man een paar duchtige vuistslagen toe op het hoofd.

Wittebrood, zwaar gewond, kon zich niettemin losrukken en naar zijn 22mm long rifle karabijn grijpen. Bulterys en Pedinelli liepen de trappen af. Even later echter ging Bulterys alleen weer naar boven. Vanop het traplokaal vuurde Wittebrood toen een kogel af, die Bulterys dodelijk verwondde.

Voor de rechtbank achtte eerste substituut Mw. Talon de feiten ten laste van de twee beklaagden voldoende bewezen en vroeg om een straf in verhouding tot de gepleegde feiten. Voor Wittebrood pleitte Mr. Michel Graindorge, die van oordeel was dat zijn cliënt optrad in een staat van wettelijke zelfverdediging zodat hij moet worden vrijgesproken.

Voor Pedinelli wees Mr. Jean-Marie Chevalier erop dat zijn cliënt slechts een ondergeschikte rol speelde in de hele zaak, zodat hij een gematigde straf met uitstel verdient. Vonnis op 3 april.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Maart 1985

Cafébaas die belager doodschoot vrijgesproken

De Correctionele Rechtbank te Brussel sprak dinsdag de 44-jarige Jean Wittebrood, uitbater van “Café de la Gare”, Fonsnylaan te Sint-Gillis, vrij op grond van de wettige zelfverdediging.

Wittebrood had op 21 februari 1984 Marcel Bulterys met een kogel van zijn 22 long rifle karabijn doodgeschoten nadat hij van hem messteken had opgelopen.

Enkele weken voor de feiten had Wittebrood Bulterys als ongewenste klant aan de deur van zijn drankgelegenheid gezet. Om zich te wreken had Butlerys, samen met een vriend van hem, nl. de Italiaan Rino P., de herbergier overvallen op een ogenblik dat deze lag te slapen op de eerste verdieping boven zijn café. Bulterys bracht Wittebrood daarbij steken toe met een springmes evenals diverse vuistslagen. Ook Rino P. diende de cafébaas enkele slagen toe.

Nadat Bulterys en zijn metgezel even waren weggegaan uit de slaapkamer van Wittebrood, keerde eerstgenoemde vrij vlug terug. Men vermoedt dat Wittebrood toen werkelijk vreesde voor zijn leven, zodat hij zijn belager doodschoot.

De rechtbank kende Rino P. vier maanden cel toe met een uitstel voor het gedeelte dat hij nog niet uitzat en 3.000 fr. boete.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 April 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube