1

Topic: Montignies-sur-Sambre: 26 Maart 1984

Samenvatting

  • Wat? Een roofmoord op een 69-jarige man. Hij werd thuis vastgebonden met beddenlakens en vermoord met meerdere messteken.

  • Wanneer? In de nacht van 26 op 27 maart 1984

  • Waar? Rue Fond Pitot te Montignies-sur-Sambre » Google Maps

  • Wie? De Italiaan Antonio Latino (op het moment van de feiten minderjarig) en Marco Tortora (gevlucht naar Italië, daar gearresteerd en veroordeeld)

  • Buit: 600 fr.

  • Status: Opgelost

Antonio Latino tijdens zijn proces in december 1986:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/roofmo10.jpg

Gruwelijke moord op alleenwonende man te Montigny-sur-Sambre

Gisterenmorgen trof een buurvrouw de 69-jarige Lambert Joseph vermoord aan in zijn woning te Montigny-sur-Sambre. De ongelukkige lag op de grond met beddenlakens vastgebonden en vertoonde geen teken van leven meer.

De man leefde de laatste tijd alleen en zou normaal rond acht uur van zijn buurvrouw, Jeanine Tonquet, bezoek gekregen hebben. Zij zou hem bij die gelegenheid zijn wekelijkse voedingsaankopen overhandigen.

Om acht uur stond de vrouw echter voor een gesloten deur, op haar geroep kwam er van binnen uit geen reactie. Om 9 uur ging Jeaninne Tonquet nogmaals een kijkje nemen maar ook toen reageerde de bewoner niet. Toen dat een uur later nog steeds het geval was, ging de vrouw langs de achterkant van de woning binnen.

Op de eerste verdieping trof ze het lijk van Joseph Lambert aan. De man was blijkbaar aan een reeks slagen overleden, hij lag gekneveld op de grond. Het parket van Charleroi stapte ter plaatse af. Uit het onderzoek bleek dat de man maandagavond op café-bezoek was geweest en omstreeks één uur naar huis gegaan was.

Speurhonden hebben anderzijds een spoor kunnen volgen dat eindigde bij een nabijgelegen bushalte. Gezien de eerste bus om 5u30 ter plaatse komt, moet de man dus tussen 1u30 en 5u30 in de ochtend vermoord geworden zijn. Een getuige heeft tijdens de nacht drie jonge kerels in Fond Pitot, de straat waar Lambert woonde, opgemerkt. Het onderzoek wordt voortgezet.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 28 Maart 1984

Roofmoord gepleegd voor slechts 600 fr.

De Italiaan Marco Tortora uit Montignies-le-Tilleul en een minderjarige zijn donderdag officieel ervan in beschuldig gesteld, in de nacht van 26 op 27 maart in Montigny-sur-Sambre de 69-jarige Joseph Lambert te hebben vermoord en beroofd.

De minderjarige werd opgesloten in de gevangenis. Marco Tortora, tegen wie een internationaal aanhoudingsmandaat werd uitgevaardigd, is voortvluchtig. Op dinsdag 27 maart vond een buurvrouw het verminkte lijk van Joseph Lambert in de Rue Fond Pitot te Montigny-sur-Sambre. Al van in het begin was er sprak van jongeren als mogelijke daders. Dit vermoeden werd donderdag bevestigd.

Een Italiaan, Marco Tortora, en drie minderjarigen brachten de avond van 26 maart door in een café niet ver van de woning van hun toekomstig slachtoffer. Daar hoorden zij dat Lambert er warmpjes zou inzitten en besloten hem te beroven. Twee minderjarigen wilden niet meedoen, zelfs niet op wacht staan terwijl de Italiaan en de derde minderjarige hun slag zouden slaan. Zij worden dan ook niet in beschuldiging gesteld.

De Italiaan en zijn maat wachtten toen tot Lambert naar huis kwam, en ging slapen. Toen drongen zij de woning binnen en troffen Lambert aan in zijn bed. Zij knevelden hem en staken hem met een mes dood. Zij doorzochten de woning en legden de hand op de spaarcenten van Lambert: 600 fr.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 6 April 1984

Latino herroept alle verklaringen

De 19-jarige Antonio Latino uit Montigny-sur-Sambre heeft maandag alle tijdens het vooronderzoek afgelegde verklaringen ontkend. Hij wordt ervan beschuldigd samen met de in Italië veroordeelde Marco Tortora voor 600 fr. de 69-jarige Joseph Lambert te hebben vermoord. Tijdens het vooronderzoek had Latino bekend dat hij de broers Marco en Enzo Tortora en zijn vriendin Kathy had aangezet om Lambert te beroven. “Een gemakkelijk klusje”, had hij het voorgesteld. Enzo Tortora en Kathy haakten na een ruzie af.

Tijdens zijn ondervraging gisteren zei Latino dat hij zulks indertijd had bekend om de schuld op zich te nemen. Hij was toen nog minderjarig en zou dus niet zo streng gestraft worden als de anderen die meerderjarig zijn.

Volgens Latino maandagvoormiddag was het Marco Tortora die twee weken voor de feiten voorstelde een slag te slaan omdat hij in geldnood zat. Nog een paar dagen later was het weer Marco Tortora die het plan opperde Lambert te overvallen. “Pas na lang aandringen heb ik besloten mee te gaan”, aldus Latino.

Beklaagde zei verder dat hij de overval wou afbreken toen ze 600 fr. hadden gevonden, maar Tortora had geantwoord “dat hij niet gekomen was voor amper 600 fr.” Latino bekende gisteren wel dat hij het slachtoffer driemaal tegen het hoofd had geschopt: “Maar ik deed onbesuisd”, voegde hij eraan toe.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 2 December 1986

Tortora’s verklaringen bezwarend voor Latino

Dinsdag werd voor het Hof van Assisen van Henegouwen het proces voortgezet tegen Antonio Latino, een 19-jarige Italiaan uit Montignies-sur-Sambre, die in gezelschap van Marco Tortora een 69-jarige man, Joseph Lambert, vermoordde om hem van 600 fr. te beroven. Tortora, die naar Italië vluchtte, werd voor die feiten in zijn vaderland tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De zitting begon met het verhoor van een BOB’er, die herhaalde wat de onderzoeksrechter maandag al had verteld. Vervolgens werden de in Italië afgelegde verklaringen van Marco Tortora voorgelezen. Die verklaringen - samen met deze van zijn broer Renzo, die eveneens in Italië verblijft - zijn bezwarend voor Latino. Volgens Tortora was Latino de aanstoker en de uitvoerder van de moord.

Een 20-jarig meisje dat aangesproken was om deel te nemen aan de expeditie, verkoos tenslotte om niet mee te doen. Volgens haar had Latino enkel over diefstal gesproken. Tijdens het onderzoek zou hij echter wel hebben toegegeven dat er sprake was van het “aftuigen” van de oude man. Na de misdaad zei Marco Tortora haar dat hijzelf en Latino op gelijke wijze bij de moord op Lambert betrokken waren.

Vervolgens werd een 32-jarige vrouw langdurig ondervraagd. Na de moord schoof Latino in haar handtas het knipmes waarmee hij het slachtoffer had bewerkt. Later gooide zij het mes in de Samber. Ofschoon zij goed wist wat er gebeurd was, verwittigde zij de politie niet. Vandaag wordt zij berecht wegens heling van misdadigers.

Het Hof hoorde ook leden van de familie en enkele personeelsleden van het orthopedagogisch centrum van Kasteelbrakel, waar Latino zijn jeugdjaren doorbracht. Allen waren het er over eens dat beklaagde vooral te lijden heeft gehad van de scheiding van zijn ouders.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 3 December 1986

Levenslang voor Antiono Latino

De 19-jarige Antonio Latino uit Montignies-sur-Sambre werd gisteren door het Assisenhof van Bergen veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. De jury had hem schuldig bevonden aan moord op Joseph Lambert. Na het vonnis schreeuwde Latino’s broer vanuit de zaal: “Dit is even verwerpelijk als de misdaad zelf.”

De laatste procesdag was begonnen met het pleidooi van Mr. Derzelle, de advocaat van de burgerlijke partij. Hij stelde dat de voorbedachtheid om te moorden wel degelijk aanwezig was bij Latino, vooral omdat hij vreesde door het slachtoffer te worden herkend.

Advocaat-generaal Dessert was eveneens overtuigd van de voorbedachtheid en wees er verder op dat Latino toerekeningsvatbaar is. Mr. Bouchat, verdediger van Latino, aanvaardde het mededaderschap van zijn cliënt, maar verwierp het inzicht om te doden.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 4 December 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Montignies-sur-Sambre: 26 Maart 1984

Dit verhaal heeft nog een dramatisch vervolg.

Een paar maanden na zijn veroordeling, ontsnapt Antonio Latino uit de gevangenis van Arlon. Hij ontsnapt samen met de 29-jarige Lambert Vaes en de 19-jarige Jean-Marc Mahy. Ze gijzelen een cipier, steken hem neer met een priem en vluchten per wagen. Ze gijzelen in het Groothertogdom Luxemburg twee mensen en schieten nadien bij een routine-controle twee rijkswachters neer; één rijkswachter overleeft de schietpartij niet, de andere overleeft omdat de kogel afketst op de gesp van de gordel.

Gangsters kogelen rijkswachter neer

Maandagavond ontsnapten uit de gevangenis van Aarlen de 29-jarige Lambert Vaes, de 19-jarige Latino Antonio en de 19-jarige Mahy Jean-Marc. Zij gijzelden een bewaker en staken hem met een priem alvorens hem vrij te laten en per wagen te vluchtten.

Maandagnacht werden de vluchters in Wiltz (in het noorden van het Groot Hertogdom Luxemburg) opgemerkt en later in Kopstal waar zij twee mensen gijzelden.

Dinsdag omstreeks 11u werden de ontsnapten bij een identiteitscontrole aangetroffen in de bar Le Troubadour in de Luxemburgse stationswijk. Toen twee rijkswachters de bar binnenkwamen voor een routine-identiteitscontrole haalden de gangsters wapens boven. De ontsnapten zouden geprobeerd hebben de rijkswachters te ontwapenen.

Een kogel schampte af op de gesp van de gordel van de 24-jarige rijkswacht Romain Gries en een tweede kogel trof de 30-jarige wachtmeester Lucien Do Rego in volle borst. Hij overleed korte tijd later. Aanvankelijk konden Latino en Mahy ontkomen maar zij werden in een andere wijk opgepakt. Lambert vluchtte per trein naar Kleinbettingen en wou vanuit dit laatste station te voet naar België.

Omstreeks 13u werd hij evenwel ingerekend bij Sterpenich (bij de Belgisch-Luxemburgse grens).

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 April 1987

Ontsnapten waren geen lichte gevallen

De twee ontsnapten die in Le Troubadour verantwoordelijk waren voor de schietpartij waarbij een rijkswachter werd gedood, waren beslist geen “lichte gevallen”.

Antonio Latino, van Italiaanse afkomst, werd in december 1986 door het Assisenhof van Henegouwen veroordeeld tot levenslange dwangarbeid wegens moord op een 69-jarige man van wie hij 600 frank wilde ontvreemden.

In maart 1986 is Latino samen met een zekere Marco Tortora de woning binnengedrongen van Joseph Lambert te Montignies-sur-Sambre. Lambert werd in zijn slaapkamer door beide mannen overmeesterd en moest zijn portefeuille afgeven waarin 600 frank zat. Het slachtoffer kreeg ten slotte nog een paar rake messteken toegediend, wat de dood tot gevolg had.

Tortora slaagde erin naar Italië te vluchten maar kon achteraf worden gevat en werd inmiddels door het Italiaanse assisenhof tot 22 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Jean-Marc Mahy is op 21 november 1986 door het Hof van Assisen van Brussel veroordeeld tot 18 jaar dwangarbeid. Hij stond terecht, samen met twee jongeren, wegens moord op een 88-jarige in november 1984 te Waterloo.

Het drietal was naar een oud-ondernemer gegaan, Fernand Nizet, met de bedoeling hem te bestelen. De drie overvallers vonden evenwel niets en Mahy bewerkte de oude man met vuistslagen en stampen. Het slachtoffer werd voor dood achtergelaten en overleed drie dagen later.

Mahy was evenals zijn metgezellen op het ogenblik van de feiten minderjarig maar verscheen toch voor het assisenhof.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 April 1987

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Montignies-sur-Sambre: 26 Maart 1984

Nog twee artikels over de ontsnapping in 1987:

Uit Aarlen ontsnapte gangsters gijzelen lifter in Groot-Hertogdom

Maandagavond zijn drie gedetineerden uit de gevangenis van Aarlen ontsnapt. Het betreft de 29-jarige Yves Lambert, de 19-jarige Antonio Latino en de even oude Jean-Marc Mahy. De gevangenen ontkwamen met een Opel Kadett. De drie gedetineerden waren in de sportzaal aanwezig toen ze er een bewaker bedreigden, hem met een priem staken en in gijzeling namen. Later, toen ze met de wagen ontkwamen, hadden ze hem al vrijgelaten.

De ontsnapten staan als zeer gevaarlijk bekend. Een van hen, Antonio Latino, zat wegens moord opgesloten.

De ontsnapte gangsters gijzelden later een lifter in het Groothertogdom Luxemburg. De politie verkeerde in staat van alarm.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 April 1987

Ontsnapte gevangenen vermoedelijk voor assisenhof

Door een uitspraak, woensdag, van het Hof van Beroep van Luik zal de 31-jarige Yvon Lambert uit Bastogne vermoedelijk voor het Hof van Assisen moeten verschijnen. Yvon Lambert was op 13 april ’87 uit de gevangenis van Aarlen ontsnapt samen met nog twee gevangenen, Jean-Marc Mahy en Antonio Latino. Tijdens hun vlucht was er in een café in het Groot-Hertogdom waar zij aanwezig waren een routine identiteitscontrole. De rijkswachter werd neergeschoten door Jean-Marc Mahy, maar vooraleer te vluchten had Lambert het dienstwapen genomen van de inmiddels overleden rijkswachter.

Mahy en Latino werden in het Groot-Hertogdom aangehouden en veroordeeld. Lambert die in België werd aangehouden verscheen in november 1988 voor de correctionele rechtbank van Aarlen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Juni 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube